Odstavec předpisu 4/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin
Příl.3
Příloha 3
Seznam potravin nebo skupin potravin, při jejichž
výrobě lze
použít pouze některé přídatné látky
----------------------------------------------------------- -------------------------------- Potravina nebo Číslo E Přídatná látka NPM mg.l-1skupina resp. mg.kg-1potravin ----------------------------------------------------------- -------------------------------- Kakaový prášek, E 170 uhličitan vápenatý 70 000 v sušině bez tuku čokoláda E 322 lecitiny NM a výrobky E 330 kyselina citrónová 5 000 z čokolády * E 334 kyselina vinná 5 000 E 414 arabská guma (jen k leštění NM povrchu) E 422 glycerol NM E 440 pektiny (jen k leštění NM povrchu) E 471 mono- a diglyceridy mastných NM kyselin E 472c estery mono- a diglyceridů NM mastných kyselin s kyselinou citrónovou E 500 uhličitany sodné 70 000 v sušině bez tuku vyjádřeno jako uhličitany draselné E 501 uhličitany draselné 70 000 v sušině bez tuku vyjádřeno jako uhličitany draselné E 503 uhličitany amonné 70 000 v sušině bez tuku vyjádřeno jako uhličitany draselné E 504 uhličitany hořečnaté 70 000 v sušině bez tuku vyjádřeno jako uhličitany draselné E 524 hydroxid sodný 70 000 v sušině bez tuku vyjádřeno jako uhličitany draselné E 525 hydroxid draselný 70 000 v sušině bez tuku vyjádřeno jako uhličitany draselné E 526 hydroxid vápenatý 70 000 v sušině bez tuku vyjádřeno jako uhličitany draselné E 527 hydroxid amonný 70 000 v sušině bez tuku vyjádřeno jako uhličitany draselné E 528 hydroxid hořečnatý 70 000 v sušině bez tuku vyjádřeno jako uhličitany draselné E 530 oxid hořečnatý 70 000 v sušině bez tuku vyjádřeno jako uhličitany draselné Ovocné E 300 kyselina askorbová NM a zeleninové šťávy, nektary Ovocné E 330 kyselina citrónová 3 000 a zeleninové šťávy Ananasová šťáva E 296 kyselina jablečná 3 000 Hroznová šťáva E 170 uhličitan vápenatý NM E 336 vinany draselné NM Šťávy a nektary E 440 pektiny 3 000 z ananasu a mučenky Ovocné nektary E 270 kyselina mléčná 5 000 E 330 kyselina citrónová 5 000 Výběrové E 270 kyselina mléčná NM (extra) džemy E 296 kyselina jablečná NM a výběrové E 300 kyselina askorbová NM (extra) rosoly E 327 mléčnan vápenatý NM E 330 kyselina citrónová NM E 331 citrát sodný NM E 333 citrát vápenatý NM E 334 kyselina vinná NM E 335 vinan sodný NM E 350 jablečnan sodný NM E 440 pektiny NM E 471 mono- a diglyceridy mastných NM kyselin Džemy, rosoly, E 270 kyselina mléčná NM marmelády E 296 kyselina jablečná NM a podobné E 300 kyselina askorbová NM výrobky z ovoce E 327 mléčnan vápenatý NM včetně těchto E 330 kyselina citrónová NM výrobků se E 331 citrát sodný NM sníženým E 333 citrát vápenatý NM obsahem energie E 334 kyselina vinná NM E 335 vinan sodný NM E 350 jablečnan sodný NM E 400 kyselina alginová 10 000 jednotlivě nebo v kombinaci E 401 alginát sodný 10 000 jednotlivě nebo v kombinaci E 402 alginát draselný 10 000 jednotlivě nebo v kombinaci E 403 alginát amonný 10 000 jednotlivě nebo v kombinaci E 404 alginát vápenatý 10 000 jednotlivě nebo v kombinaci E 406 agar 10 000 jednotlivě nebo v kombinaci E 407 karagenan 10 000 jednotlivě nebo v kombinaci E 410 karubin 10 000 jednotlivě nebo v kombinaci E 412 guma guar 10 000 jednotlivě nebo v kombinaci E 415 xanthan 10 000 jednotlivě nebo v kombinaci E 418 guma gellan 10 000 jednotlivě nebo v kombinaci E 440 pektiny NM E 471 mono- a diglyceridy mastných NM kyselin E 509 chlorid vápenatý NM E 524 hydroxid sodný NM Zahuštěné mléko E 300 kyselina askorbová NM E 301 askorbát sodný NM