Odstavec předpisu 305/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 305/2004 Sb., kterou se stanoví druhy kontaminujících a toxikologicky významných látek a jejich přípustné množství v potravinách
§ 2
§ 2
(1) Pro hodnocení výskytu jednotlivých kontaminujících látek
v potravinách se používá:
a) nejvyšší přípustné množství (dále jen "NPM"), při jehož
překročení je potravina a potravinová surovina vyloučena z oběhu, je stanoveno
v příloze, nebo
b) přípustné množství (dále jen "PM"), podmínky posouzení
potravin podle této limitní hodnoty se řídí limitní hodnotou stanovenou v
příloze pro kontaminující látku histamin.
(2) Kontaminující látky,3) toxikologicky významné látky a
látky vznikající činností mikroorganismů, limity a další podmínky jejich
výskytu v potravinách jsou uvedeny v příloze.
(3) Množství nežádoucích příměsí a kontaminujících látek,
jejichž obsah v čisté látce (v potravním doplňku a přídatné látce) je omezen
zvláštním právním předpisem,4) se v naředěných formách snižuje podle stupně
naředění.
(4) Stanovené limitní hodnoty jednotlivých kontaminujících
látek platí pro jedlý podíl potraviny. Jedlým podílem se rozumí potravina
zbavená nejedlých částí (například slupka, pecky, kosti). Sušené a
dehydratované výrobky se hodnotí, pokud jsou obnovovány s přídavkem vody, ve
stavu po obnovení. Zahušťované výrobky se hodnotí podle limitu pro původní
suroviny a přepočtou se koeficientem charakterizujícím příslušnou ztrátu vody,
pokud není určen limit přímo pro zahuštěný nebo sušený výrobek.
(5) Pokud je u potravin určených pro dětskou a kojeneckou
výživu uváděno: "na bázi mléka", "na bázi obilovin" a jiných, rozumí se tím, že
výrobek obsahuje více než 50 procent uvedené suroviny. Pokud se uvádí: "s
obsahem ...", rozumí se podíl nižší než 50 procent.
(6) Množství dusičnanů je stanoveno jako dusičnanový iont
NO3-.
3) § 2 zákona č. 110/1997 Sb., ve znění zákona č.
306/2000 Sb.
4) Vyhláška č. 54/2002 Sb., kterou se stanoví zdravotní
požadavky na identitu a čistotu přídatných látek, ve znění vyhlášky č. 318/2003
Sb.