Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Příl.7
Příl.7
Smyslové požadavky na jakost
Tabulka 1 Sterilovaná zelenina, rajčatové výrobky zahuštěné a upravená chlazená čerstvá zelenina ------------------------------------------------------------------------------------- Potravina Konzistence a vzhled ------------------------------------------------------------------------------------- sterilovaná Zelenina zdravá, s vegetačními změnami a mechanickým poškozením zelenina nejvýše u 20 % kusů, velikostně vyrovnaná, s tvarovými a velikostními celá odchylkami nejvýše 20 % kusů, očištěná, bez černých a tmavých skvrn, všeobecně konzistence měkká až polotuhá, odpovídající zpracované zelenině, nerozpadavá, bez semen a jejich částí, bez zdřevnatělých a tuhých částí, bez cizích příměsí rostlinného původu vyjma koření, zbytků slupek, jde-li o zeleninu loupanou, nálev čirý, opalizující až mírně zakalený s uvolněnými částicemi dužniny ------------------------------------------------------------------------------------- sterilovaná zelenina zdravá, mechanicky nepoškozená, s vegetačními změnami zelenina a mechanickým poškozením nejvýše u 20 % obsahu obalu, tvar řezů dělená pravidelný, velikostně vyrovnaný, řezy neroztřepené, drť nejvýše a směsi 5 % hmotnostních, u řezů okurek uvolněná semena nejsou na závadu, všeobecně u feferonů ve směsi výskyt zbytků stopek do 1,5 cm nejvýše 5 %, u sterilovaného zelí řezy o síle do 5 mm, bílé nebo mírně narůžovělé, bez řezů košťálů a vrcholových listů, u sterilované papriky možný výskyt semen a nerovnoměrných řezů nejvýše 2 %, u směsí rovnobarevné papriky nejméně 50 % řezů papriky červené, hrášek s neodloučenou slupkou barevně jednotný, řezy kopru nejvýše 1 cm dlouhé, bez semen a cizích příměsí, u směsí jednotlivé složky buď promíchané nebo vrstvené nebo skládané, ve směsích kombinace řezů zeleniny a zeleniny nedělené, konzistence vyrovnaná, odpovídající způsobu zpracování, nálev čirý až mírně opalizující nebo mírně zakalený nebo mírně zakalený použitým protlakem ------------------------------------------------------------------------------------- okurky viz. všeobecné požadavky výše, okurky bez dutin, bez zvadlých sterilované a svraštělých částí, nejméně 80 % okurek v obalu musí mít deklarovanou délku nebo kratší délku, průměr nejdelší okurky nesmí překročit průměr okurky nejmenší o více jak 50 %, u okurkových řezů příčných nejméně 80 % hmotnostních musí být stejné velikosti, průměr řezu dané velikosti nesmí překročit průměr řezu nejmenšího o více jak 50 %, konzistence pevná, křehká, křupavá, u řezů nálev s vypadlými semeny nejvýše z 5 % kusů obsahu obalu ------------------------------------------------------------------------------------- sterilovaný zrna v mléčné zralosti, velikostně vyrovnaná, u hrášku tříděného hrášek musí být nejméně 80 % hmotnostních deklarované velikosti nebo menší, bez stop červivosti a napadení chorobami, s neodloučenou slupkou, bez cizích příměsí rostlinného původu, bez mechanických příměsí anorganického původu, konzistence měkká až křehká, v obalu konzistence vyrovnaná, nálev mírně zakalený s případným sedimentem vyloučených škrobů a bílkovin ------------------------------------------------------------------------------------- sterilované fazolové lusky vyvinuté,*) nezakřivené, dužnaté, semena v mléčné fazolové lusky zralosti, bez stop červivosti, bez mechanického poškození a poškození škůdci, vegetačních změn, s odstraněnými špičkami a stopkami, bez vláknitých částí a pergamenovitého endokarpu, barevně vyrovnané a bez černých a tmavých skvrn, bez cizích příměsí rostlinného původu, celé nebo příčně dělené, v obalu velikostně vyrovnané, řez neroztřepaný, konzistence pevná až měkká, nejvýše 10 % lusků poškozených (z toho nejvýše jedna polovina může tvořit poškození chorobami a škůdci) a nejvýše 5 % lusků vláknitých, nálev čirý až mírně zakalený s vypadlými semeny nejvýše u 2 % pevného podílu obalu ------------------------------------------------------------------------------------- kečupy řídce kašovitá až kašovitá, homogenní, jemná, případně s hrubšími všeobecně částicemi přísad (zeleniny), bez zbytků slupek, semen a jiných částí rajčat, bez