Odstavec předpisu 206/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 206/2004 Sb., kterou se stanoví požadavky na odběr vzorků, postupy a metody zkoušení osiva a sadby
Příl.4
Příloha 4
Metodika provádění vegetačních zkoušek
1.
Účel vegetační zkoušky
(1) Vegetační zkouška umožňuje posoudit vlastnosti
rozmnožovacího materiálu ve znacích, které jsou jinými metodami
obtížně stanovitelné, málo průkazné nebo příliš nákladné.
(2) Vegetační zkouškou se kontroluje druhová a odrůdová
čistota a pravost, procento hybridnosti, popřípadě zdravotní stav.
Rovněž se sleduje, zda nedochází ke změnám znaků odrůd během
procesu množení.
2.
Typy vegetačních zkoušek, jejich provedení a systém hodnocení
2.1
Zkoušky podle schémat Organizace pro ekonomickou spolupráci
a rozvoj, pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě
(Organisation for economic co-operation and development) (dále
jen "OECD")
(1) Nedílnou součástí certifikace podle schémat OECD jsou
vedle polních přehlídek vegetační zkoušky. Zkoušky se provádějí
a hodnotí podle pokynů pro vegetační zkoušky a polní přehlídky
OECD. V rámci certifikace podle schémat OECD se zakládají
vegetační zkoušky, a to
a) vstupní vegetační zkouška (pre-control)
1. zkouška probíhá ve stejném vegetačním období, ve kterém je
hodnocen množitelský porost,
2. hodnocení vstupní vegetační zkoušky rozmnožovacího
materiálu, může být využito při hodnocení množitelského
porostu,
3. hodnocení vegetační zkoušky by se mělo shodovat s hodnocením
množitelského porostu,
4. v případě zjištění závad se zjistí jejich příčina a posoudí
závažnost. Pokud se nejedná o vnější vlivy, jsou tyto závady
důvodem k nevydání certifikátu,
b) výstupní vegetační zkouška (post-control),
1. kontroluje se, zda v průběhu množení nebo úpravy osiva
nedošlo k nežádoucím změnám jeho vlastností,
2. výstupní vegetační zkouška může být současně vstupní
vegetační zkouškou pro osivo další generace.
(2) Ústav vydává mezinárodní OECD certifikáty, potvrzující
odrůdovou pravost a čistotu za předpokladu vyhovujícího výsledku
vstupní vegetační zkoušky, odebrání vzorku na výstupní vegetační
zkoušku a vyhovujícího výsledku polní přehlídky.
2.2
Zkouška odrůdové pravosti a čistoty
(1) Vegetační zkouška se provádí
a) u partií osiv, u kterých je pochybnost o pravosti nebo čistotě
odrůdy,
b) u šlechtitelského rozmnožovacího materiálu který je uznáván na
žádost dodavatele,
c) při kontrole komponentů pro hybridní odrůdy,
d) při kontrole vybrané partie osiva a sadby dovážené ze třetích
zemí,
e) u základního rozmnožovacího materiálu a rozmnožovacího
materiálu předstupňů u odrůd které se jevily v předchozím
uznávacím řízení množitelských porostů problematické nebo
u kterých dodavatel poprvé podal žádost o uznání,
f) v případě reklamací.
(2) Pro odběr vzorků na zkoušky podle písmene c) a f) vydává
Ústav každoročně seznam odrůd ze kterých mají být vzorky odebrány.
2.3
Kontrola procenta hybridnosti
(1) Zkouška se provádí formou následné kontroly osiva
hybridních odrůd druhů, u kterých je tato zkouška podmínkou uznání
osiva.
(2) Procento hybridnosti se vypočítá jako poměr rostlin
neodpovídajících stanoveným parametrům k celkovému počtu
hodnocených rostlin. Výsledek se uvádí na konečném dokladu.
(3) U sterilních komponentů pro hybridní odrůdy se provádí
kontrola, zda rostliny neobsahují životaschopný pyl.
(4) Způsob provedení zkoušek u jednotlivých druhů je uveden v Tab. 1 Tab. 1 ---------------------------------------------------------------- Druh Postupy a způsoby hodnocení ---------------------------------------------------------------- řepka Porost se zakládá ve dvou opakováních ozimá na odlišných lokalitách; hybridnost se kontroluje ve fázi kvetení rostlin, přičemž se hodnotí se každá rostlina samostatně. Rodičovské komponenty se kontrolují obdobně. ---------------------------------------------------------------- rajče Osivo se vysévá do sadbovačů, hodnocení se provádí ve fázi jednoho pravého listu. Hodnotí se tvar pravého listu. ---------------------------------------------------------------- paprika Osivo se vysévá do sadbovačů, sadba se vysází do skleníku; hodnotí se jednotlivé rostliny s plně vyvinutými plody. Podle popisu odrůdy se hodnotí rostlina, tvar, postavení a barva plodu. ---------------------------------------------------------------- okurky Rostliny se hodnotí jednotlivě. Podle popisu odrůdy se hodnotí rostlina, typ kvetení. ---------------------------------------------------------------- kedluben, Zjišťuje se výskyt rodičovských komponentů. zelí ---------------------------------------------------------------- ostatní Zjišťuje se výskyt rodičovských komponentů a výskyt nehybridních rostlin. ----------------------------------------------------------------
2.4
Následná kontrola sadby brambor
(1) Kontrole podléhá sadba v uznávacím řízení ve stupni SE1
(případně SE2), nové odrůdy zařazené ve státních odrůdových
zkouškách pokud je požádáno o uznávací řízení, odrůdy mající
hodnotu vyšší, než je průměrný výsledek zdravotního stavu všech
odrůd v daném roce, revizní vzorky a vzorky sadby dovážených
a vyvážených partií.
(2) Při zkoušce se vysazuje 100 hlíz (4 x 25 ks) na zkušební
parcelu.
(3) Během vegetace je každá zkušební parcela kontrolována
2x, a to komisionelní přehlídkou.
(4) Vegetační zkoušky se hodnotí podle postupů pro
množitelské porosty.
2.5
Stanovení procenta výskytu plevelných řep v osivu cukrovky
a krmné řepy
(1) Při stanovení výskytu semen plevelných řep v osivu
cukrovky a krmné řepy je vegetační zkouška zakládána ve dvou
lokalitách, na parcelách o ploše 45 m
2
, kde je bez jednocení
vypěstováno cca 2000 rostlin. Tyto parcely se označují pouze kódem
z důvodu zachování anonymity vzorku. (2) Hodnocení provádějí pracovníci Ústavu komisionelně a za
přítomnosti dodavatelů. U každé kvetoucí rostliny se kontrolují
tyto znaky plevelné řepy:
a) vegetativní ranost,
b) výskyt anthokyanu na stonku,
c) počet květů,
d) počet cévních svazků na kořeni,
e) pevnost kořene.
(3) S výsledky hodnocení jsou dodavatelé seznámeni na místě,
přičemž protokoly o provedeném hodnocení vegetační zkoušky jsou
zasílány poštou.
2.6
Následné zkoušky kontroly standardního osiva zeleniny Jedná se
o vegetační zkoušky standardního osiva zeleniny odebraného
v rámci následné kontroly prováděné Ústavem.
(1) Podle druhu se hodnotí určený počet rostlin nebo celkové
množství rostlin porostu na ploše o výměře uvedené v Tab. 3.
(2) Měřítkem hraničních hodnot pro jednotlivé vlastnosti jsou
a) hodnoty standardního vzorku, který je vždy vyset
v bezprostřední blízkosti vzorku zkoušeného,
b) stanovené hodnoty u daného druhu pro množitelské porosty.
Hodnotí se pravost a čistota odrůdy a výskyt druhových příměsí.
U mrkve se navíc hodnotí odlišná barva kořenů, u řepy salátové
bulvy s bílými kruhy a bulvy s výraznými světlými kruhy.
U plodových zelenin se obvykle ponechávají vybrané plody do plné
zralosti pro kontrolu určitých odrůdových znaků.
(3) O výsledku vegetační zkoušky jako následné kontroly
standardního osiva zelenin vydá Ústav protokol, jehož vzor je
uveden v příloze č. 2.
(4) Je-li hodnocení negativní, je tento protokol podkladovým
materiálem pro zahájení správního řízení.
2.7
Zkouška kontroly sazenic zelenin
Kontroluje se druhová a odrůdová pravost a čistota
a zdravotní stav u vzorků odebraných Ústavem u dodavatele sazenic.
Zkouška a její hodnocení je obdobné jako u bodu 2.6.
3.
Technologický postup
(1) Při vegetační zkoušce se zjišťuje, zda rostliny vyrostlé
na kontrolní parcele ze zkušebního vzorku odpovídají svými
vlastnostmi
a) úřednímu popisu odrůdy,
b) rostlinám standardního vzorku,
c) hodnotám stanoveným pro posuzování množitelských porostů.
(2) U jednotlivých druhů se hodnotí vybrané odrůdové znaky
určující charakter odrůdy, podle kterých byla odrůda registrována.
3.1
Zkušební vzorky
(1) Postup odběru a minimální hmotnost vzorků pro vegetační
zkoušky je uvedena v příloze č.5.
(2) Konečné termíny dodání vzorků pro vegetační zkoušky na
zkušební stanice jsou uvedeny v Tab.2
Tab. 2 ------------------------------------------------------------------- Druh Termín ------------------------------------------------------------------- POLNÍ PLODINY ------------------------------------------------------------------- Obiloviny - jarní 15.3 - kukuřice 15.4 - ozimý ječmen 15.9 - ostatní ozimé obiloviny 30.9 ------------------------------------------------------------------- Luskoviny 15.3 ------------------------------------------------------------------- Olejniny 15.3 - řepka ozimá 20.8 - řepka na zkoušku hybridnosti 15.8 ------------------------------------------------------------------- Jeteloviny 30.3 - jetel nachový 20.8 ------------------------------------------------------------------- Trávy - jílek mnohokvětý jednoletý 31.3 - jílek mnohokvětý italský 31.8 - víceleté trávy 15.4 ------------------------------------------------------------------- svazenka 15.3 ------------------------------------------------------------------- cukrovka, cukrovka- hodnocení plevelných 15.3 řep ------------------------------------------------------------------- krmná řepa 15.3 ------------------------------------------------------------------- brambory - sadba 15.3 ------------------------------------------------------------------- ZELENINY ------------------------------------------------------------------- cibule a česnek jarní, čekanka, hrách dřeňový, středně rané až velmi pozdní odrůdy 31.1 kapusty, květáku a zelí, mrkev, paprika, pažitka, petržel, pór, rajče, ředkev, řepa salátová, salát letní a podzimní, zelí pekingské, tuřín/vodnice ------------------------------------------------------------------- fazol zahradní, kukuřice cukrová, meloun 28.2 cukrový a vodní, tykev ------------------------------------------------------------------- okurka polní 31.3 ------------------------------------------------------------------- cibule ozimá 30.7 ------------------------------------------------------------------- česnek ozimý 30.9 ------------------------------------------------------------------- brokolice, celer, kadeřávek, velmi rané až polorané odrůdy kapusty, květáku a zelí, 31.12 kedluben, okurka rychlená, ředkvička, salát k rychlení a jarní, špenát, -------------------------------------------------------------------
(3) Vzorek, který byl dodán na zkušební stanici po termínu
uvedeném v Tab. 2, nebude zařazen v daném vegetačním období do
zkoušek. Na žádost dodavatele, může být zařazen do zkoušek
v období následujícím
3.2
Standardní vzorky
(1) Standardní vzorek je vzorek odrůdy, se kterým je zkušební
vzorek srovnáván za účelem prověření odrůdové pravosti a čistoty.
(2) Jako standardní vzorek se používá
a) vzorek dodaný Ústavu šlechtitelem při registraci odrůdy,
b) vzorek osiva odrůdy který si Ústav vyžádá od šlechtitele nebo
udržovatele dané odrůdy,
c) vzorek odrůdy dodaný na žádost Ústavu úřední autoritou
příslušné země u odrůdy registrované v zahraničí.
(3) Jako standardní vzorek je možné použít
a) úředně odebraný vzorek osiva předstupňů a základního osiva,
b) vzorek inbreední linie nebo rodičovských hybridních odrůd
dodaný šlechtitelem.
Tyto vzorky je možné použít za předpokladu, že dodané osivo bylo
vegetační zkouškou porovnáno se vzorkem dodaným Ústavu
šlechtitelem při registraci odrůdy.
(4) V případě ztráty klíčivosti nebo spotřebování zásoby
osiva si vyžádá Ústav nový standardní vzorek, a to v předstihu
jednoho vegetačního období.
4.
Parcely pro vegetační zkoušku.
(1) Vegetační zkoušky se provádí na zkušebních stanicích
Ústavu nebo na pracovištích pověřené osoby v podmínkách polních
parcelních zkoušek nebo v chráněných prostorách skleníků nebo
fóliovníků.
(2) Pozemek, na kterém jsou parcely s vegetačními zkouškami
umístěny, nesmí být zaplevelen volně rostoucími rostlinami téhož
nebo blízce příbuzného druhu a sled plodin musí zaručovat, že
osivo z půdní zásoby neovlivní hodnocení zkoušky.
(3) Zkoušené druhy se pěstují na kontrolních parcelách
v souladu s agrotechnickými zásadami pro daný rostlinný druh
a s použitím metod odrůdového zkušebnictví.
(4) Na kontrolních parcelách se omezuje použití herbicidů,
regulátorů růstu a hnojení, aby nebyla ovlivněna morfologie
rostlin a nedošlo k poléhání porostu.
(5) Zkušební parcely se rozmisťují na pozemku podle
rostlinného druhu, odrůdy a typu vegetační zkoušky, vždy na
základě předem vypracovaného plánu podle těchto kriterií:
a) zkušební parcela je umístěna co nejblíže k parcele standardního
vzorku dané odrůdy,
b) podobné odrůdy jsou vysévány vedle sebe,
c) je-li vzorek vyséván ve více variantách, musí být opakování
umístěno na jiné části pozemku, zvláště u druhů, kde se při
hodnocení provádí měření.
(6) Minimální výměry kontrolních parcel, popřípadě nejnižší
počet rostlin pro jednotlivé druhy jsou uvedeny v Tab. 3
Tab. 3 ------------------------------------------------------------- Druh Kategorie Výměra m2*) ------------------------------------------------------------- obiloviny, kukuřice, luskoviny, olejniny, SE, E 30 jeteloviny, svazenka C trávy (kromě lipnice luční a 10 jílků) ------------------------------------------------------------- lipnice luční SE, E 20 C 10 ------------------------------------------------------------- jílky SE, E 50 C 10 ------------------------------------------------------------- cukrovka, krmná řepa - klasická vegetační zkouška E, C 20 - plevelné řepy C 45 ------------------------------------------------------------- brambory - sadba SE, E, C 100 hlíz ------------------------------------------------------------- brokolice, celer, fazol zahradní pnoucí, kadřávek, kapusta, SE,E,C,S 60 rostlin kedluben, květák, kukuřice cukrová (populace), okurka polní, pažitka, saláty, zelí hlávkové, čínské a pekingské cibule, mrkev, pastinák, ------------------------------------------------------------- petržel (kořenová a naťová), pór, SE,E,C,S 200 rostlin ředkvička, řepa salátová, špenát ------------------------------------------------------------- čekanka, česnek, hrách dřeňový SE,E,C,S 100 rostlin ------------------------------------------------------------- černý kořen SE,E,C,S 300 rostlin ------------------------------------------------------------- fazol zahradní (keříčkový) SE,E,C,S 150 rostlin ------------------------------------------------------------- kukuřice cukrová (hybridní) E,C 40 rostlin ------------------------------------------------------------- paprika a rajče (na poli) SE,E,C,S 40 rostlin ------------------------------------------------------------- meloun cukrový, meloun vodní, okurka rychlená, paprika a rajče SE,E,C,S 20 rostlin (v rychlírně), ředkev, tykev ------------------------------------------------------------- rajče (hybridnost) C 200 rostlin ------------------------------------------------------------- tuřín/ vodnice SE,E,C,S 80 rostlin ------------------------------------------------------------- sazenice zeleniny (podle druhů) SE,E,C,S od 20 do 100 rostlin -------------------------------------------------------------
*) pokud to plodina vyžaduje, jsou místo výměry uváděny počty rostlin potřebné k hodnocení.
5.
Postup hodnocení a vedení záznamů o jednotlivých zkouškách.
(1) Každá parcela se hodnotí jednotlivě. Hodnocení provádí
pracovník Ústavu, podle úředního popisu odrůdy.
(2) Jednotlivé vlastnosti zkušebních vzorků se hodnotí
porovnáváním s vlastnostmi standardního vzorku, přičemž se bere
v úvahu povolená odchylka odrůdové čistoty uvedená v Tab. 4.
Vzorek nevyhovuje, pokud počet odchylných typů rostlin je stejný
nebo větší než hraniční hodnoty tyto hodnoty jsou uvedené v Tab. 4
Tab. 4 ------------------------------------------------------------- Vzorek Standard odrůdové čistoty*) (rostliny, klasy) --------------------------------------- 99,9 % 99,7 % 99,0 % --------------------------------------- Počet odchylných rostlin ------------------------------------------------------------- 200 -**) - 6 ------------------------------------------------------------- 300 - - 7 ------------------------------------------------------------- 400 - 4 8 ------------------------------------------------------------- 1 000 4 7 16 ------------------------------------------------------------- 1 400 5 9 21 ------------------------------------------------------------- 2 000 6 11 29 ------------------------------------------------------------- 4 000 9 19 52 -------------------------------------------------------------
*) čistota 99,9 % znamená 1 odchylnou rostlinu z 1 000 přehlížených, hodnoty jsou stanoveny při 5 % úrovni statistické pravděpodobnosti, **) hodnoty statisticky neprůkazné.
(3) V průběhu vegetace se provádějí opakovaná pozorování vždy
v optimální růstové fázi rostlin pro sledovaný znak. Odchylné
rostliny se hodnotí detailně a jsou viditelně označeny pro další
pozorování.
(4) Výsledky jednotlivých pozorování se zapisují do polního
zápisníku. Údaje z polního zápisníku se převedou do elektronické
databáze Ústavu k dalšímu zpracování. Všechna data se archivují.
(5) Dodavatelé jsou informováni o výsledcích vegetačních
zkoušek výpisem z databáze Ústavu.