Odstavec předpisu 384/2006 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 384/2006 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu
Příl.8
Příl.8
Požadavky na množitelské porosty a osivo zelenin
Část I Přehled druhů
Tabulka 1 ------------------------------------- ----------------------------------- Český název Latinský název ------------------------------------- ----------------------------------- Artyčok Cynara cardunculus L. Bob zahradní Vicia faba L. (partim) Brokolice Brassica oleracea L. Celer bulvový Apium graveolens L. Celer řapíkatý Cibule Allium cepa L. Echalion – skupina Cepa Cibule sečka Allium fistulosum L. Čekanka hlávková Cichorium intybus L. Čekanka pro puky Čekanka průmyslová Černý kořen Scorzonera hispanica L. Česnek Allium sativum L. Endivie kadeřavá Cichorium endivia L. Eskariol Fazol obecný keříčkový Phaseolus vulgaris L. Fazol obecný pnoucí Fazol šarlatový Phaseolus coccineus L. Fenykl Foeniculum vulgare Mill. Hrách dřeňový Pisum sativum L. (partim) Hrách kulatosemenný Hrách cukrový Chilli Capsicum annuum L. Chřest Asparagus officinalis L. Kadeřávek Brassica oleracea L. Kapusta hlávková Brassica oleracea L. Kapusta růžičková Brassica oleracea L. Karda Cynara cardunculus L. Kedluben Brassica oleracea L. Kerblík Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. Kozlíček polníček Valerianella locusta (L.) Laterr. Kukuřice cukrová Zea mays L. (partim) Kukuřice pukancová Květák Brassica oleracea L. Lilek vejcoplodý Solanum melongena L. Mangold Beta vulgaris L. Meloun cukrový Cucumis melo L. Meloun vodní Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai Mrkev Daucus carota L. Mrkev krmná Okurka salátová Cucumis sativus L. Okurka nakládačka Paprika Capsicum annuum L. Pažitka Allium schoenoprasum L. Petržel Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A.W. Hill Pór Allium porrum L. Rajče Lycopersicon esculentum Mill. Reveň Rheum rhabarbarum L. Ředkvička Raphanus sativus L. Ředkev Řepa salátová včetně Cheltenham beet Beta vulgaris L. Salát Lactuca sativa L. Šalotka Allium cepa L. – skupina Aggregatum Špenát Spinacia oleracea L. Tykev obecná Cucurbita pepo L. Tykev velkoplodá Cucurbita maxima Duchesne Vodnice Brassica rapa L. Zelí hlávkové bílé Brassica oleracea L. Zelí hlávkové červené Brassica oleracea L. Zelí pekingské Brassica rapa L. Anýz vonný*) Pimpinella anisum L. Čtyřboč (špenát novozélandský) *) Tetragonia tetragonioides (Pallas) Kuntze Kopr vonný*) Anethum graveolens L. Koriandr setý*) Coriandrum sativum L. Majoránka zahradní*) Origanum majorana L. Pastinák setý*) Pastinaca sativa L. Řeřicha setá*) Lepidium sativum L. Tykev fíkolistá*) Cucurbita ficifolia C. Bouché Zelí čínské*) Brassica chinensis L. ------------------------------------- ----------------------------------- *) Druhy neuvedené v druhovém seznamu, uznávací řízení se může provést pouze u registrovaných odrůd.
