Odstavec předpisu 54/2002 Sb.
Vyhláška č. 54/2002 Sb., kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek
Příl.2
Příl.2
POŽADAVKY NA IDENTITU A ČISTOTU NÁHRADNÍCH SLADIDEL
E 420 (i) - SORBITOL Synonyma D-glucitol, D-sorbitol Definice Chemický název D-glucitol Einecs 200-061-5 Kód E E 420 (i) Chemický vzorec C6H14O6Molekulová hmotnost 182,17 Obsah Obsah ne méně než 97 % celkových glycitolů a ne méně než 91 % D-sorbitolu v sušině Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním vzorcem CH2OH-(CHOH)n-CH2OH, kde "n" je celé číslo Popis Bílý hygroskopický prášek, krystalický prášek, vločky nebo granule mající sladkou chuť Identifikace A. Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu B. Rozpětí bodu tání 88 až 102 st. C C. Monobenzylidenový derivát sorbitolu K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1 ml benzaldehydu a 1 ml kyseliny chlorovodíkové. Míchá se a protřepává v mechanické třepačce, až se objeví krystaly. Filtruje se pomocí odsávání, krystaly se rozpustí v 20 ml vroucí vody obsahující 1 g kyselého uhličitanu sodného, zfiltruje se za horka, filtrát se ochladí,filtruje se odsáváním, promyje 5 ml směsi methanolu a vody (1:1) a vysuší na vzduchu. Takto získané krystaly se taví při teplotě mezi 173 a 179 st. C Čistota Obsah vody Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda) Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Celkový obsah cukrů Ne více než 1 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Chloridy Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu Sírany Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině E 420 (ii) - SORBITOL SIRUP Synonyma D-glucitol sirup Definice Chemický název Sorbitolový sirup připravený hydrogenací glukosového sirupu obsahuje D-sorbitol, D- mannitol a hydrogenované sacharidy. Část produktu, který není D-sorbitol, je tvořena hlavně hydrogenovanými oligosacharidy připravenými hydrogenací glukosového sirupu použitého jako surovina (v kterémžto případě sirup nekrystalizuje) nebo mannitolem. Mohou být přítomna malá množství glycitolů, kde n =< 4. Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním vzorcem CH2OH- (CHOH)n-CH2OH, kde "n" je celé číslo Einecs 270-337-8 Kód E E 420 (ii) Obsah Obsah ne méně než 69 % celkových pevných látek a ne méně než 50 % D-sorbitolu na bezvodé bázi Popis Čirý, bezbarvý a sladce chutnající vodný roztok Identifikace A. Rozpustnost Mísitelný s vodou, glycerolem a s propan-1,2- diolem B. Monobenzylidenový derivát sorbitolu K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1 ml benzaldehydu a 1 ml kyseliny chlorovodíkové. Míchá se a protřepává v mechanické třepačce, až se objeví krystaly. Filtruje se pomocí odsávání, krystaly se rozpustí ve 20 ml vroucí vody obsahující 1 g kyselého uhličitanu sodného, zfiltruje se za horka, filtrát se ochladí, filtruje se odsáváním, promyje 5 ml směsi methanolu a vody (1:1) a vysuší na vzduchu. Takto získané krystaly se taví při teplotě mezi 173 a 179 st. C Čistota Obsah vody Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda) Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Chloridy Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu Sírany Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině E 421 - MANNITOL 1. MANNITOL Synonyma D-mannitol Definice Mannitol se připravuje katalytickou hydrogenací směsi glukosy a fruktosy, která se získá z invertního cukru Chemický název D-mannitol