Odstavec předpisu 113/2005 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků
Příl.2
Příl.2
Názvy složek, které lze nahradit společnými
názvy
------------------------------------------------------------------
Název složky Společný název
------------------------------------------------------------------
Jedlé tuky a oleje s "olej" a "tuk" doplněný
výjimkou oleje olivového označením "rostlinný" nebo
"živočišný" nebo údajem o
specifickém rostlinném nebo
živočišném původu; pokud se
jedná o ztužený tuk nebo olej,
doplní se označením "ztužený",
------------------------------------------------------------------
Škroby a škroby "škrob"
modifikované fyzikálním
způsobem a enzymy; nelze-li
vyloučit přítomnost
lepku, musí být doplněn
jeho specifický
rostlinný původ
------------------------------------------------------------------
Škrobový sirup a sušený "škrobový sirup"
škrobový sirup
------------------------------------------------------------------
Kosterní svalovina savců "maso" doplněné o označení jeho a ptáků vhodných k lidské živočišného druhu spotřebě s přirozeně obsaženou nebo přilehlou tkání, u které celkový obsah tuku a pojivové tkáně nepřekračuje hodnoty stanovené vyhláškou o mase a masných výrobcích28); pod tuto složku nelze zařadit výrobky, na něž se vztahuje definice Společenství pro mechanicky separované maso
------------------------------------------------------------------
Všechny druhy sýrů, kde "sýr"
sýr nebo směs sýrů tvoří
složku jiné potraviny,
za předpokladu, že
potravina není označena
specifickým názvem sýru
------------------------------------------------------------------
Všechny druhy ryb za "ryby"
předpokladu, že
potravina není označena
specifickým druhem ryby
------------------------------------------------------------------
Všechna koření, "koření" nebo "směs koření"
nepřesahuje-li tato
složka 2 % hmotnosti
výrobku
------------------------------------------------------------------
Všechny byliny nebo "byliny" nebo "směs bylin"
části bylin, nepřesahuje-li
tato složka 2 %
hmotnosti výrobku
------------------------------------------------------------------
Všechny druhy přípravků "žvýkačkové báze"
používaných jako základ
při výrobě žvýkaček
------------------------------------------------------------------
Všechny typy sacharózy "cukr"
bez ohledu na původ
------------------------------------------------------------------
Bezvodá glukóza a "dextróza"
monohydrát glukózy
------------------------------------------------------------------
Glukózový sirup a "glukózový sirup"
bezvodý glukózový sirup
------------------------------------------------------------------
Všechny typy mléčných "mléčné bílkoviny"
bílkovin (kasein,
kaseináty, syrovátková
bílkovina) a jejich
směsi
------------------------------------------------------------------
Lisované, expelerované "kakaové máslo"
nebo rafinované kakaové
máslo
------------------------------------------------------------------
Všechny druhy vín tak, "víno"
jak jsou vymezeny ve
zvláštním právním
předpise,14)
------------------------------------------------------------------
Všechny typy strouhanky "strouhanka"
z pečených cereálních
výrobků, směsi na
obalování a panýrovací
směsi,
------------------------------------------------------------------
Směsi mouky ze dvou nebo "mouka" s následným výčtem druhů
více druhů obilí obilí, z nichž byla vyrobena,
v sestupném pořadí podle
hmotnostních podílů
------------------------------------------------------------------
14) Zákon č. 321/2004
Sb.
28) Příloha č. 4 tabulka 2 vyhlášky č. 326/2001 Sb.