Odstavec předpisu 113/2005 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků
Příl.2
Příl.2
Názvy složek, které lze nahradit společnými
názvy
------------------------------------------------------------------ Název složky Společný název ------------------------------------------------------------------ Jedlé tuky a oleje s "olej" a "tuk" doplněný výjimkou oleje olivového označením "rostlinný" nebo "živočišný" nebo údajem o specifickém rostlinném nebo živočišném původu; pokud se jedná o ztužený tuk nebo olej, doplní se označením "ztužený", ------------------------------------------------------------------ Škroby a škroby "škrob" modifikované fyzikálním způsobem a enzymy; nelze-li vyloučit přítomnost lepku, musí být doplněn jeho specifický rostlinný původ ------------------------------------------------------------------ Škrobový sirup a sušený "škrobový sirup" škrobový sirup ------------------------------------------------------------------
Kosterní svalovina savců "maso" doplněné o označení jeho a ptáků vhodných k lidské živočišného druhu spotřebě s přirozeně obsaženou nebo přilehlou tkání, u které celkový obsah tuku a pojivové tkáně nepřekračuje hodnoty stanovené vyhláškou o mase a masných výrobcích28); pod tuto složku nelze zařadit výrobky, na něž se vztahuje definice Společenství pro mechanicky separované maso
------------------------------------------------------------------ Všechny druhy sýrů, kde "sýr" sýr nebo směs sýrů tvoří složku jiné potraviny, za předpokladu, že potravina není označena specifickým názvem sýru ------------------------------------------------------------------ Všechny druhy ryb za "ryby" předpokladu, že potravina není označena specifickým druhem ryby ------------------------------------------------------------------ Všechna koření, "koření" nebo "směs koření" nepřesahuje-li tato složka 2 % hmotnosti výrobku ------------------------------------------------------------------ Všechny byliny nebo "byliny" nebo "směs bylin" části bylin, nepřesahuje-li tato složka 2 % hmotnosti výrobku ------------------------------------------------------------------ Všechny druhy přípravků "žvýkačkové báze" používaných jako základ při výrobě žvýkaček ------------------------------------------------------------------ Všechny typy sacharózy "cukr" bez ohledu na původ ------------------------------------------------------------------ Bezvodá glukóza a "dextróza" monohydrát glukózy ------------------------------------------------------------------ Glukózový sirup a "glukózový sirup" bezvodý glukózový sirup ------------------------------------------------------------------ Všechny typy mléčných "mléčné bílkoviny" bílkovin (kasein, kaseináty, syrovátková bílkovina) a jejich směsi ------------------------------------------------------------------ Lisované, expelerované "kakaové máslo" nebo rafinované kakaové máslo ------------------------------------------------------------------ Všechny druhy vín tak, "víno" jak jsou vymezeny ve zvláštním právním předpise,14) ------------------------------------------------------------------ Všechny typy strouhanky "strouhanka" z pečených cereálních výrobků, směsi na obalování a panýrovací směsi, ------------------------------------------------------------------ Směsi mouky ze dvou nebo "mouka" s následným výčtem druhů více druhů obilí obilí, z nichž byla vyrobena, v sestupném pořadí podle hmotnostních podílů ------------------------------------------------------------------
14) Zákon č. 321/2004
Sb.
28) Příloha č. 4 tabulka 2 vyhlášky č. 326/2001 Sb.