Einecs 200-711-8 Kód E E 421 Chemický vzorec C6H14O6Molekulová hmotnost 182,17 Obsah Ne méně než 96,0 % D-mannitolu a ne více než 102 % (vztaženo na sušinu) Popis Bílý krystalický prášek bez zápachu Identifikace A. Rozpustnost Rozpustný ve vodě mírně rozpustný v ethanolu prakticky nerozpustný v etheru B. Rozpětí bodu tání 164 až 169 st. C C. Chromatografie na tenké vrstvě 20 D. Specifická optická otáčivost [alfa] = +23 až +25 st. (v borátovém roztoku) D E. pH 5 až 8 Přidá se 0,5 ml nasyceného roztoku chloridu draselného k 10 ml 10 % (hm./obj.) roztoku vzorku, potom se měří pH Čistota Ztráta sušením Ne více než 0,3 % (105 st. C, čtyři hodiny) Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Celkový obsah cukrů Ne více než 1 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Chloridy Ne více než 70 mg/kg Sírany Ne více než 100 mg/kg Nikl Ne více než 2 mg/kg Olovo Ne více než 1 mg/kg 2. MANNITOL VYROBENÝ FERMENTACÍ Synonyma D-mannitol Definice Mannitol se připravuje přerušovanou fermentací kvasnic Zygosaccharomyces rouxii za aerobních podmínek Chemický název D-mannitol Einecs 200-711-8 Kód E E 421 Chemický vzorec C6H14O6Molekulová hmotnost 182,2 Obsah Ne méně než 99 % vztaženo na sušinu Popis Bílý krystalický prášek, bez zápachu Identifikace A. Rozpustnost Rozpustný ve vodě mírně rozpustný v ethanolu prakticky nerozpustný v etheru B. Rozpětí bodu tání 164 až 169 st. C C. Chromatografie na tenké vrstvě 20 D. Specifická optická otáčivost [alfa] = +23 až 25 st. (v borátovém roztoku) D E. pH 5 až 8 Přidá se 0,5 ml nasyceného roztoku chloridu draselného k 10 ml 10 % (hm./obj.) roztoku vzorku, potom se měří pH Čistota Ztráta sušením Ne více než 0,3 % (105 st. C, čtyři hodiny) Arabitol Ne více než 0,3 % Redukující cukry Ne více než 0,3 % (vztaženo na glukosu) Celkový obsah cukrů Ne více než 1 % (vztaženo na glukosu) Síranový popel Ne více než 0,1 % Chloridy Ne více než 70 mg/kg Sírany Ne více než 100 mg/kg Olovo Ne více než 1 mg/kg Aerobní mesofilní bakterie Ne více než 103/gram Koliformní bakterie Negativní v 10 gramech Salmonella Negativní v 10 gramech Escherichia coli Negativní v 10 gramech Staphylococcus aureus Negativní v 10 gramech Pseudomonas aeruginosa Negativní v 10 gramech Kvasinky a plísně Ne více než 100/gram E 950 - ACESULFAM K Synonyma Acesulfam draselný, acesulfam, draselná sůl 3,4-dihydro-6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4-on- 2,2-dioxidu Definice Chemický název Draselná sůl 6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)- on-2,2-dioxidu Einecs 259-715-3 Kód E E 950 Chemický vzorec C4H4KNO4S Molekulová hmotnost 201,24 Obsah Ne méně než 99 % C4H4KNO4S na bezvodé bázi Popis Bílý krystalický prášek bez zápachu s intenzívní sladkou chutí. Přibližně 200krát sladší než sacharosa Identifikace A. Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, velmi nepatrně rozpustný v ethanolu B. UV absorpce Maximum při 227 +- 2 nm pro roztok 10 mg v 1000 ml vody C. Pozitivní test na přítomnost draslíku Testuje se zbytek získaný spálením 2 g vzorku D. Srážecí zkouška Několik kapek 10% roztoku Na3[Co(NO2)6] přidat k roztoku 0,2 g vzorku ve 2 ml kyseliny octové a 2 ml vody. Vznikne žlutá sraženina Čistota Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 st. C, dvě hodiny) Organické nečistoty Vyhovuje testu pro 20 mg/kg UV aktivních složek Fluorid Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu E 951 - ASPARTAM