Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
§ 12
§ 12
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) zeleninou - zelenina celá, čerstvá, zdravá, bez známek hniloby a plísní,
očištěná, zbavená nežádoucích cizích příměsí,
b) zpracovanou zeleninou - výrobky, jejichž charakteristickou složku
tvoří zelenina a které byly upraveny konzervováním, s výjimkou zeleninových nealkoholických
nápojů, dresinků, studených omáček a zeleniny hluboce zmrazené,
c) sterilovanou zeleninou - výrobek s nálevem v neprodyšně uzavřeném
obalu, konzervovaný sterilací,
d) zeleninou mléčně kvašenou - výrobek konzervovaný působením bakterií
mléčného kvašení,
e) zeleninovým protlakem - potravina řídké až kašovité konzistence s
případnými jemnými nebo hrubšími kousky použitých surovin vyrobená z jedlých částí
zeleniny (bez slupek, jader) propasírováním nebo obdobným procesem, konzervovaná
snížením obsahu vody, přidáním soli, sterilací nebo přidáním konzervačního prostředku,
popřípadě kombinací uvedených způsobů,
f) sušenou zeleninou - potravina konzervovaná sušením bez použití přírodních
sladidel nebo sladidel,
g) zeleninou proslazenou nebo kandovanou - potravina konzervovaná zvýšením
sušiny přídavkem přírodních sladidel,
h) zeleninou v soli - zelenina konzervovaná přídavkem jedlé soli,
i) chemicky konzervovanou zeleninou - potravina konzervovaná přídavkem
chemického konzervačního prostředku,
j) upravenou chlazenou čerstvou zeleninou - potravina z čerstvé celé
nebo dělené zeleniny s případným přidáním zeleniny sterilované a ochucujících přísad,
uzavřená ve spotřebitelském obalu, určená k přímému použití,
k) zeleninou v octu - zelenina zalitá kvasným octem tak, aby výsledná
koncentrace kyseliny octové činila nejméně 4 % hmotnostní.