Část II Specifikace kategorií rozmnožovacího materiálu a počty
generací
Oddíl 1 Povolené kategorie a generace -------------------------------- --------------------------------------------------------------- Tabulka 2 Druh Rozmnožovací Základní Certifikovaný Standardní materiál předstupňů RM RM osivo -------------------------------------------------------------- SE 1 SE 2 E C S -------------------------------- --------------------------------------------------------------- Artyčok x x x x x Bob zahradní x x x x x Brokolice x x x x x Celer bulvový x x x x x Celer řapíkatý Cibule x x x x x Echalion Cibule sečka x x x x x Čekanka průmyslová x x x x Čekanka hlávková x x x x x Čekanka pro puky Černý kořen x x x x x Česnek x x x x x Endivie kadeřavá x x x x x Eskariol Fazol obecný keříčkový x x x x x Fazol obecný pnoucí Fazol šarlatový x x x x x Fenykl x x x x x Hrách dřeňový x x x x x Hrách kulatosemenný Hrách cukrový Chilli x x x x x Chřest x x x x x Kadeřávek x x x x x Kapusta hlávková x x x x x Kapusta růžičková x x x x x Karda x x x x x Kedluben x x x x x Kerblík x x x x x Kozlíček polníček x x x x x Kukuřice cukrová x x x x x Kukuřice pukancová Květák x x x x x Lilek vejcoplodý x x x x x Mangold x x x x x Meloun cukrový x x x x x Meloun vodní x x x x x Mrkev x x x x x Mrkev krmná Okurka salátová x x x x x Okurka nakládačka Paprika x x x x x Pažitka x x x x x Petržel x x x x x Pór x x x x x Rajče x x x x x Reveň x x x x x Ředkvička x x x x x Ředkev Řepa salátová včetně Cheltenham x x x x x beet Salát x x x x x Šalotka x x x x x Špenát x x x x x Tykev obecná x x x x x Tykev velkoplodá x x x x x Vodnice x x x x x Zelí hlávkové bílé x x x x x Zelí hlávkové červené x x x x x Zelí pekingské x x x x x Anýz vonný x x x x x Čtyřboč (špenát novozélandský) x x x x x Kopr vonný x x x x x Koriandr setý x x x x x Majoránka zahradní x x x x x Pastinák setý x x x x x Řeřicha setá x x x x x Tykev fíkolistá x x x x x Zelí čínské x x x x x -------------------------------- ---------------------------------------------------------------
Část III Požadavky na vlastnosti množitelských porostů
Oddíl 1 Předplodiny, počet a termíny přehlídek Tabulka 3.1a ------------------------------------------ ---------------------------------------------------------------------------- Porosty nemohou být zakládány na pozemcích, na Skupina zelenin, Kategorie kterých byly rod, druh v předcházejícím období pěstovány: --------------------------------------------------- počet roků předplodiny ------------------------------------------ ---------------------------------------------------------------------------- zeleniny rodu SE, E, C 4 rod Brassica Brassica včetně linií a hybridů zeleniny čeledi Apiaceae (okoličnaté) SE, E, C 3 čeleď Apiaceae čekanka, endivie SE, E, C 3 tentýž nebo jiný druh rodu Cichorium hrách a fazol SE, E, C 4 čeleď Fabaceae rajče SE, E, C 3 rajče včetně linií a hybridů řepa, mangold SE, E, C 5 rod Beta ředkvička, ředkev SE, E, C 3 rod Raphanus salát, špenát SE, E, C 2 tentýž nebo příbuzný botanický druh ostatní druhy zelenin SE, E, C 1 tentýž nebo příbuzný botanický druh včetně linií a hybridů kořeninové rostliny SE, E, C 3 tentýž nebo příbuzný botanický druh ------------------------------------------ ---------------------------------------------------------------------------- Tabulka 3.1b ------------------------------------------ ------------------------------------------------------- Skupina zelenin, rod, druh První přehlídka Druhá přehlídka ve fázi ------------------------------------------ ------------------------------------------------------- po vytřídění sazeček u sazečky všech dvouletých druhů technologické zralosti kořen. druhů a cibule, po selekci u brukvovitých semenice všech dvouletých druhů kvetení chřest, lilek a rajče technologické zralosti kořeninové rostliny, kozlíček polníček, technologické zralosti kvetení řeřicha setá a reveň hrách, fazol, meloun, okurky, paprika a tykev kvetení technologické zralosti kukuřice cukrová a pukancová před kvetením kvetení ostatní jednoleté druhy technologické zralosti kvetení ------------------------------------------ ------------------------------------------------------- Oddíl 2 Minimální izolační vzdálenosti množitelských porostů Tabulka 3.2.1 ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ Druh SE, E C ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ 500 m 300 m anýz, fenykl, koriandr od porostu jiné odrůdy téhož druhu 300 m 100 m od planých rostlin téhož druhu ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ brokolice, kedluben, 1000 m 600 m kadeřávek, kapusta, květák, zelí od zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly ovlivnit uniformitu odrůdy - od jiné variety nebo jiné odrůdy druhu Brassica oleracea L. 500 m 300 m od ostatních zdrojů pylu rodu Brassica náchylných k vzájemnému sprášení s pěstovaným druhem ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ celer a petržel 500 m 300 m cibule, echalion, pažitka, pór (semenice) od jiné odrůdy téhož druhu ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ čekanka, endivie, 1 000 m 1 000 m eskariol od jiných druhů nebo poddruhů téhož rodu 600 m 300 m od jiné odrůdy sledovaného druhu 300 m 100 m od plané čekanky ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ zelí pekingské, vodnice 1 000 m 600 m od zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly ovlivnit uniformitu odrůdy - od sebe navzájem, od jiné odrůdy, od tuřínu, řepky a řepice ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ kukuřice cukrová a 500 m 300 m pukancová od jiného prášícího zdroje kukuřice ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ 500 m 300 m mrkev (včetně krmné) od kvetoucího porostu jiné odrůdy mrkve1) 300 m 100 m od mrkve lesní – mrkvouse2) ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ okurka, meloun, tykev 1000 m 700m od jiné formy nebo odrůdy téhož druhu ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ pastinák 500 m 300 m od jiné odrůdy téhož druhu 300 m 100 m od kvetoucího planého pastináku ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ paprika, chilli 500 m 300 m mezi odrůdami pálivými a nepálivými a mezi zeleninovými a kořeninovými 300 m 200 m od jiné odrůdy ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ ředkev, ředkvička 500 m 300m od jiné odrůdy 300 m 100m od kvetoucí ohnice polní 2) ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ řepa, mangold 1 000 m 600 m od odrůdy stejného poddruhu patřící k jiné skupině odrůd3) 600 m 300 m od odrůdy stejného poddruhu patřící ke stejné skupině odrůd3) 1 000 m 1 000 m od jakéhokoli zdroje pylu rodu Beta neuvedeného výše ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ salát 500 m 300 m od jiné odrůdy 50 m 50 m od kvetoucí lociky kompasové ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ špenát 1 000 m 600 m od jiné odrůdy ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ hrách izolace k zamezení mechanické příměsi během sklizně: 2 m ------------------------- ------------------------------------------------------------------------ ostatní druhy zelenin 500 m 300 m od zdrojů pylu, které by zvláště nebezpečně mohly ovlivnit uniformitu odrůdy 300 m 100 m od ostatních zdrojů pylu náchylných k vzájemnému sprášení s pěstovaným druhem ------------------------- ------------------------------------------------------------------------
1) C – ve vzdálenosti od 250 m se mohou takové rostliny
ojediněle vyskytovat.
2) Do 50 m ojediněle, nad 50 m 10 rostlin na 10 m2.
3) Zařazení odrůd mangoldu a řepy salátové do skupin uvádí
tabulky 3.2.2 a 3.2.3.
Další požadavky:
- každý množitelský porost zelenin a kořeninových rostlin je
po celou dobu vegetace oddělen od sousedních porostů mezerou
nejméně 1 m širokou,
- od polovičních vzdáleností, jež jsou uvedeny v tabulce
3.2.1, se mohou ojediněle vyskytovat rostliny, od nichž je
stanovena izolace,
- v porostech zelenin a kořeninových rostlin se nesmí
vyskytovat plevelné rostliny, od nichž tabulka 3.2.1 stanoví
izolační vzdálenost k zamezení nežádoucímu opylení,
- izolační vzdálenosti mohou být nahrazeny technickou
izolací dostatečně zabraňující přenosu pylu.
Zařazení odrůd mangoldu a řepy salátové do skupin podle morfologických znaků: ------------- ------------------------------------------------------------------------------- --- Beta vulgaris L. var. vulgaris, mangold : Tabulka 3.2.2 ------------- ------------------------------------------------------------------------------- --- Skupina Znaky ------------- ------------------------------------------------------------------------------- --- 1 Bílý řapík a světle zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení 2 Bílý řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení 3 Zelený řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel, bez anthokyanového zbarvení 4 Růžový řapík a středně nebo tmavě zelená listová čepel 5 Červený řapík a listová čepel s anthokyanovým zbarvením ------------- ------------------------------------------------------------------------------- --- Beta vulgaris L. var. conditiva Alef., řepa salátová: Tabulka 3.2.3 ------------- ------------------------------------------------------------------------------- --- Skupina Znaky ------------- ------------------------------------------------------------------------------- --- 1 Příčně úzce elipsovitý nebo příčně elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová 2 Kruhovitý nebo široce elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy bílá 3 Kruhovitý nebo široce eliptický tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy žlutá 4 Kruhovitý nebo široce elipsovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová 5 Úzce oválný tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová 6 Úzce trojúhelníkovitý tvar podélného řezu bulvy a dužina bulvy červená nebo nachová ------------- ------------------------------------------------------------------------------- ---
Oddíl 3 Čistota druhu a čistota odrůdy
1) Porost musí mít dostatečnou odrůdovou čistotu a pravost.
