Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Příl.2
Příl.2
Členění na skupiny a minimální hmotnostní podíl ovoce v 1 kg potraviny
-------------------------------------------------------------------------------------
Druh Skupina Potravina Minimální Poznámka
hmotnostní
podíl ovoce
(v g v 1 kg
potraviny)
-------------------------------------------------------------------------------------
Zpracované Džemy všeobecně 450
ovoce výběrové --------------------------------------------------------------
(Extra) z červeného rybízu, 350
jeřabin, rakytníku,
Džemy černého rybízu, kdoulí
výběrové a šípků
(Extra) --------------------------------------------------------------
speciální ze zázvoru 250
--------------------------------------------------------------
Džemy z kešu-jablka 230
výběrové --------------------------------------------------------------
(Extra) z plodů mučenky
méně sladké (maracuja) 80
--------------------------------------------------------------------------
Džemy všeobecně 350
--------------------------------------------------------------
z červeného rybízu, 250
jeřabin, rakytníku,
černého rybízu, kdoulí
a šípků
--------------------------------------------------------------
ze zázvoru 150
--------------------------------------------------------------
z kešu-jablka 160
--------------------------------------------------------------
z plodů mučenky
(maracuja) 60
--------------------------------------------------------------------------
Rosoly všeobecně 450
výběrové --------------------------------------------------------------
(Extra) z černého rybízu, šípků, 350
kdoulí, malin
--------------------------------------------------------------
ze zázvoru 250
--------------------------------------------------------------
z kešu-jablka 230
--------------------------------------------------------------
z plodů mučenky
(maracuja) 80
--------------------------------------------------------------------------
Rosoly všeobecně 350
--------------------------------------------------------------
z černého rybízu, šípků, 250
kdoulí, malin
--------------------------------------------------------------
ze zázvoru 150
--------------------------------------------------------------
z kešu-jablka 160
--------------------------------------------------------------
z plodů mučenky
(maracuja) 60
--------------------------------------------------------------------------
Marmelády všeobecně 200 z toho min. 75 g
pocházející
z endokarpu
--------------------------------------------------------------------------
Povidla slazená ze švestek 1700 k výrobě je možno
použít švestkovou
dřeň, švestkový
lektvar a dřeň
ze sušených švestek
--------------------------------------------------------------
slazená ze švestek 2200 podíl ovocné sušiny
a jablek ze švestek nejméně
75 %
--------------------------------------------------------------
slazená z jablek 3000
--------------------------------------------------------------
slazená z hrušek 3200 podíl ovocné sušiny
a jablek z jablek nejméně
30 %
--------------------------------------------------------------------------
Klevely všeobecně 1500
--------------------------------------------------------------
z meruněk 730
--------------------------------------------------------------
z jahod 640
--------------------------------------------------------------------------
Kaštanový 380 podíl ovoce musí být
krém vnesen kaštanovým
krémem
--------------------------------------------------------------------------
Ovocný
protlak
--------------------------------------------------------------------------
Sušené
ovoce
--------------------------------------------------------------------------
Proslazené
ovoce nebo
kandované
ovoce
--------------------------------------------------------------------------
Ovoce v plechovém obalu 220
v lihu --------------------------------------------------------------
(ovocná ve skleněném obalu 450
bowle)
--------------------------------------------------------------------------
Upravené
chlazené
čerstvé
ovoce
--------------------------------------------------------------------------
Kompot
-------------------------------------------------------------------------------------