Odstavec předpisu 289/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 289/2004 Sb., kterou se mění vyhláška č. 335/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí, ve znění pozdějších předpisů
Čl.I

Čl.I
Vyhláška č. 335/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny, ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí, ve znění vyhlášky č. 45/2000 Sb. a vyhlášky č. 57/2003 Sb., se mění takto:
1. Oddíl 1 včetně nadpisu a poznámek pod čarou č. 1), 1a), 1b), 1c), 2), 2a), 2b), 2f) a 2g) zní:
"Oddíl 1
Nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů
§ 1
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) nealkoholickým nápojem - nápoj obsahující nejvýše 0,5 % objemových ethanolu (měřeno při teplotě 20 st. C), vyrobený zejména z pitné vody, pramenité vody, přírodní minerální vody, nebo kojenecké vody,1) ovocné, zeleninové, rostlinné nebo živočišné suroviny, přírodních sladidel,1c) sladidel,2b) medu a dalších látek, a popřípadě sycený oxidem uhličitým,
b) koncentrátem k přípravě nealkoholických nápojů - výrobek obsahující, po úpravě naředěním ke konečné spotřebě ve výrobcem doporučeném poměru, nejvýše 0,5 % objemových ethanolu (měřeno při teplotě 20 st. C) a suroviny uvedené pod písmenem a),
c) nápojovým koncentrátem - zahuštěná směs jednotlivých surovin používaných k výrobě nealkoholických nápojů, určená k přípravě nápojů ředěním,
d) ovocnou nebo zeleninovou šťávou - šťáva, zkvasitelný, ale nezkvašený výrobek získaný z přiměřeně zralého a zdravého, čerstvého nebo chlazeného ovoce nebo zeleniny, a to jednoho nebo více druhů, s charakteristickou barvou, vůní a chutí, které jsou typické pro šťávu pocházející z příslušného ovoce nebo zeleniny; aroma, dužnina a buňky ze šťávy, které jsou odděleny v průběhu zpracování, mohou být do téže šťávy vráceny; rajčata se považují za zeleninu,
e) ovocnou šťávou z citrusových plodů - šťáva získaná z endokarpu jejich vnitřní části; limetková šťáva však může být získávána z celého plodu, použije-li se vhodný výrobní postup, který omezí podíl složek z vnější části plodu na minimum,
f) ovocnou nebo zeleninovou šťávou z koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy (ovocnou nebo zeleninovou šťávou z koncentrátu) - šťáva získaná z koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy opětovným doplněním podílu vody, která byla odstraněna při koncentraci šťávy a obnovením aroma pomocí těkavých složek, které byly zachyceny v průběhu koncentrace příslušné ovocné nebo zeleninové šťávy, popřípadě opětovným doplněním ztracené dužniny a buněk zachycených při výrobě ovocné šťávy stejného druhu; ovocná nebo zeleninová šťáva z koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy musí vykazovat přinejmenším rovnocenné organoleptické a analytické vlastnosti odpovídající průměrným hodnotám šťávy získané z téhož druhu ovoce nebo zeleniny podle písmene d),
g) nízkoenergetickým nápojovým koncentrátem - nápojový koncentrát obsahující sladidla a vykazující po úpravě naředěním ke konečné spotřebě ve výrobcem doporučeném poměru snížení využitelné energie nejméně o jednu třetinu oproti nápoji, v němž nebyla sladidla použita,
h) nápojem v prášku - směs jednotlivých surovin uvedených pod písmenem a) ve formě prášku, granulí nebo komprimátů, určená k přípravě nealkoholických nápojů rozpuštěním,
i) koncentrovanou ovocnou nebo zeleninovou šťávou - výrobek získaný z ovocné nebo zeleninové šťávy jednoho nebo více druhů ovoce nebo zeleniny fyzikálním odstraněním specifického podílu obsahu vody; je-li výrobek určen ke konečné spotřebě, nesmí být snížení objemu menší než 50 %,
j) sušenou ovocnou nebo zeleninovou šťávou (ovocnou nebo zeleninovou šťávou v prášku) - výrobek získaný z ovocné nebo zeleninové šťávy jednoho nebo více druhů ovoce nebo zeleniny fyzikálním odstraněním téměř veškerého obsahu vody,