2) Výskyt škodlivých organizmů snižujících následně osivovou
hodnotu musí být v co nejnižší míře.
Část IV
Požadavky na vlastnosti množitelských porostů u druhů
zařazených ve schématech Organizace pro ekonomickou spolupráci
a rozvoj pro certifikaci osiv v mezinárodním obchodě:
- Pozemek pro množitelský porost musí být prost všech volně
rostoucích rostlin, které by mohly zapříčinit cizosprášení nebo
kontaminovat množené osivo:
o chorobami, přenosnými osivem, nebo
o svými semeny, těžko odstranitelnými z množeného osiva.
- Musí být zamezeno přenosu půdních patogenů na sklizené
osivo.
- Množitelský porost musí být přehlédnut ve vhodné fázi nebo
fázích vývoje nejméně jednou.
- Požadavky na izolační vzdálenosti – minimální vzdálenosti
od všech zdrojů nežádoucího pylu a chorob přenosných osivem
(včetně virových chorob přenosných osivem a divoce rostoucích
rostlin, které mohou být zdrojem chorob):
---------------------------------------------------------------------- ---------------------------- Druh Minimální vzdálenost1)2) --------------------------- SE, E C ---------------------------------------------------------------------- ---------------------------- druhy rodů Beta a Brassica – od zdrojů cizího pylu, který může 1 000 m 600 m způsobit značné zhoršení odrůdy druhy rodů Beta a Brassica – od ostatních zdrojů cizího pylu 500 m 300 m ovlivňujícího odrůdu všechny ostatní cizosprašné druhy - od zdrojů cizího pylu, který může 500 m 300 m způsobit značné zhoršení odrůdy všechny ostatní cizosprašné druhy - od ostatních zdrojů cizího pylu 300 m 100 m ovlivňujícího odrůdu ---------------------------------------------------------------------- ----------------------------
1) Uvedené vzdálenosti nemusí být dodrženy, existuje-li
dostatečná ochrana proti nežádoucímu cizosprášení a proti
přenosu chorob přenosných osivem.
2) Uvedené vzdálenosti se vztahují na ostatní množitelské
porosty a na běžné pěstební porosty kvetoucí ve stejné době
jako sledovaný množitelský porost.
- Certifikace je podmíněna kontrolou druhové a odrůdové
pravosti a čistoty vstupní a výstupní vegetační zkouškou.
- Porost musí mít požadovanou odrůdovou pravost a odrůdovou
čistotu.
- Osivo používané k množení musí být v rámci možností bez
škůdců a chorob. Zdravotní stav osiva je kontrolován před setím
a v případě potřeby je osivo namořeno.
- Výskyt chorob přenosných osivem musí být v porostu na co
nejnižší úrovni.
