Odstavec předpisu 54/2002 Sb.
Vyhláška č. 54/2002 Sb., kterou se stanoví zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek
Příl.2

Příl.2
POŽADAVKY NA IDENTITU A ČISTOTU NÁHRADNÍCH SLADIDEL
E 420 (i) - SORBITOL

Synonyma                           D-glucitol, D-sorbitol
Definice
Chemický název                     D-glucitol
Einecs                             200-061-5
Kód E                              E 420 (i)
Chemický vzorec                    C
6
H
14
O
6
Molekulová hmotnost 182,17 Obsah Obsah ne méně než 97 % celkových glycitolů a ne méně než 91 % D-sorbitolu v sušině Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním vzorcem CH
2
OH-(CHOH)n-CH
2
OH, kde "n" je celé číslo Popis Bílý hygroskopický prášek, krystalický prášek, vločky nebo granule mající sladkou chuť Identifikace A. Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu B. Rozpětí bodu tání 88 až 102 st. C C. Monobenzylidenový derivát sorbitolu K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1 ml benzaldehydu a 1 ml kyseliny chlorovodíkové. Míchá se a protřepává v mechanické třepačce, až se objeví krystaly. Filtruje se pomocí odsávání, krystaly se rozpustí v 20 ml vroucí vody obsahující 1 g kyselého uhličitanu sodného, zfiltruje se za horka, filtrát se ochladí,filtruje se odsáváním, promyje 5 ml směsi methanolu a vody (1:1) a vysuší na vzduchu. Takto získané krystaly se taví při teplotě mezi 173 a 179 st. C Čistota Obsah vody Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda) Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Celkový obsah cukrů Ne více než 1 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Chloridy Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu Sírany Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině E 420 (ii) - SORBITOL SIRUP Synonyma D-glucitol sirup Definice Chemický název Sorbitolový sirup připravený hydrogenací glukosového sirupu obsahuje D-sorbitol, D- mannitol a hydrogenované sacharidy. Část produktu, který není D-sorbitol, je tvořena hlavně hydrogenovanými oligosacharidy připravenými hydrogenací glukosového sirupu použitého jako surovina (v kterémžto případě sirup nekrystalizuje) nebo mannitolem. Mohou být přítomna malá množství glycitolů, kde n =< 4. Glycitoly jsou sloučeniny se strukturním vzorcem CH
2
OH- (CHOH)
n
-CH
2
OH, kde "n" je celé číslo Einecs 270-337-8 Kód E E 420 (ii) Obsah Obsah ne méně než 69 % celkových pevných látek a ne méně než 50 % D-sorbitolu na bezvodé bázi Popis Čirý, bezbarvý a sladce chutnající vodný roztok Identifikace A. Rozpustnost Mísitelný s vodou, glycerolem a s propan-1,2- diolem B. Monobenzylidenový derivát sorbitolu K 5 g vzorku se přidá 7 ml methanolu, 1 ml benzaldehydu a 1 ml kyseliny chlorovodíkové. Míchá se a protřepává v mechanické třepačce, až se objeví krystaly. Filtruje se pomocí odsávání, krystaly se rozpustí ve 20 ml vroucí vody obsahující 1 g kyselého uhličitanu sodného, zfiltruje se za horka, filtrát se ochladí, filtruje se odsáváním, promyje 5 ml směsi methanolu a vody (1:1) a vysuší na vzduchu. Takto získané krystaly se taví při teplotě mezi 173 a 179 st. C Čistota Obsah vody Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda) Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Chloridy Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu Sírany Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině E 421 - MANNITOL 1. MANNITOL Synonyma D-mannitol Definice Mannitol se připravuje katalytickou hydrogenací směsi glukosy a fruktosy, která se získá z invertního cukru Chemický název D-mannitol Einecs 200-711-8 Kód E E 421 Chemický vzorec C
