Odstavec předpisu 133/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 133/2004 Sb., o podmínkách ozařování potravin a surovin, o nejvyšší přípustné dávce záření a o způsobu označení ozáření na obalu
§ 1
§ 1
Předmět úpravy
(1) Tato vyhláška stanoví v souladu s právem Evropských
společenství1) podmínky pro použití ultrafialových
paprsků a ionizujícího záření k ošetření potravin a surovin, nejvyšší celkové
průměrné přípustné dávky záření, kterým mohou být jednotlivé druhy potravin a
surovin vystaveny, a způsob označení ozářených potravin a surovin na
obalu.
(2) Vyhláška se nevztahuje na
a) ozáření, které je způsobeno diagnostickými nebo měřícími
přístroji používanými ke kontrole potravin, pokud absorbovaná dávka není vyšší
než 0,01 Gy2) pro inspekční zařízení, která používají
neutrony, a 0,5 Gy v dalších případech, při použití maximální radiační energie
10 MeV v případě rentgenového záření, 14 MeV v případě neutronů a 5 MeV v
ostatních případech, nebo
b) ošetření ozářením potravin pro spotřebitele, kterým je
podávána sterilizovaná strava pod lékařským dozorem.
(3) Požadavky na zdroje ionizujícího záření stanoví zvláštní
právní předpis.3)
1) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 1999/2/ES
22.2.1999 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravin
a složek potravin ošetřených ionizujícím zářením.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady 1999/3/ES 22.2.1999 o
stanovení seznamu Společenství potravin a složek potravin ošetřovaných
ionizujícím zářením.
2) ČSN ISO 31-10 (01 1300) Veličiny a jednotky. Část 10
Jaderné reakce a ionizující záření.
3) Zákon č. 18/1997
Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový
zákon) a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění
zákona č. 83/1998 Sb.,
zákona č. 71/2000 Sb.,
zákona č. 132/2000 Sb.,
zákona č. 13/2002 Sb.,
zákona č. 310/2002 Sb. a
zákona č. 320/2002 Sb.