k) nektarem - nezkvašený, ale zkvasitelný výrobek získaný přídavkem pitné vody a popřípadě též přírodních sladidel, sladidel, medu, nebo jejich směsi k ovocné nebo zeleninové šťávě, ovocné nebo zeleninové šťávě z koncentrátu, koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávě, sušené ovocné nebo zeleninové šťávě, k ovocné dřeni nebo ke směsi těchto výrobků v souladu s přílohou č. 1,
l) ovocným nebo zeleninovým nápojem - ochucený nealkoholický nápoj, vyrobený z ovocných nebo zeleninových šťáv nebo jejich koncentrátů a surovin uvedených pod písmenem a),
m) limonádou - ochucený nealkoholický nápoj vyrobený z pitné vody, nápojových koncentrátů nebo surovin k jejich přípravě, zpravidla sycený oxidem uhličitým,
n) minerální vodou ochucenou - ochucený nealkoholický nápoj vyrobený z přírodní minerální vody, nápojových koncentrátů, nebo surovin k jejich přípravě, zpravidla s původním obsahem oxidu uhličitého,
o) pramenitou vodou ochucenou - ochucený nealkoholický nápoj vyrobený z pramenité vody, nápojových koncentrátů, nebo surovin k jejich přípravě, zpravidla sycený oxidem uhličitým,
p) sodovou vodou - nápoj vyrobený z pitné vody a oxidu uhličitého, u kterého obsah oxidu uhličitého činí nejméně 4 g/l,
q) pitnou vodou ochucenou - ochucený nealkoholický nápoj vyrobený z pitné vody, obsahující pouze přídavek látek určených k aromatizaci, popřípadě též obohacený potravním doplňkem, zpravidla sycený oxidem uhličitým.
§ 2
Členění na skupiny a podskupiny
Členění nealkoholických nápojů a koncentrátů k přípravě nealkoholických nápojů na skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 2.
§ 3
Označování
(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním právním předpise1a) se stanoví tyto další požadavky na označování:
a) nealkoholický nápoj a koncentrát k přípravě nealkoholických nápojů, s výjimkou nápojového koncentrátu, se označí názvem podskupiny, nebo v případě, že příloha č. 2 neobsahuje název podskupiny, názvem skupiny,
b) nápojový koncentrát se označí názvem podskupiny, nebo v případě, že potravina nesplňuje požadavky stanovené na podskupinu, označí se názvem skupiny,
c) pochází-li ovocná nebo zeleninová šťáva, ovocná nebo zeleninová šťáva z koncentrátu, koncentrovaná ovocná nebo zeleninová šťáva, sušená ovocná nebo zeleninová šťáva, koncentrát k přípravě nealkoholických nápojů nebo nealkoholický nápoj ze šťávy jednoho druhu ovoce nebo zeleniny, nahradí se v označení slovo ovocná nebo zeleninová názvem použitého druhu ovoce nebo zeleniny,
d) nealkoholický nápoj a koncentrát k přípravě nealkoholických nápojů se označí údajem o využitelné energii, s výjimkou sodové vody,
e) je-li u ovocného a zeleninového nápoje, šťávy nebo nektaru obsah oxidu uhličitého nejméně 2 g/l, uvede se údaj, že se jedná o sycený nápoj,
f) je-li u limonády, minerální vody ochucené, pramenité vody ochucené nebo pitné vody ochucené obsah oxidu uhličitého nižší než 2 g/l, uvede se údaj, že se jedná o nesycenou limonádu, nesycenou minerální vodu ochucenou, nesycenou pramenitou vodu ochucenou, nebo nesycenou pitnou vodu ochucenou,
g) u nektaru, nápojového koncentrátu nebo ostatních nealkoholických nápojů označených jako ovocné nebo zeleninové, nebo označených druhem ovoce nebo zeleniny a u nealkoholických nápojů s přídavkem ovocné nebo zeleninové šťávy se uvede údaj v procentech hmotnostních o podílu ovocné nebo zeleninové složky (šťávy, protlaku nebo jejich směsi) v nápoji určeném ke konečné spotřebě, a to slovy "obsah ovocné (zeleninové) složky nejméně ... %" nebo "podíl ovocné (zeleninové) složky nejméně... %", která se uvedou ve stejném zorném poli jako název výrobku; to neplatí pro ovocné nebo zeleninové šťávy, ovocné nebo zeleninové šťávy z koncentrátu, koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy, sušené ovocné nebo zeleninové šťávy,
