Odstavec předpisu 157/2003 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Příl.12
Příl.12
Smyslové požadavky na jakost
------------------------------------------------------------------------------------------
Skupina nebo Vzhled Barva Chuť a vůně
podskupina
------------------------------------------------------------------------------------------
vlašské ořechy jádro dobře oddělené osemení žlutohnědé, ořechová, příjemně
od skořápky, vyvinuté, jádro na lomu bílé až olejnatá, přirozeně
zcela vyplňující nažloutlé, pokryté natrpklá až mírně
skořápku světle hnědou až nahořklá
nahnědlou slupkou
------------------------------------------------------------------------------------------
lískové ořechy jádro vyvinuté světle hnědá až tmavě oříšková, bez cizího
celistvé, omezeně hnědá, slupka hnědá až pachu a chuti, sladce
mechanicky poškozené nažloutlá, jádro na olejnatá
lomu bílé s nažloutlým
odstínem
------------------------------------------------------------------------------------------
mandle jádro špičaté, vejčité žlutá až světle hnědá, typicky mandlová bez
na lomu bílá až krémová cizího pachu a chuti
------------------------------------------------------------------------------------------
kešu ořechy jádra čistá, suchá, jádro na řezu krémové jemně aromatická,
rohlíčkovitého nebo nasládlá až slabě
ledvinkovitého nahořklá
tvaru, celistvá
------------------------------------------------------------------------------------------
arašídy nebo skořápka čistá, suchá, jádro šedohnědé, na nasládlá, výrazně
burské oříšky jádro bez osemení, lomu bílé až mírně tuková, bez hořké
matné až mastné na nažloutlé chuti
povrchu
------------------------------------------------------------------------------------------
para ořechy Skořápka tvrdá, jádro šedohnědé, na Nasládlá, výrazně
svraštělá lomu bílé až mírně tuková, bez hořké
nažloutlé chuti
------------------------------------------------------------------------------------------
kokos strouhaný Strouhaný, hrubě bílá až slabě charakteristická
nebo jemně mletý smetanově nažloutlá pro výrobek, bez
cizích pachutí
------------------------------------------------------------------------------------------
kokosový ořech skořápka dřevnatě skořápka hnědá až typicky kokosová,
čerstvý ve vláknitá, velmi tvrdá, tmavě hnědá, pletivo mírně nasládlá,
skořápce s třemi dobře patrnými bílé barvy jemná, bez cizích
„oky“ - klíčními póry, pachů a příchutí
ve zralosti se na
vnitřní straně pecky
tvoří měkké pletivo
(endosperm), bez
kokosové vody, po
sklizení a usušení
pletivo tvrdé,
tloušťka 1- 2 cm
------------------------------------------------------------------------------------------
piniové oříšky jádra dobře vyvinutá, jádro bílé až smetanové typicky nasládlá
nepoškozená
------------------------------------------------------------------------------------------