Odstavec předpisu 323/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 323/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství
Příl.5
Příl.5
Seznam chorob a vad vína týkající se vzhledu, barvy, vůně, chuti a perlení
---------------------------------------------------------------------------------------------------
ZNAK NEGATIVNÍ HODNOCENÍ SENZORICKÝ VJEM
---------------------------------------------------------------------------------------------------
vzhled neodpovídající, plovoucí pevné částice a nečistoty ve víně
nečistoty
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, zakalené, vykazující mlhavý až mléčný zákal, víno postrádá jiskrnost
opalizující
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, sediment na usazenina na dně láhve
dně láhve
---------------------------------------------------------------------------------------------------
barva netypická, neodpovídající barva vína je jiná než je typické pro víno a deklarovanou
označení a jakosti jakost
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, nahnědlý nahnědlý odstín způsobený oxidací, případně jinými
odstín nežádoucími biochemickými pochody ve víně
---------------------------------------------------------------------------------------------------
vůně cizí, netypická pro víno jiná než určuje tato vyhláška, a charakteristika pro víno,
vyrobené z hroznů révy vinné např. po aromatech, kovu, ropných produktech, filtračním
materiálu
------------------------------------------------------------------------------------------
netypická, neodpovídající jiná než určuje tato vyhláška a charakteristika pro danou
označení odrůdu
------------------------------------------------------------------------------------------
netypická, po nežádoucích ostrá, štiplavá po octu, kyselině octové a acetonu
těkavých látkách
------------------------------------------------------------------------------------------
netypická, po nežádoucích nečistá, po živočišných, jogurtových a máselno-mléčných
biologických procesech tónech, zkažených vejcích, mléčné, máselné, druhotná
fermentace, sirka
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, po myšině po myších výkalech až vypečeném toastu
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, po oxidu štiplavá po kyselině siřičité
siřičitém
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, oxidativní navětralé až jablečné tóny bez aroma vína po oxidaci, až
aldehydické tóny
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, po plísni tóny plesnivého chleba napadeného zelenou plísní
Penicilium a trouchnivělého starého dřeva, sudu
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, po korku po korku, korek
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, po pelargonii tóny po listu pelargonie, muškátu
---------------------------------------------------------------------------------------------------
chuť cizí, netypická pro víno jiná než určuje tato vyhláška, a charakteristika pro danou
vyrobené z hroznů révy vinné odrůdu např. po aromatech, kovu, ropných produktech,
filtračním materiálu
------------------------------------------------------------------------------------------
netypická, neodpovídající jiná než určuje tato vyhláška, a charakteristika pro danou
označení odrůdu
------------------------------------------------------------------------------------------
netypická, po nežádoucích ostrá, štiplavá po octu, kyselině octové a acetonu
těkavých látkách
------------------------------------------------------------------------------------------
netypická, po nežádoucích nečistá, po živočišných, jogurtových a máselno-mléčných
biologických procesech tónech, po žluklém másle, zkažených vejcích, druhotná
fermentace, sirka
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, po myšině po myších výkalech až vypečený toast
neodpovídající, po oxidu štiplavá po kyselině siřičité
siřičitém
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, oxidativní navětralé až jablečné tóny bez aroma vína po oxidaci až
aldehydické tóny
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, po plísni tóny plesnivého chleba napadeného zelenou plísní
Penicilium a trouchnivělého starého dřeva, sudu
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, po pelargonii tóny po listu pelargonie, muškátu
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, po korku po korku, korek
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, prázdná dochuť vodová, bez extraktu
------------------------------------------------------------------------------------------
neodpovídající, neharmonická, jiná než určuje tato vyhláška, méně příjemná až nepříjemná
nevýrazná
---------------------------------------------------------------------------------------------------
perlení neodpovídající označení jiná než určuje tato vyhláška, bez perlení, slabé perlení
(u vykazující známky tichého vína u šumivého nebo perlivého
šumivého vína, hrubé, krátkotrvající
a
perlivého
vína)
---------------------------------------------------------------------------------------------------