6
H
14
O
6
Molekulová hmotnost 182,17 Obsah Ne méně než 96,0 % D-mannitolu a ne více než 102 % (vztaženo na sušinu) Popis Bílý krystalický prášek bez zápachu Identifikace A. Rozpustnost Rozpustný ve vodě mírně rozpustný v ethanolu prakticky nerozpustný v etheru B. Rozpětí bodu tání 164 až 169 st. C C. Chromatografie na tenké vrstvě 20 D. Specifická optická otáčivost [alfa] = +23 až +25 st. (v borátovém roztoku) D E. pH 5 až 8 Přidá se 0,5 ml nasyceného roztoku chloridu draselného k 10 ml 10 % (hm./obj.) roztoku vzorku, potom se měří pH Čistota Ztráta sušením Ne více než 0,3 % (105 st. C, čtyři hodiny) Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Celkový obsah cukrů Ne více než 1 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Chloridy Ne více než 70 mg/kg Sírany Ne více než 100 mg/kg Nikl Ne více než 2 mg/kg Olovo Ne více než 1 mg/kg 2. MANNITOL VYROBENÝ FERMENTACÍ Synonyma D-mannitol Definice Mannitol se připravuje přerušovanou fermentací kvasnic Zygosaccharomyces rouxii za aerobních podmínek Chemický název D-mannitol Einecs 200-711-8 Kód E E 421 Chemický vzorec C
6
H
14
O
6
Molekulová hmotnost 182,2 Obsah Ne méně než 99 % vztaženo na sušinu Popis Bílý krystalický prášek, bez zápachu Identifikace A. Rozpustnost Rozpustný ve vodě mírně rozpustný v ethanolu prakticky nerozpustný v etheru B. Rozpětí bodu tání 164 až 169 st. C C. Chromatografie na tenké vrstvě 20 D. Specifická optická otáčivost [alfa] = +23 až 25 st. (v borátovém roztoku) D E. pH 5 až 8 Přidá se 0,5 ml nasyceného roztoku chloridu draselného k 10 ml 10 % (hm./obj.) roztoku vzorku, potom se měří pH Čistota Ztráta sušením Ne více než 0,3 % (105 st. C, čtyři hodiny) Arabitol Ne více než 0,3 % Redukující cukry Ne více než 0,3 % (vztaženo na glukosu) Celkový obsah cukrů Ne více než 1 % (vztaženo na glukosu) Síranový popel Ne více než 0,1 % Chloridy Ne více než 70 mg/kg Sírany Ne více než 100 mg/kg Olovo Ne více než 1 mg/kg Aerobní mesofilní bakterie Ne více než 103/gram Koliformní bakterie Negativní v 10 gramech Salmonella Negativní v 10 gramech Escherichia coli Negativní v 10 gramech Staphylococcus aureus Negativní v 10 gramech Pseudomonas aeruginosa Negativní v 10 gramech Kvasinky a plísně Ne více než 100/gram E 950 - ACESULFAM K Synonyma Acesulfam draselný, acesulfam, draselná sůl 3,4-dihydro-6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4-on- 2,2-dioxidu Definice Chemický název Draselná sůl 6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)- on-2,2-dioxidu Einecs 259-715-3 Kód E E 950 Chemický vzorec C
4
H
4
KNO
4
S Molekulová hmotnost 201,24 Obsah Ne méně než 99 % C
4
H
4
KNO
4
S na bezvodé bázi Popis Bílý krystalický prášek bez zápachu s intenzívní sladkou chutí. Přibližně 200krát sladší než sacharosa Identifikace A. Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, velmi nepatrně rozpustný v ethanolu B. UV absorpce Maximum při 227 +- 2 nm pro roztok 10 mg v 1000 ml vody C. Pozitivní test na přítomnost draslíku Testuje se zbytek získaný spálením 2 g vzorku D. Srážecí zkouška Několik kapek 10% roztoku Na
