Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Příl.16
Příl.16
Tabulka 1
Odrůdová jednotnost a obsah cizích příměsí
Tabulka 1
Přípustný výskyt vad u konzumních brambor
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ukazatel Brambory Brambory
konzumní rané konzumní pozdní
celkem nejvýše do celkem nejvýše
4 % hmotnosti do 6 % hmotnosti
-----------------------------------------------------------------------------------------------
nárůstky, fyziologické rozprasky, nad 3,5 mm nad 5 mm
pořezání, omrzliny, otlaky, požerky
-----------------------------------------------------------------------------------------------
čerstvé praskliny nad 3,5 mm nad 3,5 mm
-----------------------------------------------------------------------------------------------
zhojené praskliny - nad 5 mm
-----------------------------------------------------------------------------------------------
skvrny pod slupkou - nad 5 mm
-----------------------------------------------------------------------------------------------
deformace těžké těžké
-----------------------------------------------------------------------------------------------
zavadlé hlízy jakékoliv jakékoliv
-----------------------------------------------------------------------------------------------
rzivost, dutost a jakékoliv jakékoliv
jiné vnitřní vady
-----------------------------------------------------------------------------------------------
naklíčené hlízy - delší než 3 mm
-----------------------------------------------------------------------------------------------
hnědé skvrny způsobené sluncem jakékoliv -
-----------------------------------------------------------------------------------------------
obecná strupovitost povrchová nad 1/4 povrchu, nad 1/4 povrchu
ale do 1 % v rámci
4 % tolerance
-----------------------------------------------------------------------------------------------
zelené hlízy více než 1/8 povrchu více než 1/8 povrchu
a/nebo po oloupání a/nebo více než
u 1 % hlíz v rámci 1 vrstva loupání
4 % tolerance
-----------------------------------------------------------------------------------------------
suchá hniloba a měkká max. 1 % v rámci 4 % max. 1 % v rámci 6 %
hniloba tolerance tolerance
-----------------------------------------------------------------------------------------------
plíseň bramboru max. 1 % v rámci 4 % max. 1 % v rámci 6 %
tolerance tolerance
-----------------------------------------------------------------------------------------------
mechanické příměsi (nalepená do 1 % hmotnosti do 2 % hmotnosti
a volná zemina, cizí tělesa) (z toho max. 1 % zeminy
nalepené na hlízách)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
jiná odrůda nebo odrůdy, do 2 % hmotnosti do 2 % hmotnosti
než je deklarováno
-----------------------------------------------------------------------------------------------
karanténní choroby nepovoluje se nepovoluje se
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Tabulka 2
Přípustné odchylky na velikost hlíz
+------------------------+---------------------+-------------------+
| Brambory konzumní | Třídění podle | % hmotnosti hlíz |
| | velikosti hlíz | nejvýše |
| | (mm) | |
+------------------------+---------------------+-------------------+
| rané | menší než 28 | 3 |
| +---------------------+-------------------+
| | z toho menší než 22 | 0 |
+------------------------+---------------------+-------------------+
| rané „drobné“ | menší než 17 - nebo | 3 |
| | větší než 28 | |
+------------------------+---------------------+-------------------+
| pozdní | menší než 28 | 3 |
+------------------------+---------------------+-------------------+
Tabulka 4
Užití brambor konzumních podle varných typů*)
------------------------------------------------------------------
Varný typ Konzistence Užití
------------------------------------------------------------------
A pevná, nerozvařivá, lojovitá do salátů, jako příloha
------------------------------------------------------------------
B polopevná, polomoučná, pro přípravu jídel
nerozvařivá nebo slabě všeho druhu, jako příloha
rozvařivá
------------------------------------------------------------------
C měkká, moučná, středně především pro přípravu
rozvařivá těst a kaší
------------------------------------------------------------------
*) Jednotlivým odrůdám lze přiřadit i kombinace varných typů.
Kombinovat se mohou pouze sousedící varné typy.