Odstavec předpisu 76/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony
Příl.3

Příloha 3
Tabulka 1 - Smyslové požadavky
+----------+--------------------+---------------+----------------+
|Med       |Konzistence a vzhled|     Chuť      |     Barva      |
+----------+--------------------+---------------+----------------+
|          |mírně až silně      |výrazně sladká | vodově čistá až|
|květový   |viskózní, tekutý,   |až škrablavá   | s nazelenalým  |
|          |částečně až plně    |               | nádechem,      |
|          |krystalický         |               | slabě žlutá až |
|          |                    |               | zlatavě žlutá  |
+----------+--------------------+---------------+----------------+
|          |mírně až silně      |sladká,        | tmavohnědá     |
|medovicový|viskózní, tekutý,   |popřípadě      | s nádechem do  |
|          |částečně až plně    |kořeněná až    | červenohněda   |
|          |krystalický         |mírně škrablavá|                |
+----------+--------------------+---------------+----------------+

Tabulka 2 - Fyzikální a chemické požadavky
+------------------------+---------------------------------------+
|                        |            Druh medu                  |
|                        +----------+-------------+--------------+
|Požadavek               |  květový | medovicový  |   pekařský   |
|                        |          |             | (průmyslový) |
+------------------------+----------+-------------+--------------+
|součet obsahů fruktózy  |  60,0    |    45,0     |      -       |
|a glukózy               |          |             |              |
|(% hmot. nejméně)       |          |             |              |
+------------------------+----------+-------------+--------------+
|obsah sacharózy         |   5,01)  |     5,0     |      -       |
|(% hmot. nejvýše)       |          |             |              |
+------------------------+----------+-------------+--------------+
|obsah vody              |  20,0    |    20,0     |     23,0     |
|(% hmot. nejvýše)3)     |          |             |              |
+------------------------+----------+-------------+--------------+
|kyselost                |  50,0    |    50,0     |     80       |
|(mekv/kg nejvýše)       |          |             |              |
+------------------------+----------+-------------+--------------+
|hydroxymethylfurfural   |  40,0    |    40,0     |      -       |
|(mg/kg nejvýše)4)       |          |             |              |
+------------------------+----------+-------------+--------------+
|obsah ve vodě           |   0,10   |     0,10    |      -       |
|nerozpustných           |          |             |              |
|látek (% hmot.          |          |             |              |
|nejvýše)2)              |          |             |              |
+------------------------+----------+-------------+--------------+
|elektrická vodivost     | nejvýše  | nejméně 80,0|      -       |
|(mS.m
-1
)5) | 80,0 | | | +------------------------+----------+-------------+--------------+ |aktivita diastázy | 8,0 | 8,0 | - | |(stupňů podle Schadeho | | | | |nejméně)6) | | | | +------------------------+----------+-------------+--------------+ 1) U medu květového jednodruhového akátového z trnovníku akátu (Robinia pseudoacacia), z tolice vojtěšky (Medicago sativa), z banksie (Banksia menziesii), z kopyšníku (Hedysarum), z blahovičníku (Eucalyptus camadulensis), z Eucryphia lucida, z Eucryphia miliganii, z citrusů (Citrus spp)., může být obsah sacharózy nejvýše 10,0 %; u levandulového medu (Lavandula spp.) a u medu z brutnáku lékařského (Borago officinalis) může být obsah sacharózy nejvýše 15,0 %. 2) U medu lisovaného se připouští nejvýše 0,50 % hmotnostních ve vodě nerozpustných látek.
3) U vřesového (Calluna) medu může být obsah vody nejvýše 23 %; u 
   pekařského medu z vřesu (Calluna vulgaris) může být obsah vody
   nejvýše 25 %.
4) U medů deklarovaného původu z regionů s tropickým klimatem a 
   směsi obsahující výlučně tyto medy může být obsah
   hydroxymethylfurfuralu nejvýše 80 mg/kg.
5) Výjimky: planika (Arbutus unedo), vřesovec (Erica), blahovičník 
   (Eucalyptus camadulensis), lípa (Tilia spp.), vřes obecný
   (Calluna vulgaris), balmín neboli manuka (Leptospermum), 
   kajeput (Melaleuca spp.).
6) U medu s přirozeně  nízkým obsahem enzymů (citrusové medy)
   a obsahem HMF nižším než 15  mg/kg může být aktivita diastázy
   nejméně 3.

Tabulka 3 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky od
            spotřebitelského balení
+------------------------------+----------------------+
|     Hmotnostní rozsah        | Hmotnostní odchylka  |
|           (g)                |         (%)          |
+------------------------------+----------------------+
|do 100 včetně                 |      - 8,0           |
+------------------------------+----------------------+
|větší než 100 do 250 včetně   |      - 5,0           |
+------------------------------+----------------------+
|větší než 250 do 500 včetně   |      - 3,0           |
+------------------------------+----------------------+
|nad 500                       |      - 1,0           |
+------------------------------+----------------------+

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.