h) u nápoje v prášku se uvede údaj, zda přípravou vznikne nápoj šumivý,
i) u minerálních vod ochucených se uvede
1. údaj, že se jedná o sycený nápoj, jestliže byl nápoj dodatečně dosycen oxidem uhličitým,
2. lokalita (obec nebo místo), kde se zdroj jímá,
3. název zdroje a hodnocení podle celkové mineralizace (obsahu rozpuštěných pevných látek) podle zvláštního právního předpisu,1b)
4. údaj o analytickém složení udávající charakteristické složky minerální vody, s označením laboratoře,
5. vyznačení zvýšeného obsahu iontů, u nichž je to pro použitý typ minerální vody požadováno zvláštním právním předpisem,1)
6. informace o provedených úpravách podle zvláštního právního předpisu,1)
j) u pramenitých vod ochucených se uvede
1. údaj, že se jedná o sycený nápoj, jestliže byl nápoj dodatečně dosycen oxidem uhličitým,
2. lokalita (obec nebo místo), kde se zdroj jímá, a název zdroje,
3. informace o provedených úpravách podle zvláštního právního předpisu,1)
k) limonáda, k jejíž výrobě byla použita ovocná nebo zeleninová šťáva nebo její koncentrát, se označí jako ovocná nebo zeleninová limonáda,
l) nápojový koncentrát se označí jako ovocný nebo zeleninový nápojový koncentrát, jestliže po jeho předepsaném naředění obsahuje získaný nápoj ovocnou nebo zeleninovou šťávu,
m) nápojový koncentrát nebo nealkoholický nápoj ochucený, vyrobený z ovocné nebo zeleninové šťávy nebo jejich koncentrátů, ochucený látkou určenou k aromatizaci s charakterem jiného druhu ovoce nebo zeleniny než použitá základní ovocná nebo zeleninová složka, se označí jako ovocný nebo zeleninový nápojový koncentrát nebo nealkoholický nápoj s deklarovanou příchutí,
n) nápojový koncentrát nebo nealkoholický nápoj ochucený, vyrobený z ovocných nebo zeleninových šťáv nebo jejich koncentrátů, se označí jako nápojový koncentrát nebo nealkoholický nápoj ochucený s přídavkem ovocné nebo zeleninové šťávy nebo pouze jako nápojový koncentrát či ochucený nealkoholický nápoj,
o) nápojový koncentrát nebo limonáda ochucené látkou určenou k aromatizaci nebo emulzí, které nahrazují ovocnou nebo zeleninovou složku použitou v názvu, se označí jako nápojový koncentrát nebo limonáda s deklarovanou příchutí,
p) u ovocné nebo zeleninové šťávy, do které byla přidána přírodní sladidla,1c) se název skupiny doplní označením "přislazeno" nebo "s přídavkem cukru" s následujícím uvedením množství přidaných přírodních sladidel, počítaných jako sušina a vyjádřených v gramech na litr,
q) ovocná nebo zeleninová šťáva nebo nektar, vyrobené plně nebo částečně z ovocného nebo zeleninového koncentrátu, musí ve svém označení mít uvedený údaj o tom, že k výrobě byl zcela nebo zčásti použit koncentrát, a to slovy "vyrobeno z koncentrátu" nebo "vyrobeno částečně z koncentrátu" uvedenými v blízkosti názvu výrobku a doplněný názvem druhu použitého ovoce nebo zeleniny,
r) přídavek dužniny nebo buněk k ovocné nebo zeleninové šťávě se uvede na obalu,
s) u koncentrované ovocné šťávy neurčené ke konečné spotřebě se uvede údaj o množství přidaných přírodních sladidel nebo přidané citrónové šťávy a okyselujících látek; tento údaj se uvede na obalu, etiketě umístěné na obalu, nebo v průvodní dokumentaci,
t) u ovocné šťávy, ovocné šťávy z koncentrátu, koncentrované ovocné šťávy, sušené ovocné šťávy a ovocného nektaru, vyráběných ze dvou nebo více druhů ovoce, se uvede u názvu výrobku seznam použitých druhů ovoce podle použitého množství v sestupném pořadí; použití citrónové šťávy podle § 4a odst. 8 v množství do 3 g/l se nepovažuje za přídavek citrónové šťávy. U výrobků vyráběných ze tří nebo více druhů ovoce lze označení druhů ovoce nahradit slovy "z několika druhů ovoce" nebo jiným označením odpovídajícím významu nebo počtu použitých druhů ovoce,
u) u nízkoenergetického nápojového koncentrátu se v označení uvede údaj o obsahu přírodních sladidel a použitých sladidlech.
