Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Příl.6
Příl.6
Fyzikální a chemické požadavky na jakost
A) Konzervované zeleninové výrobky obecně
1. Pokud není ve skupině uvedeno
jinak, obsah znečišťujících minerálních příměsí pocházejících z půdy u konzervovaných
zeleninových výrobků všeobecně činí nejvýše 0,08 %.
2. Obsah popela po zpopelnění
vzorku konzervovaných zeleninových výrobků činí nejvýše 1,5 %.
B) Sterilované zeleninové výrobky
1. Kyselost výrobku, určená jako obsah
kyseliny octové ve sterilovaných zeleninových výrobcích, je nejvýše 2 %.
2. Sterilovaný
hrášek obsahuje nejvýše 1,5 % soli.
C) Mléčně kvašená (kysaná) zelenina
1. pH mléčně kysané zeleniny dosahuje
hodnoty nejvýše 4,1.
2. Mléčně kvašená (kysaná) zelenina obsahuje nejméně 0,8 % kyseliny
mléčné, nejvýše 0,6 % těkavých kyselin a nejvýše 1,5 % etanolu. Toto neplatí pro
výrobky mléčně kvašené (kysané) sterilované ve spotřebitelském obalu, kde byl použit
jiný než původní nálev.
3. Mléčně kvašená (kysaná) zelenina nesmí obsahovat ani povrchový
povlak (křís) ani jiný než homogenní nálev (nezvláčkovatělý).
4. Sterilované kysané
zelí obsahuje nejvýše 2,2 % soli.
D) Chemicky konzervovaná zelenina
1. pH chemicky konzervované zeleniny dosahuje
hodnoty nejvýše 4,1.
E) Sušená zelenina
1. Sušená nať obsahuje nejvýše 12 % vody.
2. Sušená cibule
obsahuje nejvýše 14 % vody.
3. Ostatní sušená zelenina včetně sušených zeleninových
směsí obsahuje nejvýše 13 % vody.
4. Sušené jednodruhové zeleniny mleté nebo směsi
mletých sušených zelenin obsahují nejvýše 0,3 % hmotnostních písků (tj. podíl popele,
nerozpustného v teplé 10% kyselině chlorovodíkové).
F) Zeleninové protlaky
1. Zeleninové protlaky sterilované a chemicky konzervované
obsahují nejméně 7 % sušiny, stanovené refraktometricky.
2. Zeleninové protlaky konzervované
přídavkem soli obsahují nejméně 32 % sušiny, stanovené refraktometricky, přičemž
obsah soli nesmí překročit 28 %, u česnekového protlaku 55 %.
3. Rajčatový protlak
rozředěný vodou na roztok o koncentraci 8 % hmotnostních nesmí obsahovat více jak
60 mg/kg nerozpustných minerálních nečistot.
4. U kečupů obsahujících nejméně 12 % sušiny stanovené
refraktometricky musí nejméně 7 % činit refraktometrická sušina vnesená rajčatovou
surovinou.
5. U kečupů označených Prima, Extra, Speciál s refraktometrickou sušinou
nejméně 30 % musí činit nejméně 10 % refraktometrické sušiny refraktometrická sušina
vnesená rajčatovou surovinou.
6. Zahuštěné rajčatové pyré a rajčatový protlak obsahují
nejvýše 10,0 % soli.
7. Fyzikálně chemické požadavky na rajčatové výrobky zahuštěné
jsou uvedeny v tabulce 1.
8. Rajčatové protlaky zahuštěné obsahují nejméně 24 % refraktometrické
sušiny vnesené rajčatovou surovinou.
9. Rajčatové protlaky nezahuštěné obsahují nejméně
4,2 % refraktometrické sušiny vnesené rajčatovou surovinou.
10. Rajčatová pyré zahuštěné
obsahují nejméně 8 % refraktometrické sušiny vnesené rajčatovou surovinou.
Tabulka I ------------------------------------------------------------------------------------- Kečupy Kečupy Rajčatová Rajčatové "Prima", pyré protlaky "Extra", zahuštěné "Speciál" -------------------------------------------------------------------------------------
refraktometrická nejméně 12,0 nejméně 30,0 8,0 - 24,0 nejméně 24,0 sušina (%)
------------------------------------------------------------------------------------- veškeré kyseliny nejvýše 2,2 nejvýše 2,2 nestanovuje se nestanovuje se stanovené jako kyselina octová (%) ------------------------------------------------------------------------------------- obsah soli (%) nejvýše 3,5 nejvýše 3,5 nejvýše 10,0*) nejvýše 10,0*) ------------------------------------------------------------------------------------- těkavé kyseliny nestanovuje se nestanovuje se nejvýše 0,2 nejvýše 0,2 stanovené jako kyselina octová (%) ------------------------------------------------------------------------------------- Pozn.: *) Obsah soli musí být zjištěn pouze u soleného výrobku.