Synonyma Aspartylfenylalaninmethylester Definice Chemický název N-L-alfa-aspartyl-L-fenylalanin-1- methylester, N-methylester kyseliny 3-amino- N-(alfa-karbomethoxy-fenethyl)-sukcinamové Einecs 245-261-3 Kód E E 951 Chemický vzorec C14H18N2O5Molekulová hmotnost 294,31 Obsah Ne méně než 98 % a ne více než 102 % C14H18N2O5na bezvodé bázi Popis Bílý krystalický prášek bez zápachu mající sladkou chuť. Přibližně 200krát sladší než sacharosa Identifikace Rozpustnost Mírně rozpustný ve vodě a v ethanolu Čistota Ztráta sušením Ne více než 4,5 % (105 st. C, čtyři hodiny) Síranový popel Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu pH 4,5 až 6,0 (roztok 1:125) Transmitance Transmitance 1%ního roztoku ve 2 mol.l-1 kyselině chlorovodíkové stanovená v 1 cm kyvetě při 430 nm vhodným spektrofotometrem s použitím 2 mol.l-1 kyseliny chlorovodíkové jako referenčního roztoku není méně než 0,95, ekvivalent k absorbanci ne více než přibližně 0,022 20 Specifická optická otáčivost [alfa] : +14,5 st. až +16,5 st. Stanoví se v D 4% roztoku zkušebního vzorku v 15 mol.l-1 kyseliny mravenčí do 30 minut po přípravě roztoku vzorku Kyselina 5-benzyl-3,6-dioxo-2- piperazinoctová Ne více než 1,5 % vztaženo na sušinu Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině E 952 - KYSELINA CYKLAMOVÁ A JEJÍ SODNÁ A VÁPENATÁ SŮL (I) KYSELINA CYKLAMOVÁ Synonyma Kyselina cyklohexylsulfamová, cyklamát Definice Chemický název Kyselina cyklohexansulfamová, kyselina cyklohexylaminosulfonová Einecs 202-898-1 Kód E E 952 Chemický vzorec C6H13NO3S Relativní molekulová hmotnost 179,24 Obsah Kyselina cyklohexylsulfamová obsahuje ne méně než 98 % a ne více než 102 % ekvivalentu C6H13NO3S, přepočteno na bezvodou bázi Popis Bílý krystalický prášek, prakticky bezbarvý, se sladkokyselou chutí. Přibližně 40krát sladší než sacharosa Identifikace A. Rozpustnost Rozpustná ve vodě a v ethanolu B. Zkouška srážením 2% roztok se okyselí kyselinou chlorovodíkovou, přidá se l ml přibližně molárního roztoku chloridu barnatého ve vodě a v případě vzniku zákalu nebo sraženiny se zfiltruje. K čirému roztoku se přidá l ml 10% roztoku dusitanu sodného. Vytvoří se bílá sraženina Čistota Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 st. C, jedna hodina) Cyklohexylamin Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu Dicyklohexylamin Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Anilin Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Selen Ne více než 30 mg/kg vyjádřeno jako selen v sušině Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině (II) CYKLAMÁT SODNÝ Synonyma Cyklamát, sodná sůl kyseliny cyklamové Definice Chemický název Cyklohexansulfamát sodný, cyklohexylsulfamát sodný Einecs 205-348-9 Kód E E 952 Chemický vzorec C6H12NNaO3S a dihydrát C6H12NNaO3S.2H2O Relativní molekulová hmotnost 201,22 přepočteno na bezvodou formu 237,22 přepočteno na hydratovanou formu Obsah Ne méně než 98 % a ne více než 102 % vztaženo na sušinu Dihydrát: ne méně než 84 % vztaženo na sušinu Popis Bílé krystaly nebo krystalický prášek, bez zápachu. Přibližně 30krát sladší než sacharosa Identifikace Rozpustnost Rozpustný ve vodě, prakticky nerozpustný v ethanolu Čistota Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 st. C, jedna hodina) Ne více než 15,2 % (105 st. C, dvě hodiny) pro dihydrát Cyklohexylamin Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu Dicyklohexylamin Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Anilin Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Selen Ne více než 30 mg/kg vyjádřeno jako selen v sušině Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině (III) CYKLAMÁT VÁPENATÝ Synonyma Cyklamát, vápenatá sůl kyseliny cyklamové Definice Chemický název Cyklohexansulfamát vápenatý, cyklohexylasulfamát vápenatý Einecs 205-349-4 Kód E E 952 Chemický vzorec C12H24CaN2O6S2.2 H2O Relativní molekulová hmotnost 432,57 Obsah Ne méně než 98 % a ne více než 101 % vztaženo na sušinu Popis Bílé bezbarvé krystaly nebo krystalický prášek. Přibližně 30krát sladší než sacharosa Identifikace Rozpustnost Rozpustný ve vodě, málo rozpustný v ethanolu Čistota Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 st. C, jedna hodina) Ne více než 8,5 % (140 st. C, čtyři hodiny) pro dihydrát Cyklohexylamin Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu Dicyklohexylamin Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Anilin Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Selen Ne více než 30 mg/kg vyjádřeno jako selen v sušině Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině E 953 - ISOMALT Synonyma Hydrogenovaná isomaltulosa, hydrogenovaná palatinosa Definice Chemický název Isomalt je směsí hydrogenovaných mono- a disacharidů, z nichž hlavními jsou tyto: 6-O-alfa-D-glukopyranosyl-D-sorbitol (1,6 GPS) a 1-O-alfa-D-glukopyranosyl-D-mannitoldihydrát (1,1 GPM) Einecs Kód E E 953 Chemický vzorec 6-O-alfa-D-glukopyranosyl-1,6-D-sorbitol C12H24O111-O-alfa-D-glukopyranosyl-1,1-D- mannitoldihydrát C12H24O11.2H2O Molekulová hmotnost 6-O-alfa-D-glukopyranosyl-1,6-D-sorbitol 344,32 1-O-alfa-D-glukopyranosyl-1,1D- mannitoldihydrát 380,32 Obsah Obsah ne méně než 98 % hydrogenovaných mono- a disacharidů a ne méně než 86 % směsi 6-O- alfa-D-glukopyranosyl-D-sorbitolu a 1-O-alfa- D-glukopyranosyl-D-mannitoldihydrátu stanovené na bezvodé bázi Popis Bílá, krystalická, lehce hygroskopická látka bez zápachu Identifikace A. Rozpustnost Rozpustný ve vodě, velmi mírně rozpustný v ethanolu B. Rozpětí bodu tání 145 až 150 st. C 20 C. Specifická optická otáčivost [alfa] = +90 až +92 st. (4 % hm./obj. roztok) D Čistota Obsah vody Ne více než 7 % (Karl-Fischerova metoda) Síranový popel Ne více než 0,05 % vztaženo na sušinu D-mannitol Ne více než 3 % D-sorbitol Ne více než 6 % Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
E 954 - SACHARIN A JEHO SODNÁ, DRASELNÁ A VÁPENATÁ SŮL
(I) SACHARIN
Definice
Chemický název 3-oxo-2,3-dihydrobenzo(d)isothiazol-1,1-
dioxid
Einecs 201-321-0
Kód E E 954
Chemický vzorec C7H5NO3S
Relativní molekulová hmotnost 183,18
Obsah Ne méně než 99 % a ne více než 101,0 %
C7H5NO3S vztaženo na bezvodou bázi
Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek
bez zápachu nebo se slabou aromatickou vůní
mající sladkou chuť i ve velmi zředěných
roztocích. Přibližně 300krát až 500krát
sladší než sacharosa
Identifikace
Rozpustnost Těžce rozpustný ve vodě, dobře rozpustný v
zásaditých roztocích, mírně rozpustný v
ethanolu
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 st. C, dvě hodiny)
Rozpětí bodu tání 226 až 230 st. C
Síranový popel Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu
Kyselina benzoová a salicylová K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému
pěti kapkami kyseliny octové se přidají tři
kapky přibližně molárního roztoku chloridu
železitého ve vodě. Neobjeví se žádná
