Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Příl.16
Příl.16
Tabulka 1 Odrůdová jednotnost a obsah cizích příměsí
Tabulka 1 Přípustný výskyt vad u konzumních brambor ----------------------------------------------------------------------------------------------- Ukazatel Brambory Brambory konzumní rané konzumní pozdní celkem nejvýše do celkem nejvýše 4 % hmotnosti do 6 % hmotnosti ----------------------------------------------------------------------------------------------- nárůstky, fyziologické rozprasky, nad 3,5 mm nad 5 mm pořezání, omrzliny, otlaky, požerky ----------------------------------------------------------------------------------------------- čerstvé praskliny nad 3,5 mm nad 3,5 mm ----------------------------------------------------------------------------------------------- zhojené praskliny - nad 5 mm ----------------------------------------------------------------------------------------------- skvrny pod slupkou - nad 5 mm ----------------------------------------------------------------------------------------------- deformace těžké těžké ----------------------------------------------------------------------------------------------- zavadlé hlízy jakékoliv jakékoliv ----------------------------------------------------------------------------------------------- rzivost, dutost a jakékoliv jakékoliv jiné vnitřní vady ----------------------------------------------------------------------------------------------- naklíčené hlízy - delší než 3 mm ----------------------------------------------------------------------------------------------- hnědé skvrny způsobené sluncem jakékoliv - ----------------------------------------------------------------------------------------------- obecná strupovitost povrchová nad 1/4 povrchu, nad 1/4 povrchu ale do 1 % v rámci 4 % tolerance ----------------------------------------------------------------------------------------------- zelené hlízy více než 1/8 povrchu více než 1/8 povrchu a/nebo po oloupání a/nebo více než u 1 % hlíz v rámci 1 vrstva loupání 4 % tolerance ----------------------------------------------------------------------------------------------- suchá hniloba a měkká max. 1 % v rámci 4 % max. 1 % v rámci 6 % hniloba tolerance tolerance ----------------------------------------------------------------------------------------------- plíseň bramboru max. 1 % v rámci 4 % max. 1 % v rámci 6 % tolerance tolerance ----------------------------------------------------------------------------------------------- mechanické příměsi (nalepená do 1 % hmotnosti do 2 % hmotnosti a volná zemina, cizí tělesa) (z toho max. 1 % zeminy nalepené na hlízách) ----------------------------------------------------------------------------------------------- jiná odrůda nebo odrůdy, do 2 % hmotnosti do 2 % hmotnosti než je deklarováno ----------------------------------------------------------------------------------------------- karanténní choroby nepovoluje se nepovoluje se ----------------------------------------------------------------------------------------------- Tabulka 2 Přípustné odchylky na velikost hlíz +------------------------+---------------------+-------------------+ | Brambory konzumní | Třídění podle | % hmotnosti hlíz | | | velikosti hlíz | nejvýše | | | (mm) | | +------------------------+---------------------+-------------------+ | rané | menší než 28 | 3 | | +---------------------+-------------------+ | | z toho menší než 22 | 0 | +------------------------+---------------------+-------------------+ | rané „drobné“ | menší než 17 - nebo | 3 | | | větší než 28 | | +------------------------+---------------------+-------------------+ | pozdní | menší než 28 | 3 | +------------------------+---------------------+-------------------+
Tabulka 4 Užití brambor konzumních podle varných typů*) ------------------------------------------------------------------ Varný typ Konzistence Užití ------------------------------------------------------------------ A pevná, nerozvařivá, lojovitá do salátů, jako příloha ------------------------------------------------------------------ B polopevná, polomoučná, pro přípravu jídel nerozvařivá nebo slabě všeho druhu, jako příloha rozvařivá ------------------------------------------------------------------ C měkká, moučná, středně především pro přípravu rozvařivá těst a kaší ------------------------------------------------------------------ *) Jednotlivým odrůdám lze přiřadit i kombinace varných typů. Kombinovat se mohou pouze sousedící varné typy.