Odstavec předpisu 57/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 57/2003 Sb., kterou se mění vyhláška č. 335/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí, ve znění vyhlášky č. 45/2000 Sb.
Čl.I
Čl.I
Vyhláška č. 335/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j)
a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění
některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě
nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh,
lihoviny, ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí, ve znění vyhlášky č.
45/2000 Sb., se mění takto:
1. V § 8 se odstavec 4 zrušuje.
Dosavadní odstavce 5 a 6 se označují jako odstavce 4 a 5.
2. Oddíl 3 včetně nadpisu a poznámky pod čarou č. 2d) zní:
"Oddíl 3
Pivo a nápoje na bázi piva
§ 11
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) pivem pěnivý nápoj vyrobený zkvašením
mladiny připravené ze sladu, vody, neupraveného chmele, upraveného chmele nebo chmelových
produktů, který vedle kvasným procesem vzniklého alkoholu (ethylalkoholu) a oxidu
uhličitého obsahuje i určité množství neprokvašeného extraktu; slad lze do výše jedné
třetiny hmotnosti celkového extraktu původní mladiny nahradit extraktem, zejména
cukru, obilného škrobu, ječmene, pšenice nebo rýže; u piv ochucených může být obsah
alkoholu zvýšen přídavkem lihovin nebo ostatních alkoholických nápojů,
b) sladem obilná
zrna ječmene nebo pšenice, u nichž sladováním došlo k enzymatickým přeměnám endospermu
a k vytvoření typických chuťových, aromatických látek a barvicích látek,
c) pivem
spodně kvašeným pivo vyrobené za použití kvasinek Saccharomyces cerevisiae subsp.
uvarum (carlsbergensis),
d) pivem svrchně kvašeným pivo vyrobené za použití kvasinek
Saccharomyces cerevisiae subsp. cerevisiae a případně i spontánní mikroflóry mléčných
nebo octových bakterií,
e) světlým pivem pivo vyrobené převážně ze světlých sladů,
f) tmavým a polotmavým pivem pivo vyrobené z tmavých sladů, sladů karamelových, případně
barevných sladů ve směsi se světlými slady,
g) řezaným pivem pivo vyrobené při stáčení
smíšením světlých a tmavých piv stejné skupiny,
h) lehkým pivem pivo vyrobené převážně
z ječných sladů s extraktem původní mladiny do 7 % hmotnostních a s obsahem využitelné
energie nejvýše 130 kJ/100 ml,
i) výčepním pivem pivo vyrobené převážně z ječných
sladů s extraktem původní mladiny 8 až 10 % hmotnostních,
j) ležákem pivo vyrobené
převážně z ječných sladů s extraktem původní mladiny 11 až 12 % hmotnostních,
k)
pivem speciálním pivo vyrobené převážně z ječných sladů s extraktem původní mladiny
13 % hmotnostních a vyšším,
l) porterem tmavé pivo vyrobené převážně z ječných sladů
s extraktem původní mladiny 18 % hmotnostních a vyšším,
m) pivem se sníženým obsahem
alkoholu pivo s obsahem alkoholu nejvýše 1,2 % objemových (1,0 % hmotnostních),
n)
nealkoholickým pivem pivo s obsahem alkoholu nejvýše 0,5 % objemových (0,4 % hmotnostních),
o) pivem se sníženým obsahem cukrů hluboce prokvašené pivo s obsahem zatěžujících
sacharidů do 0,75 g/100 ml a bílkovin do 0,4 g/100 ml,
p) pšeničným pivem pivo vyrobené
s podílem extraktu z použitého pšeničného sladu vyšším než jedna třetina hmotnosti
celkově dodaného extraktu,
q) kvasnicovým pivem pivo vyrobené dodatečným přídavkem
podílu rozkvašené mladiny do hotového piva v průběhu stáčení,
r) pivem ochuceným
pivo vyrobené s přídavkem látek určených k aromatizaci a potravních doplňků podle
zvláštního právního předpisu2b) a lihovin nebo ostatních alkoholických nápojů uvedených
v § 16. Obsah alkoholu pocházejícího z lihovin a ostatních alkoholických nápojů přitom
nesmí překročit obsah alkoholu v původním pivu,
s) sladinou výluh ze sladu získaný
za použití pivovarské technologie,
t) nápojem na bázi piva kvašený sladový nápoj
nebo míchaný nápoj z piva,
u) kvašeným sladovým nápojem nápoj vyrobený ze sladiny
pivovarskou technologií, popřípadě ochucený,
v) míchaným nápojem z piva (Beercooler)
nápoj vyrobený smícháním piva s nealkoholickým nápojem nebo s nápojovým koncentrátem
pro přípravu nealkoholických nápojů a sodovou vodou.
