Odstavec předpisu 113/2005 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků
§ 1
§ 1
Úvodní ustanovení
Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy
Evropské unie21), zároveň navazuje na přímo použitelné
předpisy Evropské unie22) a upravuje způsob
označování potravin a tabákových výrobků, včetně potravin
nového typu a geneticky modifikovaných potravin,
v návaznosti na jejich členění podle druhu, skupiny
nebo podskupiny, a složení potraviny a způsob označení
šarže a druhy potravin, které nemusí být označeny
datem minimální trvanlivosti.
21) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES ze
dne 20. března 2000 o sbližování právních předpisů členských
států týkajících se označování potravin, jejich obchodní
úpravy a související reklamy.
Směrnice Komise 2001/101/ES ze dne 26. listopadu 2001,
kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady
2000/13/ES o sbližování právních předpisů členských států
týkajících se označování potravin, jejich obchodní úpravy
a související reklamy.
Směrnice Komise 2002/67/ES ze dne 18. července 2002
o označování potravin obsahujících chinin a potravin obsahujících
kofein.
Směrnice Komise 2002/86/ES ze dne 6. listopadu 2002, kterou
se mění směrnice 2001/101/ES, pokud jde o datum, od
něhož se zakazuje obchod s výrobky, které nejsou v souladu
se směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/89/ES ze
dne 10. listopadu 2003, kterou se mění směrnice 2000/13/ES,
pokud jde o uvádění složek přítomných v potravinách.
Směrnice Komise 94/54/EHS ze dne 18. listopadu 1994
o povinném uvádění jiných údajů, než jsou údaje stanovené
ve směrnici Rady 79/112/EHS, při označování určitých potravin.
Směrnice Rady 96/21/ES ze dne 29. března 1996, kterou se
mění směrnice Komise 94/54/EHS o povinném uvádění jiných
údajů, než jsou údaje stanovené ve směrnici Rady 79/112/EHS,
při označování určitých potravin.
Směrnice Komise 2004/77/ES ze dne 29. dubna 2004, kterou
se mění směrnice 94/54/EHS, pokud jde o označování určitých
potravin obsahujících glycyrrhizovou kyselinu a její
amonnou sůl.
Směrnice Komise 1999/10/ES ze dne 8. března 1999, kterou
se stanoví odchylky od ustanovení článku 7 směrnice Rady
79/112/EHS, pokud jde o označování potravin.
Směrnice Rady 89/396/EHS ze dne 14. června 1989 o údajích
nebo značkách určujících šarži, ke které potravina patří.
Směrnice Komise 2005/26/ES ze dne 21. března 2005, kterou
se stanoví seznam složek potravin nebo látek prozatímně
vyřazených z přílohy IIIa směrnice 2000/13/ES.
Směrnice Komise 2005/63/ES ze dne 3. října 2005, kterou se
opravuje směrnice 2005/26/ES, pokud jde o stanovení složek
potravin nebo látek prozatímně vyřazených z přílohy
IIIa směrnice 2000/13/ES.
Směrnice Komise 2006/142/ES ze dne 22. prosince 2006,
kterou se mění příloha IIIa směrnice Evropského parlamentu
a Rady 2000/13/ES, obsahující seznam složek, které
musejí být vždy uvedeny na etiketách potravin.
Směrnice Rady 2006/107/ES ze dne 20. listopadu 2006, kterou
se z důvodu přistoupení Bulharska a Rumunska upravují
směrnice 89/108/EHS týkající se hluboce zmrazených
potravin určených k lidské spotřebě a směrnice Evropského
parlamentu a Rady 2000/13/ES týkající se označování potravin,
jejich obchodní úpravy a související reklamy.
Směrnice Komise 2007/68/ES ze dne 27. listopadu 2007,
kterou se mění příloha IIIa směrnice Evropského parlamentu
a Rady 2000/13/ES, pokud jde o určité složky potravin.
22) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/97 ze
dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách
potravin, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1829/2003
ze dne 22. září 2003 o geneticky modifikovaných potravinách
a krmivech, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1830/2003
ze dne 22. září 2003 o sledovatelnosti a označování geneticky
modifikovaných organismů a sledovatelnosti potravin
a krmiv vyrobených z geneticky modifikovaných organismů
a o změně směrnice 2001/18/ES, v platném znění.
Nařízení Komise (ES) č. 608/2004 ze dne 31. března 2004
týkající se označování potravin a potravinových složek
s přídavkem fytosterolů, esterů fytosterolů, fytostanolů a/nebo
esterů fytostanolů.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006
ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních
při označování potravin, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006
ze dne 20. prosince 2006 o přidávání vitamínů a minerálních
látek a některých dalších látek do potravin, v platném znění.
Nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 ze dne 22. října 2007,
kterým se stanoví společná organizace zemědělských trhů
a zvláštní ustanovení pro některé zemědělské produkty,
v platném znění.
Nařízení Komise (ES) č. 1580/2007 ze dne 21. prosince
2007, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady
(ES) č. 2200/96, (ES) č. 2201/96 a (ES) č. 1182/2007 v odvětví
ovoce a zeleniny, v platném znění.
Nařízení Komise (ES) č. 543/2008 ze dne 16. června 2008,
kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES)
č. 1234/2007, pokud jde o obchodní normy pro drůbeží
maso, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1332/2008
ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských enzymech
a o změně směrnice Rady 83/417/EHS, nařízení Rady
(ES) č. 1493/1999, směrnice 2000/13/ES, směrnice Rady
2001/112/ES a nařízení (ES) č. 258/97.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008
ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách,
v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1334/2008
ze dne 16. prosince 2008 o aromatech a některých složkách
potravin s aromatickými vlastnostmi pro použití v potravinách
nebo na jejich povrchu a o změně nařízení Rady (EHS)
č. 1601/91, nařízení (ES) č. 2232/96 a č. 110/2008 a směrnice
2000/13/ES.