E 304 estery kyseliny askorbové NM s mastnými kyselinami E 322 lecitiny NM E 331 citrát sodný NM E 332 citrát draselný NM E 407 karagenan NM E 500(ii) hydrogenuhličitan sodný NM E 501(ii) hydrogenuhličitan draselný NM E 509 chlorid vápenatý NM Smetana E 401 alginát sodný NM neochucená E 402 alginát draselný NM tepelně E 407 karagenan NM ošetřená E 466 karboxymethylcelulosa NM E 471 mono- a diglyceridy mastných NM kyselin Mlékárenské E 500 uhličitany sodné NM máslo se smetanovým zákysem Sýr zrající E 170 uhličitan vápenatý NM E 500ii hydrogenuhličitan sodný NM jen pro sýry z kyselého mléka E 504 uhličitany hořečnaté NM E 509 chlorid vápenatý NM E 575 gluko-delta-lakton NM Sýr zrající E 170 uhličitan vápenatý NM plátkovaný, E 504 uhličitany hořečnaté NM strouhaný E 509 chlorid vápenatý NM E 575 glukono-delta-lakton NM E 460 celulosa NM Sýr přírodní E 260 kyselina octová NM bílý, pařený, E 270 kyselina mléčná NM např. typu E 330 kyselina citrónová NM „Mozzarella“ E 575 glukono-delta-lakton NM a sýr E 460ii prášková celulosa NM syrovátkový jen pro strouhaný a plátkový sýr Předvařená rýže E 471 mono- a diglyceridy mastných NM kyselin E 472a estery mono- a diglyceridů NM mastných kyselin s kyselinou octovou Neemulgované E 304 estery kyseliny askorbové NM oleje s mastnými kyselinami a tuky E 306 přírodní extrakt s obsahem NM živočišného tokoferolů nebo E 307 alfa-tokoferol NM rostlinného E 308 gamma-tokoferol NM původu E 309 delta-tokoferol NM a olivových E 322 lecitin 30 000 olejů (kromě E 330 kyselina citrónová NM panenských E 331 citráty sodné NM olejů) E 332 citráty draselné NM E 333 citráty vápenaté NM E 471 mono- a diglyceridy mastných 10 000 kyselin Neemulgované E 270 kyselina mléčná NM oleje E 300 kyselina askorbová NM a tuky E 304 estery kyseliny askorbové NM živočišného s mastnými kyselinami nebo E 306 přírodní extrakt s obsahem NM rostlinného tokoferolů původu (kromě E 307 alfa-tokoferol NM panenských E 308 gamma-tokoferol NM olejů E 309 delta-tokoferol NM a olivových E 322 lecitin 30 000 olejů) E 330 kyselina citrónová NM speciálně E 331 citráty sodné NM určené k vaření E 332 citráty draselné NM a/nebo smažení E 333 citráty vápenaté NM a pro přípravu E 471 mono- a diglyceridy mastných 10 000 omáček kyselin E 472c estery mono- a diglyceridů NM mastných kyselin s kyselinou citrónovou Rafinovaný E 307 alfa-tokoferol 200 olivový olej Zmrazené E 296 kyselina jablečná NM a nezpracované jen pro loupané brambory ovoce E 300 kyselina askorbová NM a zelenina; E 301 askorbát sodný NM balené, E 302 askorbát vápenatý NM chlazené E 330 kyselina citrónová NM nezpracované E 331 citráty sodné NM ovoce E 332 citráty draselné NM a chlazená E 333 citráty vápenaté NM nezpracovaná E 440 pektiny NM zelenina neplatí pro jablečné kompoty určená ke E 509 chlorid vápenatý spotřebě a balené nezpracované a loupané brambory, ovocné kompoty, čerstvé ryby, korýši a měkkýši, včetně zmrazených Sterilované E 260 kyselina octová NM ovoce E 261 octan draselný NM a zelenina ve E 262 octan sodný NM sklenicích E 263 octan vápenatý NM a plechovkách E 270 kyselina mléčná NM E 296 kyselina jablečná NM E 300 kyselina askorbová NM E 301 askorbát sodný NM E 302 askorbát vápenatý NM E 325 mléčnan sodný NM E 326 mléčnan draselný NM E 327 mléčnan vápenatý NM E 330 kyselina citrónová NM E 331 citráty sodné NM E 332 citráty draselné NM E 333 citráty vápenaté NM E 334 kyselina vinná NM E 335 vinany sodné NM E 336 vinany draselné NM E 337 vinan sodno-draselný NM E 509 chlorid vápenatý NM E 575 glukano-delta-lakton NM