3
[Co(NO
2
)6] přidat k roztoku 0,2 g vzorku ve 2 ml kyseliny octové a 2 ml vody. Vznikne žlutá sraženina Čistota Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 st. C, dvě hodiny) Organické nečistoty Vyhovuje testu pro 20 mg/kg UV aktivních složek Fluorid Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu E 951 - ASPARTAM Synonyma Aspartylfenylalaninmethylester Definice Chemický název N-L-alfa-aspartyl-L-fenylalanin-1- methylester, N-methylester kyseliny 3-amino- N-(alfa-karbomethoxy-fenethyl)-sukcinamové Einecs 245-261-3 Kód E E 951 Chemický vzorec C
14
H
18
N
2
O
5
Molekulová hmotnost 294,31 Obsah Ne méně než 98 % a ne více než 102 % C
14
H
18
N
2
O
5
na bezvodé bázi Popis Bílý krystalický prášek bez zápachu mající sladkou chuť. Přibližně 200krát sladší než sacharosa Identifikace Rozpustnost Mírně rozpustný ve vodě a v ethanolu Čistota Ztráta sušením Ne více než 4,5 % (105 st. C, čtyři hodiny) Síranový popel Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu pH 4,5 až 6,0 (roztok 1:125) Transmitance Transmitance 1%ního roztoku ve 2 mol.l-1 kyselině chlorovodíkové stanovená v 1 cm kyvetě při 430 nm vhodným spektrofotometrem s použitím 2 mol.l-1 kyseliny chlorovodíkové jako referenčního roztoku není méně než 0,95, ekvivalent k absorbanci ne více než přibližně 0,022 20 Specifická optická otáčivost [alfa] : +14,5 st. až +16,5 st. Stanoví se v D 4% roztoku zkušebního vzorku v 15 mol.l-1 kyseliny mravenčí do 30 minut po přípravě roztoku vzorku Kyselina 5-benzyl-3,6-dioxo-2- piperazinoctová Ne více než 1,5 % vztaženo na sušinu Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině E 952 - KYSELINA CYKLAMOVÁ A JEJÍ SODNÁ A VÁPENATÁ SŮL (I) KYSELINA CYKLAMOVÁ Synonyma Kyselina cyklohexylsulfamová, cyklamát Definice Chemický název Kyselina cyklohexansulfamová, kyselina cyklohexylaminosulfonová Einecs 202-898-1 Kód E E 952 Chemický vzorec C
6
H
13
NO
3
S Relativní molekulová hmotnost 179,24 Obsah Kyselina cyklohexylsulfamová obsahuje ne méně než 98 % a ne více než 102 % ekvivalentu C
6
H
13
NO
3
S, přepočteno na bezvodou bázi Popis Bílý krystalický prášek, prakticky bezbarvý, se sladkokyselou chutí. Přibližně 40krát sladší než sacharosa Identifikace A. Rozpustnost Rozpustná ve vodě a v ethanolu B. Zkouška srážením 2% roztok se okyselí kyselinou chlorovodíkovou, přidá se l ml přibližně molárního roztoku chloridu barnatého ve vodě a v případě vzniku zákalu nebo sraženiny se zfiltruje. K čirému roztoku se přidá l ml 10% roztoku dusitanu sodného. Vytvoří se bílá sraženina Čistota Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 st. C, jedna hodina) Cyklohexylamin Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu Dicyklohexylamin Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Anilin Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Selen Ne více než 30 mg/kg vyjádřeno jako selen v sušině Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině (II) CYKLAMÁT SODNÝ Synonyma Cyklamát, sodná sůl kyseliny cyklamové Definice Chemický název Cyklohexansulfamát sodný, cyklohexylsulfamát sodný Einecs 205-348-9 Kód E E 952 Chemický vzorec C
