Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Příl.7
Příl.7
Smyslové požadavky na jakost
Tabulka 1
Sterilovaná zelenina, rajčatové výrobky zahuštěné
a upravená chlazená čerstvá zelenina
-------------------------------------------------------------------------------------
Potravina Konzistence a vzhled
-------------------------------------------------------------------------------------
sterilovaná Zelenina zdravá, s vegetačními změnami a mechanickým poškozením
zelenina nejvýše u 20 % kusů, velikostně vyrovnaná, s tvarovými a velikostními
celá odchylkami nejvýše 20 % kusů, očištěná, bez černých a tmavých skvrn,
všeobecně konzistence měkká až polotuhá, odpovídající zpracované zelenině,
nerozpadavá, bez semen a jejich částí, bez zdřevnatělých a tuhých
částí, bez cizích příměsí rostlinného původu vyjma koření, zbytků
slupek, jde-li o zeleninu loupanou,
nálev čirý, opalizující až mírně zakalený s uvolněnými částicemi
dužniny
-------------------------------------------------------------------------------------
sterilovaná zelenina zdravá, mechanicky nepoškozená, s vegetačními změnami
zelenina a mechanickým poškozením nejvýše u 20 % obsahu obalu, tvar řezů
dělená pravidelný, velikostně vyrovnaný, řezy neroztřepené, drť nejvýše
a směsi 5 % hmotnostních, u řezů okurek uvolněná semena nejsou na závadu,
všeobecně u feferonů ve směsi výskyt zbytků stopek do 1,5 cm nejvýše 5 %,
u sterilovaného zelí řezy o síle do 5 mm, bílé nebo mírně
narůžovělé, bez řezů košťálů a vrcholových listů,
u sterilované papriky možný výskyt semen a nerovnoměrných řezů
nejvýše 2 %, u směsí rovnobarevné papriky nejméně 50 % řezů papriky
červené, hrášek s neodloučenou slupkou barevně jednotný, řezy
kopru nejvýše 1 cm dlouhé, bez semen a cizích příměsí, u směsí
jednotlivé složky buď promíchané nebo vrstvené nebo skládané,
ve směsích kombinace řezů zeleniny a zeleniny nedělené, konzistence
vyrovnaná, odpovídající způsobu zpracování, nálev čirý až mírně
opalizující nebo mírně zakalený nebo mírně zakalený použitým
protlakem
-------------------------------------------------------------------------------------
okurky viz. všeobecné požadavky výše, okurky bez dutin, bez zvadlých
sterilované a svraštělých částí, nejméně 80 % okurek v obalu musí mít
deklarovanou délku nebo kratší délku, průměr nejdelší okurky nesmí
překročit průměr okurky nejmenší o více jak 50 %, u okurkových
řezů příčných nejméně 80 % hmotnostních musí být stejné velikosti,
průměr řezu dané velikosti nesmí překročit průměr řezu nejmenšího
o více jak 50 %,
konzistence pevná, křehká, křupavá, u řezů nálev s vypadlými
semeny nejvýše z 5 % kusů obsahu obalu
-------------------------------------------------------------------------------------
sterilovaný zrna v mléčné zralosti, velikostně vyrovnaná, u hrášku tříděného
hrášek musí být nejméně 80 % hmotnostních deklarované velikosti nebo menší,
bez stop červivosti a napadení chorobami, s neodloučenou slupkou,
bez cizích příměsí rostlinného původu, bez mechanických příměsí
anorganického původu, konzistence měkká až křehká, v obalu
konzistence vyrovnaná, nálev mírně zakalený s případným sedimentem
vyloučených škrobů a bílkovin
-------------------------------------------------------------------------------------
sterilované fazolové lusky vyvinuté,*) nezakřivené, dužnaté, semena v mléčné
fazolové lusky zralosti, bez stop červivosti, bez mechanického poškození
a poškození škůdci, vegetačních změn, s odstraněnými špičkami
a stopkami, bez vláknitých částí a pergamenovitého endokarpu,
barevně vyrovnané a bez černých a tmavých skvrn, bez cizích příměsí
rostlinného původu, celé nebo příčně dělené, v obalu velikostně
vyrovnané, řez neroztřepaný, konzistence pevná až měkká, nejvýše
10 % lusků poškozených (z toho nejvýše jedna polovina může tvořit
poškození chorobami a škůdci) a nejvýše 5 % lusků vláknitých,
nálev čirý až mírně zakalený s vypadlými semeny nejvýše u 2 %
pevného podílu obalu
-------------------------------------------------------------------------------------
kečupy řídce kašovitá až kašovitá, homogenní, jemná, případně s hrubšími
všeobecně částicemi přísad (zeleniny), bez zbytků slupek, semen a jiných
