Odstavec předpisu 447/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 447/2004 Sb., o požadavcích na množství a druhy látek určených k aromatizaci potravin, podmínky jejich použití, požadavky na jejich zdravotní nezávadnost a podmínky použití chininu a kofeinu
Příl.4
Příl.4
Chemické a mikrobiologické požadavky na aromata
1. Nejvyšší přípustná množství (dále jen NPM) kontaminantů
v aromatech jsou uvedena v tabulce č. 1:
Tabulka č. 1
-----------------------------------------------------------
Prvek NPM
mg.kg-1, resp.
mg.l-1
-----------------------------------------------------------
arzén 3
olovo 10
kadmium 1
rtuť 1
-----------------------------------------------------------
I při dodržení těchto NPM musí být dávkování aromatu takové, aby
v ochucené potravině nebyla překročena NPM kontaminantů, stanovená
v příloze č. 2 zvláštního předpisu*.
2. Při použití aromat k ochucení potraviny nesmí množství
vnesených polyaromatických uhlovodíků aromatem do potraviny ani
při nejvyšším dávkování doporučeném výrobcem aromatu překročit
hodnotu 0,03 mikrog (počítáno jako 3,4 benzo(a)pyren) na 1 kg
potraviny. U potravin, které před spotřebou vyžadují úpravu, se
tato hodnota vztahuje na potravinu upravenou podle návodu.
3. Při použití aromat k aromatizaci nesmí být v ochucených
potravinách překročena nejvyšší povolená množství přirozeně se
vyskytujících látek uvedených v tabulce č. 2. Tyto látky
nesmějí být záměrně přidávány do látek určených k aromatizaci
ani do potravin. Mohou být přítomny v potravinách buď přirozeně
nebo v důsledku přidání látek určených k aromatizaci
připravených z přírodních zdrojů.
Tabulka č. 2
------------------------------------------------------------------
Látka Potravina NPM
mg.kg-1,
resp.
mg.l-1
------------------------------------------------------------------
Kyselina nápoje 20
agaricinová alkoholické nápoje 100
potraviny obsahující houby 100
ostatní potraviny 20
Aloin nápoje 0,1
alkoholické nápoje 50
ostatní potraviny 0,1
Beta - asaron nápoje 0,1
alkoholické nápoje 1
kořenící přípravky pro ochucení 1
snacků a podobných výrobků
ostatní potraviny 0,1
Berberin nápoje 0,1
alkoholické nápoje 10
ostatní potraviny 0,1
Hypericin nápoje 0,1
cukrovinky 1
alkoholické nápoje 10
ostatní potraviny 0,1
Kumarin nápoje 2
karamelové cukrovinky 10
alkoholické nápoje 10
žvýkačka 50
ostatní potraviny 2
Kyselina nápoje 1
kyanovodíková alkoholické nápoje 1 na
každé
procento
objem.
alkoholu
v nápoji
kompoty z neodpeckovaného 5
peckového ovoce
cukrovinky typu nugát, marcipán 50
nebo jejich náhrady nebo
v podobných výrobcích
ostatní potraviny 1
Pulegon nápoje 100
nápoje aromatizované mátou peprnou 250
a dalšími druhy rodu Mentha
cukrovinky aromatizované aromaty 350
odvozenými z rostlin rodu Mentha
ostatní potraviny 25
Quassin nápoje 5
cukrovinky ve formě pastilek 10
alkoholické nápoje 50
ostatní potraviny 5
Safrol a nápoje 1
isosafrol
alkoholické nápoje s obsahem 2
alkoholu
do 25 % (V/V)
alkoholické nápoje s obsahem 5
alkoholu
vyšším než 25 % (V/V)
potraviny obsahující muškátový 15
květ a muškátový oříšek
ostatní potraviny 1
Santonin nápoje 0,1
alkoholické nápoje s obsahem 1
alkoholu
vyšším než 25 % (V/V)
ostatní potraviny 0,1
Alfa- a beta- nápoje 0,5
thujon alkoholické nápoje s obsahem 5
alkoholu
do 25 % (V/V)
alkoholické nápoje s obsahem 10
alkoholu
nad 25 % (V/V)
potraviny obsahující šalvěj 25
lihoviny typu "bitter" 35
ostatní potraviny 0,5
------------------------------------------------------------------4. Látky určené k aromatizaci nesmí obsahovat mikroorganismy
a mikrobiální toxiny působící onemocnění z potravin v množství,
které by mohlo ohrozit zdraví osob.
* Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 53/2002 Sb., kterou se
stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost
jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky
použití a mikrobiologické požadavky na látky přídatné, pomocné
a potravní doplňky.