6
H
12
NNaO
3
S a dihydrát C
6
H
12
NNaO
3
S.2H
2
O Relativní molekulová hmotnost 201,22 přepočteno na bezvodou formu 237,22 přepočteno na hydratovanou formu Obsah Ne méně než 98 % a ne více než 102 % vztaženo na sušinu Dihydrát: ne méně než 84 % vztaženo na sušinu Popis Bílé krystaly nebo krystalický prášek, bez zápachu. Přibližně 30krát sladší než sacharosa Identifikace Rozpustnost Rozpustný ve vodě, prakticky nerozpustný v ethanolu Čistota Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 st. C, jedna hodina) Ne více než 15,2 % (105 st. C, dvě hodiny) pro dihydrát Cyklohexylamin Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu Dicyklohexylamin Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Anilin Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Selen Ne více než 30 mg/kg vyjádřeno jako selen v sušině Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině (III) CYKLAMÁT VÁPENATÝ Synonyma Cyklamát, vápenatá sůl kyseliny cyklamové Definice Chemický název Cyklohexansulfamát vápenatý, cyklohexylasulfamát vápenatý Einecs 205-349-4 Kód E E 952 Chemický vzorec C
12
H
24
CaN
2
O
6
S
2
.2 H
2
O Relativní molekulová hmotnost 432,57 Obsah Ne méně než 98 % a ne více než 101 % vztaženo na sušinu Popis Bílé bezbarvé krystaly nebo krystalický prášek. Přibližně 30krát sladší než sacharosa Identifikace Rozpustnost Rozpustný ve vodě, málo rozpustný v ethanolu Čistota Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 st. C, jedna hodina) Ne více než 8,5 % (140 st. C, čtyři hodiny) pro dihydrát Cyklohexylamin Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu Dicyklohexylamin Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Anilin Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Selen Ne více než 30 mg/kg vyjádřeno jako selen v sušině Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než l mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině E 953 - ISOMALT Synonyma Hydrogenovaná isomaltulosa, hydrogenovaná palatinosa Definice Chemický název Isomalt je směsí hydrogenovaných mono- a disacharidů, z nichž hlavními jsou tyto: 6-O-alfa-D-glukopyranosyl-D-sorbitol (1,6 GPS) a 1-O-alfa-D-glukopyranosyl-D-mannitoldihydrát (1,1 GPM) Einecs Kód E E 953 Chemický vzorec 6-O-alfa-D-glukopyranosyl-1,6-D-sorbitol C
12
H
24
O
11
1-O-alfa-D-glukopyranosyl-1,1-D- mannitoldihydrát C
12
H
24
O
11
.2H
2
O Molekulová hmotnost 6-O-alfa-D-glukopyranosyl-1,6-D-sorbitol 344,32 1-O-alfa-D-glukopyranosyl-1,1D- mannitoldihydrát 380,32 Obsah Obsah ne méně než 98 % hydrogenovaných mono- a disacharidů a ne méně než 86 % směsi 6-O- alfa-D-glukopyranosyl-D-sorbitolu a 1-O-alfa- D-glukopyranosyl-D-mannitoldihydrátu stanovené na bezvodé bázi Popis Bílá, krystalická, lehce hygroskopická látka bez zápachu Identifikace A. Rozpustnost Rozpustný ve vodě, velmi mírně rozpustný v ethanolu B. Rozpětí bodu tání 145 až 150 st. C 20 C. Specifická optická otáčivost [alfa] = +90 až +92 st. (4 % hm./obj. roztok) D Čistota Obsah vody Ne více než 7 % (Karl-Fischerova metoda) Síranový popel Ne více než 0,05 % vztaženo na sušinu D-mannitol Ne více než 3 % D-sorbitol Ne více než 6 % Redukující cukry Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu
E 954 - SACHARIN A JEHO SODNÁ, DRASELNÁ A VÁPENATÁ SŮL