částí rajčat, bez černých částic s výjimkou tmavých částic
pocházejících z koření
-------------------------------------------------------------------------------------
rajčatová pyré kašovitá, homogenní, jemná, případně s hrubšími částicemi přísad
a zahuštěné (zeleniny) bez zbytků slupek, semen a jiných částí rajčat, bez
rajčatové černých částic s výjimkou tmavých částic pocházejících z koření
protlaky
-------------------------------------------------------------------------------------
upravená zelenina svěží, bez stop poškození, bez vegetačních deformací,
chlazená bez organických a anorganických mechanických příměsí, loupaná
čerstvá nebo neloupaná, krouhaná, krájená, kostkovaná, strouhaná,
zelenina velikost jednotlivých složek v obalu vyrovnaná
-------------------------------------------------------------------------------------
*) Za vyvinuté fazolové lusky jsou považovány takové plody, které
mají v nejširším místě průměr nejméně 3 mm.
Tabulka 2
Povolené odchylky od smyslových požadavků
na sterilované okurky celé
------------------------------------------------------------------
Popis odchylky Maximální počet výskytu odchylky
(počet odchylek hodnocen (v kusech)
ve vzorku 20 okurek)
------------------------------------------------------------------
okurky zakřivené 3
------------------------------------------------------------------
okurky nepravidelného tvaru 2
------------------------------------------------------------------
vzhledové vady 3
------------------------------------------------------------------
mechanické poškození 2
------------------------------------------------------------------
zbytky stopek 3
------------------------------------------------------------------
nevhodná konzistence 1
------------------------------------------------------------------
nevhodná barva 1
------------------------------------------------------------------
dutiny 1
------------------------------------------------------------------
celkové množství těchto
povolených odchylek 7
------------------------------------------------------------------
Tabulka 3
Povolené odchylky od smyslových požadavků
na sterilovaný hrášek
------------------------------------------------------------------
Popis odchylky Maximální počet výskytu odchylky
(% hmot.)
------------------------------------------------------------------
odlišně zbarvená (světlá)
zrna 2
------------------------------------------------------------------
poškozená, mírně skvrnitá
zrna 5
------------------------------------------------------------------
tvrdá, svraštělá, silně
skvrnitá, odbarvená,
červivá zrna 1
------------------------------------------------------------------
úlomky, zlomky dřeně
a volných slupek, drtě 12
------------------------------------------------------------------
cizí rostlinný materiál 0,5
(ne více než 12 cm2 plochy)
------------------------------------------------------------------
Tabulka 4
Přípustné cizí příměsi u sterilovaných
fazolových lusků
---------------------------------------------------------------------------
Druh cizí příměsi Počet kusů cizí příměsi v obsahu o hmotnosti
(g)
---------------------------------------------------------------------------
do 500 501 - 1000 nad 1000
cizí rostlinný materiál 5 5 10
---------------------------------------------------------------------------
neodstopkované části
nebo lusky 10 15 25
---------------------------------------------------------------------------
Tabulka 5
Sušená zelenina
-------------------------------------------------------------------------------
Potravina Konzistence a vzhled Barva Chuť a vůně
-------------------------------------------------------------------------------
sušená dostatečně vysušená, bez odpovídající typická pro daný
zelenina známek poškození danému druhu druh sušené
živočišnými škůdci včetně zeleniny bez zeleniny, bez
nepřítomnosti živých či známek cizích pachů a
mrtvých živočišných poškození chutí
škůdců v jakémkoliv sluncem
stádiu jejich vývoje,
s ojedinělým výskytem
nežádoucích organických
nebo anorganických
příměsí a nevyzrálých
částí rostlin, bez
znečištění zeminou či
prachem
-------------------------------------------------------------------------------