Odstavec předpisu 76/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony
§ 3
§ 3
Označování
(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a v prováděcím právním předpisu2) se
označí
a) přírodní sladidla skupinou a podskupinou, s výjimkou tekutých výrobků z
cukru,
b) tekuté výrobky z cukru podskupinou, obsahem sušiny a invertního cukru v
sušině.
(2) Název tekutý cukr a tekutý invertní cukr lze doplnit označením "bílý",
pokud jsou splněny fyzikální a chemické požadavky uvedené v příloze č. 2.
(3) U balených výrobků s hmotností nižší než 20 g nemusí být na obalu uvedena
čistá hmotnost výrobku.
(4) V případě, že sirup z invertního cukru obsahuje krystalky cukru, musí
být jeho název doplněn slovem "krystalizovaný".
(5) Označení "glukózový sirup" se změní na označení "glukózo-fruktózový sirup"
a označení "sušený glukózový sirup" se změní na označení "sušený glukózo-fruktózový
sirup" v případě, že výrobek obsahuje fruktózu v množství více než 5 % hmotnostních
v přepočtu na sušinu a obsah glukózy převládá nad obsahem fruktózy, anebo se změní
na označení "fruktózo-glukózový sirup" nebo "sušený fruktózo-glukózový sirup" v případě,
že obsah fruktózy převládá nad obsahem glukózy.
(6) Cukr bílý lze označit jen názvem "cukr".
(7) Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení jsou
uvedeny v příloze č. 2.