Odstavec předpisu 196/2002 Sb.
Vyhláška č. 196/2002 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 147/1998 Sb. , o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby
Čl.I
Čl.I
Vyhláška č. 147/1998 Sb., o způsobu stanovení kritických bodů
v technologii výroby, se mění takto:
1. V § 1 písmeno e) zní:
"e) nebezpečím biologický, chemický nebo fyzikální činitel
v potravině, který může porušit její zdravotní nezávadnost,".
2. V § 1 písmena j) a k) znějí:
"j) ověřovacími postupy posouzení, zda plán systému kritických
bodů účinně ovládá významná nebezpečí a zda se tento plán
dodržuje,
k) správnou výrobní a hygienickou praxí dodržování všech právem
upravených výrobních postupů a požadavků a uplatnění
technických, technologických a hygienických pravidel
odpovídajících obecně uznávanému vědeckému poznání pro
dosažení zdravotně nezávadných výrobků a zveřejněných
Ministerstvem zemědělství ve Věstníku Ministerstva zemědělství
České republiky,".
3. V § 2 odstavec 1 včetně poznámky pod čarou č. 1a) zní:
"(1) Systém kritických bodů se upravuje pro každý výrobní
proces odděleně podle druhu výrobku a způsobu výroby. Výrobce může
přizpůsobit systém kritických bodů také podle rozsahu výroby,
popřípadě i podle uplatnění správné výrobní a hygienické praxe,
nejde-li o výrobu pokrmů v zařízeních poskytujících stravovací
služby.1a)
1a) § 24 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví
a o změně některých souvisejících zákonů.".
4. V § 2 odstavec 5 zní:
"(5) Po vymezení výrobní činnosti a odpovědnosti výrobce se
provede popis výrobku, sestavení diagramu výrobního procesu a jeho
potvrzení za provozu. Do popisu výrobku se zahrnou údaje:
a) vztahující se ke zdravotní nezávadnosti, zejména o složení,
biologických, chemických a fyzikálních vlastnostech,
b) o mikrobicidním nebo mikrobiostatickém ošetření (tepelné
úpravě, zmrazování, nakládání, uzení, solení, použití
konzervačních látek),
c) o způsobu balení,
d) o datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti
a vlastnostech potraviny podmiňujících způsob jejího
skladování, včetně dokladů o správnosti určení data
použitelnosti nebo data minimální trvanlivosti a podmínek
skladování,
e) o způsobu a podmínkách pro uvádění výrobku do oběhu,
f) o technologickém postupu výroby výrobku,
g) o předpokládaném použití výrobku.".
5. V § 2 se za odstavec 6 vkládá nový odstavec 7, který zní:
"(7) Pokud se výrobce rozhodne uplatnit při výrobě potravin
pravidla správné výrobní a hygienické praxe a prokáže analýzou
nebezpečí schopnost po jejich zavedení ovládat nebezpečí, systém
a rozsah kritických bodů může této skutečnosti přizpůsobit.".
Dosavadní odstavce 7 až 12 se označují jako odstavce 8 až 13.
6. V § 2 odstavec 11 zní:
"(11) Dále se stanoví časový harmonogram ověřovacích postupů
a vnitřních auditů, kterými se zjišťuje správnost plánu a účinnost
systému kritických bodů. Ověřovací postupy zahrnují zejména
a) ověření správnosti plánu kritických bodů (přezkoumání
jednotlivých prvků plánu, analýza nebezpečí, určení sledovaných
znaků, metody a četnost sledování, hodnoty kritických mezí
a nápravná opatření, časový harmonogram ověřovacích postupů
a vnitřních auditů),
b) ověřování metod sledování v kritických bodech při provozování
systému kritických bodů (použití jiných metod, ověřování čidel,
kontrola správnosti),
c) ověřování funkce systému kritických bodů (přezkoumávání systému
kritických bodů a jeho záznamů, přezkoumávání překročení
kritických mezí a způsobu rozhodnutí o nakládání s výrobkem,
potvrzení, že kritické body jsou ve zvládnutém stavu,
vyhodnocování dalších souvisejících informací, výsledků
výstupní kontroly, rozborů výrobků, reklamací).".
7. V § 2 odst. 12 písm. a) se vkládá nový bod 1, který zní:
"1. vymezení výrobní činnosti a odpovědnosti výrobce,".
Dosavadní body 1 až 6 se označují jako body 2 až 7.
8. V § 2 odst. 12 se na konci písmene a) doplňují body 8
a 9, které znějí:
"8. stanovení nápravných opatření,
9. časovém harmonogramu ověřovacích postupů a vnitřních auditů,".
9. V § 2 odst. 12 písm. b) bod 4 zní:
"4. výsledcích použitých ověřovacích postupů a vnitřních auditů,".