Odstavec předpisu 449/2006 Sb.
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 449/2006 Sb., o stanovení metodik zkoušek odlišnosti, uniformity, stálosti a užitné hodnoty odrůd
Příl.3
Příloha 3
Metodika zkoušek odrůd révy
Tabulka č. 3.1
Znaky ke zkoušení odlišnosti, uniformity a stálosti odrůd révy
A Morfologické znaky
1. Listový pupen na letorostech 10 až 20 cm dlouhých:
1.1. tvar
1.2. barva
(antokyanové zbarvení po otevření)
1.3. chloupkatost
2. Mladý letorost v době květu:
2.1. příčný řez (tvar a obrys)
2.2. chloupkatost
3. Réví:
3.1. povrch
3.2. internodium
4. Rozmístění úponků
5. Vrcholové mladé listy na letorostech 10 až 30 cm dlouhých (sledováno
od místa za prvními třemi listy zřetelně oddělenými od listového pupenu):
5.1. barva
5.2. chloupkatost
6. Plně vyvinutý list (mezi 8 až 11 nodem):
6.1. fotografie
6.2. obrázek
nebo otisk (s měřítkem)
6.3. převažující tvar
6.4. počet laloků
6.5. řapíkový výkroj
6.6. hloubka horního a spodního bočního výkroje
6.7. chloupkatost spodní strany
6.8.
povrch
6.9. boční zoubkování
7. Květ:
projev pohlaví
8. Hrozen v technické zralosti (moštové a stolní odrůdy):
8.1. fotografie
(s měřítkem)
8.2. tvar
8.3. velikost
8.4. stopka (délka)
8.5. průměrná hmotnost v
gramech
8.6. oddělitelnost bobulí od stopky
8.7. hustota hroznu
9. Bobule v technické zralosti (moštové a stolní odrůdy):
9.1. fotografie
(s měřítkem)
9.2. tvar
9.3. velikost s uvedením průměrné hmotnosti
9.4. barva
9.5.
slupka (stolní odrůdy)
9.6. počet semen (stolní odrůdy)
9.7. dužnina
9.8. šťáva
9.9.
vůně, chuť
10. Semeno (moštové a stolní odrůdy):
fotografie obou stran a profilu (s
měřítkem)
B. Fyziologické znaky
1. Vegetační údaje:
1.1 Stanovení fenologických údajů
Fenologické údaje
se stanovují porovnáním s jednou nebo více srovnávacími odrůdami.
1.2 Datum rašení:
Datum v porovnání se srovnávacími odrůdami, ke kterému při použití běžného řezu vyraší
pupeny z poloviny oček a je zřetelná jejich vnitřní chloupkatost.
1.3 Datum plného
kvetení: Datum v porovnání se srovnávacími odrůdami, ke kterému se plně otevře polovina
květů na určitém počtu rostlin.
1.4 Zralost (moštové a stolní odrůdy): Mimo dobu zralosti
musí být ještě uvedena hustota nebo předpokládané stupně alkoholu moštu, obsah kyselin
a příslušný výnos hroznů vyjádřený v kg na ha, ve srovnání s jednou nebo více srovnávacími
odrůdami pokud možno stejné výnosové úrovně.
2. Pěstitelské vlastnosti:
2.1 Vzrůstnost
2.2 Způsob vedení (postavení prvního
plodného očka, upřednostňovaný řez)
2.3 Plodnost:
2.3.1. pravidelnost
2.3.2. výnos
2.3.3.
odchylky
2.4 Rezistence nebo náchylnost:
2.4.1. k nepříznivým podmínkám
2.4.2. ke
škodlivým organizmům
2.4.3. k eventuálnímu praskání bobulí
2.5 Reakce v průběhu vegetativního
množení:
2.5.1. při štěpování
2.5.2. při řízkování
3. Využití:
3.1. jako moštová odrůda
3.2 jako stolní odrůda
3.3. jako podnož
3.4. pro průmyslové využití
Tabulka 3.2
Minimální požadavky na provádění zkoušek
1. Ekologické informace:
1.1. místo
1.2. zeměpisné údaje:
1.2.1. zeměpisná
délka
1.2.2. zeměpisná šířka
1.2.3. nadmořská výška
1.2.4. expozice a svažitost
1.3.
klimatické podmínky
1.4. typ půdy
2. Technické postupy:
2.1. pro moštové a stolní odrůdy:
2.1.1. 24 rostlin,
je-li to možné, na různých podnožích
2.1.2. nejméně 3 produkční roky
2.1.3. nejméně
2 pokusná místa s odlišnými ekologickými podmínkami
2.1.4. reakce při štěpování se
zkouší nejméně na 3 podnožích
2.2.pro podnožové odrůdy:
2.2.1. 5 rostlin nejméně
na 2 typech vedení
2.2.2. 5 let po roce výsadby
2.2.3. 3 pokusná místa s odlišnými
ekologickými podmínkami
2.2.4. afinita podnoží se zkouší nejméně s 3 odrůdami