Odstavec předpisu 4/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin
Příl.4
Příloha 4
Seznam barviv povolených při výrobě potravin nebo
skupiny potravin
a podmínky jejich použití
Tabulka č. 1 Seznam barviv povolených při výrobě potravin ----------------------------------------------------------------------- ----------------- Číslo E Barvivo číslo C.I.** ----------------------------------------------------------------------- ----------------- E 100 Kurkumin 75 300 E 101 (i) Riboflavin (ii) Riboflavin-5'-fosforečnan E 102 Tartrazin 19 140 E 104 Chinolinová žluť 47 005 E 110 Žluť SY (synonyma Gelborange S, Sunset Yellow 15 985 FCF) E 120 Košenila, kys. karmínová, karmíny 75 470 E 122 Azorubin (synonymum Carmoisin) 14 720 E 123 Amarant (synonymum Viktoriarubín O) 16 185 E 124 Ponceau 4R (synonymum Košenilová červeň A) 16 255 E 127 Erythrosin 45 430 E 129 Červeň Allura AC 16 035 E 131 Patentní modř V 42 051 E 132 Indigotin (synonymum Indigocarmine) 73 015 E 133 Brilantní modř (synonymum Brilliant blue FCF) 42 090 E 140 Chlorofyly a chlorofyliny (i) Chlorofyly 75 810 (ii) Chlorofyliny 75 815 E 141 Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů 75 815 (i) Cu komplexy chlorofylů (ii) Cu komplexy chlorofylinů E 142 Zeleň S 44 090 E 150 a Karamel* E 150 b Kaustický sulfitový karamel E 150 c Amoniakový karamel E 150 d Amoniak - sulfitový karamel E 151 Čerň BN (synonymum Brilliant black BN) 28 440 E 153 Medicinální uhlí (z rostlinné suroviny) E 154 Hněď FK E 155 Hněď HT 20 285 E 160 a Karoteny (i) směs karotenů 75 130 (ii) Beta-karoten 40 800 E 160 b Annato, bixin, norbixin 75 120 E 160 c Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin E 160 d Lykopen 75 125 E 160 e Beta-apo-8'-karotenal 40 820 E 160 f Ethylester kyseliny beta-apo-8'karotenové 40 825 E 161 b Lutein E 161 g Kanthaxanthin E 162 Betalainová červeň, betanin (včetně extraktů z červené řepy) E 163 Anthokyany (získané fyzikálními postupy z ovoce a zeleniny) E 170 Uhličitan vápenatý 77 220 E 171 Oxid titaničitý (synonymum Titanová běloba) 77 891 E 172 Oxidy a hydroxidy železa 77 491 77 492 77 499 E 173 Hliník (v podobě pigmentu) E 174 Stříbro (v podobě pigmentu) E 175 Zlato (v podobě pigmentu) E 180 Litholrubin BK ----------------------------------------------------------------------- ----------------- Poznámka: * Termín karamel se vztahuje na výrobky více či méně intenzivní hnědé barvy, které jsou určeny k barvení potravin. ** Identifikační číslo Colour Indexu (C.I.) zaručuje identitu barviva při používání názvů v cizích jazycích. Jako čísla C.I. jsou v tabulce uvedena čísla z publikace Colour Index, 3 r. d. Ed., 1982, Vol 1 - 7, 1315 a z dodatků 37 - 40 (125), 41 - 44 (127 - 50), 45 - 48 (130), 49 - 52 (132 - 50), 53 - 56 (135). Tabulka č. 2 Seznam potravin nebo skupin potravin, při jejichž výrobě lze použít pouze některá barviva ------------------------------------------------- ----------------------------------------------- Potravina nebo skupina potravin Číslo E Barvivo NPM mg.l-1resp. mg.kg-1------------------------------------------------- ----------------------------------------------- Chléb vícezrnný, celozrnný, E 150 a Karamel NM speciální, sladový E 150 b Kaustický sulfitový NM karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel Pivo E 150 a Karamel NM Cidre bouche E 150 b Kaustický sulfitový NM karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel Máslo (včetně másla E 160 a Karoteny NM se sníženým obsahem tuku a máselný koncentrát) Margaríny, margaríny s nízkým E 100 Kurkumin NM obsahem tuku (minariny), směsné E 160 a Karoteny NM roztíratelné a emulgované tuky, E 106 b Annato, bixin, norbixin 10 ztužené a pokrmové tuky (bezvodé tuky) Neochucené sýry tavené E 160 a Karoteny NM a sýry zrající (barvy oranžové, E 160 b Annato, bixin, norbixin 15 žluté a