(2) U minerální vody ochucené a u pramenité vody ochucené
a) lze v označení použít doplňující údaje podle zvláštního právního předpisu,1) pouze pokud odpovídají kritériím stanoveným ve zvláštním právním předpisu,1)
b) může být uveden název lokality (obec nebo místo) jako součást označení pouze za předpokladu, že se jedná o nápoj vyrobený z přírodní minerální vody nebo z pramenité vody pocházející z lokality uvedené v názvu výrobku. Název nesmí být zavádějící nebo klamavý, pokud jde o místo zdroje přírodní minerální vody nebo pramenité vody použité k výrobě.
(3) V názvu nealkoholického nápoje ani v jeho označení, s výjimkou minerální vody ochucené, se nesmí používat označení "minerálka", "minerální voda", nebo výrazy obdobného významu.
(4) V názvu nealkoholického nápoje ani v jeho označení, s výjimkou ovocné a zeleninové šťávy, se nesmí používat označení "džus", "juice", "100 %", "stoprocentní", nebo výrazy obdobného významu.
(5) V názvu sodové vody a pitné vody ochucené ani v jejich označení se nesmí uvádět zeměpisné údaje.
(6) Pro nápojový koncentrát obsahující více než 50 % hmotnostních přírodních sladidel lze použít název sirup.
(7) Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky jsou uvedeny v příloze č. 2a.
§ 4
Požadavky na jakost
(1) Fyzikální a chemické požadavky na ovocné a zeleninové nektary jsou uvedeny v příloze č. 1 tabulce 1.
(2) Fyzikální a chemické požadavky na ovocné a zeleninové šťávy jsou uvedeny v příloze č. 1 tabulce 2 a v technických normách.2)
(3) Smyslové požadavky na jakost nealkoholických nápojů a koncentrátů k přípravě nealkoholických nápojů jsou uvedeny v příloze č. 2.
(4) Minerální voda ochucená a pramenitá voda ochucená musí splňovat chemické požadavky pro balené vody stanovené zvláštním právním předpisem1) a mikrobiologické požadavky pro nealkoholický nápoj sycený nebo nesycený stanovené zvláštním právním předpisem.2a)
(5) Pitná voda ochucená musí splňovat požadavky na pitnou vodu podle zvláštního právního předpisu.2g)
§ 4a
Technologické požadavky
(1) Pro ovocné a zeleninové šťávy, ovocné a zeleninové šťávy z koncentrátů, koncentrované ovocné a zeleninové šťávy a sušené ovocné a zeleninové šťávy, s výjimkou hroznové a hruškové šťávy, je povolen
a) přídavek přírodních sladidel, s výjimkou cukru moučka, cukrových homolí a kandysu, pro úpravu kyselé chuti, který nesmí překročit množství 15 g/l šťávy, vyjádřeno v sušině,
b) přídavek přírodních sladidel, s výjimkou cukru moučka, cukrových homolí a kandysu, pro doslazení, který nesmí překročit množství 150 g/l šťávy, vyjádřeno v sušině,
c) vitamínů a minerálních látek.2b)
Celkové množství přidaných přírodních sladidel podle písmen a) a b) nesmí překročit 150 g/l, vyjádřeno v sušině. Přídavek přírodních sladidel a citrónové šťávy, koncentrované či nikoli, nebo okyselujících látek2b) k téže ovocné nebo zeleninové šťávě je nepřípustný. Soli kyseliny vinné mohou být do hroznové šťávy zpětně doplněny.