§ 12
Členění na druhy a skupiny
(1) Druh
a) pivo,
b) nápoj na bázi piva.
(2) Pivo se člení na tyto skupiny:
a) lehké pivo,
b) výčepní pivo,
c) ležák,
d) speciální pivo,
e) porter,
f) pivo se sníženým obsahem alkoholu,
g)
pivo se sníženým obsahem cukrů,
h) pšeničné pivo,
i) kvasnicové pivo,
j) nealkoholické
pivo,
k) ochucené pivo.
(3) Nápoje na bázi piva se člení na tyto skupiny:
a) kvašený sladový
nápoj,
b) míchaný nápoj z piva.
§ 13
Označování
(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním právním předpise1)
se u piva dále uvede
a) název druhu a skupiny podle § 12,
b) obsah alkoholu v procentech
objemových,
c) způsob kvašení, jde-li o pivo vyrobené svrchním kvašením nebo kvašením
v lahvi,
d) údaj "nefiltrované", pokud nebyla provedena filtrace,
e) údaj, zda jde
o pivo světlé, tmavé, polotmavé nebo řezané,
f) údaj o použití přírodní minerální
vody,1a) pokud byla k výrobě použita.
(2) Ke zpřesnění označení skupiny piva lze použít výhradně hodnotu extraktu
původní mladiny vyjádřenou číselným údajem v hmotnostních procentech nebo tomu odpovídající
slovní údaj podle přílohy č. 5.
(3) Lehké pivo a pivo se sníženým obsahem cukru musí být označeno podle
zvláštního právního předpisu.2d)
(4) Pro účely označování je pivo vyrobené z ječného sladu, neupraveného
chmele, upraveného chmele nebo chmelových produktů, s výjimkou isomerizovaných chmelových
produktů, a vody, považováno za jednosložkovou potravinu.
(5) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním právním předpise1)
se u nápojů na bázi piva dále uvede
a) název skupiny,
b) obsah alkoholu v procentech
objemových.
(6) U míchaných nápojů z piva se uvede označení odpovídající skupině
piva podle § 12 odst. 2.
(7) Přípustné záporné objemové odchylky od deklarovaného objemu jsou
uvedeny v příloze č. 5 tabulce 2.
§ 14
Požadavky na jakost
(1) Fyzikální, chemické a smyslové požadavky na jakost piva jsou uvedeny
v § 11 písm. h) a o) a v přílohách č. 5 a 6.
(2) Tmavá a polotmavá piva nelze vyrábět přibarvováním světlých piv.
(3) Kvašený sladový nápoj musí splňovat fyzikální a chemické požadavky
na pivo podle přílohy č. 5. Ukazatel skutečného prokvašení se nestanoví.
(4) Míchaný nápoj z piva musí splňovat fyzikální a chemické požadavky
na ochucená piva, nealkoholická piva, nebo na piva se sníženým obsahem alkoholu podle
přílohy č. 5. Ukazatel skutečného prokvašení se nestanoví.
§ 15
Uvádění do oběhu
Pivo a nápoje na bázi piva musí být chráněny před přímým slunečním světlem
a poškozením vlivem mrazu.
2d) Vyhláška č. 293/1997 Sb., o způsobu výpočtu a uvádění výživové (nutriční)
hodnoty potravin a o značení údaje o možném nepříznivém ovlivnění zdraví.".
3. V § 16 písmeno b) včetně poznámky pod čarou č. 2e) zní:
"b) aromatizací postup, kdy se při výrobě lihoviny nebo ostatního alkoholického
nápoje použije jednoho nebo více aromat;2b) u lihovin podle § 16 písm. o), p), q),
r), t), u), v), w), x), y), z), bb), jj), kk), ll), mm) a pp) je možné použít pouze
přírodní aromatické látky2b) a aromatické přípravky,2e)
2e) Vyhláška č. 52/2002 Sb., kterou se stanoví požadavky na množství a
druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na
jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu.".
