Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Příl.12
Příl.12
Smyslové požadavky na jakost
------------------------------------------------------------------------------------------ Skupina nebo Vzhled Barva Chuť a vůně podskupina ------------------------------------------------------------------------------------------ vlašské ořechy jádro dobře oddělené osemení žlutohnědé, ořechová, příjemně od skořápky, vyvinuté, jádro na lomu bílé až olejnatá, přirozeně zcela vyplňující nažloutlé, pokryté natrpklá až mírně skořápku světle hnědou až nahořklá nahnědlou slupkou ------------------------------------------------------------------------------------------ lískové ořechy jádro vyvinuté světle hnědá až tmavě oříšková, bez cizího celistvé, omezeně hnědá, slupka hnědá až pachu a chuti, sladce mechanicky poškozené nažloutlá, jádro na olejnatá lomu bílé s nažloutlým odstínem ------------------------------------------------------------------------------------------ mandle jádro špičaté, vejčité žlutá až světle hnědá, typicky mandlová bez na lomu bílá až krémová cizího pachu a chuti ------------------------------------------------------------------------------------------ kešu ořechy jádra čistá, suchá, jádro na řezu krémové jemně aromatická, rohlíčkovitého nebo nasládlá až slabě ledvinkovitého nahořklá tvaru, celistvá ------------------------------------------------------------------------------------------ arašídy nebo skořápka čistá, suchá, jádro šedohnědé, na nasládlá, výrazně burské oříšky jádro bez osemení, lomu bílé až mírně tuková, bez hořké matné až mastné na nažloutlé chuti povrchu ------------------------------------------------------------------------------------------ para ořechy Skořápka tvrdá, jádro šedohnědé, na Nasládlá, výrazně svraštělá lomu bílé až mírně tuková, bez hořké nažloutlé chuti ------------------------------------------------------------------------------------------ kokos strouhaný Strouhaný, hrubě bílá až slabě charakteristická nebo jemně mletý smetanově nažloutlá pro výrobek, bez cizích pachutí ------------------------------------------------------------------------------------------ kokosový ořech skořápka dřevnatě skořápka hnědá až typicky kokosová, čerstvý ve vláknitá, velmi tvrdá, tmavě hnědá, pletivo mírně nasládlá, skořápce s třemi dobře patrnými bílé barvy jemná, bez cizích „oky“ - klíčními póry, pachů a příchutí ve zralosti se na vnitřní straně pecky tvoří měkké pletivo (endosperm), bez kokosové vody, po sklizení a usušení pletivo tvrdé, tloušťka 1- 2 cm ------------------------------------------------------------------------------------------ piniové oříšky jádra dobře vyvinutá, jádro bílé až smetanové typicky nasládlá nepoškozená ------------------------------------------------------------------------------------------