Odstavec předpisu 321/2004 Sb.
Zákon Parlamentu České republiky č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství)
§ 12
§ 12
Enologické postupy a ošetřování produktu
(1) Pokud jde o enologické postupy a ošetřování produktu jsou přípustné
pouze enologické postupy a ošetřování podle předpisů Evropské unie, tohoto zákona
a prováděcího právního předpisu.
(2) Přidávání jakýchkoliv látek do produktu je zakázáno, pokud nestanoví
předpisy Evropské unie, tento zákon nebo prováděcí právní předpis jinak.
(3) Přecházení látek do produktu, kterému nelze technicky nebo technologicky
zabránit, se nepovažuje za přidávání podle odstavce 2, pokud produkt zůstane zdravotně
nezávadný a chuť, vůně a barva jsou charakteristické pro daný produkt.
(4) Zvyšování nebo snižování obsahu kyselin podle předpisu Evropské unie32)
je výrobce povinen oznámit písemně Inspekci ve lhůtě stanovené předpisem Evropské
unie.32) Vzor oznámení zveřejní ministerstvo na svých internetových stránkách.
(5) V V prostorách používaných k výrobě, skladování, plnění, zpracování
nebo uvádění do oběhu produktu nesmí být uchovávány látky, jejichž použití do produktu
není povoleno podle předpisů Evropské unie nebo podle tohoto zákona, přičemž tyto
látky lze použít k falšování produktu (například látky nahrazující mošt, aromatické
látky, nedovolené prostředky k ošetřování vína apod.). Orgán dozoru je oprávněn v
případě podezření na uchovávání těchto látek odebrat vzorky k rozboru.
(6) Je zakázáno
a) konzervovat jakostní víno s přívlastkem chemickými látkami, s výjimkou
oxidu siřičitého,
b) skladovat ovocné víno33) nebo jeho směsi v prostorách, kde se skladuje
víno, není-li ovocné víno odděleně umístěno a zřetelně označeno,
c) falšovat produkt.
(7) Prováděcí právní předpis stanoví hodnoty přípustných technologických
ztrát při výrobě produktů.
(8) K pokusným účelům může inspektorát Inspekce v Brně povolit na žádost
i jiné enologické postupy nebo ošetření produktu, než enologické postupy a ošetřování
uvedené v předpisech Evropské unie, tomto zákoně a prováděcím právním předpisu, za
podmínek stanovených předpisy Evropské unie.35) O odvolání rozhoduje ústřední inspektorát
Inspekce.
(9) Prováděcí právní předpis může stanovit
a) podrobnosti o enologických postupech a ošetřování produktů, pokud
nejsou stanoveny předpisy Evropské unie,
b) požadavky na látky přídatné, pomocné a látky určené k aromatizaci,
pokud nejsou upraveny zvláštním právním předpisem35a) nebo předpisy Evropské unie
36) a pokud jsou povoleny,37)
c) látky přídatné, pomocné a látky určené k aromatizaci, které nesmí
být v produktech obsaženy nebo smí být obsaženy jen v určitém množství, a jejich
množství.
(10) Ministerstvo v případě nepříznivých povětrnostních podmínek může vydávat
opatření obecné povahy, kterým povolí přikyselování některých produktů vyrobených
v České republice z hroznů révy vinné sklizených v České republice94). Ministerstvo
v tomto opatření obecné povahy může povolit i opakované přikyselování95). Toto opatření
obecné povahy nabývá účinnosti před projednáním jeho návrhu s výrobci produktů.
32) Čl. 26 nařízení Komise (ES) č. 1622/2000.
33) Vyhláška č. 335/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
35) Čl. 41 nařízení Komise (ES) č. 1622/2000.
35a) Vyhláška č. 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných
a pomocných látek při výrobě potravin.
36) Čl. 5 až 21 nařízení Komise (ES) č. 1622/2000.
Čl. 2 nařízení Rady (EHS)
č. 1601/1991.
37) § 11 zákona č. 110/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
94) Příloha XVa písmeno C bod 6 nařízení Rady (ES) č. 1234/2007.
95) Článek 11 nařízení Komise (ES) č. 606/2009.