Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
§ 27
§ 27
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) bramborami konzumními - hlízy brambor odrůd a kříženců Solanum tuberosum
L.,
b) bramborami konzumními ranými - brambory konzumní sklízené před dosažením
úplné zralosti hlíz se snadno odstranitelnou slupkou bez loupání,
c) bramborami konzumními pozdními - brambory konzumní sklízené po dosažení
úplné zralosti hlíz s dobře vyvinutou a pevnou slupkou,
d) odrůdou s podlouhlými hlízami - brambory konzumní s průměrnou délkou
hlízy alespoň dvojnásobně větší, než je průměrná šířka hlízy,
e) bramborami konzumními žlutomasými - brambory s hlízami žluté až světle
žluté dužniny,
f) bramborami konzumními bělomasými - brambory s hlízami bílé dužniny,
g) varným typem - označení konzistenčních vlastností odrůd hlíz brambor
konzumních pozdních, který určuje vhodnost kuchyňského užití,
h) zdravými hlízami - hlízy brambor konzumních nevykazující na povrchu
nebo v dužnině vady způsobující nevhodnost jejich použití, zejména suchou a mokrou
hnilobu, změny barvy nebo konzistence dužniny,
i) příměsmi - hrubá ulpělá zemina na slupce hlízy, odpadlá zemina, odpadlé
klíčky, nať, kameny,
j) zelenými hlízami - hlízy konzumních brambor se zeleným vybarvením,
které pokrývá více než 1/8 povrchu hlíz,
k) strupovitými hlízami - hlízy konzumních brambor s obecnou strupovitostí
pokrývající více než 1/4 povrchu hlíz,
l) popraskanými, prasklými nebo pohmožděnými hlízami - poškození hlíz,
které u konzumních brambor raných zasahuje hlouběji než 3,5 mm a u konzumních brambor
pozdních zasahuje hlouběji než 5 mm do dužniny,
m) výrobky z brambor - výrobky z brambor konzumních upravené technologickým
procesem, zejména loupáním, konzervací, smažením, vařením, drcením a sušením, pro
přímou spotřebu nebo další kuchyňskou úpravu.