Odstavec předpisu 54/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
Příl.8
Příloha 8
Požadavky na základní složení potravin pro malé děti
------------------------------------------------------------------ 1. Bílkoviny ------------------------------------------------------------------ a) Jsou-li součástí názvu výrobku uvedeny jako jediné složky maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin, pak musí tvořit: 1. podíl tohoto masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných obvyklých zdrojů bílkovin celkem nejméně 40 % celkové hmotnosti výrobku, 2. každé jednotlivě uvedené složky (maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech použitých bílkovinných zdrojů, 3. množství bílkovin z uvedených zdrojů nesmí být menší než 1,7 g/100 kJ (7 g/100 kcal). ------------------------------------------------------------------ b) Jsou-li maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin jednotlivě nebo v kombinaci uvedeny v názvu výrobku na prvním místě, pak musí tvořit bez ohledu na to, zda je výrobek určen jako pokrm: 1. uvedený podíl masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných obvyklých zdrojů bílkovin v součtu nejméně 10 % celkové hmotnosti výrobku, 2. každé jednotlivě uvedené složky (masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných obvyklých zdrojů bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech na obalu vyjmenovaných bílkovinných zdrojů, 3. obsah bílkovin z těchto uvedených zdrojů nejméně 1 g/100 kJ (4 g/100 kcal). ------------------------------------------------------------------ c) Jsou-li maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin jednotlivě nebo v kombinaci uvedeny v názvu výrobku, ale nikoli na prvním místě, pak musí být bez ohledu na to, zda je výrobek určen jako pokrm, tvořit: 1. uvedený podíl masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných obvyklých zdrojů bílkovin v součtu nejméně 8 % celkové hmotnosti výrobku, 2. každé jednotlivě uvedené složky (maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech použitých bílkovinných zdrojů, 3. obsah bílkovin z uvedených zdrojů nejméně 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal) a celkový obsah bílkovin pocházejících ze všech zdrojů nesmí být menší než 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal). ------------------------------------------------------------------ d) Je-li v názvu výrobku spolu s jinými složkami uveden sýr, pak bez ohledu na to, zda je výrobek určen jako pokrm, nesmí být: 1. obsah bílkovin mléčného původu nižší než 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal), 2. celkový obsah bílkovin ze všech zdrojů nižší než 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal). ------------------------------------------------------------------ e) Je-li výrobek určený jako samostatné jídlo, s výjimkou zeleninových příkrmů, ale v názvu není uvedeno maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin, pak musí být celkový obsah bílkovin ze všech zdrojů nejméně 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal). ------------------------------------------------------------------ f) Požadavky uvedené pod písmeny a), b), c), d) a e) neplatí pro omáčky určené jako příloha. ------------------------------------------------------------------ g) Sladké příkrmy, které uvádí v názvu výrobku mléčnou složku jako první nebo jedinou složku, musí obsahovat nejméně 2,2 g mléčných bílkovin na 100 kcal. Pro všechny ostatní sladké příkrmy neplatí požadavky uvedené pod písmeny a), b), c), d), e), f) a g). ------------------------------------------------------------------ h) Přídavek aminokyselin je povolen pouze ke zlepšení nutriční hodnoty přítomné bílkoviny, a to výhradně v množství, které je nezbytné pro tento účel. ------------------------------------------------------------------ 2. Sacharidy ------------------------------------------------------------------ Množství veškerých sacharidů přítomných v ovocných a zeleninových šťávách a nektarech, příkrmech složených z ovoce a v dezertech nebo pudincích nesmí překročit ------------------------------------------------------------------ a) 10 g/100 ml u zeleninových šťáv a nápojů z nich připravených, ------------------------------------------------------------------ b) 15 g/100 ml u ovocných šťáv a nektarů a nápojů z nich připravených, ------------------------------------------------------------------ c) 20 g/100 g u příkrmů složených z ovoce, ------------------------------------------------------------------ d) 25 g/100 g u dezertů a pudinků, ------------------------------------------------------------------ e) 5 g/100 ml v ostatních nápojích, pokud nejsou připraveny z mléka). ------------------------------------------------------------------ 3. Tuky ------------------------------------------------------------------ Dále uvedené požadavky se týkají ostatních příkrmů, u kterých je jako jediná složka v názvu výrobku uvedeno maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiný tradiční zdroj bílkovin. ------------------------------------------------------------------ a) Je-li maso nebo sýr jedinou složkou, uvedenou v názvu, nebo jsou uvedeny v názvu výrobku na prvním místě, pak celkový obsah tuku ve výrobku ze všech zdrojů nesmí překročit 1,4 g/100 kJ (6 g/100 kcal). b) Ve všech ostatních výrobcích celkový obsah tuku ve výrobku ze všech zdrojů nesmí překročit 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal). ------------------------------------------------------------------ 4. Sodík (Na) ------------------------------------------------------------------ a) Obsah sodíku ve výrobku nesmí být vyšší než 48 mg/100 kJ (200 mg/100 kcal), příp. než 200 mg/100 g. Je-li jedinou složkou uvedenou v názvu výrobku sýr, nesmí být obsah sodíku vyšší než 70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal). ------------------------------------------------------------------ b) Do výrobků z ovoce, dezertů a pudinků nesmějí být přidávány žádné sodné soli s výjimkou těch, které jsou přidány z technologických důvodů. ------------------------------------------------------------------ 5. Vitaminy ------------------------------------------------------------------ a) Vitamin C V ovocných šťávách a nektarech a zeleninových šťávách musí být obsah vitaminu C nejméně 6 mg/100 kJ (25 mg/100 kcal) nebo ne méně než 25 mg/100 g. ------------------------------------------------------------------ b) Vitamin A V zeleninových šťávách musí být obsah vitaminu A nejméně 25 mikrogRE/100 kJ (100 mikrogRE/100 kcal). Do ostatních druhů příkrmů ze skupiny jiných než obilných nesmí být vitamin A přidáván. ------------------------------------------------------------------ c) Vitamin D Do ostatních druhů příkrmů ze skupiny jiných než obilných nesmí být vitamin D přidáván. ------------------------------------------------------------------