sraženina ani fialové zbarvení
o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-sulfonamid kyseliny benzoové Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu
Snadno zuhelnitelné látky
Nesmí být přítomny
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
(II) SACHARIN SODNÝ
Synonyma Sacharin, sodná sůl sacharinu
Definice
Chemický název o-benzosulfimid sodný,
sodná sůl 2,3-dihydro-3-
oxobenzisosulfonazolu,
oxobenzisosulfonazol,
dihydrát sodné soli 1,2-benzisothiazolin-3-
on-1, 1-dioxidu
Einecs 204-886-1
Kód E E 954
Chemický vzorec C7H4NNaO3S.2H2O
Relativní molekulová hmotnost 241,19
Obsah Ne méně než 99 % a ne více než 101 %
C7H4NNaO3S vztaženo na bezvodou bázi
Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický
rozpadavý prášek bez zápachu nebo se slabým
pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve
velmi zředěných roztocích. Přibližně 300krát
až 500krát sladší než sacharosa ve zředěných
roztocích
Identifikace
Rozpustnost
Snadno rozpustný ve vodě, mírně
rozpustný v ethanolu
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 15 % (120 st. C, čtyři hodiny)
Kyselina benzoová a salicylová K 10 ml roztoku 1:20 předem okyselenému
pěti kapkami kyseliny octové se přidají tři
kapky přibližně molárního roztoku
chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se
žádná sraženina ani fialové zbarvení
o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-sulfonamid kyseliny benzoové Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu
Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
(III) SACHARIN VÁPENATÝ
Synonyma Sacharin, vápenatá sůl sacharinu
Definice
Chemický název o-benzosulfimid vápenatý,
vápenatá sůl 2,3-dihydro-3-
oxobenzisosulfonazolu,
hydrát vápenaté soli (2:7) 1,2-
benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxid
Einecs 229-349-0
Kód E E 954
Chemický vzorec C14H8CaN2O6S2.3 1/2 H2O
Relativní molekulová hmotnost 467,48
Obsah Ne méně než 95 % C14H8CaN2O6S2 vztaženo na
bezvodou bázi
Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek
bez zápachu nebo se slabým pachem, mající
intenzívně sladkou chuť i ve velmi zředěných
roztocích. Přibližně 300krát až 500krát
sladší než sacharosa ve zředěných roztocích
Identifikace
Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, dobře rozpustný v
ethanolu
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 13,5 % (120 st. C, čtyři hodiny)
Kyselina benzoová a salicylová K 10 ml roztoku 1:20 předem okyselenému
pěti kapkami kyseliny octové se přidají tři
kapky přibližně molárního roztoku chloridu
železitého ve vodě. Neobjeví se žádná
sraženina ani fialové zbarvení
o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-sulfonamid kyseliny benzoové Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu
Snadno zuhelnitelné látky Nejsou přítomny
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
(IV) SACHARIN DRASELNÝ
Synonyma Sacharin, draselná sůl sacharinu
Definice
Chemický název o-benzosulfimid draselný,
draselná sůl 2,3-dihydro-3-
oxobenzisosulfonazolu,
monohydrát draselné soli 1,2-
benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxidu
Einecs
Kód E E 954
Chemický vzorec
C7H4KNO3S.H2O
Relativní molekulová hmotnost 239,77
Obsah Ne méně než 99 % a ne více než 101 %
C7H4KNO3S vztaženo na bezvodou bázi
Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek
bez zápachu nebo se slabým pachem, mající
sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích.
