Odstavec předpisu 321/2004 Sb.
Zákon Parlamentu České republiky č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství)
§ 11
§ 11
Povinnosti výrobců
(1) Zahájení, přerušení a ukončení výroby produktů, s výjimkou sklizených
čerstvých vinných hroznů, je výrobce povinen oznámit písemně Ústavu, nejpozději v
den zahájení, přerušení nebo ukončení výroby produktů; v oznámení výrobce uvede své
jméno, příjmení a trvalý pobyt, jde-li o fyzickou osobu, obchodní firmu nebo název
a sídlo, jde-li o právnickou osobu, a místo výroby produktu. Oznámení podle tohoto
odstavce se zapisuje do Registru vinic podle § 28 (dále jen "Registr"). Vzor oznámení
o zahájení, přerušení nebo ukončení výroby produktu zveřejní ministerstvo na svých
internetových stránkách.
(2) Výrobce produktů je povinen
a) dodržovat požadavky na výrobu, jakost a zdravotní nezávadnost stanovené
předpisy Evropské unie a prováděcím právním předpisem,
b) odstranit vedlejší produkty vznikající při zpracování nebo výrobě
produktů způsobem stanoveným prováděcím právním předpisem,
c) dodržovat požadavky na provozní a osobní hygienu při výrobě produktů
stanovené zvláštním právním předpisem,30)
d) oznámit Inspekci výrobu matolinového vína pro vlastní spotřebu,
a to nejpozději 7 dní před zahájením této výroby,
e) zajistit soustavnou kontrolu své produkce způsobem stanoveným předpisy
Evropské unie31) a prováděcím právním předpisem a vést a uchovávat o tom evidenci
v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem.
(3) Prováděcí právní předpis stanoví
a) podrobnější požadavky na výrobu a fyzikální, chemické a smyslové
požadavky na jakost produktů,
b) podrobnosti týkající se odstranění vedlejších produktů vznikajících
při zpracování nebo výrobě produktů,
c) způsob provádění kontroly podle odstavce 2 písm. e) včetně rozsahu
vedení a uchovávání evidence.
16) Příloha I část XII a příloha VII část II nařízení Evropského parlamentu
a Rady (EU) č. 1308/2013.
30) Vyhláška č. 210/2004 Sb., o podmínkách a požadavcích na provozní a osobní
hygienu při výrobě potravin a jejich uvádění do oběhu s výjimkou prodeje, kromě potravin
živočišného původu.
31) Nařízení Komise (ES) č. 1622/2000.
Nařízení Komise (ES) č. 2729/2000.