Odstavec předpisu 113/2005 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků
§ 9
§ 9
(1) Množství složky v hmotnostních nebo
objemových procentech, popřípadě v g/100 g potraviny nebo v ml/100 ml se
uvede
na obalu v blízkosti názvu nebo u příslušné složky, s výjimkou lihovin,
v případě, že
a) název složky nebo skupiny složek se použije v názvu
potraviny, pod nímž se potravina uvádí do oběhu nebo ji spotřebitel obvykle
s tímto názvem spojuje,
b) složka nebo skupina složek je v označení zdůrazněna
slovně, obrazově nebo graficky,
c) složka nebo skupina složek je základní pro
charakteristiku potraviny a pro její odlišení od výrobků, se kterými
by mohla
být zaměnitelná pro svůj název nebo vzhled.
(2) Množství podle odstavce 1 musí odpovídat množství složky
nebo skupiny složek v okamžiku jejich zpracování. Pokud však potravina ztratila
po tepelné nebo jiné úpravě vodu, musí množství podle odstavce 1 odpovídat
množství složky nebo skupiny složek v hotovém výrobku a musí být vyjádřeno
v
procentech. Jestliže však množství složky nebo celkové množství všech složek
překračuje 100 %, musí být údaj v procentech nahrazen hmotností složek
použitých k přípravě 100 g hotového výrobku. Množství těkavých složek se
uvede
v závislosti na jejich hmotnostních podílech v konečném výrobku.
(3) Ustanovení odstavce 1 písm. a) a b) se nevztahuje na složky
označené podle odstavce 9.
(4) Ustanovení odstavců 1 a 2 se nevztahují
na složku nebo skupinu složek,
a) jejichž hmotnost se uvádí podle §
5 odst. 2,
b) u kterých je uvádění množství složky povinné podle
zvláštního právního předpisu,8)
c) které jsou používány v malých množstvích pro účely
aromatizování,
d) jedná-li se o směsi ovoce, zeleniny, hub, koření nebo
bylin, v nichž žádný druh, co do hmotnostního podílu, výrazně
nepřevládá,
e) pokud jde o vitaminy a minerální látky, jejichž množství
v potravině je označeno podle zvláštních právních předpisů,8),16)
f) pokud zvláštní právní předpis stanoví jinak,8)
g) které nejsou takové povahy, aby jejich uvedení v názvu,
pod kterým je potravina prodávána, mělo vliv na výběr spotřebitelem v
zemi
prodeje, neboť rozdílné množství těchto složek není podstatné pro
charakterizaci potraviny nebo potravinu neodlišuje od podobných
potravin.
(5) Pokud potravina obsahuje více než 2,5 % jedlé soli, musí
být její obsah vyznačen na obalu potraviny v procentech hmotnostních. Tato
povinnost se nevztahuje na dehydratované výrobky, ochucovadla a studené omáčky
a dresinky.
(6) Pokud je potravina obohacena potravním doplňkem, zejména
vitaminy, minerálními látkami nebo aminokyselinami, označí se také podle
zvláštního právního předpisu,8).16)
(7) Pokud se na obalu potraviny uvede výživové tvrzení nebo
stanoví-li tak zvláštní právní předpis,9) uvádí se
výživová hodnota potraviny způsobem stanoveným zvláštním právním předpisem.16)
(8) Při označení použitých přídatných látek,
aromat a potravních doplňků se použijí názvy uvedené v přímo použitelných
předpisech Evropské unie v oblasti potravinářských
přídatných látek a aromat23)
(9) Pokud bylo k potravině přidáno sladidlo,5)
doplní se v blízkosti názvu potraviny slova "se
sladidlem". Pokud bylo k potravině přidáno přírodní sladidlo4)
a sladidlo, doplní se v blízkosti názvu potraviny slova "s
přírodním sladidlem a sladidlem". Pokud byl k potravině přidán cukr a sladidlo,
doplní se v blízkosti názvu potraviny slova "s cukrem a sladidlem".
(10) Nápoj s obsahem etanolu vyšším než 1,2 % objemových
musí
být označen skutečným obsahem etanolu v procentech objemových.
4) Vyhláška č. 76/2003
Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky,
kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony, ve znění
vyhlášky č. 43/2005 Sb.
8) Například vyhláška č. 54/2004
Sb., o potravinách určených pro zvláštní
výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška
č. 446/2004 Sb., kterou se stanoví
požadavky na doplňky stravy a na
obohacování potravin potravními doplňky.
9) Například vyhláška č.
330/1997 Sb., kterou se provádí
§ 18 písm. a), d), j) a k) zákona
č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a
doplnění některých souvisejících zákonů, pro čaj, kávu a kávoviny, ve znění
pozdějších předpisů, vyhláška č. 326/2001
Sb., kterou se provádí
§ 18 písm. a), d), g), h), i) a j)
zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a
doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro
maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a
výrobky z nich, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška č.
77/2003 Sb., kterou se stanoví
požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve
znění pozdějších předpisů, zákon č. 321/2004
Sb., o vinohradnictví a
vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a
vinařství).
16) Vyhláška č. 450/2004
Sb., o označování výživové
hodnoty potravin.
23) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1334/2008.