Přibližně 300krát až 500krát sladší než
sacharosa
Identifikace
Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, mírně
rozpustný v ethanolu
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 8 % (120 st. C, čtyři hodiny)
Kyselina benzoová a salicylová K 10 ml roztoku 1:20 předtím okyselenému
pěti kapkami kyseliny octové se přidají tři
kapky přibližně molárního roztoku chloridu
železitého ve vodě. Neobjeví se žádná
sraženina ani fialové zbarvení
o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
p-sulfonamid kyseliny benzoové Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu
Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
E 955 SUKRALOSA
Synonyma 4,1',6'-trichlorogalaktosacharosa
Definice
Chemické názvy (1,6-Dichlor-1,6-dideoxy-beta-D-fruktofuranosyl)-4-chlor-
4-deoxy-alfa-D-galaktopyranosid
Einecs 259-952-2
Kód E E 955
Chemický vzorec C12H19C3O8
Molekulová hmotnost 397,64
Obsah Ne méně než 98 % a ne více než 102 % C12H19C3O8
vztaženo na bezvodou látku
Popis Bílý až téměř bílý krystalický prášek, prakticky bez zápachu
Identifikace
A. Rozpustnost Snadno rozpustná ve vodě, methanolu a ethanolu
Mírně rozpustná v ethyl-acetátu
B. Absorpce v infračervené Infračervené spektrum disperze vzorku v bromidu
oblasti spektra draselném vykazuje táž relativní maxima při podobných
vlnočtech jako referenční spektrum
získané za použití referenčního standardu sukralosy
C. Chromatografie Hlavní skvrna testovaného roztoku vykazuje tutéž hodnotu Rf
na tenké vrstvě jako hlavní skvrna standardního roztoku A
v testu pro ostatní chlorované disacharidy. Tento standardní
roztok se získá rozpuštěním 1,0 g referenčního standardu
sukralosy v 10 ml methanolu
D. Specifická optická [alfa] 20D: +84,0 st. až +87,5 st. vztaženo na bezvodou látku
otáčivost (10% hm./obj. roztok)
Čistota
Obsah vody Ne více než 2,0 mg/kg (Karl-Fischerova metoda)
Síranový popel Ne více než 0,7 mg/kg
Jiné chlorované Ne více než 0,5 %
disacharidy
Chlorované monosacharidy Ne více než 0,1 %
Trifenylfosfinoxid Ne více než 150 mg/kg
Methanol Ne více než 0,1 %
Olovo Ne více než 1,0 mg/kg
E 957 - THAUMATIN
Synonyma
Definice
Chemický název Thaumatin se získává vodnou extrakcí (pH 2,5
až 4) semeníků plodů Thaumatococcus
daniellii (Benth) a sestává v podstatě z
proteinů thaumatin I a thaumatin II spolu s
malými množstvími rostlinných složek
odvozených z výchozího materiálu
Einecs 258-822-2
Kód E E 957
Chemický vzorec Polypeptid 207 aminokyselin
Molekulová hmotnost Thaumatin I 22209
Thaumatin II 22293
Obsah Ne méně než 16 % dusíku vztaženo na sušinu
ekvivalentních
ne méně než 94 % proteinů (N x 5,8)
Popis Krémově zbarvený prášek bez zápachu s
intenzívní sladkou chutí. Přibližně 2000krát
až 3000krát sladší než sacharosa
Identifikace
Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, nerozpustný v
acetonu
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 9 % (105 st. C do konstantní
hmotnosti)
Sacharidy Ne více než 3 % vztaženo na sušinu
Síranový popel Ne více než 2 % vztaženo na sušinu
Hliník Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Aerobní mesofilní bakterie Ne více než 103/gram
Escherichia coli Negativní v 10 gramech
E 959 - NEOHESPERIDINDIHYDROCHALKON
Synonyma Neohesperidindihydrochalkon, NHDC,
hesperetindihydrochalkon-4"-beta-
neohesperidosid, neohesperidin DC
Definice
Chemický název 2-O-alfa-rhamnopyranosyl-4"-beta-D-
glukopyranosylhesperetindi-hydrochalkon
získaný katalytickou hydrogenací
neohesperidinu
Einecs 243-978-6
Kód E E 959
Chemický vzorec C28H36O15
Molekulová hmotnost 612,6
Obsah Obsah ne méně než 96 % vztaženo na sušinu
Popis Ne zcela bílý krystalický prášek bez zápachu
s charakteristickou intenzívní sladkou
chutí. Přibližně 1000krát až 1800krát sladší
než sacharosa
Identifikace
A. Rozpustnost Snadno rozpustný v horké vodě, velmi
nepatrně rozpustný ve studené vodě,
prakticky nerozpustný v etheru a benzenu
B. Maximum UV absorpce 282 až 283 nm pro roztok 2 mg ve 100 ml
methanolu
C. Neuův test Rozpustí se asi 10 mg neohesperidinu DC v 1
ml methanolu, přidá se 1 ml 1%ního
methanolového roztoku 2-aminoethyl-
difenylborátu. Vytvoří se jasně žluté
zbarvení
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 11 % (105 st. C, tři hodiny)
Síranový popel Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu
Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu
Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v
sušině
E 962 - SŮL ASPARTAMU-ACESULFAMU
Synonyma Aspartam-acesulfam,
sůl aspartamu-acesulfamu
Definice Sůl se připravuje zahříváním směsi aspartamu
a acesulfamu K v přibližném poměru 2:1 hmot.