(I) SACHARIN

Definice
Chemický název                     3-oxo-2,3-dihydrobenzo(d)isothiazol-1,1-
                                   dioxid
Einecs                             201-321-0
Kód E                              E 954
Chemický vzorec                    C
7
H
5
NO
3
S Relativní molekulová hmotnost 183,18 Obsah Ne méně než 99 % a ne více než 101,0 % C
7
H
5
NO
3
S vztaženo na bezvodou bázi Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek bez zápachu nebo se slabou aromatickou vůní mající sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně 300krát až 500krát sladší než sacharosa Identifikace Rozpustnost Těžce rozpustný ve vodě, dobře rozpustný v zásaditých roztocích, mírně rozpustný v ethanolu Čistota Ztráta sušením Ne více než 1 % (105 st. C, dvě hodiny) Rozpětí bodu tání 226 až 230 st. C Síranový popel Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu Kyselina benzoová a salicylová K 10 ml roztoku 1:20, předem okyselenému pěti kapkami kyseliny octové se přidají tři kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu p-sulfonamid kyseliny benzoové Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu (II) SACHARIN SODNÝ Synonyma Sacharin, sodná sůl sacharinu Definice Chemický název o-benzosulfimid sodný, sodná sůl 2,3-dihydro-3- oxobenzisosulfonazolu, oxobenzisosulfonazol, dihydrát sodné soli 1,2-benzisothiazolin-3- on-1, 1-dioxidu Einecs 204-886-1 Kód E E 954 Chemický vzorec C
7
H
4
NNaO
3
S.2H
2
O Relativní molekulová hmotnost 241,19 Obsah Ne méně než 99 % a ne více než 101 % C
7
H
4
NNaO
3
S vztaženo na bezvodou bázi Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický rozpadavý prášek bez zápachu nebo se slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně 300krát až 500krát sladší než sacharosa ve zředěných roztocích Identifikace Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu Čistota Ztráta sušením Ne více než 15 % (120 st. C, čtyři hodiny) Kyselina benzoová a salicylová K 10 ml roztoku 1:20 předem okyselenému pěti kapkami kyseliny octové se přidají tři kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu p-sulfonamid kyseliny benzoové Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu (III) SACHARIN VÁPENATÝ Synonyma Sacharin, vápenatá sůl sacharinu Definice Chemický název o-benzosulfimid vápenatý, vápenatá sůl 2,3-dihydro-3- oxobenzisosulfonazolu, hydrát vápenaté soli (2:7) 1,2- benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxid Einecs 229-349-0 Kód E E 954 Chemický vzorec C
14
H
8
CaN
2
O
6
S
2
.3 1/2 H
2
O Relativní molekulová hmotnost 467,48 Obsah Ne méně než 95 % C
14
H
8
CaN
2
O
6
S
2
vztaženo na bezvodou bázi Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek bez zápachu nebo se slabým pachem, mající intenzívně sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně 300krát až 500krát sladší než sacharosa ve zředěných roztocích Identifikace Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, dobře rozpustný v ethanolu Čistota Ztráta sušením Ne více než 13,5 % (120 st. C, čtyři hodiny) Kyselina benzoová a salicylová K 10 ml roztoku 1:20 předem okyselenému pěti kapkami kyseliny octové se přidají tři kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu p-sulfonamid kyseliny benzoové Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu Snadno zuhelnitelné látky Nejsou přítomny Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu (IV) SACHARIN DRASELNÝ Synonyma Sacharin, draselná sůl sacharinu Definice Chemický název o-benzosulfimid draselný, draselná sůl 2,3-dihydro-3- oxobenzisosulfonazolu, monohydrát draselné soli 1,2- benzisothiazolin-3-on-1,1-dioxidu Einecs Kód E E 954 Chemický vzorec C
7
H
4
KNO
3
S.H
2
O Relativní molekulová hmotnost 239,77 Obsah Ne méně než 99 % a ne více než 101 % C
7
H
4
KNO
3
S vztaženo na bezvodou bázi Popis Bílé krystaly nebo bílý krystalický prášek bez zápachu nebo se slabým pachem, mající sladkou chuť i ve velmi zředěných roztocích. Přibližně 300krát až 500krát sladší než sacharosa Identifikace Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, mírně rozpustný v ethanolu Čistota Ztráta sušením Ne více než 8 % (120 st. C, čtyři hodiny) Kyselina benzoová a salicylová K 10 ml roztoku 1:20 předtím okyselenému pěti kapkami kyseliny octové se přidají tři kapky přibližně molárního roztoku chloridu železitého ve vodě. Neobjeví se žádná sraženina ani fialové zbarvení o-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu p-toluensulfonamid Ne více než 10 mg/kg vztaženo na sušinu p-sulfonamid kyseliny benzoové Ne více než 25 mg/kg vztaženo na sušinu Snadno zuhelnitelné látky Nesmí být přítomny Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Selen Ne více než 30 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
E 955 SUKRALOSA

Synonyma                           4,1',6'-trichlorogalaktosacharosa
                                   
Definice                           
                                   
Chemické názvy                     (1,6-Dichlor-1,6-dideoxy-beta-D-fruktofuranosyl)-4-chlor-
                                   4-deoxy-alfa-D-galaktopyranosid
                                   
