Odstavec předpisu 323/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 323/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství
Příl.10
Příl.10
Fyzikální a chemické požadavky na jakost vína
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Barva vína Jakostní víno s přívlastkem Jakostní Zemské Víno Perlivé Šumivé víno Likérové Aromatizované
------------------------------------------------- víno víno víno -------------------------------------------------- víno, víno
Kabinetní Pozdní Výběr z Výběr Slámové Šumivé Jakostní Aromatické Jakostní jakostní
víno sběr hroznů z bobulí, víno víno šumivé jakostní šumivé likérové
výběr víno šumivé víno víno s. o., víno
z cibéb, a aromatické pěstitelský
ledové jakostní šumivé sekt
víno víno s. o.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
skutečný obsah alkoholu v % objemových
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
bílé min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 8,5 min. 7
----------------------------------------------------------------------------------------------------------- min.8,5 min. 9 min.10 min. 10 min.15 min.14,5
červené min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 4,5 min. 8,5 min. 7 max. 22 max. 22
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poznámky:
Pro růžové víno platí hodnoty předepsané pro bílé víno.
Mezní hodnoty pro hustotu, celkový suchý extrakt, bezcukerný extrakt, redukující cukry, popel, zásaditost popela, veškerý obsah kyselin, vázané kyseliny,
pH a volný SO2 nejsou stanoveny."