Odstavec předpisu 76/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony
§ 21
§ 21
Označování
(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a v prováděcím právním předpisu2) se
v názvu čokolád a čokoládových bonbonů uvede
a) druh, popřípadě skupina,
b) název
složky, která výrobek charakterizuje, například mandle, lískové ořechy, sušené ovoce
aj., pokud byla složka použita.
(2) Pokud výrobek nelze označit názvem druhu, popřípadě skupiny, název se
odvodí podle základních surovin nebo technologií použitých při výrobě v souladu s
§ 6 odst. 1 písm. b) zákona.
(3) Pokud se název "čokoláda" ("hořká čokoláda") doplní označením
a) "rýže"
nebo "vločky", musí být výrobek uváděn do oběhu ve formě zrn nebo vloček a musí obsahovat
nejméně 32 % celkové kakaové sušiny, nejméně 12 % kakaového másla a nejméně 14 %
tukuprosté kakaové sušiny,
b) "poleva", musí výrobek obsahovat nejméně 35 % celkové
kakaové sušiny, nejméně 31 % kakaového másla a nejméně 2,5 % tukuprosté kakaové sušiny,
c) oříšková čokoláda "gianduja" nebo odvozeninou tohoto slova, musí být vyrobena
z čokolády obsahující nejméně 32 % celkové kakaové sušiny, nejméně 8 % tukuprosté
kakaové sušiny a z jemně mletých lískových oříšků v množství nejméně 20 g a nejvýše
40 g lískových oříšků ve 100 g výrobku. Lze přidat tyto další složky:
1. mléko nebo
mléčnou sušinu, získané ze zahuštěného nebo sušeného plnotučného mléka, polotučného
mléka nebo odstředěného mléka, smetany nebo zahuštěné nebo sušené smetany, v takovém
množství, aby celkový obsah mléčné sušiny v konečném výrobku činil nejvýše 5 % hmotnostních,
2. mandle a jiné druhy ořechů, celé nebo ve zlomcích, v takovém množství, aby celkový
obsah těchto složek včetně lískových oříšků činil nejvýše 60 % celkové hmotnosti
výrobku.
(4) Pokud se název "mléčná čokoláda" doplní označením
a) "rýže" nebo "vločky",
musí být výrobek uváděn do oběhu ve formě zrn nebo vloček a musí obsahovat nejméně
20 % celkové kakaové sušiny, nejméně 12 % mléčné sušiny, získané ze zahuštěného nebo
sušeného plnotučného mléka, polotučného mléka nebo odstředěného mléka, smetany nebo
zahuštěné nebo sušené smetany, másla nebo mléčného tuku, a musí obsahovat nejméně
12 % celkového tuku (kakaové máslo a mléčný tuk),
b) "poleva", musí výrobek obsahovat
nejméně 31 % hmotnostních celkového tuku (kakaové máslo a mléčný tuk),
c) oříšková
mléčná čokoláda "gianduja" nebo odvozeninou tohoto slova, musí být vyrobena z mléčné
čokolády obsahující nejméně 10 % mléčné sušiny, získané ze zahuštěného nebo sušeného
plnotučného mléka, polotučného mléka nebo odstředěného mléka, smetany nebo zahuštěné
nebo sušené smetany, másla nebo mléčného tuku a z jemně mletých lískových oříšků
v množství nejméně 15 g a nejvýše 40 g lískových oříšků ve 100 g výrobku; lze přidat
též mandle a jiné druhy ořechů, celé nebo ve zlomcích v takovém množství, aby celkový
obsah včetně lískových oříšků nepřesahoval 60 % celkové hmotnosti výrobku.
(5) Pokud se slovo "mléčná" v názvu "mléčná čokoláda" nahradí slovem
a)
"smetanová", musí výrobek obsahovat nejméně 5,5 % hmotnostních mléčného tuku,
b)
"mléčná s odstředěným mlékem", musí výrobek obsahovat nejvýše 1 % hmotnostní mléčného
tuku.
(6) Pokud jsou výrobky čokoláda (hořká čokoláda), mléčná čokoláda, family
mléčná čokoláda, bílá čokoláda, plněná čokoláda nebo čokoládové bonbony prodávány
současně v jednom balení, lze označit výrobek jen názvem "směs čokolády" nebo "kolekce
plněné čokolády", nebo obdobnými názvy. V tomto případě může být uveden pouze seznam
složek pro všechny čokolády ve směsi.
(7) Čokoláda (hořká čokoláda), mléčná čokoláda, family mléčná čokoláda, Chocolate
a la taza, Chocolate familiar a la taza se označí na obalu slovy: "obsah kakaové
sušiny nejméně . . . . %". Obsahem kakaové sušiny se rozumí celkový obsah sušiny
kakaových součástí vyjádřený v procentech k celkové hmotnosti výrobku.
(8) Čokolády, do kterých lze přidávat jiný rostlinný tuk podle 22 odst. 2,
se označí slovy: "vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky". Toto označení se
na obalu uvede v blízkosti seznamu složek, avšak zřetelně odděleně a minimálně stejně
velkými písmeny jako složení.
(9) Vyšší jakost výrobků čokoláda (hořká čokoláda), mléčná čokoláda a čokoládové
polevy z těchto čokolád může být na obalu vhodně vyjádřena například slovy "extra",
"vysoká jakost" apod. a doplněna popisem nebo informacemi o příslušných jakostních
parametrech, a to za podmínky, že
a) čokoláda (hořká čokoláda) obsahuje nejméně 43
% celkové kakaové sušiny a nejméně 26 % kakaového másla,
b) mléčná čokoláda obsahuje
nejméně 30 % celkové kakaové sušiny a nejméně 18 % mléčné sušiny a nejméně 4,5 %
mléčného tuku v mléčné sušině, získané ze zahuštěného nebo sušeného plnotučného mléka,
polotučného nebo odstředěného mléka, smetany nebo zahuštěné, případně sušené smetany,
másla nebo mléčného tuku,
c) čokoládová poleva obsahuje nejméně 16 % tukuprosté kakaové
sušiny.
(10) Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení jsou
uvedeny v příloze č. 9 tabulce 2.