Einecs                             259-952-2
                                   
Kód E                              E 955
                                   
Chemický vzorec                    C
12
H
19
C
3
O
8
Molekulová hmotnost 397,64 Obsah Ne méně než 98 % a ne více než 102 % C
12
H
19
C
3
O
8
vztaženo na bezvodou látku Popis Bílý až téměř bílý krystalický prášek, prakticky bez zápachu Identifikace A. Rozpustnost Snadno rozpustná ve vodě, methanolu a ethanolu Mírně rozpustná v ethyl-acetátu B. Absorpce v infračervené Infračervené spektrum disperze vzorku v bromidu oblasti spektra draselném vykazuje táž relativní maxima při podobných vlnočtech jako referenční spektrum získané za použití referenčního standardu sukralosy C. Chromatografie Hlavní skvrna testovaného roztoku vykazuje tutéž hodnotu Rf na tenké vrstvě jako hlavní skvrna standardního roztoku A v testu pro ostatní chlorované disacharidy. Tento standardní roztok se získá rozpuštěním 1,0 g referenčního standardu sukralosy v 10 ml methanolu D. Specifická optická [alfa] 20D: +84,0 st. až +87,5 st. vztaženo na bezvodou látku otáčivost (10% hm./obj. roztok) Čistota Obsah vody Ne více než 2,0 mg/kg (Karl-Fischerova metoda) Síranový popel Ne více než 0,7 mg/kg Jiné chlorované Ne více než 0,5 % disacharidy Chlorované monosacharidy Ne více než 0,1 % Trifenylfosfinoxid Ne více než 150 mg/kg Methanol Ne více než 0,1 % Olovo Ne více než 1,0 mg/kg
E 957 - THAUMATIN

Synonyma
Definice
Chemický název                     Thaumatin se získává vodnou extrakcí (pH 2,5
                                   až 4) semeníků plodů Thaumatococcus
                                   daniellii (Benth) a sestává v podstatě z
                                   proteinů thaumatin I a thaumatin II spolu s
                                   malými množstvími rostlinných složek
                                   odvozených z výchozího materiálu
Einecs                             258-822-2
Kód E                              E 957
Chemický vzorec                    Polypeptid 207 aminokyselin
Molekulová hmotnost                Thaumatin I 22209
                                   Thaumatin II 22293
Obsah                              Ne méně než 16 % dusíku vztaženo na sušinu
                                   ekvivalentních
                                   ne méně než 94 % proteinů (N x 5,8)
Popis                              Krémově zbarvený prášek bez zápachu s
                                   intenzívní sladkou chutí. Přibližně 2000krát
                                   až 3000krát sladší než sacharosa
Identifikace
Rozpustnost                        Velmi rozpustný ve vodě, nerozpustný v
                                   acetonu
Čistota
Ztráta sušením                     Ne více než 9 % (105 st. C do konstantní
                                   hmotnosti)
Sacharidy                          Ne více než 3 % vztaženo na sušinu
Síranový popel                     Ne více než 2 % vztaženo na sušinu
Hliník                             Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu
Arsen                              Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu
Olovo                              3 mg/kg vztaženo na sušinu
Aerobní mesofilní bakterie         Ne více než 10
3
/gram Escherichia coli Negativní v 10 gramech E 959 - NEOHESPERIDINDIHYDROCHALKON Synonyma Neohesperidindihydrochalkon, NHDC, hesperetindihydrochalkon-4"-beta- neohesperidosid, neohesperidin DC Definice Chemický název 2-O-alfa-rhamnopyranosyl-4"-beta-D- glukopyranosylhesperetindi-hydrochalkon získaný katalytickou hydrogenací neohesperidinu Einecs 243-978-6 Kód E E 959 Chemický vzorec C
28
H
36
O
15
Molekulová hmotnost 612,6 Obsah Obsah ne méně než 96 % vztaženo na sušinu Popis Ne zcela bílý krystalický prášek bez zápachu s charakteristickou intenzívní sladkou chutí. Přibližně 1000krát až 1800krát sladší než sacharosa Identifikace A. Rozpustnost Snadno rozpustný v horké vodě, velmi nepatrně rozpustný ve studené vodě, prakticky nerozpustný v etheru a benzenu B. Maximum UV absorpce 282 až 283 nm pro roztok 2 mg ve 100 ml methanolu C. Neuův test Rozpustí se asi 10 mg neohesperidinu DC v 1 ml methanolu, přidá se 1 ml 1%ního methanolového roztoku 2-aminoethyl- difenylborátu. Vytvoří se jasně žluté zbarvení Čistota Ztráta sušením Ne více než 11 % (105 st. C, tři hodiny) Síranový popel Ne více než 0,2 % vztaženo na sušinu Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
E 962 - SŮL ASPARTAMU-ACESULFAMU

Synonyma                           Aspartam-acesulfam,
                                   sůl aspartamu-acesulfamu
                                   
Definice                           Sůl se připravuje zahříváním směsi aspartamu
                                   a acesulfamu K v přibližném poměru 2:1 hmot.
                                   v roztoku s kyselým pH, který umožňuje krystalizaci.
                                   Draslík a vlhkost se odstraní. Produkt je
                                   stabilnější než samotný aspartam.
                                   