4. V § 16 se na konci písmene d) doplňuje odkaz na poznámku pod čarou č.
2e).
5. V § 16 písmeno i) zní:
"i) lihovinami alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % objemových etanolu,
s výjimkou vína, piva a nápojů na bázi piva; u vaječného likéru se připouští minimální
obsah etanolu 14 % objemových,".
6. V § 16 písm. m) se slovo "qq)" nahrazuje slovem "pp)".
7. V § 16 se na konci textu písmene y) čárka nahrazuje středníkem a doplňují
se slova "za destilát ze švestek neboli slivovici se považuje též destilát vyrobený
přidáním, před druhou destilací, nejvýše 30 % objemových lihu3a) ke švestkovému destilátu,
pokud je zachována charakteristická chuť, vůně a barva, typické pro švestkový destilát,".
8. V § 16 písm. kk) se ve větě za středníkem slova "etanol destilátu" nahrazují
slovy "etanol z destilátu nebo macerátu".
9. V § 16 písmeno nn) zní:
"nn) tuzemákem lihovina vyrobená z lihu, vody a rumových trestí, jejichž
základ tvoří octan a mravenčan etylnatý, barvená lihovinovým kulérem, přičemž přídavek
vanilinu, vanilky a cukru je možný,".
10. V § 16 písmeno qq) zní:
"qq) ostatním alkoholickým nápojem se sníženým obsahem alkoholu nápoj obsahující
více než 0,5 % objemových etanolu a nejvýše 1,2 % objemových etanolu.".
11. V § 18 odst. 1 písm. c) se za slova "v 1 litru" vkládá slovo "hotového".
12. V § 18 odst. 1 se na konci textu písmene d) čárka nahrazuje středníkem
a doplňují se slova "obsah cukru nebo medu musí být nejméně 150 g/l hotového výrobku,".
13. V § 18 odst. 3 se písmeno o) zrušuje.
14. V § 18 se na konci odstavce 7 doplňuje věta "To neplatí pro likéry podle
odstavce 12.".
15. V § 18 se odstavec 9 zrušuje.
Dosavadní odstavce 10 až 12 se označují jako odstavce 9 až 11.
16. V § 18 odstavec 10 zní:
"(10) Absolutní hodnota kladné i záporné odchylky obsahu etanolu v procentech
objemových, od obsahu etanolu vyznačeného na obalu, je přípustná nejvýše 0,3 % objemových;
u alkoholických nápojů obsahujících macerované ovoce nebo části rostlin je přípustná
hodnota 1,5 % objemových.".
17. V § 18 odstavec 11 zní:
"(11) U lihovin nemusí být ve složení uvedena voda.".
18. V § 18 se doplňují odstavce 12 až 14, které znějí:
"(12) U likérů vyrobených na bázi destilátů lze ve složeném názvu používat
název destilátu, pokud etanol tohoto výrobku pochází z méně než 100 % a více než
z 50 % uvedeného destilátu.
(13) Lihoviny nesmějí být označeny slovy nebo frázemi jako například "typu",
"jako", "stylu", "značky", "s příchutí", nebo dalšími termíny podobného významu,
pokud by byly spojeny s názvem druhu, skupiny nebo podskupiny lihoviny.
(14) Pokud byl při výrobě švestkového destilátu použit přídavek lihu v souladu
s § 16 písm. y), uvede se tato skutečnost v označení výrobku.".
19. V § 19 odst. 2 se na konci písmene a) doplňují slova "a musí být bez
cizích vůní a chutí".
20. § 20 se zrušuje.
21. V § 24 se doplňuje odstavec 3, který zní:
"(3) Přípustná záporná odchylka obsahu kyseliny octové v procentech objemových,
od obsahu kyseliny octové uvedené na obalu, je nejvýše 0,2 %.".
22. V příloze č. 5 se dosavadní tabulka označuje jako tabulka 1 a doplňuje
se tabulka 2, která zní:
"Tabulka 2 Přípustné záporné objemové odchylky od deklarovaného objemu +--------------------------+-------------------------------------+ |obaly; deklarovaný obsah | nejvýše přípustná záporná odchylka | +--------------------------+-------------------------------------+ |přepravní obaly (sudy, | - 1,0 % | |cisterny apod.) | | +--------------------------+-------------------------------------+ |spotřebitelské obaly (láhve, plechovky, minisoudky apod.): | +--------------------------+-------------------------------------+ | 0,25 l | - 3,6 % | +--------------------------+-------------------------------------+ | 0,33 l, 0,375 l, 0,5 l | - 3,0 % | +--------------------------+-------------------------------------+ | 0,75 l | - 2,0 % | +--------------------------+-------------------------------------+ | 1,0 l až 5,0 l | - 1,5 %". | +--------------------------+-------------------------------------+
23. V příloze č. 5 tabulce 1 poznámky 1) až 3) znějí:
"1) U údajů, s výjimkou údajů uvedených v poznámkách 2) až 4), označených
na obale v množstevních jednotkách, se připouští absolutní hodnota kladné i záporné
odchylky 10 % relativních, pokud není uvedeno, že jde o průměrné hodnoty.
2) U piv s obsahem alkoholu nad 1,2 % a do 5,5 % objemových včetně se
připouští absolutní hodnota kladné i záporné odchylky 0,5 % objemových od deklarované
hodnoty a u piv s obsahem alkoholu nad 5,5 % objemových se připouští absolutní hodnota
kladné i záporné odchylky 1,0 % objemových od deklarované hodnoty, přičemž musí být
dodrženy minimální nebo maximální stanovené hodnoty.
3) Kromě piv skladovaných pod atmosférou jiných balicích plynů nebo propelantů
podle přílohy č. 1 části 15 odst. 2 vyhlášky č. 53/2002 Sb., ve znění vyhlášky č.
233/2002 Sb.".
24. V příloze č. 5 tabulce 1 poznámce 4) se věta druhá nahrazuje větou "Na
obalu a průvodních dokladech uvedený obsah původní mladiny se posuzuje hodnotou zaokrouhlenou
na celé číslo směrem dolů.".
25. Příloha č. 7 zní:
"Příloha č. 7 k vyhlášce č. 335/1997 Sb.
Členění na skupiny a podskupiny
+--------------------+--------------+----------------------------+ |Druh |Skupina | Podskupina | +--------------------+--------------+----------------------------+ |konzumní líh | | | +--------------------+--------------+----------------------------+ |lihovina |destilát | vinný destilát | | | +----------------------------+ | | | vínovice neboli brandy | | | | nebo Weinbrand | | | +----------------------------+ | | | matolinovice vinná | | | +----------------------------+ | | | matolinovice ovocná | | | +----------------------------+ | | | mlátovice | | | +----------------------------+ | | | korintská pálenka neboli | | | | Raisin brandy | | | +----------------------------+ | | | rum | | | +----------------------------+ | | | whisky nebo whiskey | | | +----------------------------+ | | | obilný destilát nebo | | | | obilná pálenka | | | | nebo obilná lihovina | | | +----------------------------+ | | | průtahový destilát | | | +----------------------------+ | | | ovocný destilát | | | +----------------------------+ | | | průtahový ovocný destilát | | | | (Geist) | | | +----------------------------+ | | | borovička průtahová neboli | | | | borovičková pálenka | | | | průtahová | | | +----------------------------+ | | | destilát z cidru nebo perry| | | +----------------------------+ | | | pivní pálenka nebo | | | | Bierbrand | | | +----------------------------+ | | | tequila | | +--------------+----------------------------+ | |kategorizovaná| likér nebo krém | | |lihovina +----------------------------+ | | | aquavit nebo akvavit | | | +----------------------------+ | | | borovička kvasná | | | +----------------------------+ | | | genever nebo jenever | | | +----------------------------+ | | | gin | | | +----------------------------+ | | | pastis | | | +----------------------------+ | | | ouzo | | | +----------------------------+ | | | hořcová pálenka | | | +----------------------------+ | | | vodka | | | +----------------------------+ | | | tuzemák | | | +----------------------------+ | | | hořká lihovina | | | +----------------------------+ | | | ovocná lihovina | | | +----------------------------+ | | | ostatní lihovina | | | +----------------------------+ | | | míchaná lihovina | +--------------------+--------------+----------------------------+ |ostatní alkoholický | | | |nápoj | | | +--------------------+--------------+----------------------------+ |ostatní alkoholický | | | |nápoj se sníženým | | | |obsahem alkoholu". | | | +--------------------+--------------+----------------------------+
26. V příloze č. 7a se slovo "chyba" nahrazuje slovem "odchylka".
27. Příloha č. 8 zní:
"Příloha č. 8 k vyhlášce č. 335/1997 Sb.
