Odstavec předpisu 326/2001 Sb.
Vyhláška č. 326/2001 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostaní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
§ 13
§ 13
Požadavky na jakost
(1) Maso pro výrobu masných výrobků vymezených v příloze č. 4 tabulkách 3
až 13 je maso s přirozeně obsaženou nebo přilehlou tkání, u kterého celkový obsah
tuku a pojivové tkáně nepřekračuje hodnoty stanovené v příloze č. 4 tabulce 2. Za
součást kosterní svaloviny se považují rovněž bránice a žvýkací svaly. Použití této
definice se vztahuje pouze na označování masa jako složky obsažené v masném výrobku
a nevztahuje se na označování masa podle přímo použitelných předpisů Evropských společenství8a).
(2) Při nakrojení masných výrobků nesmí u nich docházet k uvolňování vody
nebo tuku. Vložka masného výrobku nesmí vypadávat z nákroje. V nákroji nesmí být
cizí části, které netvoří součást složení masného výrobku, a otisky razítek. V nákroji
nesmí být nezpracované části, tuhé kůže a kolagenní části, shluky koření nebo jiných
složek, pokud nejsou charakteristickým znakem výrobku.
(3) Povrch masných výrobků nesmí být oslizlý, lepkavý, netypicky svraštělý
nebo porostlý plísní, pokud se nejedná o ušlechtilé druhy plísní charakteristické
pro daný výrobek, ani jinak narušený. Chuť masného výrobku musí být typická pro daný
výrobek, nesmí vykazovat cizí příchutě nebo příchuť po narušené surovině.
(4) Požadavky na jakost a složení vybraných masných výrobků jsou specifikovány
v příloze č. 4 tabulkách 3 až 13.
8a) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004 ze dne 29. dubna
2004, kterým se stanoví zvláštní pravidla pro organizaci úředních kontrol produktů
živočišného původu určených k lidské spotřebě, v platném znění.
Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004,
kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu.