Odstavec předpisu 475/2002 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 475/2002 Sb., kterou se stanoví rozsah znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub, způsob zkoušek, jakož i náležitosti žádosti a osvědčení (vyhláška o zkoušce znalosti hub)
§ 3
§ 3
(1) Při zkoušce znalosti hub musí žadatel prokázat znalosti
právních předpisů1) upravujících členění hub na skupiny
a podskupiny, znalosti znaků jednotlivých skupin a podskupin hub,
požadavků na jejich jakost a zdravotní nezávadnost, značení,
způsob jejich sběru, třídění a zpracování, podmínek jejich
přepravy, skladování, balení a prodeje. Dále musí žadatel vždy
prokázat způsobilost rozlišení jedlých a jedovatých hub podle
názorných pomůcek, např. atlasu, znalosti příčin nejčastějších
otrav z hub, zdravotních projevů otrav z hub a souvisejících zásad
poskytování první pomoci. Seznam rozlišovaných jedovatých hub je
součástí přílohy č. 2 této vyhlášky.
(2) Zkouška znalosti hub sestává z písemné a ústní části.
(3) Podmínkou pro připuštění k ústní části zkoušky je úspěšné
vykonání písemného testu, čímž se rozumí správné zodpovězení
alespoň dvou třetin otázek celkem a všech otázek týkajících se
jedovatosti hub.
1) Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích
a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění
pozdějších předpisů.
Vyhláška č. 332/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d),
h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách
a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých
souvisejících zákonů, pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu,
zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové
plody, houby, brambory a výrobky z nich, ve znění vyhlášky č.
92/2000 Sb.
Vyhláška č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na
potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení, ve znění
vyhlášky č. 91/1999 Sb.
Vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky
na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin
a potravinářských surovin, podmínky použití látek přídatných,
pomocných a potravních doplňků.