Část V Požadavky na vlastnosti rozmnožovacího materiálu
Oddíl 2 Požadavky na vlastnosti osiva Tabulka 5.2 ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- Kategorie osiva Vlhkost Klíčivost Čistota Příměs Hmotnost Druh 1) nejvýše nejméně nejméně5) semen zkušebního % % % jiných vzorku v gramech 2) rostlinných 4) druhů % ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- 1 2 3 4 5 6 7 ------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------- artyčok SE,E 10,0 65 96,0 0,5 50 (900) karda C,S bob zahradní SE,E 16,0 80 98,0 0,1 1000 C,S brokolice, SE,E 10,0 75 97,0 1,0 25 (100) kadeřávek C,S celer SE,E 13,0 70 97,0 1,0 5 (10) C,S cibule SE,E 13,0 70 97,0 0,5 25 (80) šalotka C,S echalion cibule sečka SE,E 13,0 65 97,0 0,5 15(50) C,S čekanka průmyslová SE,E 14,0 80 97,0 1,0 50 C čekanka SE,E 14,0 65 95,0 1,5 15 (50) pro puky C,S čekanka hlávková černý kořen SE,E 13,0 70 95,0 1,0 30 (300) C,S česnek SE,E 13,0 65 97,0 0,5 20 (-) C,S endivie kadeřavá SE,E 13,0 65 95,0 1,0 15 (40) eskariol C,S fazol obecný SE,E 16,0 75 98,0 0,1 700 (1000) C,S fazol šarlatový SE,E 16,0 80 98,0 0,1 1000 C,S fenykl SE,E 12,0 70 96,0 1,0 25 (180) C,S hrách SE,E 16,0 80 98,0 0,1 500 (1000) C,S chřest SE,E 13,0 70 96,0 0,5 100 (1000) C,S kapusta, kedluben, SE,E 10,0 75 97,0 1,0 25 (100) zelí hlávkové C,S zelí pekingské SE,E 10,0 75 97,0 1,0 20 (70) C,S kerblík SE,E 13,0 70 96,0 1,0 20 (60) C,S kozlíček polníček SE,E 13,0 65 95,0 1,0 20 (70) C,S kukuřice cukrová SE,E 14,0 85 98,0 0,1 1000 a pukancová C,S květák SE,E 10,0 70 97,0 1,0 25 (100) C,S lilek vejcoplodý SE,E 12,0 65 96,0 0,5 20 (150) C,S mangold SE,E 15,0 70 97,0 0,5 100 (500) C,S meloun vodní SE,E 13,0 75 98,0 0,1 250 (1000) C,S meloun cukrový SE,E 13,0 75 98,0 0,1 100 (150) C,S mrkev SE,E 13,0 65 95,0 1,0 10 (30) včetně krmné C,S okurka SE,E 13,0 80 98,0 0,1 25 (150) C,S paprika, chilli SE,E 13,0 65 97,0 0,5 40 (150) C,S pažitka SE,E 13,0 65 97,0 0,5 15 (30) C,S petržel SE,E 13,0 65 97,0 1,0 10 (40) C,S pór SE,E 13,0 65 97,0 0,5 20 (70) C,S rajče SE,E 13,0 75 97,0 0,5 20 (15) C,S reveň SE,E 13,0 70 97,0 0,5 135 (450) C,S ředkev, ředkvička SE,E 10,0 70 97,0 1,0 50 (300) C,S řepa salátová SE,E 15,0 70 97,0 0,5 100 (500) kromě „Cheltenham“ C,S řepa salátová SE,E 15,0 50 97,0 0,5 100 (500) „Cheltenham “ C,S salát SE,E 13,0 75 95,0 0,5 10 (30) C,S špenát SE,E 13,0 75 97,0 1,0 75 (250) C,S tykev obecná SE,E 13,0 75 98,0 0,1 150 (1000) C,S tykev SE,E 13,0 80 98,0 0,1 250 (1000) velkoplodá C,S vodnice SE,E 10,0 80 97,0 1,0 20 (70) C,S anýz vonný *) SE,E 13,0 65 98,0 0,5 - (70) C,S 95,0 1,0 čtyřboč (špenát SE,E 13,0 80 3) 99,0 0,5 - (1000) novozélandský) *) C,S 97,0 1,0 kopr vonný*) SE,E 13,0 55 97,0 0,5 - (40) C,S 95,0 1,0 koriandr setý*) SE,E 13,0 70 99,0 0,5 - (400) C,S 97,0 1,0 majoránka SE,E 13,0 60 96,0 0,5 - (5) zahradní*) C,S 93,0 1,0 pastinák setý*) SE,E 13,0 70 97,0 0,5 - (100) C,S 95,0 1,0 řeřicha setá*) SE,E 13,0 80 98,0 0,5 - (60) C,S 96,0 1,0 tykev fíkolistá*) SE,E 13,0 75 98,0 0,1 150 C,S zelí čínské*) SE,E 13,0 75 98,0 0,5 - (70) C,S 97,0 1,0 ------------------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
*) Druhy neuvedené v druhovém seznamu, uznávací řízení se
může provést pouze u registrovaných
odrůd.
