Odstavec předpisu 54/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
§ 5
§ 5
Požadavky na složení mléčné výživy malých dětí
(1) Požadavky na použití vitaminů, minerálních látek a dalších látek jsou
upraveny v příloze č. 3 k této vyhlášce.
(2) Na požadavky na čistotu látek uvedených v příloze č. 3 k této vyhlášce
se obdobně použije přímo použitelný předpis Evropské unie, kterým se stanoví specifikace
potravinářských přídatných látek1e).
(3) Mléčná výživa malých dětí
a) musí obsahovat potravinářské přídatné látky pouze podle přímo použitelného předpisu
Evropské unie o potravinářských přídatných látkách2),
b) musí splňovat mikrobiologické požadavky stanovené přímo použitelným předpisem
Evropské unie o mikrobiologických kritériích pro potraviny3),
c) nesmí obsahovat rezidua pesticidů v množství překračujícím množství 0,01 mg/kg
výrobku, jak je nabízen ke spotřebě, nebo po obnově podle pokynů výrobce, pro každý
jednotlivý pesticid.
(4) Pro výrobu mléčné výživy malých dětí se nesmí používat zemědělské produkty
ošetřené pesticidy, které jsou upraveny v příloze č. 11 k této vyhlášce. Přitom za
zemědělský produkt neošetřený těmito pesticidy se považuje produkt, v němž
a) obsah reziduí pesticidů upravených v tabulce č. 1 přílohy č. 11 k této vyhlášce
nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, která je považována za mez stanovitelnosti při stanovení
obecně přijatelnými normalizovanými metodami zkoušení,
b) obsah reziduí pesticidů uvedených v tabulce č. 2 přílohy č. 11 k této vyhlášce
nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, která je považována za mez stanovitelnosti při stanovení
obecně přijatelnými normalizovanými metodami zkoušení.
(5) Pro výrobu mléčné výživy malých dětí musí být dodrženy zvláštní maximální
limity reziduí pesticidů nebo metabolitů pesticidů, které jsou uvedeny v příloze
č. 12 k této vyhlášce.
(6) Obsah reziduí pesticidů a zvláštní maximální limity stanovené v odstavcích
4 a 5 se vztahují na potraviny, které jsou určené ke spotřebě nebo připravené k použití
podle návodu výrobce.
1e) Nařízení Komise (EU) č. 231/2012, v platném znění.
2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, v platném znění.
3) Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických
kritériích pro potraviny, v platném znění.