Odstavec předpisu 113/2005 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků
§ 12
§ 12
Údaje o potravinách nového typu a geneticky
modifikovaných potravinách
(1) Potraviny nebo složky potravin nového typu se na obalu
určeném pro spotřebitele označí podle §
6 odst. 1 zákona a údaji podle předpisu
Evropské unie.18)
(2) Potraviny nebo složky potravin, které jsou geneticky
modifikovaným organismem nebo jej obsahují nebo které jsou vyrobeny z geneticky
modifikovaného organismu, se na obalu určeném pro spotřebitele označí podle
§ 6
odst. 1 zákona a údaji podle přímo použitelného předpisu
Evropské unie.19)
18) Například nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.
258/97 ze dne 27. ledna 1997 o nových
potravinách a nových složkách potravin, v
platném znění, nařízení Komise (ES) č. 608/2004
ze dne 31. března 2004 týkající
se označování potravin a potravinových složek s přídavkem fytosterolů, esterů
fytosterolů, fytostanolů a/nebo esterů fytostanolů, rozhodnutí Komise (ES) č.
2003/867 ze dne 1. prosince 2003, kterým
se povoluje uvádění salatrimů na trh
jako nové složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES)
258/97, rozhodnutí Komise (ES) č. 2001/721
ze dne 25. září 2001, kterým se
povoluje uvádění trehalosy na trh jako potraviny nebo složky potravin podle
nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 258/97,
rozhodnutí Komise (ES) č.
2000/500 ze dne 24. července 2000, kterým
se povoluje uvádění "žlutých
pomazánkových tuků s přídavkem fytosterolových esterů" na trh jako potraviny
nebo složky potravin podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.
258/97.
19) Například články 12 a 13 nařízení Evropského parlamentu
a Rady (ES) č. 1829/2003 ze dne 22. září
2003 o geneticky modifikovaných
potravinách a krmivech, článek 4 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.
1830/2003 ze dne 22. září 2003 o sledovatelnosti
a označování geneticky
modifikovaných organismů a sledovatelnosti potravin a krmiv vyrobených z
geneticky modifikovaných organismů a o změně směrnice 2001/18/ES.