Odstavec předpisu 133/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 133/2004 Sb., o podmínkách ozařování potravin a surovin, o nejvyšší přípustné dávce záření a o způsobu označení ozáření na obalu
Příl.1
Příl.1
Druhy, skupiny a podskupiny potravin a surovin, které je
povoleno ozářit ionizujícím zářením a nejvyšší přípustné celkové průměrné
absorbované dávky záření (NPD)
+----------------------------------------------------+------------+ |Skupina potravin |NPD v kGy*) | +----------------------------------------------------+------------+ | 1. Sušené byliny, koření, kořenící přípravky |10,0 | +----------------------------------------------------+------------+ | 2. Zmrazené byliny |10,0 | +----------------------------------------------------+------------+ | 3. Brambory | 0,2 | +----------------------------------------------------+------------+ | 4. Sladké brambory | 0,2 | +----------------------------------------------------+------------+ | 5. Cibule, šalotka | 0,2 | +----------------------------------------------------+------------+ | 6. Česnek | 0,2 | +----------------------------------------------------+------------+ | 7. Luštěniny, sušená zelenina, čerstvá zelenina | 1,0 | | s výjimkou cibule, šalotky, česneku, rebarbory | | +----------------------------------------------------+------------+ | 8. Čerstvé ovoce, čerstvé houby, rebarbora | 2,0 | +----------------------------------------------------+------------+ | 9. Sušené ovoce | 1,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |10. Mlýnské obilné výrobky s výjimkou rýžové mouky, | 1,0 | | vloček a klíčků určených pro mléčné výrobky | | +----------------------------------------------------+------------+ |11. Vločky a klíčky pro mléčné výrobky |10,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |12. Rýžová mouka | 4,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |13. Arabská guma | 3,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |14. Kuřecí maso, drůbeží maso (kur domácí, husy, | 7,0 | | kachny, perličky, holubi, křepelky, krocani) | | +----------------------------------------------------+------------+ |15. Drůbeží droby, drůbeží separát | 5,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |16. Mražená žabí stehýnka | 5,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |17. Sušená živočišná krev, plasma, koaguláty |10,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |18. Ryby a ostatní mořští živočichové s výjimkou | 3,0 | | mražených krájených nebo dekapitovaných krevet | | | a mražených žabích stehýnek | | +----------------------------------------------------+------------+ |19. Mražené krájené nebo dekapitované krevety | 5,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |20. Vaječný bílek | 3,0 | +----------------------------------------------------+------------+ |21. Kasein, kaseináty | 6,0 | +----------------------------------------------------+------------+