v roztoku s kyselým pH, který umožňuje krystalizaci.
Draslík a vlhkost se odstraní. Produkt je
stabilnější než samotný aspartam.
Chemické názvy 6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-one-2,2dioxid
L-phenylalanyl-2-methyl-L-alfa-sůl kyseliny asparagové
Kód E E 962
Chemický vzorec C18H23O9N3S
Molekulová hmotnost 457,46
Obsah 63,0 % až 66,0 % aspartamu (vztaženo na sušinu)
a 34,0 % až 37,0 % acesulfamu (kyselá forma,
vztaženo na sušinu)
Popis Bílý krystalický prášek, bez zápachu
Identifikace
A. Rozpustnost Mírně rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu
B. Transmitance Transmitance 1% vodného roztoku stanovená v 1 cm kyvetě
při 430 nm vhodným spektrofotometrem za použití vody
jako referenčního roztoku, je nejméně 0,95, což
odpovídá nejvýše absorbanci přibližně 0,022
C. Specifická optická [alfa] 20D: +14,5 st. až + 16,5 st.
otáčivost
Stanoví se při koncentraci 6,2 g ve 100 ml kyseliny
mravenčí (15N) do 30 minut od přípravy roztoku. Poté
se provrde korekce hodnoty specifické optické otáčivosti
na obsah aspartamu v soli aspartamu-acesulfamu
vydělením číslem 0,646
Čistota
Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 0,5 % (105 st. C, čtyři hodiny)
5-benzyl-3,6-dioxopiperazin-2- Ne více než 0,5 %
octová kyselina
Olovo Ne více než 1,0 mg/kg
E 965 (i) - MALTITOL Synonyma D-maltitol, hydrogenovaná maltosa Definice Chemický název (alfa)-D-glukopyranosyl-1,4-D-glucitol Einecs 209-567-0 Kód E E 965 (i) Chemický vzorec C12H24O11Relativní molekulová hmotnost 344,31 Obsah Obsah ne méně než 98 % D-maltitolu C12H24O11vztaženo na bezvodou bázi Popis Sladce chutnající bílý krystalický prášek Identifikace A. Rozpustnost Velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu B. Rozpětí bodu tání 148 až 151 st. C 20 C. Specifická optická otáčivost [alfa] = +105,5 až +108,5 st. (5 % hm./obj. roztok) D Čistota Voda Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda) Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu Redukující cukry Ne více než 0,1 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Chloridy Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu Sírany Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
E 965 (ii) - MALTITOL SIRUP
Synonyma Hydrogenovaný vysokomaltoso-glukosový sirup,
hydrogenovaný glukosový sirup
Definice
Chemický název Směs sestávající hlavně z maltitolu se
sorbitolem a hydrogenovaných oligo- a
polysacharidů. Je vyráběn katalytickou
hydrogenací glukosového sirupu s vysokým
obsahem maltosy nebo hydrogenací jeho
jednotlivých složek a jejich následným
smícháním. Jako obchodní zboží je dodáván
jako sirup i jako pevný produkt
Einecs 270-337-8
Kód E E 965 (ii)
Obsah Ne méně než 99 % všech hydrogenovaných
sacharidů vztaženo na bezvodou bázi a
ne méně než 50 % maltitolu vztaženo
na bezvodou bázi
Popis Čiré viskosní kapaliny bez barvy a
bez zápachu nebo bílé krystalické hmoty
Identifikace
A. Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v
ethanolu
B. Chromatografie na tenké vrstvě Vyhovuje zkoušce
Čistota
Obsah vody Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda)
Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa
Síranový popel Ne více než 0,1 %
Chloridy Ne více než 50 mg/kg
Sírany Ne více než 100 mg/kg
Nikl Ne více než 2 mg/kg
Olovo Ne více než 1 mg/kg
E 966 - LACTITOL Synonyma Laktit, laktositol, laktobiosit Definice Chemický název 4-O-beta-D-Galaktopyranosyl-D-glucitol Einecs 209-566-5 Kód E E 966 Chemický vzorec C12H24O11Relativní molekulová hmotnost 344,32 Obsah Ne méně než 95 % na bezvodé bázi Popis Sladce chutnající krystalické prášky nebo bezbarvé roztoky. Krystalické produkty jsou v bezvodé, monohydrátové a dihydrátové formě Identifikace A. Rozpustnost Velmi snadno rozpustný ve vodě 20 B. Specifická optická otáčivost [alfa] = +13 až +16 st. přepočteno na bezvodou bázi D (10 % hmot./obj. vodný roztok) Čistota Obsah vod Krystalické produkty: ne více než 10,5 % (Karl-Fischerova metoda) Ostatní polyoly Ne více než 2,5 % na bezvodé bázi Redukující cukry Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Chloridy Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu Sírany Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
E 967 - XYLITOL Synonyma Xylitol 1,2,3,4,5 pentahydroxypentan xylo-pentan-1,2,3,4,5-pentol Definice Chemický název D-xylitol Einecs 201-788-0 Kód E E 967 Chemický vzorec C5H12O5Molekulová hmotnost 152,15 Obsah Ne méně než 98,5 % jako xylitol na bezvodé bázi Popis Bílý krystalický prášek prakticky bez zápachu s velmi sladkou chutí Identifikace A. Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, málo rozpustný v ethanolu B. Rozpětí bodu tání 92 až 96 st. C C. pH 5 až 7 (10 % hm./obj. vodný roztok) Čistota Ztráta sušením Ne více než 0,5 %. 0,5 g vzorku se suší ve vakuu nad oxidem fosforečným při 60 st. C čtyři hodiny Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu Redukující cukry Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Jiné polyoly Ne více než 1 % vztaženo na sušinu Chloridy Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu Sírany Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
E 968 - ERYTHRITOL
Synonyma Meso-erythritol, tetrahydroxybutan, erytrit
1,2,3,4,5 pentahydroxypentan
xylo-pentan-1,2,3,4,5-pentol
Definice Získává se kvašením sacharidů pomocí
osmofilních kvasinek zabezpečených a
vhodných pro použití v potravinách, jako
jsou např. Moniliella pollinis nebo
Trichosporonoides megaachilensis. Po
kvašení následuje čištění a sušení
Einecs 205-737-3
Kód E E 968
Chemický název 1,2,3,4-butanetetrol
Chemický vzorec C4H10O4
Molekulová hmotnost 122,12
Obsah Ne méně než 99 % po vysušení
Popis Bílé, nehydroskopické, tepelně stabilní
krystaly bez zápachu, se sladkostí
přibližně 60-80 % sladkosti sacharosy
Identifikace
A. Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, slabě rozpustný v
ethanolu, nerozpustný v diethyletheru
B. Rozpětí bodu tání 119-123 st. C
Čistota
Ztráta sušením Ne více než 0,2 %. (70 st. C, šest hodin,
ve vakuovém exikátoru)
Síranový popel Ne více než 0,1 %
Redukující látky Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako D-glukosa
Ribitol a glycerol Ne více než 0,1 %
Olovo Ne více než 0,5 mg/kg