Odstavec předpisu 450/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin
§ 2
§ 2
Pro účely této vyhlášky se
rozumějí:
a) značením výživové hodnoty - veškeré údaje uváděné
na
obalu udávající
1. energetickou hodnotu,
2. živiny, a to bílkoviny, sacharidy, tuky,
vlákninu, sodík, vitaminy nebo minerální
látky, uvedené v příloze, vyskytující
se v potravině ve významných množstvích;
významným množstvím se rozumí hodnota
vitaminů a minerálních látek vyšší
než 15 % doporučené denní dávky ve 100 g
nebo ve 100 ml potraviny nebo v jednom
balení či jednotlivé porci potraviny.
Doporučené denní dávky vitaminů a
minerálních látek jsou stanoveny v
příloze,
b) výživovým tvrzením - tvrzení, jak je uvedeno v zákoně5),
c) bílkovinou nebo bílkovinami v potravině - celkový obsah
dusíku stanovený metodou podle Kjeldahla x 6,256),
d) sacharidem - jakýkoliv sacharid, který je metabolizován
člověkem, včetně vícesytných alkoholů (polyolů),
e) cukry - všechny v potravině přítomné monosacharidy a
disacharidy bez polyolů,
f) tuky - celkové lipidy, včetně fosfolipidů,
g) nasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny bez
dvojné vazby,
h) mononenasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny
s
jednou dvojnou cis- vazbou,
i) polynenasycenými mastnými kyselinami - mastné kyseliny
se
dvěma nebo více dvojnými vazbami, které jsou oddělené
cis,cis-methylenovou
skupinou,
j) vlákninou - polysacharidy s třemi nebo více monomerními
jednotkami, které nejsou tráveny ani
vstřebávány v tenkém střevě člověka, náležející
do skupin
1. jedlé polysacharidy přirozeně se vyskytující
v přijímané potravě,
2. jedlé polysacharidy, které byly získány z potravních
surovin fyzikálními, enzymatickými
nebo chemickými prostředky a které mají prospěšný
fyziologický účinek prokázaný obecně
uznávanými vědeckými poznatky, nebo
3. jedlé polysacharidy, které mají prospěšný fyziologický
účinek prokázaný obecně uznávanými
vědeckými poznatky,
k) průměrnou hodnotou - hodnota, která nejvhodněji vyjadřuje
množství živiny v potravině s ohledem na změny ročního
období, spotřebitelské
zvyklosti a další faktory, které mohou způsobit kolísání
aktuální
hodnoty.
5) § 2 písm. w) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a
tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve
znění zákona č. 306/2000 Sb.
6) ČSN ISO 1871 Zemědělské a potravinářské výrobky. Obecné
pokyny pro stanovení dusíku metodou podle Kjeldahla.