Odstavec předpisu 54/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
Příl.8

Příloha 8
Požadavky na základní složení potravin pro malé děti
------------------------------------------------------------------
                          1. Bílkoviny
------------------------------------------------------------------
a) Jsou-li součástí názvu výrobku uvedeny jako jediné složky maso,
   drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin, pak
   musí tvořit:
1. podíl  tohoto  masa,  drůbeže,   ryb,  vnitřností  nebo  jiných
   obvyklých zdrojů bílkovin celkem nejméně 40 % celkové hmotnosti
   výrobku,
2. každé jednotlivě uvedené složky (maso, drůbež, ryby, vnitřnosti
   nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech
   použitých bílkovinných zdrojů,
3. množství bílkovin  z uvedených zdrojů  nesmí být menší  než 1,7
   g/100 kJ (7 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
b) Jsou-li maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje
   bílkovin jednotlivě nebo v kombinaci uvedeny v názvu výrobku na
   prvním místě, pak musí tvořit bez ohledu  na to, zda je výrobek
   určen jako pokrm:
1. uvedený  podíl  masa,  drůbeže,  ryb,  vnitřností  nebo  jiných
   obvyklých  zdrojů  bílkovin  v  součtu  nejméně  10  %  celkové
   hmotnosti výrobku,
2. každé jednotlivě uvedené složky (masa, drůbeže, ryb, vnitřností
   nebo jiných  obvyklých zdrojů bílkovin) nejméně  25 % hmotnosti
   všech na obalu vyjmenovaných bílkovinných zdrojů,
3. obsah bílkovin z těchto uvedených  zdrojů nejméně 1 g/100 kJ (4
   g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
c) Jsou-li maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje
   bílkovin jednotlivě  nebo v kombinaci uvedeny  v názvu výrobku,
   ale nikoli na prvním místě, pak  musí být bez ohledu na to, zda
   je výrobek určen jako pokrm, tvořit:
1. uvedený  podíl  masa,  drůbeže,  ryb,  vnitřností  nebo  jiných
   obvyklých  zdrojů  bílkovin  v   součtu  nejméně  8  %  celkové
   hmotnosti výrobku,
2. každé jednotlivě uvedené složky (maso, drůbež, ryby, vnitřnosti
   nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech
   použitých bílkovinných zdrojů,
3. obsah  bílkovin z  uvedených zdrojů  nejméně 0,5  g/100 kJ (2,2
   g/100  kcal) a  celkový obsah  bílkovin pocházejících  ze všech
   zdrojů nesmí být menší než 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
d) Je-li v názvu  výrobku spolu s jinými složkami  uveden sýr, pak
   bez ohledu na to, zda je výrobek určen jako pokrm, nesmí být:
1. obsah  bílkovin mléčného  původu nižší  než 0,5  g/100 kJ  (2,2
   g/100 kcal),
2. celkový obsah bílkovin ze všech  zdrojů nižší  než 0,7 g/100 kJ
   (3 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
e) Je-li  výrobek   určený  jako  samostatné   jídlo,  s  výjimkou
   zeleninových příkrmů,  ale v názvu  není uvedeno maso,  drůbež,
   ryby, vnitřnosti  nebo jiné obvyklé  zdroje bílkovin, pak  musí
   být celkový obsah bílkovin ze všech zdrojů nejméně 0,7 g/100 kJ
   (3 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
f) Požadavky uvedené pod  písmeny a), b), c), d)  a e) neplatí pro
   omáčky určené jako příloha.
------------------------------------------------------------------
g) Sladké příkrmy, které uvádí v názvu výrobku mléčnou složku jako
   první  nebo  jedinou  složku,  musí  obsahovat  nejméně  2,2  g
   mléčných  bílkovin  na  100  kcal.  Pro  všechny ostatní sladké
   příkrmy neplatí  požadavky uvedené pod  písmeny a), b), c), d),
   e), f) a g).
------------------------------------------------------------------
h) Přídavek  aminokyselin je  povolen pouze  ke zlepšení  nutriční
   hodnoty přítomné bílkoviny, a to  výhradně v množství, které je
   nezbytné pro tento účel.
------------------------------------------------------------------
                          2. Sacharidy
------------------------------------------------------------------
Množství veškerých sacharidů přítomných  v ovocných a zeleninových
šťávách  a nektarech,  příkrmech složených  z ovoce  a v dezertech
nebo pudincích nesmí překročit
------------------------------------------------------------------
a) 10 g/100 ml u zeleninových šťáv a nápojů z nich připravených,
------------------------------------------------------------------
b) 15  g/100  ml  u  ovocných  šťáv  a  nektarů  a  nápojů  z nich
   připravených,
------------------------------------------------------------------
c) 20 g/100 g u příkrmů složených z ovoce,
------------------------------------------------------------------
d) 25 g/100 g u dezertů a pudinků,
------------------------------------------------------------------
e) 5  g/100 ml  v ostatních  nápojích, pokud  nejsou připraveny  z
   mléka).
------------------------------------------------------------------
                             3. Tuky
------------------------------------------------------------------
Dále uvedené  požadavky se týkají ostatních  příkrmů, u kterých je
jako  jediná složka  v názvu  výrobku uvedeno  maso, drůbež, ryby,
vnitřnosti nebo jiný tradiční zdroj bílkovin.
------------------------------------------------------------------
a) Je-li  maso nebo  sýr jedinou  složkou, uvedenou  v názvu, nebo
   jsou uvedeny v názvu výrobku na prvním místě, pak celkový obsah
   tuku ve výrobku ze všech zdrojů nesmí překročit 1,4 g/100 kJ (6
   g/100 kcal).
b) Ve všech  ostatních výrobcích celkový obsah  tuku ve výrobku ze
   všech zdrojů nesmí překročit 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
                          4. Sodík (Na)
------------------------------------------------------------------
a) Obsah sodíku ve  výrobku nesmí být vyšší než  48 mg/100 kJ (200
   mg/100  kcal), příp.  než 200  mg/100 g.  Je-li jedinou složkou
   uvedenou v názvu výrobku sýr,  nesmí být obsah sodíku vyšší než
   70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
b) Do  výrobků z  ovoce, dezertů  a pudinků  nesmějí být přidávány
   žádné  sodné  soli  s  výjimkou  těch,  které  jsou  přidány  z
   technologických důvodů.
------------------------------------------------------------------
                           5. Vitaminy
------------------------------------------------------------------
a) Vitamin C
   V ovocných šťávách  a nektarech a zeleninových šťávách musí být
   obsah vitaminu C  nejméně 6 mg/100 kJ (25  mg/100 kcal) nebo ne
   méně než 25 mg/100 g.
------------------------------------------------------------------
b) Vitamin A
   V zeleninových  šťávách musí  být obsah  vitaminu A  nejméně 25
   mikrogRE/100 kJ (100 mikrogRE/100 kcal).
   Do ostatních druhů příkrmů ze skupiny jiných než obilných nesmí
   být vitamin A přidáván.
------------------------------------------------------------------
c) Vitamin D
   Do ostatních druhů příkrmů ze skupiny jiných než obilných nesmí
   být vitamin D přidáván.
------------------------------------------------------------------

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.