Odstavec předpisu 4/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin
§ 4
§ 4
Obecné podmínky použití přídatných látek
(1) Přídatné látky povolené při výrobě potravin,
potraviny a skupiny potravin, v nichž se mohou přídatné
látky vyskytovat, a další podmínky použití přídatných
látek stanoví přílohy č. 1 až 9 k této vyhlášce.
(2) Přídatné látky lze použít nejvýše do hodnoty
nejvyššího povoleného množství. Hodnoty nejvyššího
povoleného množství se vztahují na potraviny ve stavu,
v jakém se uvádějí na trh, pokud není dále stanoveno
jinak.
(3) Pokud není dále stanoveno
jinak, nelze použít
přídatné látky upravené v příloze č. 1 k této
vyhlášce
k výrobě
a) nezpracovaných potravin,
b) medu,
c) neemulgovaného tuku a oleje,
d) másla,
e) plnotučného, polotučného a odtučněného mléka,
pasterovaného nebo sterilovaného včetně ošetřeného
vysokou teplotou, a smetany,
f) neochucených kysaných mléčných výrobků s živou
kulturou,
g) přírodních minerálních vod a balených pramenitých
vod,
h) kávy s výjimkou ochucené instantní kávy a kávových
extraktů,
i) nearomatizovaného čaje,
j) cukru,
k) sušených těstovin kromě bezlepkových těstovin
nebo těstovin určených pro hypoproteinové diety,
l) neochuceného podmáslí s výjimkou sterilovaného
podmáslí.
3) Vyhláška č. 54/2004 Sb.,
o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění vyhlášky
č. 402/2006 Sb. a vyhlášky č. 473/2006
Sb.