Odstavec předpisu 113/2005 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků
§ 10
§ 10
Údaje o přídatných látkách a enzymech
(1) Přídatná látka nebo enzym obsažené v potravině
se na obalu označí v údajích o složení potraviny
uvedením názvu látky nebo enzymu anebo jejich číselného
kódu.
(2) Ustanovení odstavce 1 neplatí v případě, že přídatnou
látkou je modifikovaný škrob a je na obalu označen slovy "modifikovaný
škrob". Označení „modifikovaný škrob“ se doplní údajem
o jeho specifickém rostlinném původu, pokud tato
složka může obsahovat lepek.
(3) U přídatných látek a enzymů, které náležejí
do kategorií antioxidanty, barviva, konzervanty, kyseliny,
regulátory kyselosti, tavicí soli, kypřicí látky, sladidla,
zpevňující látky, zvlhčující látky, plnidla, propelanty,
látky zvýrazňující vůni nebo chuť, zahušťovadla,
želírující látky, stabilizátory, emulgátory, protispékavé
látky, odpěňovače, lešticí látky nebo látky zlepšující
mouku, musí být uveden před názvem přídatné látky
nebo enzymu anebo jejich číselného kódu také název
kategorie, do které přídatná látka nebo enzym patří.
Pokud přídatná látka nebo enzym patří způsobem použití
do několika kategorií, uvede se název kategorie,
která odpovídá hlavnímu účelu, pro který jsou tato přídatná
látka nebo tento enzym v potravině použity.
(4) Potraviny, u kterých byla trvanlivost prodloužena použitím
balicích plynů, se na obalu označí slovy "Baleno v ochranné
atmosféře".
(5) Potraviny obsahující více než 10 % sladidel
polyalkoholických cukrů5) E 420 (Sorbitol), E 421
(Mannitol), E 953 (Isomalt), E 965 (Maltitol), E 966 (Laktitol) nebo E 967
(Xylitol) musí být na obalu určeném pro spotřebitele označeny textem "Nadměrná
konzumace může vyvolat projímavé účinky".
(6) Potraviny obsahující aspartam5) musí
být na obalu určeném pro spotřebitele označeny textem "Obsahuje zdroj
fenylalaninu".