1) U druhů s výskytem hybridních odrůd se hybridnost (min 95
%) stanoví posklizňovou kontrolou provedenou před certifikací
osiva s použitím mezinárodně odsouhlasených testů na
hybridnost osiva.
2) Vlhkost zelenin se stanovuje pouze na vyžádání.
3) Průměrný počet klíčenců na 100 plodů.
4) V závorkách jsou uvedeny hmotnosti dle ISTA Pravidel, jsou-li odlišné od hmotností
ES.
5) Osivo musí svým vzhledem odpovídat čištěnému osivu.
Další požadavky:
- odrůdová čistota a pravost u kategorií certifikovaný
rozmnožovací materiál a standardní osivo je následně
kontrolována ve vegetačních zkouškách,
- mezní hodnoty výskytu škodlivých organismů uvádí tabulka
5.3.
Oddíl 3 Mezní hodnoty výskytu škodlivých organismů Tabulka 5.3 ---------------------------------------------------------------- ---------------------------- Plodina Škodlivý organismus Kategorie Nejvyšší povolený výskyt ---------------------------------------------------------------- ---------------------------- Fazol obecný Colletotrichum lindemuthianum (Sacc. et Magn.) SE, E, C 1 % Scribn. 0 % Xanthomonas campetris pv. phaseoli (Smith) Dye. Salát Botrytis spp. SE, E, C 10 % Virus salátové mozaiky SE, E, C 1 % Rajče Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis SE, E, C 0 % (Smith) Davis et al. Xanthomonas campestris pv. vesicatoria (Doidge) SE, E, C 0 % Dye ---------------------------------------------------------------- ----------------------------
Osivo luskových zelenin nesmí být napadeno následujícími
škůdci:
Acanthoscelides obtectus Say
Bruchus affinis Frölich
Bruchus atomarius (Linnaerus)
Bruchus pisorum(Linnaerus)
Bruchus rufimanus Boheman
Část VI Návěska
Úřední návěska osiva zelenin kategorie rozmnožovací materiál
předstupňů nebo šlechtitelský rozmnožovací materiál obsahuje
následující údaje:
- označení Ústavu a České republiky nebo jejich zkratky
- označení „Pravidla a normy ES“
- název druhu
- název odrůdy
- označení kategorie „rozmnožovací materiál předstupňů“ nebo
„šlechtitelský rozmnožovací materiál“
- generace po šlechtitelském rozmnožovacím materiálu
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že
byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin,
obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a
orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou
hmotností
- měsíc a rok posledního úředního odběru vzorků pro účely
uznání vyjádřené slovy: „vzorkováno… (měsíc a rok)“
- označení země výroby
- číslo návěsky
- u fyzické osoby jméno, příjmení, popřípadě obchodní firmu,
místo trvalého pobytu a místo podnikání dodavatele, liší-li se
od místa trvalého pobytu; u právnické osoby obchodní firmu a
sídlo
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek,
bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“,
jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
Úřední návěska osiva zelenin kategorie základní rozmnožovací
materiál nebo certifikovaný rozmnožovací materiál obsahuje
následující údaje:
- označení Ústavu a České republiky nebo jejich zkratky
- označení „Pravidla a normy ES“
- název druhu
- název odrůdy
- u hybridních odrůd nebo inbredních linií:
– pro základní osivo, u něhož hybrid nebo inbrední linie, ke
které základní osivo patří, jsou zapsány ve společném
katalogu:
název komponentu, pod kterým byl úředně povolen,
s odkazem na výslednou odrůdu nebo bez něj, doplněný
v případě hybridu nebo množitelské linie, které jsou
určeny výhradně k použití jako komponenty pro výsledné
odrůdy, slovem „komponent“,
– pro základní osivo v ostatních případech:
název komponentu, ke kterému základní osivo patří a
který může být vyznačen kódem, s odkazem na výslednou
odrůdu, s uvedením jeho funkce (otcovský nebo mateřský
komponent) nebo bez něj a doplněný slovem „komponent“,
– pro certifikované osivo:
název odrůdy, ke které osivo patří, doplněný slovem
„hybrid“
- kategorie
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že
byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin,
obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a
orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou
hmotností
- měsíc a rok posledního úředního odběru vzorků pro účely
uznání vyjádřené slovy: „vzorkováno…(měsíc a rok)“
- označení země výroby
- číslo návěsky
- u fyzické osoby jméno, příjmení, popřípadě obchodní firmu,
místo trvalého pobytu a místo podnikání dodavatele, liší-li se
od místa trvalého pobytu; u právnické osoby obchodní firmu a
sídlo
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek,
bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“,
jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
- přezkoušeno (měsíc rok) v případě, že byla přezkoušena
alespoň klíčivost.
