Odstavec předpisu 650/2004 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 650/2004 Sb., kterou se mění vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
Čl.I

Čl.I
Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování, se mění takto:
1. Za § 5 se do oddílu 2 pod nadpis "Zpracované ovoce" vkládá nový § 5a, který včetně poznámek pod čarou č. 3a a 3b zní:
"§ 5a
Tento oddíl3a) zapracovává příslušný předpis Evropských společenství3b) a upravuje další požadavky týkající se zpracovaného ovoce.
3a) Je vydána na základě a v mezích zákona, jehož obsah umožňuje zapracovat příslušné předpisy Evropských společenství vyhláškou.
3b) Směrnice Rady 2001/113/ES ze dne 20. prosince 2001 o ovocných džemech, rosolech a marmeládách a kaštanovém krému určených k lidské spotřebě.".
2. V § 14 odstavec 1 zní:
"(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a v prováděcím právním předpisu1) se zpracovaná zelenina dále označí
a) botanickým názvem použitého druhu zeleniny podle § 3 písm. c), pokud není zahrnut v názvu výrobku,
b) použitým druhem nálevu,
c) názvem skupiny,
d) údajem, zda se jedná o zeleninový výrobek pálivý,
e) u sterilovaného hrášku, cibulky, okurek, zda se jedná o hrášek, cibulku, okurky velikostně tříděné s uvedením velikostní třídy zpracované zeleniny, popřípadě zda se jedná o zeleninu velikostně netříděnou,
f) u upravené chlazené čerstvé zeleniny a zeleniny mléčně kvašené
1. datem použitelnosti,
2. teplotou skladování.".
3. V poznámce pod čarou č. 7 se slova "ČSN 46 3088 Mandle slané ve skořápce." nahrazují slovy "ČSN 46 3088 Mandle sladké ve skořápce." a slova "ČSN 46 3089 Jádra slaných mandlí." se nahrazují slovy "ČSN 46 3089 Jádra sladkých mandlí.".
4. V § 30 se odstavec 7 zrušuje.
5. V příloze č. 16 tabulky 1 až 3 znějí:
"Tabulka 1

Odrůdová jednotnost a obsah cizích příměsí
+------------------------+-------------------+-------------------+
|Ukazatel                | Brambory konzumní | Brambory konzumní |
|                        |       rané        |       pozdní      |
+------------------------+-------------------+-------------------+
|přítomnost cizích odrůd |                   |                   |
|nejvýše (% hmotnosti)   |         2         |          2        |
+------------------------+-------------------+-------------------+
|příměsi nejvýše         |                   |                   |
|(% hmotnosti)           |         1         |  2 (max. však 1 % |
|                        |                   |  zeminy nalepené  |
|                        |                   |  na hlízách)      |
+------------------------+-------------------+-------------------+

Tabulka 2

Hlízy jakostně neodpovídající
+---------------------------------+--------------+---------------+
|Ukazatel                         |  Brambory    |    Brambory   |
|                                 |konzumní rané |    konzumní   |
|                                 |              |     pozdní    |
+---------------------------------+--------------+---------------+
|celkem nejvýše (% hmotnosti)     |      4       |        6      |
+--------------+------------------+--------------+---------------+
|z toho nejvýše|s mokrou hnilobou |do 1 % v rámci| do 1 % v rámci|
|(% hmotnosti) |                  |4% tolerance  | 6% tolerance  |
|              +------------------+--------------+---------------+
|              |se suchou hnilobou|do 1 % v rámci| do 1 % v rámci|
|              |                  |4% tolerance  | 6% tolerance  |
|              +------------------+--------------+---------------+
|              |hlízy zelené      |více než 1/8  | více než 1/8  |
|              |                  |povrchu       | povrchu       |
|              |                  |a/nebo po     | a/nebo více   |
|              |                  |oloupání      | než 1 vrstva  |
|              |                  |u 1 % hlíz    | loupání       |
|              |                  |v rámci       |               |
|              |                  |povoleného    |               |
|              |                  |výskytu       |               |
|              |                  |do 4 %        |               |
+--------------+------------------+--------------+---------------+

Tabulka 3

Přípustné odchylky na velikost nebo hmotnost hlíz
+---------+----------------------+-----------------+-------------+
|Brambory | Třídění podle        | Třídění podle   | % hmotnosti |
|konzumní | velikosti hlíz       | hmotnosti hlíz  |    hlíz     |
|         |     (mm)             |    (g)          |   nejvýše   |
+---------+----------------------+-----------------+-------------+
|rané     | nejméně 28           |     -           |      3      |
|         +----------------------+-----------------+-------------+
|         | jiné než dohodnuté   | nestanoví se,   |      -      |
|         | velikosti, ale žádná | ale žádná hlíza |             |
|         | hlíza pod 22 mm      | pod 10 g        |             |
+---------+----------------------+-----------------+-------------+
|rané     | 17 - 28              |     -           |      3      |
|"drobné" |                      |                 |             |
+---------+----------------------+-----------------+-------------+
|pozdní   | nejméně 35           |     -           |      3".    |
+---------+----------------------+-----------------+-------------+
6. Příloha č. 17 se zrušuje.

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.