(2) Při výrobě ovocné nebo zeleninové šťávy lze
a) použít přírodní sladidla, s výjimkou cukru moučka, cukrových homolí a kandysu, a fruktózový sirup, u nichž je obsah vody menší než 2 %,
b) smísit dva nebo více druhů ovocné, zeleninové nebo ovocné a zeleninové šťávy, nebo ovocné, zeleninové nebo ovocné a zeleninové dřeně,
c) při úpravě šťávy z hroznů provádět odsíření fyzikálními procesy, čiření pomocí kaseinu, vaječného bílku a jiných živočišných albuminů; množství oxidu siřičitého a jeho sloučenin ve šťávě prodávané nebo dodávané spotřebiteli nesmí být vyšší než 10 mg/l šťávy,
d) provádět obvyklé fyzikální postupy nebo úpravy,
e) přidávat dužninu a buňky z ovocné šťávy zachycené v průběhu zpracování této šťávy,
f) zpracovávat ovoce mechanickými postupy a běžnými fyzikálními postupy, používat enzymy pektolytické, amylolytické a proteolytické, chemicky inertní pomocné filtrační látky a srážecí činidla (např. polyvinylpyrolidon, polystyren) a chemicky inertní pomocné adsorpční látky, které jsou schváleny pro styk s potravinami2f) a které se používají ke snížení obsahu limonoidů a naringinu v citrusové šťávě, aniž by výrazně ovlivnily obsah limonoidních glykosidů, kyselin, cukrů (včetně oligosacharidů) nebo minerálních látek,
g) přidávat, s výjimkou přídatných látek uvedených v zákoně a ve zvláštním právním předpise,2b) kyselinu L-askorbovou v množství nezbytném k zajištění antioxidačního účinku.
(3) Při výrobě ovocné nebo zeleninové šťávy z koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy lze použít přírodní sladidla, s výjimkou cukru moučka, cukrových homolí a kandysu, a fruktózový sirup.
(4) Při výrobě koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy lze
a) z ovocné nebo zeleninové šťávy fyzikální úpravou nebo jiným postupem, s výjimkou působení přímého ohřevu, částečně odstranit vodu,
b) obnovit aroma pomocí těkavých složek, které byly zachyceny v průběhu koncentrace základní ovocné šťávy nebo ze šťávy z téhož druhu ovoce; při výrobě koncentrované ovocné šťávy určené ke konečné spotřebě musí být aroma obnoveno,
c) doplnit dužninu a buňky ze šťávy stejného druhu,
d) provádět obvyklé fyzikální postupy nebo úpravy včetně průtokové vodní extrakce jedlých částí plodů, s výjimkou hroznů,
e) použít přírodní sladidla, s výjimkou cukru moučka, cukrových homolí a kandysu, a fruktózový sirup, u nichž je obsah vody menší než 2 %.
(5) Při výrobě sušené ovocné nebo zeleninové šťávy lze
a) fyzikální úpravou nebo postupem téměř úplně odstranit vodu z ovocné nebo zeleninové šťávy; při výrobě nelze působit přímým ohřevem. Základní těkavé složky, které byly získány ze stejných druhů ovoce nebo zeleniny, nebo byly zachyceny v průběhu dehydratace, musí být obnoveny,
b) použít přírodní sladidla, s výjimkou cukru moučka, cukrových homolí a kandysu, a fruktózový sirup, u nichž je obsah vody menší než 2 %.