Návěska dodavatele nebo nápis na balení osiva zelenin
kategorie standardní osivo obsahuje následující údaje:
- označení „Pravidla a normy ES“
- u fyzické osoby jméno, příjmení, popřípadě obchodní firmu,
místo trvalého pobytu a místo podnikání dodavatele, liší-li se
od místa trvalého pobytu; u právnické osoby obchodní firmu a
sídlo
- hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení
klíčivosti, lze uvést konec hospodářského roku
- název druhu
- název odrůdy
- kategorie
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že
byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin,
obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a
orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou
hmotností
- spotřebovati do (měsíc a rok), lze uvést konec
hospodářského roku
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek,
bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“,
jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
Část VII Malé balení
Oddíl 1 Nejvyšší povolená hmotnost malého balení osiva zelenin Tabulka 7.1 ------------------------------------------------------------- Druhy Nejvyšší hmotnost rozmnožovacího materiálu (bez aditiv) v kg ------------------------------------------------------------- 1. luskové zeleniny 5,0 ------------------------------------------------------------- 2. cibule, echalion, kerblík, chřest, 0,5 mangold, řepa salátová, vodnice, meloun vodní, tykev velkoplodá, tykev obecná, mrkev, ředkev, ředkvička, černý kořen, špenát, kozlíček polníček ------------------------------------------------------------- 3. ostatní druhy 0,1 -------------------------------------------------------------
Oddíl 2 Označování malého balení
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva zelenin
kategorie certifikovaný rozmnožovací materiál obsahuje
následující údaje:
- označení „Malé balení“
- označení „Pravidla a normy ES“
- u fyzické osoby jméno, příjmení, popřípadě obchodní firmu,
místo trvalého pobytu a místo podnikání dodavatele, liší-li se
od místa trvalého pobytu; u právnické osoby obchodní firmu a
sídlo
- hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení
klíčivosti, lze uvést konec hospodářského roku
- název druhu
- název odrůdy
- kategorie
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že
byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin,
obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a
orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou
hmotností s výjimkou malých balení do 500 gramů
- spotřebujte do (měsíc a rok), lze uvést konec
hospodářského roku
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek,
bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“,
jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu
Návěska dodavatele nebo nápis na malém balení osiva zelenin
kategorie standardní osivo obsahuje následující údaje:
- označení „Malé balení“
- označení „Pravidla a normy ES“
- u fyzické osoby jméno, příjmení, popřípadě obchodní firmu,
místo trvalého pobytu a místo podnikání dodavatele, liší-li se
od místa trvalého pobytu; u právnické osoby obchodní firmu a
sídlo
- hospodářský rok uzavření nebo posledního zkoušení
klíčivosti, lze uvést konec hospodářského roku
- název druhu
- název odrůdy, v případě směsi odrůd označení „směs odrůd“
a názvy a procentické hmotnostní podíly jednotlivých odrůd
- kategorie
- číslo partie
- hmotnost nebo počet semen v jednom balení, v případě, že
byly použity granulované přípravky na ochranu rostlin,
obalovací látky nebo jiné pevné přísady, uvede se typ a
orientační poměr mezi hmotností čistého osiva a celkovou
hmotností s výjimkou malých balení do 500 gramů
- spotřebujte do (měsíc a rok), lze uvést konec
hospodářského roku
- případně druh chemického ošetření a použitý přípravek,
bylo-li chemické ošetření provedeno
- případně označení „geneticky modifikovaný organismus“,
jedná-li se o geneticky modifikovanou odrůdu.