Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Příl.7

Příl.7
Smyslové požadavky na jakost
Tabulka 1

        Sterilovaná zelenina, rajčatové výrobky zahuštěné
              a upravená chlazená čerstvá zelenina

-------------------------------------------------------------------------------------
Potravina        Konzistence a vzhled
-------------------------------------------------------------------------------------
sterilovaná      Zelenina zdravá, s vegetačními změnami a mechanickým poškozením
zelenina         nejvýše u 20 % kusů, velikostně vyrovnaná, s tvarovými a velikostními
celá             odchylkami nejvýše 20 % kusů, očištěná, bez černých a tmavých skvrn,
všeobecně        konzistence měkká až polotuhá, odpovídající zpracované zelenině,
                 nerozpadavá, bez semen a jejich částí, bez zdřevnatělých a tuhých
                 částí, bez cizích příměsí rostlinného původu vyjma koření, zbytků
                 slupek, jde-li o zeleninu loupanou,
                 nálev čirý, opalizující až mírně zakalený s uvolněnými částicemi
                 dužniny
-------------------------------------------------------------------------------------
sterilovaná      zelenina zdravá, mechanicky nepoškozená, s vegetačními změnami
zelenina         a mechanickým poškozením nejvýše u 20 % obsahu obalu, tvar řezů
dělená           pravidelný, velikostně vyrovnaný, řezy neroztřepené, drť nejvýše
a směsi          5 % hmotnostních, u řezů okurek uvolněná semena nejsou na závadu,
všeobecně        u feferonů ve směsi výskyt zbytků stopek do 1,5 cm nejvýše 5 %,
                 u sterilovaného zelí řezy o síle do 5 mm, bílé nebo mírně
                 narůžovělé, bez řezů košťálů a vrcholových listů,
                 u sterilované papriky možný výskyt semen a nerovnoměrných řezů
                 nejvýše 2 %, u směsí rovnobarevné papriky nejméně 50 % řezů papriky
                 červené, hrášek s neodloučenou slupkou barevně jednotný, řezy
                 kopru nejvýše 1 cm dlouhé, bez semen a cizích příměsí, u směsí
                 jednotlivé složky buď promíchané nebo vrstvené nebo skládané,
                 ve směsích kombinace řezů zeleniny a zeleniny nedělené, konzistence
                 vyrovnaná, odpovídající způsobu zpracování, nálev čirý až mírně
                 opalizující nebo mírně zakalený nebo mírně zakalený použitým
                 protlakem
-------------------------------------------------------------------------------------
okurky           viz. všeobecné požadavky výše, okurky bez dutin, bez zvadlých
sterilované      a svraštělých částí, nejméně 80 % okurek v obalu musí mít
                 deklarovanou délku nebo kratší délku, průměr nejdelší okurky nesmí
                 překročit průměr okurky nejmenší o více jak 50 %, u okurkových
                 řezů příčných nejméně 80 % hmotnostních musí být stejné velikosti,
                 průměr řezu dané velikosti nesmí překročit průměr řezu nejmenšího
                 o více jak 50 %,
                 konzistence pevná, křehká, křupavá, u řezů nálev s vypadlými
                 semeny nejvýše z 5 % kusů obsahu obalu
-------------------------------------------------------------------------------------
sterilovaný      zrna v mléčné zralosti, velikostně vyrovnaná, u hrášku tříděného
hrášek           musí být nejméně 80 % hmotnostních deklarované velikosti nebo menší,
                 bez stop červivosti a napadení chorobami, s neodloučenou slupkou,
                 bez cizích příměsí rostlinného původu, bez mechanických příměsí
                 anorganického původu, konzistence měkká až křehká, v obalu
                 konzistence vyrovnaná, nálev mírně zakalený s případným sedimentem
                 vyloučených škrobů a bílkovin
-------------------------------------------------------------------------------------
sterilované      fazolové lusky vyvinuté,*) nezakřivené, dužnaté, semena v mléčné
fazolové lusky   zralosti, bez stop červivosti, bez mechanického poškození
                 a poškození škůdci, vegetačních změn, s odstraněnými špičkami
                 a stopkami, bez vláknitých částí a pergamenovitého endokarpu,
                 barevně vyrovnané a bez černých a tmavých skvrn, bez cizích příměsí
                 rostlinného původu, celé nebo příčně dělené, v obalu velikostně
                 vyrovnané, řez neroztřepaný, konzistence pevná až měkká, nejvýše
                 10 % lusků poškozených (z toho nejvýše jedna polovina může tvořit
                 poškození chorobami a škůdci) a nejvýše 5 % lusků vláknitých,
                 nálev čirý až mírně zakalený s vypadlými semeny nejvýše u 2 %
                 pevného podílu obalu
-------------------------------------------------------------------------------------
kečupy           řídce kašovitá až kašovitá, homogenní, jemná, případně s hrubšími
všeobecně        částicemi přísad (zeleniny), bez zbytků slupek, semen a jiných
                 částí rajčat, bez černých částic s výjimkou tmavých částic
                 pocházejících z koření
-------------------------------------------------------------------------------------
rajčatová pyré   kašovitá, homogenní, jemná, případně s hrubšími částicemi přísad
a zahuštěné      (zeleniny) bez zbytků slupek, semen a jiných částí rajčat, bez
rajčatové        černých částic s výjimkou tmavých částic pocházejících z koření
protlaky
-------------------------------------------------------------------------------------
upravená         zelenina svěží, bez stop poškození, bez vegetačních deformací,
chlazená         bez organických a anorganických mechanických příměsí, loupaná
čerstvá          nebo neloupaná, krouhaná, krájená, kostkovaná, strouhaná,
zelenina         velikost jednotlivých složek v obalu vyrovnaná
-------------------------------------------------------------------------------------