(6) Při výrobě ovocného nebo zeleninového nektaru lze
a) smísit dva nebo více druhů ovocného, zeleninového nebo ovocného a zeleninového nektaru; přídavek ovocné, zeleninové nebo ovocné a zeleninové šťávy nebo ovocné, zeleninové nebo ovocné a zeleninové dřeně je přípustný,
b) provádět úpravy a postupy, které jsou uvedeny v odstavci 2 písm. d) a g),
c) použít přírodní sladidla, med, fruktózový sirup a cukry pocházející z ovoce; lze zcela nebo částečně použít sladidla,
d) přidávat přírodní sladidla, s výjimkou cukru moučka, cukrových homolí a kandysu, nebo med v množství nejvýše 20 % hmotnosti z celkové hmotnosti konečného výrobku.
(7) Při výrobě rajčatové šťávy je povolen přídavek
a) koření,
b) bylin,
c) jedlé soli, pokud její množství nepřekročí 3 % hmotnosti potraviny.
(8) Při výrobě ovocné nebo zeleninové šťávy, ovocné a zeleninové šťávy z koncentrátu, koncentrované ovocné a zeleninové šťávy, ovocného a zeleninového nektaru a sušené ovocné a zeleninové šťávy lze přidávat pro úpravu kyselé chuti citrónovou šťávu nebo koncentrovanou citrónovou šťávu v množství nejvýše 3 g/l konečného výrobku, vyjádřeno jako bezvodá kyselina citrónová.
§ 5
Uvádění do oběhu
Nealkoholický nápoj v průsvitném obalu se musí skladovat a přepravovat chráněný před přímým slunečním světlem.
1) Vyhláška č. 275/2004 Sb., o požadavcích na jakost a zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy.
1a) Vyhláška č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem "e", ve znění vyhlášky č. 24/2001 Sb. a vyhlášky č. 259/2003 Sb.
1b) Vyhláška č. 423/2001 Sb., kterou se stanoví způsob a rozsah hodnocení přírodních léčivých zdrojů a zdrojů přírodních minerálních vod a další podrobnosti jejich využívání, požadavky na životní prostředí a vybavení přírodních léčebných lázní a náležitosti odborného posudku o využitelnosti přírodních léčivých zdrojů a klimatických podmínek k léčebným účelům, přírodní minerální vody k výrobě přírodních minerálních vod a o stavu životního prostředí přírodních léčebných lázní (vyhláška o zdrojích a lázních).
1c) Vyhláška č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.
2) Například ČSN 56 8541 Pomerančová šťáva, ČSN 56 8542 Grapefruitová šťáva, ČSN 56 8543 Jablečná šťáva.
2a) Vyhláška č. 132/2004 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení.
2b) Vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky použití látek přídatných, pomocných a potravních doplňků, ve znění vyhlášky č. 233/2002 Sb.
2f) Vyhláška č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění vyhlášky č. 186/2003 Sb.
2g) Vyhláška č. 376/2000 Sb., kterou se stanoví požadavky na pitnou vodu a rozsah a četnost její kontroly.".
2. V § 6 se písmeno m) zrušuje.
3. V § 8 se odstavec 5 zrušuje.
4. Příloha č. 1 zní:
"Příloha č. 1 k vyhlášce č. 335/1997 Sb.