černých částic s výjimkou tmavých částic pocházejících z koření ------------------------------------------------------------------------------------- rajčatová pyré kašovitá, homogenní, jemná, případně s hrubšími částicemi přísad a zahuštěné (zeleniny) bez zbytků slupek, semen a jiných částí rajčat, bez rajčatové černých částic s výjimkou tmavých částic pocházejících z koření protlaky ------------------------------------------------------------------------------------- upravená zelenina svěží, bez stop poškození, bez vegetačních deformací, chlazená bez organických a anorganických mechanických příměsí, loupaná čerstvá nebo neloupaná, krouhaná, krájená, kostkovaná, strouhaná, zelenina velikost jednotlivých složek v obalu vyrovnaná ------------------------------------------------------------------------------------- *) Za vyvinuté fazolové lusky jsou považovány takové plody, které mají v nejširším místě průměr nejméně 3 mm. Tabulka 2 Povolené odchylky od smyslových požadavků na sterilované okurky celé ------------------------------------------------------------------ Popis odchylky Maximální počet výskytu odchylky (počet odchylek hodnocen (v kusech) ve vzorku 20 okurek) ------------------------------------------------------------------ okurky zakřivené 3 ------------------------------------------------------------------ okurky nepravidelného tvaru 2 ------------------------------------------------------------------ vzhledové vady 3 ------------------------------------------------------------------ mechanické poškození 2 ------------------------------------------------------------------ zbytky stopek 3 ------------------------------------------------------------------ nevhodná konzistence 1 ------------------------------------------------------------------ nevhodná barva 1 ------------------------------------------------------------------ dutiny 1 ------------------------------------------------------------------ celkové množství těchto povolených odchylek 7 ------------------------------------------------------------------ Tabulka 3 Povolené odchylky od smyslových požadavků na sterilovaný hrášek ------------------------------------------------------------------ Popis odchylky Maximální počet výskytu odchylky (% hmot.) ------------------------------------------------------------------ odlišně zbarvená (světlá) zrna 2 ------------------------------------------------------------------ poškozená, mírně skvrnitá zrna 5 ------------------------------------------------------------------ tvrdá, svraštělá, silně skvrnitá, odbarvená, červivá zrna 1 ------------------------------------------------------------------ úlomky, zlomky dřeně a volných slupek, drtě 12 ------------------------------------------------------------------ cizí rostlinný materiál 0,5 (ne více než 12 cm2plochy) ------------------------------------------------------------------ Tabulka 4 Přípustné cizí příměsi u sterilovaných fazolových lusků --------------------------------------------------------------------------- Druh cizí příměsi Počet kusů cizí příměsi v obsahu o hmotnosti (g) --------------------------------------------------------------------------- do 500 501 - 1000 nad 1000 cizí rostlinný materiál 5 5 10 --------------------------------------------------------------------------- neodstopkované části nebo lusky 10 15 25 ---------------------------------------------------------------------------
Tabulka 5 Sušená zelenina ------------------------------------------------------------------------------- Potravina Konzistence a vzhled Barva Chuť a vůně ------------------------------------------------------------------------------- sušená dostatečně vysušená, bez odpovídající typická pro daný zelenina známek poškození danému druhu druh sušené živočišnými škůdci včetně zeleniny bez zeleniny, bez nepřítomnosti živých či známek cizích pachů a mrtvých živočišných poškození chutí škůdců v jakémkoliv sluncem stádiu jejich vývoje, s ojedinělým výskytem nežádoucích organických nebo anorganických příměsí a nevyzrálých částí rostlin, bez znečištění zeminou či prachem -------------------------------------------------------------------------------