Odstavec předpisu 428/2001 Sb.
Vyhláška č. 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích)
Příl.12
Příl.12
SMĚRNÁ ČÍSLA ROČNÍ POTŘEBY VODY
I. BYTOVÝ FOND Byty. 1. na jednu osobu bytu s tekoucí studenou vodou mimo byt za rok 15 m32. na jednu osobu bytu bez tekoucí teplé vody (teplé vody na kohoutku) za rok 25 m33. na jednu osobu bytu s tekoucí teplou vodou (teplá voda na kohoutku) za rok 35 m3Hodnota uvedená v položce č. 3 je součtem spotřeby studené a teplé vody. Teplou vodou na kohoutku je teplá voda vytékající z výtoku ovládaného uzávěrem přímo do dřezu, umyvadla, vany, sprchy apod. Není rozhodující, zda je voda ohřívána elektrickým zásobníkem, průtokovým ohřevem, plynovým kotlem pro byt nebo dům, nebo je připravována centrálně pro celou obec nebo město; tedy ze zdroje mimo fakturační vodoměr studené vody v domě. V případech dodávky teplé vody ze zdroje mimo fakturační vodoměr studené vody se při výpočtu použijí hodnoty podle bytu bez tekoucí teplé vody. Rodinné domy. Na jednu osobu bytu v rodinném domu (max. 3 byty - 3 rodiny) se připočítává 1 m3na spotřebu spojenou s očistou okolí rodinného domu i s očistou osob při aktivitách v zahradě apod. Kropení zahrady a provoz bazénů je samostatnou položkou a nespadá pod bytový fond. Rekreační chaty (chalupy). Na jednu osobu rekreační chaty (chalupy) se spotřeba vypočte jako u položek č. 1, 2, 3 i s připočtením 1 m3jako u rodinného domu, vše s přihlédnutím k době, po kterou je chata během roku využívána. Tento výpočet se v případě, že odběr pitné vody není měřen vodoměrem, uvede do smlouvy podle § 8 odst. 6 zákona. Způsob výpočtu množství vypouštěných odpadních vod v případech, kdy odběratel vodu dodanou vodovodem zčásti spotřebuje bez vypouštění do kanalizace podle § 19 odst. 7 zákona: V případech kdy rozdíl množství vodoměrem změřené pitné vody a množstvím stanoveným podle položek č. 1, 2 a 3 v odběru pro bytový fond, je-li důvodem kropení zahrady, je větší než 30m3se množství nevypouštěných vod stanoví podle položek 63 až 66 směrných čísel. V případech kdy rozdíl množství vodoměrem změřené pitné vody a množstvím stanoveným podle směrných čísel, je-li důvodem výroba balených nápojů nebo jídel apod., je větší než 30m3, se množství nevypouštěných vod stanoví odborným výpočtem ve vazbě na produkci. V případech vlastního zdroje pitné vody (studna a pod.) se množství odpadních vod stanovuje podle směrných čísel. II. VEŘEJNÉ BUDOVY, ŠKOLY a) je uvedena základní potřeba vody - ostatní potřeba vody (zahrada, mytí aut apod.) se připočítá podle dalšího vybavení budov, které je uvedené samostatně se směrnými čísly; b) v případě stravování pro konkrétní situaci se připočítají směrná čísla uvedená podle položek č. 18, 19 a 20; c) ve veřejných budovách, kde jsou byty, se připočte roční směrné číslo podle vybavení bytu. kancelářské budovy (bez stravování)na jednu osobu při průměru 250 pracovních dnů za rok4. WC, umyvadla 8 m35. WC, umyvadla a tekoucí teplá voda 14 m36. WC, umyvadla a tekoucí teplá voda s možností sprchování 18 m3školy (bez stravování)na jednu osobu (žáka, učitele, pracovníka) při průměru 200 pracovních dnů za rok7. WC, umyvadla 3 m38. WC a tekoucí teplá voda 5 m3mateřské školy a jesle s celodenním