Odstavec předpisu 54/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
Příl.7
Příloha 7
Požadavky na základní složení obilných příkrmů (hodnoty se týkají výrobků připravených
k použití podle návodu výrobce)
1. Obilné příkrmy se vyrábějí z jedné nebo více mletých obilovin a/nebo ze
surovin pocházejících ze škrobnatých hlíz
2. Obsah obilovin a/nebo škrobnatých hlíz nesmí být menší než 25 % hmotnosti
v sušině výrobku
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KRITÉRIUM Druh obilné Minimum Maximum Poznámka
výživy1) g/100 kJ g/100 kJ
(g/100 kcal) (g/100 kcal)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Bílkoviny B, D 1,3 (5,5) B - obsah přidané bílkoviny musí být nejméně
0,48 g/100 kJ (2 g/100 kcal)
D - u výrobků s přídavkem složky s vysokým obsahem
bílkoviny, a které jsou takto označeny
nesmí být množství přidané bílkoviny nižší
než 0,36 g/100 kJ (1,5 g/100 kcal)
Chemický index přidané bílkoviny musí být nejméně
80 % chemického indexu referenční bílkoviny - kaseinu
uvedeného v příloze č. 6 tab. č. 2, nebo koeficient
účinnosti směsi bílkovin (PER) ve výrobku musí
dosahovat nejméně 70 % tohoto koeficientu
u referenční bílkoviny.
Přídavek aminokyselin je přípustný jen pro zlepšení
výživové hodnoty směsi
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Přidané sacharidy A, D 1,8 (7,5) z toho smí být přídavek fruktózy nejvýše
(sacharóza, fruktóza, celkem přidaných 0,9 g/100 kJ (3,75 g/100 kcal)
glukóza, glukózový sacharidů
sirup nebo med)
B 1,2 (5) z toho přídavek fruktózy smí být nejvýše
0,6 g/100 kJ (2,5 g/100 kcal)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Tuky A, D 0,8 (3,3)
B 1,1 (4,5) Pokud je obsah tuku vyšší než 0,8 g/100 kJ
(3,3 g/100 kcal), pak obsah:
- kyseliny laurové smí být nejvýše 15 % z celkového
obsahu tuků,
- kyseliny myristové nejvýše 15% z celkového
obsahu tuků,
- kyseliny linolové (ve formě glyceridů) musí být
nejméně 0,07 g/100 kJ (0,3 g/100 kcal) a nejvýše
0,285 g/100 kJ (1,2 g/100 kcal)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4. Minerální látky
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sodík (Na) A, B, C, D 0,025 (0,1) Sodné soli se smí přidávat pouze v případech, je-li
to z technologických důvodů nutné.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vápník (Ca) B 0,02 (0,08)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
D 0,012 (0,05) U výrobků vyrobených s použitím mléka
(mléčné sušenky)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5. Vitaminy
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Thiamin A, B, C, D 25 mikrog (100 mikrog)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vitamin A (RE)2) B 14 mikrog (60 mikrog)
43 mikrog (180 mikrog)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vitamin D3) B 0,25 mikrog (1 mikrog) 0,75 mikrog (3 mikrog)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1) A = jednoduché obilné výrobky, zejména obilné kaše, které se
připravují přidáváním mléka nebo jiné výživné tekutiny.
B = obilné výrobky s přidanou potravinou bohatou na bílkoviny,
zejména obilnomléčné kaše.
C = těstoviny, které se konzumují po uvaření ve vroucí vodě
nebo jiné tekutině.
D = suchary a sušenky, které se konzumují přímo, nebo po
rozmělnění a smíchání s vodou, mlékem nebo jinou vhodnou
tekutinou.
2) RE = all-trans-retinolekvivalent.
3) Ve formě cholekalciferolu, jehož 10 mikrog = 400 m. j. vitaminu.
Mezní hodnoty pro vitamin A a vitamin D platí i v případě, že
jsou tyto vitaminy přidány do jiných obilných příkrmů.