Odstavec předpisu 54/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
Příl.8
Příloha 8
Požadavky na základní složení potravin pro malé děti
------------------------------------------------------------------
1. Bílkoviny
------------------------------------------------------------------
a) Jsou-li součástí názvu výrobku uvedeny jako jediné složky maso,
drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin, pak
musí tvořit:
1. podíl tohoto masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných
obvyklých zdrojů bílkovin celkem nejméně 40 % celkové hmotnosti
výrobku,
2. každé jednotlivě uvedené složky (maso, drůbež, ryby, vnitřnosti
nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech
použitých bílkovinných zdrojů,
3. množství bílkovin z uvedených zdrojů nesmí být menší než 1,7
g/100 kJ (7 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
b) Jsou-li maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje
bílkovin jednotlivě nebo v kombinaci uvedeny v názvu výrobku na
prvním místě, pak musí tvořit bez ohledu na to, zda je výrobek
určen jako pokrm:
1. uvedený podíl masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných
obvyklých zdrojů bílkovin v součtu nejméně 10 % celkové
hmotnosti výrobku,
2. každé jednotlivě uvedené složky (masa, drůbeže, ryb, vnitřností
nebo jiných obvyklých zdrojů bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti
všech na obalu vyjmenovaných bílkovinných zdrojů,
3. obsah bílkovin z těchto uvedených zdrojů nejméně 1 g/100 kJ (4
g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
c) Jsou-li maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje
bílkovin jednotlivě nebo v kombinaci uvedeny v názvu výrobku,
ale nikoli na prvním místě, pak musí být bez ohledu na to, zda
je výrobek určen jako pokrm, tvořit:
1. uvedený podíl masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných
obvyklých zdrojů bílkovin v součtu nejméně 8 % celkové
hmotnosti výrobku,
2. každé jednotlivě uvedené složky (maso, drůbež, ryby, vnitřnosti
nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech
použitých bílkovinných zdrojů,
3. obsah bílkovin z uvedených zdrojů nejméně 0,5 g/100 kJ (2,2
g/100 kcal) a celkový obsah bílkovin pocházejících ze všech
zdrojů nesmí být menší než 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
d) Je-li v názvu výrobku spolu s jinými složkami uveden sýr, pak
bez ohledu na to, zda je výrobek určen jako pokrm, nesmí být:
1. obsah bílkovin mléčného původu nižší než 0,5 g/100 kJ (2,2
g/100 kcal),
2. celkový obsah bílkovin ze všech zdrojů nižší než 0,7 g/100 kJ
(3 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
e) Je-li výrobek určený jako samostatné jídlo, s výjimkou
zeleninových příkrmů, ale v názvu není uvedeno maso, drůbež,
ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin, pak musí
být celkový obsah bílkovin ze všech zdrojů nejméně 0,7 g/100 kJ
(3 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
f) Požadavky uvedené pod písmeny a), b), c), d) a e) neplatí pro
omáčky určené jako příloha.
------------------------------------------------------------------
g) Sladké příkrmy, které uvádí v názvu výrobku mléčnou složku jako
první nebo jedinou složku, musí obsahovat nejméně 2,2 g
mléčných bílkovin na 100 kcal. Pro všechny ostatní sladké
příkrmy neplatí požadavky uvedené pod písmeny a), b), c), d),
e), f) a g).
------------------------------------------------------------------
h) Přídavek aminokyselin je povolen pouze ke zlepšení nutriční
hodnoty přítomné bílkoviny, a to výhradně v množství, které je
nezbytné pro tento účel.
------------------------------------------------------------------
2. Sacharidy
------------------------------------------------------------------
Množství veškerých sacharidů přítomných v ovocných a zeleninových
šťávách a nektarech, příkrmech složených z ovoce a v dezertech
nebo pudincích nesmí překročit
------------------------------------------------------------------
a) 10 g/100 ml u zeleninových šťáv a nápojů z nich připravených,
------------------------------------------------------------------
b) 15 g/100 ml u ovocných šťáv a nektarů a nápojů z nich
připravených,
------------------------------------------------------------------
c) 20 g/100 g u příkrmů složených z ovoce,
------------------------------------------------------------------
d) 25 g/100 g u dezertů a pudinků,
------------------------------------------------------------------
e) 5 g/100 ml v ostatních nápojích, pokud nejsou připraveny z
mléka).
------------------------------------------------------------------
3. Tuky
------------------------------------------------------------------
Dále uvedené požadavky se týkají ostatních příkrmů, u kterých je
jako jediná složka v názvu výrobku uvedeno maso, drůbež, ryby,
vnitřnosti nebo jiný tradiční zdroj bílkovin.
------------------------------------------------------------------
a) Je-li maso nebo sýr jedinou složkou, uvedenou v názvu, nebo
jsou uvedeny v názvu výrobku na prvním místě, pak celkový obsah
tuku ve výrobku ze všech zdrojů nesmí překročit 1,4 g/100 kJ (6
g/100 kcal).
b) Ve všech ostatních výrobcích celkový obsah tuku ve výrobku ze
všech zdrojů nesmí překročit 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
4. Sodík (Na)
------------------------------------------------------------------
a) Obsah sodíku ve výrobku nesmí být vyšší než 48 mg/100 kJ (200
mg/100 kcal), příp. než 200 mg/100 g. Je-li jedinou složkou
uvedenou v názvu výrobku sýr, nesmí být obsah sodíku vyšší než
70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
b) Do výrobků z ovoce, dezertů a pudinků nesmějí být přidávány
žádné sodné soli s výjimkou těch, které jsou přidány z
technologických důvodů.
------------------------------------------------------------------
5. Vitaminy
------------------------------------------------------------------
a) Vitamin C
V ovocných šťávách a nektarech a zeleninových šťávách musí být
obsah vitaminu C nejméně 6 mg/100 kJ (25 mg/100 kcal) nebo ne
méně než 25 mg/100 g.
------------------------------------------------------------------
b) Vitamin A
V zeleninových šťávách musí být obsah vitaminu A nejméně 25
mikrogRE/100 kJ (100 mikrogRE/100 kcal).
Do ostatních druhů příkrmů ze skupiny jiných než obilných nesmí
být vitamin A přidáván.
------------------------------------------------------------------
c) Vitamin D
Do ostatních druhů příkrmů ze skupiny jiných než obilných nesmí
být vitamin D přidáván.
------------------------------------------------------------------