Chemické názvy                     6-methyl-1,2,3-oxathiazin-4(3H)-one-2,2dioxid
                                   L-phenylalanyl-2-methyl-L-alfa-sůl kyseliny asparagové 
                                   
Kód E                              E 962
                                   
Chemický vzorec                    C
18
H
23
O
9
N
3
S Molekulová hmotnost 457,46 Obsah 63,0 % až 66,0 % aspartamu (vztaženo na sušinu) a 34,0 % až 37,0 % acesulfamu (kyselá forma, vztaženo na sušinu) Popis Bílý krystalický prášek, bez zápachu Identifikace A. Rozpustnost Mírně rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu B. Transmitance Transmitance 1% vodného roztoku stanovená v 1 cm kyvetě při 430 nm vhodným spektrofotometrem za použití vody jako referenčního roztoku, je nejméně 0,95, což odpovídá nejvýše absorbanci přibližně 0,022 C. Specifická optická [alfa] 20D: +14,5 st. až + 16,5 st. otáčivost Stanoví se při koncentraci 6,2 g ve 100 ml kyseliny mravenčí (15N) do 30 minut od přípravy roztoku. Poté se provrde korekce hodnoty specifické optické otáčivosti na obsah aspartamu v soli aspartamu-acesulfamu vydělením číslem 0,646 Čistota Úbytek hmotnosti sušením Ne více než 0,5 % (105 st. C, čtyři hodiny) 5-benzyl-3,6-dioxopiperazin-2- Ne více než 0,5 % octová kyselina Olovo Ne více než 1,0 mg/kg
E 965 (i) - MALTITOL

Synonyma                           D-maltitol, hydrogenovaná maltosa
Definice
Chemický název                     (alfa)-D-glukopyranosyl-1,4-D-glucitol
Einecs                             209-567-0
Kód E                              E 965 (i)
Chemický vzorec                    C
12
H
24
O
11
Relativní molekulová hmotnost 344,31 Obsah Obsah ne méně než 98 % D-maltitolu C
12
H
24
O
11
vztaženo na bezvodou bázi Popis Sladce chutnající bílý krystalický prášek Identifikace A. Rozpustnost Velmi snadno rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v ethanolu B. Rozpětí bodu tání 148 až 151 st. C 20 C. Specifická optická otáčivost [alfa] = +105,5 až +108,5 st. (5 % hm./obj. roztok) D Čistota Voda Ne více než 1 % (Karl-Fischerova metoda) Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu Redukující cukry Ne více než 0,1 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Chloridy Ne více než 50 mg/kg vztaženo na sušinu Sírany Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
E 965 (ii) - MALTITOL SIRUP

Synonyma                           Hydrogenovaný vysokomaltoso-glukosový sirup,
                                   hydrogenovaný glukosový sirup
Definice
Chemický název                     Směs sestávající hlavně z maltitolu se
                                   sorbitolem a hydrogenovaných oligo- a
                                   polysacharidů. Je vyráběn katalytickou
                                   hydrogenací glukosového sirupu s vysokým
                                   obsahem maltosy nebo hydrogenací jeho 
                                   jednotlivých složek a jejich následným 
                                   smícháním. Jako obchodní zboží je dodáván 
                                   jako sirup i jako pevný produkt
Einecs                             270-337-8
Kód E                              E 965 (ii)
Obsah                              Ne méně než 99 % všech hydrogenovaných
                                   sacharidů vztaženo na bezvodou bázi a 
                                   ne méně než 50 % maltitolu vztaženo
                                   na bezvodou bázi
Popis                              Čiré viskosní kapaliny bez barvy a 
                                   bez zápachu nebo  bílé krystalické hmoty
                                   
Identifikace
A. Rozpustnost                     Velmi rozpustný ve vodě, těžce rozpustný v
                                   ethanolu
B. Chromatografie na tenké vrstvě  Vyhovuje zkoušce
Čistota
Obsah vody                         Ne více než 31 % (Karl-Fischerova metoda)
Redukující cukry                   Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako glukosa 
Síranový popel                     Ne více než 0,1 % 
Chloridy                           Ne více než 50 mg/kg 
Sírany                             Ne více než 100 mg/kg 
Nikl                               Ne více než 2 mg/kg
Olovo                              Ne více než 1 mg/kg 