provozem (bez stravování)na jednu osobu (učitele, pracovníka, dítě) při průměru 200 pracovních dnů za rok9. WC, umyvadla a tekoucí teplá voda 8 m310. WC, umyvadla a tekoucí teplá voda s možností sprchování 16 m3III. HOTELY, UBYTOVNY, INTERNÁTY (směrná čísla pouze pro ubytování)na jedno lůžko za rokhotely a penziony 11. většina pokojů má WC a koupelnu s tekoucí teplou vodou 45 m312. většina pokojů je bez koupelny (sprch), WC na chodbě 23 m313. restaurace v hotelu, penzionu podle položek č. 18, 19 a 20 +39, 40 a 41+42 a 43. 14. pro doplňující vybavení hotelů se přičítá: denní připouštění bazénu 10 m3sauna, welnes 10 m3V případě vlastní prádelny se použije směrné číslo pro prádelny. internáty, učňovské domovy, studentské koleje, ubytovny 15. většina pokojů má WC a koupelnu s tekoucí teplou vodou 25 m316. v budovách, kde jsou koupelny (sprchy), WC na chodbě 15 m317. stravování podle položek č. 18, 19, 20, 39, 40 a 41 . stravování - kuchyně, jídelna (bezobslužné)na 1 strávníka a 1 pracovníka na jednu směnu za rok18. dovoz jídla, mytí nádobí, vybavení WC, umyvadla 3 m319. vaření jídla, mytí nádobí, vybavení WC, umyvadla 8 m320. bufet, občerstvení 1 m3IV. ZDRAVOTNICKÁ A SOCIÁLNÍ ZAŘÍZENÍ Vybavení: WC, umyvadla a tekoucí teplá vodana 1 pracovníka v denním průměru za rokzdravotnická střediska, ambulatoria, ordinace 21. na jednoho pracovníka 18 m3lékárny, hygienicko-epidemiologické stanice 22. na jednoho pracovníka 18 m3zubní střediska s celoročním provozem, ordinace 23. na jednoho pracovníka 20 m3ošetřovaná osoba 24. na 1 vyšetřovanou osobu v denním průměru za rok 2 m3rehabilitace, rehabilitační bazén, sauna 25. na jednotlivá rehabilitační zařízení se určí potřeba množství podle příslušné normy pro provoz využívaného zařízení 26. na jednoho pracovníka 18 m3na jedno lůžko za roknemocnice (včetně stravování, kuchyně, bez léčebných zařízení) 27. na jedno lůžko 50 m3léčebny dlouhodobě nemocných, domovy důchodců (včetně stravování, kuchyně, bez léčebných zařízení) 28. na jedno lůžko 45 m3V. KULTURNÍ A OSVĚTOVÉ PODNIKY, SPORTOVNÍ ZAŘÍZENÍ multikina, samostatná kina a divadla s celoročním provozem (vybavení WC, umyvadla)při plné obsazenosti za rok29. na jedno sedadlo a jedno představení denně 1 m3přednáškové síně, knihovny, čítárny, studovny a muzea (vybavení WC, umyvadla)na jednoho stálého pracovníka za rok30. 14 m3na jednoho návštěvníka v denním průměru za rok31. na jednoho návštěvníka 2 m3tělocvična, sportoviště, fitness centrum (vybavení WC, umyvadla, možnost sprchování s teplou vodou)na jednoho návštěvníka v denním průměru za rok32. na jednoho návštěvníka 20 m3na 1 hřiště za rok33. kropení antukových hřišť krytých 230 m334. kropení antukových hřišť nekrytých 460 m3na 100 m35. kropení travnatých hřišť 20 m2za provozní den3za rok36. golfové hřiště 18 ti jamkové se zavlažováním greenu, odpališť 22 500 m3a fervejena 1 návštěvníka - diváka v denním průměru (365 dnů) za rok37. WC, umyvadla 1 m3Poznámka: v případě neprokázání počtu návštěvníků se jejich počet stanoví jako desetina kapacity zařízení pro návštěvníky - diváky. zimní stadion 38. pro jednotlivá zařízení se určí potřeba množství vody podle příslušné normy nebo technického návodu pro provoz (tvorba a úprava ledové