Balené E 261 octan draselný NM polotovary E 262(i) octan sodný NM z čerstvě E 262(ii) hydrogenoctan sodný NM mletého masa E 300 kyselina askorbová NM E 301 askorbát sodný NM E 302 askorbát vápenatý NM E 325 mléčnan sodný NM E 326 mléčnan draselný NM E 330 kyselina citrónová NM E 331 citráty sodné NM E 332 citráty draselné NM E 333 citráty vápenaté NM
Vaječné obsahy E 270 kyselina mléčná NM E 325 mléčnan sodný NM E 326 mléčnan draselný NM E 327 mléčnan vápenatý NM
Chléb E 260 kyselina octová NM připravený E 261 octan draselný NM pouze E 262 octan sodný NM z pšeničné E 263 octan vápenatý NM mouky, vody, E 270 kyselina mléčná NM droždí nebo E 300 kyselina askorbová NM kvásku a soli E 301 askorbát sodný NM E 302 askorbát vápenatý NM
E 304 estery kyseliny askorbové NM s mastnými kyselinami E 322 lecitiny NM E 325 mléčnan sodný NM E 326 mléčnan draselný NM E 327 mléčnan vápenatý NM E 471 mono- a diglyceridy mastných NM kyselin E 472a estery mono- a diglyceridů NM mastných kyselin s kyselinou octovou E 472d estery mono- a mastných NM kyselin s kyselinou vinnou E 472e estery mono- a diglyceridů NM s kyselinou mono- a diacetyl vinnou E 472f estery mono- a diglyceridů NM s kyselinou octovou a vinnou Nesušené E 270 kyselina mléčná NM (čerstvé) těstoviny E 300 kyselina askorbová NM E 301 askorbát sodný NM E 322 lecitiny NM E 330 kyselina citrónová NM E 334 kyselina vinná NM E 471 mono- a diglyceridy mastných NM kyselin E 575 glukono-delta-lakton NM Pivo E 270 kyselina mléčná NM E 300 kyselina askorbová NM E 301 askorbát sodný NM E 330 kyselina citrónová NM E 414 arabská guma NM „Pain courant E 260 kyselina octová NM francais; E 261 octan draselný NM Friss E 262 octan sodný NM búzakenyér, E 263 octan vápenatý NM fehér és E 270 kyselina mléčná NM felbarna E 300 kyselina askorbová NM kenyerek“ E 301 askorbát sodný NM E 302 askorbát vápenatý NM E 304 estery kyseliny askorbové NM s mastnými kyselinami E 322 lecitiny NM E 325 mléčnan sodný NM E 326 mléčnan draselný NM E 327 mléčnan vápenatý NM E 471 mono- a diglyceridy mastných NM kyselin „Foie gras, E 300 kyselina askorbová NM foie gras E 301 askorbát sodný NM entier, blocs de foi gras; Libamáj, libamáj egészben, libamáj tömbben“ „Gehakt“ E 300 kyselina askorbová NM E 301 askorbát sodný NM E 302 askorbát vápenatý NM E 330 kyselina citrónová NM E 331 citráty sodné NM E 332 citráty draselné NM E 333 citráty vápenaté NM „Olomoucké E 170 uhličitan vápenatý NM tvarůžky“ E 500 uhličitany sodné NM UHT kozí mléko E 331 citráty sodné 4 000 Kaštany jedlé E 410 karubin NM v nálevu E 412 Guarová guma NM E 415 xanthan NM
Neochucené E 406 agar NM kysané E 407 karagenen NM smetanové E 410 karubin NM výrobky E 412 guma guar NM s živou E 415 xanthan NM kulturou E 440 pektiny NM a náhražky E 460 celulosa NM o obsahu E 466 karboxymethylcelulosa NM tuku nižším E 471 mono- a diglyceridy mastných kyselin NM než 20% E 1404 oxidovaný škrob NM E 1410 fosfát škrobu NM E 1412 zesíťovaný fosfát škrobu NM E 1413 fosfát zesíťovaného fosfátu škrobu NM E 1414 acetylovaný zesíťovaný fosfát škrobu NM E 1420 acetylovaný škrob NM E 1422 acetylovaný zesíťovaný adipát škrobu NM E 1440 hydroxypropylether škrobu NM E 1442 hydroxypropylether zesíťovaného fosfátu škrobu NM E 1450 sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu NM E 1451 acetylovaný oxidovaný škrob NM
------------------------------------------------------------------- ------------------- * Na kakaové a čokoládové výrobky se sníženým obsahem energie nebo bez přidaného cukru se tabulka č. 1 přílohy č. 3 nevztahuje