Odstavec předpisu 76/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony
Příl.3
Příloha 3
Tabulka 1 - Smyslové požadavky +----------+--------------------+---------------+----------------+ |Med |Konzistence a vzhled| Chuť | Barva | +----------+--------------------+---------------+----------------+ | |mírně až silně |výrazně sladká | vodově čistá až| |květový |viskózní, tekutý, |až škrablavá | s nazelenalým | | |částečně až plně | | nádechem, | | |krystalický | | slabě žlutá až | | | | | zlatavě žlutá | +----------+--------------------+---------------+----------------+ | |mírně až silně |sladká, | tmavohnědá | |medovicový|viskózní, tekutý, |popřípadě | s nádechem do | | |částečně až plně |kořeněná až | červenohněda | | |krystalický |mírně škrablavá| | +----------+--------------------+---------------+----------------+ Tabulka 2 - Fyzikální a chemické požadavky +------------------------+---------------------------------------+ | | Druh medu | | +----------+-------------+--------------+ |Požadavek | květový | medovicový | pekařský | | | | | (průmyslový) | +------------------------+----------+-------------+--------------+ |součet obsahů fruktózy | 60,0 | 45,0 | - | |a glukózy | | | | |(% hmot. nejméně) | | | | +------------------------+----------+-------------+--------------+ |obsah sacharózy | 5,01) | 5,0 | - | |(% hmot. nejvýše) | | | | +------------------------+----------+-------------+--------------+ |obsah vody | 20,0 | 20,0 | 23,0 | |(% hmot. nejvýše)3) | | | | +------------------------+----------+-------------+--------------+ |kyselost | 50,0 | 50,0 | 80 | |(mekv/kg nejvýše) | | | | +------------------------+----------+-------------+--------------+ |hydroxymethylfurfural | 40,0 | 40,0 | - | |(mg/kg nejvýše)4) | | | | +------------------------+----------+-------------+--------------+ |obsah ve vodě | 0,10 | 0,10 | - | |nerozpustných | | | | |látek (% hmot. | | | | |nejvýše)2) | | | | +------------------------+----------+-------------+--------------+ |elektrická vodivost | nejvýše | nejméně 80,0| - | |(mS.m-1)5) | 80,0 | | | +------------------------+----------+-------------+--------------+ |aktivita diastázy | 8,0 | 8,0 | - | |(stupňů podle Schadeho | | | | |nejméně)6) | | | | +------------------------+----------+-------------+--------------+ 1) U medu květového jednodruhového akátového z trnovníku akátu (Robinia pseudoacacia), z tolice vojtěšky (Medicago sativa), z banksie (Banksia menziesii), z kopyšníku (Hedysarum), z blahovičníku (Eucalyptus camadulensis), z Eucryphia lucida, z Eucryphia miliganii, z citrusů (Citrus spp)., může být obsah sacharózy nejvýše 10,0 %; u levandulového medu (Lavandula spp.) a u medu z brutnáku lékařského (Borago officinalis) může být obsah sacharózy nejvýše 15,0 %. 2) U medu lisovaného se připouští nejvýše 0,50 % hmotnostních ve vodě nerozpustných látek.
3) U vřesového (Calluna) medu může být obsah vody nejvýše 23 %; u pekařského medu z vřesu (Calluna vulgaris) může být obsah vody nejvýše 25 %. 4) U medů deklarovaného původu z regionů s tropickým klimatem a směsi obsahující výlučně tyto medy může být obsah hydroxymethylfurfuralu nejvýše 80 mg/kg. 5) Výjimky: planika (Arbutus unedo), vřesovec (Erica), blahovičník (Eucalyptus camadulensis), lípa (Tilia spp.), vřes obecný (Calluna vulgaris), balmín neboli manuka (Leptospermum), kajeput (Melaleuca spp.).
6) U medu s přirozeně nízkým obsahem enzymů (citrusové medy) a obsahem HMF nižším než 15 mg/kg může být aktivita diastázy nejméně 3. Tabulka 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky od spotřebitelského balení +------------------------------+----------------------+ | Hmotnostní rozsah | Hmotnostní odchylka | | (g) | (%) | +------------------------------+----------------------+ |do 100 včetně | - 8,0 | +------------------------------+----------------------+ |větší než 100 do 250 včetně | - 5,0 | +------------------------------+----------------------+ |větší než 250 do 500 včetně | - 3,0 | +------------------------------+----------------------+ |nad 500 | - 1,0 | +------------------------------+----------------------+