Odstavec předpisu 54/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
Příl.7
Příloha 7
Požadavky na základní složení obilných příkrmů (hodnoty se týkají výrobků připravených
k použití podle návodu výrobce)
1. Obilné příkrmy se vyrábějí z jedné nebo více mletých obilovin a/nebo ze
surovin pocházejících ze škrobnatých hlíz
2. Obsah obilovin a/nebo škrobnatých hlíz nesmí být menší než 25 % hmotnosti
v sušině výrobku
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- KRITÉRIUM Druh obilné Minimum Maximum Poznámka výživy1) g/100 kJ g/100 kJ (g/100 kcal) (g/100 kcal) -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Bílkoviny B, D 1,3 (5,5) B - obsah přidané bílkoviny musí být nejméně 0,48 g/100 kJ (2 g/100 kcal) D - u výrobků s přídavkem složky s vysokým obsahem bílkoviny, a které jsou takto označeny nesmí být množství přidané bílkoviny nižší než 0,36 g/100 kJ (1,5 g/100 kcal) Chemický index přidané bílkoviny musí být nejméně 80 % chemického indexu referenční bílkoviny - kaseinu uvedeného v příloze č. 6 tab. č. 2, nebo koeficient účinnosti směsi bílkovin (PER) ve výrobku musí dosahovat nejméně 70 % tohoto koeficientu u referenční bílkoviny. Přídavek aminokyselin je přípustný jen pro zlepšení výživové hodnoty směsi
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2. Přidané sacharidy A, D 1,8 (7,5) z toho smí být přídavek fruktózy nejvýše (sacharóza, fruktóza, celkem přidaných 0,9 g/100 kJ (3,75 g/100 kcal) glukóza, glukózový sacharidů sirup nebo med) B 1,2 (5) z toho přídavek fruktózy smí být nejvýše 0,6 g/100 kJ (2,5 g/100 kcal) -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Tuky A, D 0,8 (3,3) B 1,1 (4,5) Pokud je obsah tuku vyšší než 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal), pak obsah: - kyseliny laurové smí být nejvýše 15 % z celkového obsahu tuků, - kyseliny myristové nejvýše 15% z celkového obsahu tuků, - kyseliny linolové (ve formě glyceridů) musí být nejméně 0,07 g/100 kJ (0,3 g/100 kcal) a nejvýše 0,285 g/100 kJ (1,2 g/100 kcal)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4. Minerální látky ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sodík (Na) A, B, C, D 0,025 (0,1) Sodné soli se smí přidávat pouze v případech, je-li to z technologických důvodů nutné. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Vápník (Ca) B 0,02 (0,08) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- D 0,012 (0,05) U výrobků vyrobených s použitím mléka (mléčné sušenky) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 5. Vitaminy ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Thiamin A, B, C, D 25 mikrog (100 mikrog) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Vitamin A (RE)2) B 14 mikrog (60 mikrog) 43 mikrog (180 mikrog) -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vitamin D3) B 0,25 mikrog (1 mikrog) 0,75 mikrog (3 mikrog)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1) A = jednoduché obilné výrobky, zejména obilné kaše, které se připravují přidáváním mléka nebo jiné výživné tekutiny. B = obilné výrobky s přidanou potravinou bohatou na bílkoviny, zejména obilnomléčné kaše. C = těstoviny, které se konzumují po uvaření ve vroucí vodě nebo jiné tekutině. D = suchary a sušenky, které se konzumují přímo, nebo po rozmělnění a smíchání s vodou, mlékem nebo jinou vhodnou tekutinou. 2) RE = all-trans-retinolekvivalent. 3) Ve formě cholekalciferolu, jehož 10 mikrog = 400 m. j. vitaminu. Mezní hodnoty pro vitamin A a vitamin D platí i v případě, že jsou tyto vitaminy přidány do jiných obilných příkrmů.