Odstavec předpisu 321/2004 Sb.
Zákon Parlamentu České republiky č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství)
§ 13
§ 13
Přirozený obsah alkoholu
(1) Před zvýšením přirozeného obsahu alkoholu v produktu (dále jen "zvyšování
cukernatosti")38) je výrobce povinen Inspekci oznámit záměr zvyšování cukernatosti
(dále jen "hlášení o zvyšování cukernatosti").39) Hlášení o zvyšování cukernatosti
musí výrobce doručit Inspekci nejméně 48 hodin před zvyšováním cukernatosti. Vzor
prohlášení o zvyšování cukernatosti zveřejní ministerstvo na svých internetových
stránkách.
(2) Pokud okolnosti, které výrobce nemohl předvídat, znemožní provedení
nahlášeného zvyšování cukernatosti, zašle výrobce bez zbytečného odkladu vysvětlení
Inspekci.
(3) U jakostních vín s přívlastkem je zvyšování cukernatosti zakázáno.
(4) Přirozený obsah alkoholu u čerstvých hroznů, hroznového moštu, částečně
zkvašeného hroznového moštu a mladého vína lze zvýšit při nepřekročení hodnot stanovených
předpisy Evropské unie96).
(5) U červeného vína vyrobeného v České republice z hroznů sklizených v
České republice lze zvýšit horní mez celkového obsahu alkoholu v zóně A97) na 12
% objemových a v zóně B97) na 12,5 % objemových.
38) Přílohy č. VII a VIII nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013.
39) Čl. 25 nařízení Komise (ES) č. 1622/2000.
96) Příloha XVa část A bod 2 nařízení Rady (ES) č. 1234/2007.
97) Příloha XVa část B bod 7 nařízení Rady (ES) č. 1234/2007.