Fyzikální a chemické požadavky na jakost
+-----------+---------+--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ |Druh |Skupina | Podskupina |Obsah |Obsah |Extrakt |Těkavé |Cukr | | | | |etanolu |etanolu |v g/l |látky |jako | | | | |v obj. % |v obj. % |nejvýše |v g/l |invertní | | | | |v hotovém |v polotovaru | |alk. |v g/l**) | | | | |výrobku |destilátu | |nejméně*)| | | | | |nejméně |a hotovém | | | | | | | | |výrobku | | | | +-----------+---------+--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | | | | | | | |líh | | | |nejvýše 80 | | | | |konzumní | | | | | | | | +-----------+---------+--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ |lihovina |destilát | vinný destilát | 37,5 |méně než 86 | 20 | 1,25 | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | vínovice | 36 |méně než 86, | 20 | 1,25 |max. 10 | | | | neboli brandy | |použitý | | | | | | | | |destilát | | | | | | | | |z vína | | | | | | | | |méně než 94,8| | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | matolinovice | 37,5 |méně než 86 | 4 | 1,4 | | | | | vinná | | | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | matolinovice | 37,5 |méně než 86 | 4 | 2,0 | | | | | ovocná | | | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | mlátovice | 38 |méně než 86 | 4 | 1,4 | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | korintská | 37,5 |méně než 94,5| 20 | | | | | | pálenka | | | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | rum | 37,5 |méně než 96 | 10 | |max. 10 | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | whisky | 40 |méně než 94,8| | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | obilný destilát | 35 |méně než 96 | 5 | | | | | | |(žitná 32)| | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | průtahový | 37,5 | | | | | | | | destilát | | | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | ovocný destilát | 37,5 | méně než 86 | 5 | 2,0 | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | ovocný průtahový | 37,5 | méně než 96 | 5 | | | | | | destilát | | | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | borovička | 37,5 | méně než 96 | | | | | | | průtahová | | | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | destilát z cidru | 37,5 | méně než 86 | | 2,0 | | | | | nebo perry | | | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | pivní pálenka | 38 | méně než 86 | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | tequila | 38 | | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | |kategori-| likér | 15 | | | |min. 100 | | |zovaná | |(vaječný | | | | | | |lihovina | |likér 14) | | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | krém | 15 | | | |min. 250 | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | aquavit | 37,5 | méně než 96 | 15 | | max. 5 | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | borovička kvasná | 37,5 | méně než 96 | | | max. 4 | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | genever | 37,5 | méně než 96 | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | gin | 37,5 | méně než 96 | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | pastis | 40 | méně než 96 | | |max. 100 | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | ouzo | 37,5 | nejvýše 80 | | |max. 50 | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | hořcová pálenka | 37,5 | méně než 96 | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | vodka | 37,5 | | 5 | | max. 5 | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | tuzemák | 37,5 | | 8 | | max. 5 | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | hořká lihovina | 35 | | | |max. 100 | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | ovocná lihovina | 35 | | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | ostatní lihovina | 15 | | | | | | | +--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ | | | míchaná lihovina | 15 | | | | | +-----------+---------+--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ |Ostatní | | | 1,2 | | | | | |alkoholický| | | | | | | | |nápoj | | | | | | | | +-----------+---------+--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ |Ostatní | | | 0,5 | | | | | |alkoholický| | | | | | | | |nápoj se | | | | | | | | |sníženým | | | | | | | | |obsahem | | | | | | | | |alkoholu | | | | | | | | +-----------+---------+--------------------+----------+-------------+--------+---------+---------+ Poznámka: *) Ostatní těkavé látky mimo etanolu a metanolu, tj. suma obsahů vyšších alkoholů, esterů a aldehydů. **) Pokud není limit stanoven, přídavek cukru se neomezuje.".