*) Za vyvinuté fazolové lusky  jsou považovány takové plody, které
   mají v nejširším místě průměr nejméně 3 mm.

Tabulka 2

            Povolené odchylky od smyslových požadavků
                   na sterilované okurky celé

------------------------------------------------------------------
Popis odchylky               Maximální počet výskytu odchylky
(počet odchylek hodnocen     (v kusech)
ve vzorku 20 okurek)
------------------------------------------------------------------
okurky zakřivené             3
------------------------------------------------------------------
okurky nepravidelného tvaru  2
------------------------------------------------------------------
vzhledové vady               3
------------------------------------------------------------------
mechanické poškození         2
------------------------------------------------------------------
zbytky stopek                3
------------------------------------------------------------------
nevhodná konzistence         1
------------------------------------------------------------------
nevhodná barva               1
------------------------------------------------------------------
dutiny                       1
------------------------------------------------------------------
celkové množství těchto
povolených odchylek          7
------------------------------------------------------------------

Tabulka 3

            Povolené odchylky od smyslových požadavků
                      na sterilovaný hrášek

------------------------------------------------------------------
Popis odchylky               Maximální počet výskytu odchylky
                             (% hmot.)
------------------------------------------------------------------
odlišně zbarvená (světlá)
zrna                          2
------------------------------------------------------------------
poškozená, mírně skvrnitá
zrna                          5
------------------------------------------------------------------
tvrdá, svraštělá, silně
skvrnitá, odbarvená,
červivá zrna                  1
------------------------------------------------------------------
úlomky, zlomky dřeně
a volných slupek, drtě       12
------------------------------------------------------------------
cizí rostlinný materiál       0,5
                             (ne více než 12 cm
2
plochy) ------------------------------------------------------------------ Tabulka 4 Přípustné cizí příměsi u sterilovaných fazolových lusků --------------------------------------------------------------------------- Druh cizí příměsi Počet kusů cizí příměsi v obsahu o hmotnosti (g) --------------------------------------------------------------------------- do 500 501 - 1000 nad 1000 cizí rostlinný materiál 5 5 10 --------------------------------------------------------------------------- neodstopkované části nebo lusky 10 15 25 ---------------------------------------------------------------------------
 
Tabulka 5

  Sušená zelenina
------------------------------------------------------------------------------- 
   Potravina   Konzistence a vzhled         Barva            Chuť a vůně
------------------------------------------------------------------------------- 
   sušená      dostatečně vysušená, bez     odpovídající     typická pro daný
   zelenina    známek poškození             danému druhu     druh sušené
               živočišnými škůdci včetně    zeleniny bez     zeleniny, bez
               nepřítomnosti živých či      známek           cizích pachů a
               mrtvých živočišných          poškození        chutí
               škůdců v jakémkoliv          sluncem 
               stádiu jejich vývoje,    
               s ojedinělým výskytem
               nežádoucích organických
               nebo anorganických
               příměsí  a nevyzrálých
               částí rostlin, bez
                       znečištění zeminou či
               prachem   
-------------------------------------------------------------------------------

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.