Tabulka 1
Fyzikální a chemické požadavky na ovocné a zeleninové nektary

------------------------------------------------------------------------------------------
Ovocné nebo zeleninové nektary vyrobené z                  Minimální obsah šťávy, dřeně
                                                           nebo jejich směsi
                                                           (% objemové konečného výrobku)
------------------------------------------------------------------------------------------
  I. Ovoce s kyselou šťávou nevhodnou k přímé spotřebě*)
------------------------------------------------------------------------------------------
     Maracuja (plody mučenky)                                          25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Quito naranjillo                                                  25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Černý rybíz                                                       25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Bílý rybíz                                                        25
------------------------------------------------------------------------------------------
             Červený rybíz                                                     25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Angrešt                                                           30
------------------------------------------------------------------------------------------
     Rakytník                                                          25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Trnky                                                             30
------------------------------------------------------------------------------------------
     Slívy                                                             30
------------------------------------------------------------------------------------------
     Švestky                                                           30
------------------------------------------------------------------------------------------
     Jeřabiny                                                          30
------------------------------------------------------------------------------------------
     Šípky                                                             40
------------------------------------------------------------------------------------------
     Višně                                                             35
------------------------------------------------------------------------------------------
     Třešně                                                            40
------------------------------------------------------------------------------------------
     Borůvky                                                           40
------------------------------------------------------------------------------------------
     Bezinky                                                           50
------------------------------------------------------------------------------------------
     Maliny                                                            40
------------------------------------------------------------------------------------------
     Meruňky                                                           40
------------------------------------------------------------------------------------------
     Jahody                                                            40
------------------------------------------------------------------------------------------
     Ostružiny                                                         40
------------------------------------------------------------------------------------------
     Brusinky                                                          30
------------------------------------------------------------------------------------------
     Kdoule                                                            50
------------------------------------------------------------------------------------------
     Citrony a limety                                                  25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Jiné ovoce této kategorie                                         25
------------------------------------------------------------------------------------------
 II. Ovoce s nízkým obsahem kyselin nebo s vysokým podílem dřeně
     či aromatických látek, se šťávou nevhodnou k přímé spotřebě
------------------------------------------------------------------------------------------
     Mango                                                             25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Banány                                                            25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Guava                                                             25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Papája                                                            25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Liči                                                              25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Azerola (neapolské mišpule)                                       25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Plod láhevníku (Annona musricata, anona ostnitá)                  25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Plod láhevníku (Annona reticulata, anona síťovaná)                25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Cukrová jablka (Annona cheimola, anona čerimoja)                  25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Granátová jablka                                                  25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Plody akašu (Anacardium occidentale, ledvinovník západní)         25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Španělské švestky (mombín)                                        25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Umbu                                                              25
------------------------------------------------------------------------------------------
     Jiné ovoce této kategorie                                         25
------------------------------------------------------------------------------------------
III. Ovoce nebo zelenina se šťávou vhodnou k přímé spotřebě
------------------------------------------------------------------------------------------
     Jablka                                                            50
------------------------------------------------------------------------------------------
     Hrušky                                                            50
------------------------------------------------------------------------------------------
     Broskve                                                           50
------------------------------------------------------------------------------------------
     Citrusové plody s výjimkou citronů a limet                        50
------------------------------------------------------------------------------------------
     Ananas                                                            50
------------------------------------------------------------------------------------------
     Jiné ovoce nebo zelenina této kategorie                           50
------------------------------------------------------------------------------------------

*) Při výrobě  nektarů z těchto druhů  ovoce je použití přírodních
sladidel,  s výjimkou  cukru moučka,  cukrových homolí  a kandysu,
dále medu nebo sladidel povinné.

Tabulka 2
Fyzikální a chemické požadavky na ovocné a zeleninové šťávy

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovocná nebo            Minimální obsah         Minimální         Minimální obsah         Minimální
zeleninová šťáva       rozpustné sušiny        relativní         rozpustné sušiny        relativní hustota
                       šťávy                   hustota šťávy     šťávy z koncentrátu     šťávy z koncentrátu
                       (% refrakt. sušiny)                       (% refrakt. sušiny)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jablečná               10,0                    1,040             11,2                    1,045
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pomerančová            10,0                    1,040             11,2                    1,045
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Grapefruitová           9,5                    1,038             10,0                    1,040
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hroznová               13,5                    1,055             15,9                    1,065
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ananasová              11,2                    1,045             12,8                    1,052
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Citronová               7,0                    1,028              8,0                    1,032
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z plodů mučenky        12,4                    1,050             13,5                    1,055
(passionfruit)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hrušková               11,0                    1,044             11,9                    1,048
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Meruňková              10,2                    1,041             11,2                    1,045
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rajčatová               4,2                    1,016              5,0                    1,019
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z černého rybízu       10,5                    1,042             11,6                    1,047
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Višňová                12,4                    1,050             13,5                    1,055
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
        Malinová                6,3                    1,025              7,0                    1,028
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jahodová                6,3                    1,025              7,0                    1,028
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Broskvová               9,0                    1,036             10,0                    1,040
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mangová                14,0                    1,057             15,0                    1,061
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Quavová                 8,5                    1,034              9,5                    1,038
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Banánová               20,0                    1,083             21,0                    1,088"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5. Příloha č. 2 zní:
"Příloha č. 2 k vyhlášce č. 335/1997 Sb.
