Odstavec předpisu 76/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony
§ 22
§ 22
Požadavky na jakost
(1) Fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 9
tabulce 1.
(2) Vedle kakaového másla lze do čokolády (hořké čokolády), mléčné čokolády,
family mléčné čokolády, bílé čokolády, Chocolate a la taza, Chocolate familiar a
la taza přidávat jiné rostlinné tuky uvedené v příloze č. 10; jejich podíl však nesmí
být vyšší než 5 % ve výrobku po odečtení celkové hmotnosti všech použitých jiných
jedlých složek a nesmí být snížen minimální obsah kakaového másla nebo celkové kakaové
sušiny.
(3) Do čokolády (hořké čokolády), mléčné čokolády, family mléčné čokolády,
bílé čokolády, Chocolate a la taza a Chocolate familiar a la taza mohou být přidány
jen takové látky určené k aromatizaci, které nenapodobují chuť čokolády nebo mléčného
tuku.
(4) Do všech druhů čokolád podle přílohy č. 8 a čokoládových bonbonů je
zakázáno přidávat
a) živočišné tuky, které nepocházejí výhradně z mléka,
b) mouky,
granulované nebo práškové škroby, s výjimkou Chocolate a la taza a Chocolate familiar
a la taza.
(5) K čokoládám uvedeným v odstavci 3 mohou být přidány i jiné složky, nejvýše
však do 40 % celkové hmotnosti výrobku.
(6) Výpočet procentických podílů stanovených složek a jejich hodnot v čokoládových
výrobcích se provádí tímto způsobem:
a) procentický obsah stanovených složek ve výrobcích
čokoláda (hořká čokoláda), mléčná čokoláda, family mléčná čokoláda, bílá čokoláda,
Chocolate a la taza, Chocolate familiar a la taza se vypočte po odečtení hmotnosti
přidaných jedlých složek,
b) u výrobků čokoláda plněná a čokoládové bonbony se procentický
obsah stanovených složek vypočte po odečtení hmotnosti přidaných jedlých složek a
hmotnosti náplně,
c) procentický obsah použitého druhu čokolády u výrobků uvedených
v písmenu b) se vypočte ve vztahu k celkové hmotnosti konečného výrobku včetně náplně.