Odstavec předpisu 113/2005 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků
Příl.1
Příl.1
Seznam alergenních složek
----------------------------------------------------------------- obiloviny obsahující lepek (tj. pšenice, žito, ječmen, oves, pšenice špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy) a výrobky z nich s výjimkou glukosového sirupu a dextrosy z pšenice (*), maltodextrinů na bázi pšenice (*), glukosového sirupu vyrobeného z ječného škrobu a obilovin používaných k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje ----------------------------------------------------------------- korýši a výrobky z nich ----------------------------------------------------------------- vejce a výrobky z nich ----------------------------------------------------------------- ryby a výrobky z nich s výjimkou rybí želatiny používané jako nosič u vitamínových nebo karotenoidních přípravků, rybí želatiny nebo vyziny používané jako čeřidlo při výrobě piva a vína ----------------------------------------------------------------- jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich ----------------------------------------------------------------- sójové boby (sója) a výrobky z nich s výjimkou zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (*), přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního D-alfatokoferolu, přírodního D-alfa tokoferolacetátu, přírodního D-alfa tokoferolu sukcinátu získaného ze sójových bobů, rostlinného oleje získaného z fytosterolů a esterů fytosterolů ze sójových bobů, rostlinný stanol ester vyrobený ze sterolů z rostlinného oleje ze sójových bobů ----------------------------------------------------------------- mléko a výrobky z něj (včetně laktózy) s výjimkou syrovátky používané k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje a lacitolu ----------------------------------------------------------------- suché skořápkové plody, tj. mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylusavellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), ořechy makadamie a queensland (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich s výjimkou suchých skořápkových plodů požívaných k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje ----------------------------------------------------------------- celer a výrobky z něj ----------------------------------------------------------------- hořčice a výrobky z ní ----------------------------------------------------------------- sezamová semena (sezam) a výrobky z nich ----------------------------------------------------------------- oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2----------------------------------------------------------------- vlčí bob (lupina) a výrobky z něj ----------------------------------------------------------------- měkkýši a výrobky z nich -----------------------------------------------------------------
(*) včetně výrobků obsahujících tyto složky, pokud
zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergie, kterou
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil pro
příslušný základní produkt.