Odstavec předpisu 133/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 133/2004 Sb., o podmínkách ozařování potravin a surovin, o nejvyšší přípustné dávce záření a o způsobu označení ozáření na obalu
§ 4
§ 4
Podmínky ozáření potravin a potravinových surovin
ionizujícím zářením
(1) Ozářit lze pouze potraviny a suroviny uvedené v příloze č. 1, a to jen do výše
nejvyšší celkové průměrné přípustné absorbované dávky. V
době ozáření musí potravina a surovina splňovat požadavky na zdravotní
nezávadnost potraviny s výjimkou ukazatele, pro který je ozařování prováděno.
Způsob výpočtu celkové průměrné absorbované dávky záření je uveden v příloze
č. 2.
(2) Potraviny a suroviny lze ionizujícím
zářením ozářit, jen pokud
a) pro to existuje dostatečná technologická nutnost, např.
případy uvedené v odstavci 3,
b) nevznikne zdravotní riziko pro spotřebitele a ozáření je
provedeno za dodržení podmínek stanovených touto vyhláškou,
c) je to příznivé pro spotřebitele,
d) není ozáření použito jako náhrada hygienických a
zdravotních opatření nebo správné výrobní a zemědělské
praxe.
(3) Za podmínek stanovených v odstavci 2 může
být ionizující záření použito pouze k
a) zničení patogenních organismů, a tím snížení nebezpečí
nákazy přenášené potravinami,
b) omezení kažení potravin zpomalením nebo zastavením
rozkladných procesů zničením organismů přispívajících k těmto rozkladným
procesům,
c) redukci ztrát vznikajících předčasným zráním, rašením
nebo klíčením, nebo
d) zničení škodlivých organismů obsažených v rostlinných
produktech a rostlinách.
(4) Maximální celková průměrná přípustná absorbovaná dávka
ionizujícího záření může být aplikována jednorázově nebo v opakovaných dílčích
dávkách až do výše stanovené v příloze č. 1.
(5) Ošetření potravin a surovin ionizujícím zářením nesmí být
použito v kombinaci s chemickým ošetřením, které má stejný účel.5)
5) Čl. 5 odst. 2 a čl. 12 směrnice Evropského Parlamentu
a Rady č. 1999/2/ES ze dne 22.2.1999 o sbližování právních předpisů členských
států ohledně potravin a přísad do potravin ošetřených ionizací.