Členění nealkoholických nápojů a koncentrátů k přípravě nealkoholických nápojů na skupiny a podskupiny a požadavky na jejich jakost
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Členění                                                    Smyslové požadavky
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Druh             Skupina           Podskupina              Vzhled                  Chuť a vůně
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nealkoholický    ovocná nebo                               čirý až kalný,          odpovídající použitým
nápoj            zeleninová šťáva                          případně s obsahem      složkám bez cizích
                                                           protlaku, dřeně nebo    příchutí a pachů
                                                           kousků ovoce nebo
                                                           zeleniny, bez cizích
                                                           příměsí
                 ------------------------------------------------------------------
                 nektar                                    čirý až kalný,
                                                           případně s obsahem
                                                           protlaku, dřeně nebo
                                                           kousků ovoce nebo
                                                           zeleniny, bez cizích
                                                           příměsí
                 ------------------------------------------------------------------
                 nealkoholický     ovocný nebo             čirý až kalný,
                 nápoj             zeleninový nápoj        případně s mírným
                 ochucený                                  sedimentem, bez
                                                           cizích příměsí
                                   -----------------------
                                   limonáda
                                   -----------------------
                                   minerální voda ochucená
                                   -----------------------
                                   pitná voda ochucená
                                   -----------------------
                                   pramenitá voda ochucená
                 --------------------------------------------------------------------------------------------
                 sodová voda                               čirý až jiskrný bez     čistá bez cizích
                                                           sedimentu a cizích      příchutí a pachů
                                                           příměsí
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Koncentrát       ovocný nebo                               opalizující až kalný    odpovídající použitým
k přípravě       zeleninový                                se sedimentem, bez      složkám bez cizích
nealkoholických  koncentrát                                cizích příměsí          příchutí a pachů
nápojů           ------------------------------------------------------------------
                 nápojový          sirup                   čirý až kalný,
                 koncentrát        ----------------------- případně s mírným
                                   nízkoenergetický        sedimentem, bez
                                   nápojový koncentrát     cizích příměsí
                                   ------------------------------------------------
                                   nápoj v prášku          prášek, granule nebo
                                                           tablety, bez cizích
                                                           příměsí
                 ------------------------------------------------------------------
                 sušená ovocná                             bez cizích příměsí
                 nebo zeleninová                           a pachů
                 šťáva"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6. Za přílohu č. 2 se vkládá příloha č. 2a, která zní:
"Příloha č. 2a k vyhlášce č. 335/1997 Sb.
Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky
--------------------------------------------------------------------------------
                                                           odchylka
--------------------------------------------------------------------------------
přepravní obaly (sudy, cisterny apod.)                     1 %
--------------------------------------------------------------------------------
Spotřebitelské obaly (láhve, plechovky, sáčky apod.):
--------------------------------------------------------------------------------
do 50 g nebo 50 ml                                         9 %
--------------------------------------------------------------------------------
nad 50 g nebo 50 ml do 100 g nebo 100 ml                   4,5 g nebo 4,5 ml
--------------------------------------------------------------------------------
nad 100 g nebo 100 ml do 200 g nebo 200 ml                 4,5 %
--------------------------------------------------------------------------------
nad 200 g nebo 200 ml do 300 g nebo 300 ml                 9 g nebo 9 ml
--------------------------------------------------------------------------------
nad 300 g nebo 300 ml do 500 g nebo 500 ml                 3 %
--------------------------------------------------------------------------------
nad 500 g nebo 500 ml do 1000 g nebo 1000 ml               15 g nebo 15 ml
--------------------------------------------------------------------------------
nad 1,0 kg nebo 1,0 litr                                   1,5 %
--------------------------------------------------------------------------------"
7. V příloze č. 4 se slova "ostatní vína" nahrazují slovy "ostatní ovocná vína" a řádek "vinný nápoj" se zrušuje.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.