E 966 - LACTITOL

Synonyma                           Laktit, laktositol, laktobiosit
Definice
Chemický název                     4-O-beta-D-Galaktopyranosyl-D-glucitol
Einecs                             209-566-5
Kód E                              E 966
Chemický vzorec                    C
12
H
24
O
11
Relativní molekulová hmotnost 344,32 Obsah Ne méně než 95 % na bezvodé bázi Popis Sladce chutnající krystalické prášky nebo bezbarvé roztoky. Krystalické produkty jsou v bezvodé, monohydrátové a dihydrátové formě Identifikace A. Rozpustnost Velmi snadno rozpustný ve vodě 20 B. Specifická optická otáčivost [alfa] = +13 až +16 st. přepočteno na bezvodou bázi D (10 % hmot./obj. vodný roztok) Čistota Obsah vod Krystalické produkty: ne více než 10,5 % (Karl-Fischerova metoda) Ostatní polyoly Ne více než 2,5 % na bezvodé bázi Redukující cukry Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Chloridy Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu Sírany Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu
E 967 - XYLITOL

Synonyma                           Xylitol
1,2,3,4,5 pentahydroxypentan
xylo-pentan-1,2,3,4,5-pentol
Definice
Chemický název                     D-xylitol
Einecs                             201-788-0
Kód E                              E 967
Chemický vzorec                    C
5
H
12
O
5
Molekulová hmotnost 152,15 Obsah Ne méně než 98,5 % jako xylitol na bezvodé bázi Popis Bílý krystalický prášek prakticky bez zápachu s velmi sladkou chutí Identifikace A. Rozpustnost Velmi rozpustný ve vodě, málo rozpustný v ethanolu B. Rozpětí bodu tání 92 až 96 st. C C. pH 5 až 7 (10 % hm./obj. vodný roztok) Čistota Ztráta sušením Ne více než 0,5 %. 0,5 g vzorku se suší ve vakuu nad oxidem fosforečným při 60 st. C čtyři hodiny Síranový popel Ne více než 0,1 % vztaženo na sušinu Redukující cukry Ne více než 0,2 % vyjádřeno jako glukosa v sušině Jiné polyoly Ne více než 1 % vztaženo na sušinu Chloridy Ne více než 100 mg/kg vztaženo na sušinu Sírany Ne více než 200 mg/kg vztaženo na sušinu Nikl Ne více než 2 mg/kg vztaženo na sušinu Arsen Ne více než 3 mg/kg vztaženo na sušinu Olovo Ne více než 1 mg/kg vztaženo na sušinu Těžké kovy Ne více než 10 mg/kg vyjádřeno jako Pb v sušině
E 968 - ERYTHRITOL

Synonyma                           Meso-erythritol, tetrahydroxybutan, erytrit
1,2,3,4,5 pentahydroxypentan
xylo-pentan-1,2,3,4,5-pentol
Definice                           Získává se kvašením sacharidů pomocí
                                   osmofilních kvasinek zabezpečených a
                                   vhodných pro použití v potravinách, jako
                                   jsou např. Moniliella pollinis nebo 
                                   Trichosporonoides megaachilensis. Po
                                   kvašení následuje čištění a sušení

Einecs                             205-737-3
Kód E                              E 968
Chemický název                     1,2,3,4-butanetetrol
Chemický vzorec                    C
4
H
10
O
4
Molekulová hmotnost 122,12 Obsah Ne méně než 99 % po vysušení Popis Bílé, nehydroskopické, tepelně stabilní krystaly bez zápachu, se sladkostí přibližně 60-80 % sladkosti sacharosy Identifikace A. Rozpustnost Snadno rozpustný ve vodě, slabě rozpustný v ethanolu, nerozpustný v diethyletheru B. Rozpětí bodu tání 119-123 st. C Čistota Ztráta sušením Ne více než 0,2 %. (70 st. C, šest hodin, ve vakuovém exikátoru) Síranový popel Ne více než 0,1 % Redukující látky Ne více než 0,3 % vyjádřeno jako D-glukosa Ribitol a glycerol Ne více než 0,1 % Olovo Ne více než 0,5 mg/kg

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.