Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
§ 30
§ 30
Požadavky na jakost
(1) Brambory konzumní musí být odrůdově jednotné a nesmějí obsahovat příměsi
nad rámec přípustných odchylek uvedených v příloze č. 16 v tabulce 1.
(2) Hlízy brambor konzumních musí vzhledem odpovídat deklarované odrůdě,
musí být zdravé, celé, čisté, pevné, růstem nepopraskané a nedeformované, bez nadměrné
povrchové vlhkosti, bez vnějších i vnitřních vad zhoršujících celkový vzhled, musí
mít jakostní a uchovatelné hlízy, být bez hniloby, hnědých skvrn vzniklých teplem,
mechanických prasklin nebo pohmožděnin, bez zeleného vybarvení, obecné a prašné strupovitosti,
dutosti a rzivosti hlíz, nenamrzlé a prosté cizích pachů a příchutí, bez poškození
zapříčiněných škůdci a postihujících dužninu.
(3) Hlízy brambor konzumních pozdních musí mít dále vyvinutou pevnou slupku,
nesmí mít klíčky delší než 3 mm a nesmí vykazovat šedé, modré nebo černé skvrny pod
slupkou zasahující do hloubky dužniny nad 5 mm. Přípustné odchylky hlíz jakostně
neodpovídajících jsou uvedeny v příloze č. 16 v tabulce 1.
(4) Velikost hlíz brambor konzumních raných „drobných“ je 17 až 28 mm. Velikost
hlíz ostatních brambor konzumních raných a hlíz brambor konzumních pozdních kulovitého
nebo oválného tvaru je nejméně 28 mm.
(5) Pro hlízy podlouhlých odrůd brambor konzumních pozdních se požadavky
na velikost nestanoví.
(6) Povolené odchylky na velikost hlíz brambor konzumních jsou uvedeny v
příloze č. 16.