Odstavec předpisu 113/2005 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků
§ 8
§ 8
Údaje o složkách potravin
(1) Údaje o složkách se řadí sestupně podle obsahu jednotlivých
složek v potravině v době výroby potravin a musí být uvedeny slovem "složení".
Údaje o složení potraviny podle množství potravních doplňků se nemusí uvádět
v
případě, že je potravina označena údaji o výživové (nutriční) hodnotě podle
zvláštních právních předpisů,8).16)
(2) V případě směsí ovoce, zeleniny nebo hub použitých jako
složky potraviny, ve kterých hmotnost žádné z dílčích složek výrazně nepřevládá
a jejichž podíly se mohou měnit, mohou být tyto složky uvedeny v seznamu
složek
společně pod označením "ovoce", "zelenina" nebo "houby" s dovětkem "v různém
poměru" a bezprostředně následovány seznamem obsaženého ovoce, zeleniny nebo
hub.
(3) Složky tvořící méně než 2 % množství konečného výrobku
mohou být uvedeny v různém pořadí za ostatními složkami.
(4) Složky, které jsou svým charakterem podobné nebo vzájemně
zastupitelné a mohou být použity při výrobě nebo přípravě potraviny, aniž
by se
změnilo její složení, povaha nebo její spotřebitelem vnímaná hodnota, a tvoří
méně než 2 % konečného výrobku, mohou být uvedeny v seznamu složek výrazem
"Obsahuje . . . a/nebo . . . ," přičemž alespoň jedna z maximálně dvou složek
je obsažena v konečném výrobku. Toto ustanovení se nevztahuje na přídatné
látky
a na alergenní složky uvedené v příloze č. 1.
(5) Za složky se nepovažují
a) součásti složky, které se během výroby přechodně odloučí
a poté jsou k potravině opět připojeny a při tom pokud jde o množství
nepřekročí svůj původní podíl,
b) přídatné látky a enzymy, které se dostaly do potraviny z jedné
nebo více složek této potraviny, pokud technologicky neovlivňují jakost,
zdravotní nezávadnost nebo nutriční hodnotu konečného výrobku, nestanoví-li
přímo použitelné předpisy Evropské unie v oblasti potravinářských přídatných
látek a aromat23) jinak,
c) přídatné látky, které jsou užity v nezbytně nutných
množstvích jako rozpouštědla nebo nosiče přídatných látek, enzymů, aromat nebo
potravních doplňků,
d) pomocné látky,
e) látky, které nejsou přídatnými látkami, avšak jsou
používány stejným způsobem a za stejným účelem jako pomocné látky při
zpracování a jsou nadále obsaženy v konečném výrobku, a to i ve změněné
formě.
(6) Složky se nemusí uvádět
a) u jednosložkových potravin v případě, že název potraviny
je totožný se jménem složky anebo název složku jednoznačně
identifikuje,
b) u čerstvého ovoce, čerstvé zeleniny a konzumních brambor,
pokud nejsou loupané, krájené nebo jinak upravené,
c) u sycených vod označených jako sycené, pokud k nim nebyly
přidány jiné složky,
d) u kvasného octa získaného výlučně z jedné základní
suroviny, pokud k němu nebyly přidány jiné složky,
e) u sýrů, másla, kysaného mléka a smetany, pokud k nim
nebyly přidány jiné složky než mléčné výrobky, enzymy a mikrobiální kultury
potřebné k jejich výrobě a jedlá sůl potřebná k výrobě sýrů, s výjimkou
ochucených čerstvých sýrů a tavených sýrů,
f) stanoví-li tak zvláštní právní předpisy.9)
(7) Názvy složek, které lze nahradit společnými názvy, jsou
uvedeny v příloze č. 2.
(8) U složky, která se sama skládá z více dílčích složek, se
tyto dílčí složky považují za složky potraviny a uvedou se samostatně ve
složení potraviny.
(9) Podle charakteru potraviny může být složka, která se sama
skládá z více dílčích složek, uvedena jako jedna složka ve složení potraviny
s
bezprostředně následujícím výčtem jejích dílčích složek. Tento výčet se nemusí
uvádět u směsných složek sestávajících ze směsi koření nebo bylin, tvoří-li
tato směsná složka méně než 2 % konečného výrobku, s výjimkou přídatných
látek.
(10) Alergenní složka uvedená v příloze č. 1 nebo jakákoli
látka z ní pocházející, která byla použita při výrobě potraviny a je v konečném
výrobku stále obsažena, a to i ve změněné formě, se zřetelně označí názvem
alergenní složky ve složení potraviny. Toto označení není povinné, pokud
název,
pod kterým je potravina prodávána, jednoznačně odkazuje na tuto alergenní
složku.
(11) Voda a těkavé složky se uvedou ve složení výrobku v pořadí
podle jejich hmotnosti v konečném výrobku. Množství vody přidané jako složka
se
vypočítá odečtením celkového množství ostatních použitých složek od celkového
množství konečného výrobku. Voda přidávaná do potraviny se na obalu označí
jako
její složka, pokud její obsah v konečném výrobku představuje více než 5 %,
nestanoví-li zvláštní právní předpisy9) jinak. Jako
složka se neoznačí voda obsažená v jiné složce téže potraviny a voda i ostatní
těkavé složky odpařené i částečně během výrobního procesu. Přidaná voda se
neuvede jako složka, jestliže je použita během výrobního procesu výhradně
k
obnovení některé složky použité v koncentrovaném nebo sušeném stavu, nebo
je
obsažena v nálevu, který se obvykle nekonzumuje.
(12) U sušených nebo zahuštěných potravin obnovujících se
přidáním vody lze na obalu uvést složky v pořadí podle jejich poměru v
obnoveném výrobku, pokud jsou k tomuto výčtu připojena slova "složky v
obnoveném výrobku" nebo slova "složky ve výrobku připraveném k
použití".
(13) Složky, používané v sušené nebo zahuštěné formě a během
výroby obnovené přidáním vody, mohou být uvedeny v pořadí podle jejich
hmotnosti, kterou měly před sušením nebo zahuštěním.
(14) Sestupné pořadí složek se neuvádí u směsí koření nebo
bylin, pokud hmotnostní podíl jedné složky výrazně nepřevládá a označí se
slovy "v různém poměru".
8) Například vyhláška č. 54/2004
Sb., o potravinách určených pro zvláštní
výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška
č. 446/2004 Sb., kterou se stanoví
požadavky na doplňky stravy a na
obohacování potravin potravními doplňky.
9) Například vyhláška č.
330/1997 Sb., kterou se provádí
§ 18 písm. a), d), j) a k) zákona
č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a
doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny, ve znění
pozdějších předpisů, vyhláška č. 326/2001
Sb., kterou se provádí
§ 18 písm. a), d), g), h), i) a j)
zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a
doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro
maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a
výrobky z nich, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška č.
77/2003 Sb., kterou se stanoví
požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve
znění pozdějších předpisů, zákon č. 321/2004
Sb., o vinohradnictví a
vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a
vinařství).
16) Vyhláška č. 450/2004
Sb., o označování výživové
hodnoty potravin.
23) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1334/2008.