plochy, relaxační zařízení apod.) VI. RESTAURACE, VINÁRNY (vybavení WC, umyvadla, tekoucí teplá voda) Restaurace, vinárny, kavárnyna jednoho pracovníka v jedné směně (365 dnů) za rok(zahrnuje i zákazníky bez mytí skla)39. pouze výčep 50 m340. výčep, podávání studených jídel 60 m341. výčep, podávání studených jídel a teplých jídel 80 m3Vybavení na mytí skla: (připočítává se k položkám č. 39, 40 a 41) 42. výčepní stolice s trvalým průtokem 3 l/min. za jednu směnu 450 m343. mytí skla bez trvalého průtoku nebo myčka skla za jednu směnu 60 m3VII. PROVOZOVNYna jednoho pracovníka v jedné směně za rokprovozovny místního významu, kde se vody neužívá k výrobě 44. WC, umyvadla a tekoucí teplá voda 18 m345. WC, umyvadla a tekoucí teplá voda s možností sprchování 26 m346. WC, umyvadla a tekoucí teplá voda s možností sprchování v provozovnách s nečistým provozem nebo potřebou vyšší hygieny 30 m3holičství a kadeřnictvína jednoho pracovníka v jedné směně v průměru za rok(zahrnuje i zákazníky)47. v pánské a dámské provozovně WC, umyvadla s tekoucí teplou vodou 50 m3samostatné prádelny (zakázkové) 48. na 1 q vypraného prádla (tzv. technická voda) 1 m349. na jednoho zaměstnance v jedné směně podle položek č. 44, 45 a 46 VIII. PRODEJNY prodejny s čistým provozem, včetně obchodních domů, supermarketůna jednoho pracovníka v jedné směně v průměru za rok50. WC, umyvadla a tekoucí teplá voda 18 m3prodejna ryb, drůbeže a zvěřinyna jednoho pracovníka v jedné směně v průměru za rok51. WC, umyvadla a tekoucí teplá voda 20 m352. na 100 kg prodaných živých ryb (připočítává se k položce č. 51) 34 m3na 100 kg živých ryb53. prodej ryb v sádce na volném prostranství na 100 kg prodaných 6 m3živých ryb potravinářské výrobny místního významu (např. řeznictví, výroba uzenin, salátů, pečiva apod., WC, umyvadla)na jednoho pracovníka v jedné směně v průměru za rok54. WC, umyvadla a tekoucí teplá voda s možností sprchování 26 m3Poznámka: spotřeba vody k výrobě se vypočte podle technologie výroby a vybavení prodejny. IX. HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA A DRŮBEŽ hospodářská zvířatana jeden kus v průměru za rok55. dojnice včetně ošetřování mléka a oplachů 36 m356. býk 18 m357. tele, ovce, koza, vepř 6 m358. prasnice 8 m359. kůň 14 m360. pes - chovná stanice (pouze nad 2 kusy) 1 m3drůbežna 100 kusů v průměru za rok61. slepice, perličky 11 m362. husy, kachny, krůty 36 m3X. ZAHRADYv průměru za rok63. venkovní zahrady okrasné (trávníky, květiny) nebo osázené zeleninou na 100 m216 m364. sady osázené ovocnými stromy nebo jinak využívané na 100 m23 m365. pro automatizované zalévání zahrad s pěstováním květin, zeleniny podle čidel na určení vlhkosti 12 m366. průmyslové a skleníkové pěstování zeleniny, květin - pro jednotlivá zařízení (automatizované kropení) se určí potřeba množství podle příslušného technického návodu pro provoz využívaného objektu XI. MYTÍ AUTOMOBILŮv průměru za rok67. osobní automobil užívaný pro domácnost (stříkání a umývání) - předpokládá se mytí 10 x ročně 1 m3Poznámka: v odůvodněných případech může vlastník vodovodu nebo kanalizace, popřípadě jejich provozovatel, pokud je k tomu vlastníkem zmocněn, výše uvedená směrná čísla roční potřeby v částech I. až XI. snížit.