Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
§ 6
§ 6
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) ovocem - ovoce celé, čerstvé, zdravé, bez známek hniloby a plísní,
obsahující všechny základní části, ve stadiu technologické zralosti, očištěné, zbavené
nežádoucích cizích příměsí,
b) zpracovaným ovocem - potravina, jejíž charakteristickou složku tvoří
ovoce a která byla upravena konzervováním, s výjimkou ovocného alkoholického a nealkoholického
nápoje a zmrazeného ovoce,
c) konzervací - technologický proces, který vede k zachování požadované
jakosti a zdravotní nezávadnosti výrobku,
d) sterilací - tepelná úprava potlačující působení mikroorganismů ve
výrobku po dobu uvedenou výrobcem,
e) kompotem - ovoce s nálevem nebo bez nálevu, v neprodyšně uzavřeném
obalu, konzervované sterilací,
f) džemem výběrovým (Extra) - potravina vyrobená ze směsi přírodních
sladidel,4) vody a nezahuštěné pulpy jednoho nebo více druhů ovoce, přivedené do
vhodné rosolovité konzistence,
g) džemem výběrovým (Extra) speciálním - potravina splňující požadavky pro džem výběrový
(Extra) s tím, že tyto výrobky jsou se sníženým obsahem energie/cukru a splňují podmínky
pro relevantní výživové tvrzení; výživové tvrzení musí být uvedeno v názvu výrobku,
h) džemem výběrovým (Extra) méně sladkým - potravina splňující požadavky pro džem
výběrový (Extra) s tím, že tyto výrobky obsahují méně cukru než džemy výběrové (Extra),
i) džemem - potravina vyrobená ze směsi přírodních sladidel, vody, pulpy
a dřeně, nebo přírodních sladidel, vody a dřeně, jednoho nebo více druhů ovoce, přivedené
do vhodné rosolovité konzistence,
j) marmeládou - potravina vyrobená ze směsi přírodních sladidel, vody
a jedné nebo více surovin získaných z citrusových plodů, přivedené do vhodné rosolovité
konzistence, přičemž za suroviny získané z citrusových plodů se považují pulpy, dřeně,
šťávy, vodné extrakty a kůry,
k) rosolem a rosolem výběrovým (Extra) - potravina vyrobená ze směsi
přírodních sladidel a šťávy, nebo ze směsi přírodních sladidel a vodných extraktů
z jednoho nebo více druhů ovoce, přivedená do vhodné rosolovité konzistence,
l) povidly - potravina vyrobená z jednoho nebo více druhů ovoce (jablek,
hrušek, švestek), s přídavkem přírodních sladidel nebo bez přídavku, přivedená do
polotuhé až tuhé konzistence s jemnými až hrubšími částicemi dužniny ovoce,
m) klevelou - potravina vyrobená z jednoho nebo více druhů ovoce, s přídavkem
přírodních sladidel nebo bez přídavku, přivedená do kašovité, roztékavé konzistence
se zřetelnými hrubými částmi dužniny ovoce,
n) ovocným protlakem - potravina řídké až kašovité konzistence vyrobená
z jedlé části ovoce (bez kůry, slupky, jader, pecek, jádřinců) propasírováním nebo
obdobným procesem, s případným přidáním přírodních sladidel, konzervovaná snížením
obsahu vody, sterilací nebo přidáním konzervačního prostředku anebo kombinací uvedených
způsobů,
o) sušeným ovocem - ovoce konzervované sušením bez použití přírodních
sladidel,
p) směsí sušeného ovoce - různé druhy sušeného ovoce, kde podíl sušeného
ovoce je nejméně 60 % hmotnostních,
q) ovocem proslazeným (kandovaným ovocem) - potravina konzervovaná zvýšením
sušiny přídavkem přírodních sladidel,
r) ovocem v lihu (ovocnou bowlí) - potravina z čerstvého ovoce nebo sterilovaného
ovoce, zalitého pitnou vodou, kvasným rafinovaným lihem5) nebo lihovinou, popřípadě
s přidanými přírodními sladidly, popřípadě látkami určenými k aromatizaci,
s) upraveným chlazeným čerstvým ovocem - potravina z čerstvého celého
nebo děleného ovoce s případným přidáním ovoce sterilovaného, uzavřená ve spotřebitelském
obalu, určená k přímému použití,
t) kaštanovým krémem - potravina vyrobená ze směsi vody, přírodních sladidel
a kaštanového protlaku získaného z plodů kaštanu jedlého (Castanea sativa),
u) zázvorem - jedlý kořen rostliny zázvoru v čerstvém nebo konzervovaném
stavu, který je dovoleno sušit nebo uchovávat v sirupu,
v) ovocnou dužninou (pulpou) - jedlá část ovoce, podle potřeby bez kůry,
slupky, jader, pecek a jádřinců, která je tvořena ovocem celým, nebo hrubě nakrájeným
nebo rozdrceným, ale která nebyla rozmělněna na dřeň,
w) ovocnou dření - surovina získaná pasírováním jedlých částí ovoce podle
potřeby zbaveného kůry, slupek, jader a pecek, která byla rozmělněna na dřeň propasírováním
nebo obdobným procesem a je určená k dalšímu zpracování,
x) vodním extraktem ovoce - vodní výluh z ovoce, který s ohledem na ztráty
nutně vzniklé při řádném zpracování obsahuje všechny ve vodě rozpustné složky použitého
ovoce,
y) cizími příměsmi - všechny předměty nebo látky, které nenáleží k potravině,
z) škůdcem - živý nebo mrtvý živočich nebo jeho část v kterémkoliv stadiu
vývoje živočicha.
4) Vyhláška č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla,
med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.
5) Zákon č. 61/1997 Sb., o lihu a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb.,
o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákona
České národní rady č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů,
(zákon o lihu), ve znění zákona č. 129/1999 Sb. a zákona č. 22/2000 Sb.