bílé perleti) E 160 c Paprikový extrakt NM Ocet E 150 a Karamel NM E 150 b Kaustický sulfitový NM karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel Whisky (whiskey), obilné destiláty E 150 a Karamel NM (jiné než Korn nebo Kornbrand, E 150 b Kaustický sulfitový NM nebo Eau de vie de seigle Margue karamel nationale luxemburgeoise), vinný E 150 c Amoniakový karamel NM destilát, rum, Brandy, vínovice, E 150 d Amoniak - sulfitový NM Weinbrand, matoliny, matolinové karamel lihoviny (jiné než Tsikoudia a Tsipouro a Eau de vie de marc Margue nationale luxemburgeoise), Grappa invecchiata, Bagaceira velha Aromatizovaná vína hnědé barvy, E 150 a Karamel NM nápoje na bázi aromatizovaných vín E 150 b Kaustický sulfitový NM hnědé barvy (kromě nápoje Bitter karamel Soda), likérová vína hnědé barvy, E 150 c Amoniakový karamel NM medovina E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel Zelenina nakládaná v octu, slaném E 101 (i) Riboflavin NM nálevu, oleji (ii) Riboflavin-5'- NM (kromě oliv) fosforečnan E 140 chlorofyly, chlorofyliny NM E 141 měďnaté komplexy NM chlorofylů a chlorofylinů E 150 a Karamel NM E 150 b Kaustický sulfitový NM karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel E 160 a Karoteny NM E 162 Betalainová červeň NM E 163 Anthokyany NM Směsi z obilovin extrudované, E 150 c Amoniakový karamel NM expandované E 160 a Karoteny NM a nebo ochucené ovocným aromatem E 160 b Annato, bixin, norbixin 25 (breakfast cereals) E 160 c Paprikový extrakt NM Směsi z obilovin ochucené ovocným E 120 Košenila, kys. karmínová, 200 aromatem (breakfast cereals) karmíny jednotlivě nebo v kombinaci E 162 Betalainová červeň E 163 Anthokyany Džemy, rosoly, marmelády E 100 Kurkumin NM a podobné výrobky z ovoce včetně E 140 chlorofyly, chlorofyliny NM těchto výrobků E 141 měďnaté komplexy NM se sníženým obsahem energie chlorofylů a chlorofylinů E 150 a Karamel NM E 150 b Kaustický sulfitový NM karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel E 160 a Karoteny NM E 160 c Paprikový extrakt NM E 162 Betalainová červeň NM E 163 Anthokyany NM E 104 Chinolinová žluť 100 jednotlivě nebo v kombinaci E 110 Žluť SY E 120 Košenila, kys. karmínová, karmíny E 124 Ponceau 4R E 142 Zeleň S E 160 d Lykopen E 161 b Lutein Masné výrobky z nasoleného E 100 Kurkumin 20 (homogenizovaného) masa naraženého E 120 Košenila, kys. karmínová, 100 v přírodním střevě, umělém střevě karmíny nebo E 150 a Karamel NM v jiném obalu bez stanoveného stupně tepelného opracování, E 150 b Kaustický sulfitový NM paštiky, terrines. karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel E 160 a Karoteny 20 E 160 c Paprikový extrakt 10 E 162 Betalainová červeň NM Masné výrobky s minimálním obsahem E 129 Červeň Allura AC 25 obilné složky 6 % E 120 Košenila, kys. karmínová, 100 (breakfast sausages) Hamburgerové karmíny maso E 150 a Karamel NM s minimálním obsahem rostlinné či E 150 b Kaustický sulfitový NM obilné složky 4 % karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel Sušené granulované brambory E 100 Kurkumin NM a bramborové vločky Sterilovaný hrášek a drcený E 102 Tartrazin 100 sterilovaný hrášek (v konzervách) E 133 Brilantní modř FCF 20 E 142 Zeleň S 10 Sýr Sage Derby E 140 Chlorofyly, chlorofyliny NM (typický anglický sýr) E 141 Měďnaté komplexy NM chlorofylů a chlorofylinů Sýr Red Leicester E 160 b Annato, bixin a norbixin 50 (typický anglický sýr) Sýr Mimolette E 160 b Annato, bixin a norbixin 35 (typický francouzský sýr) Sýr Morbier E 153 Medicinální uhlí NM (typický francouzský sýr) Red marbled cheese (typický E 120 Košenila, kyselina 125 anglický sýr) karmínová, karmíny E 163 Anthokyany NM Americano (aperitiv) E 150 a Karamel NM E 150 b Kaustický sulfitový NM karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel E 163 Anthokyany NM E 100 Kurkumin 100 jednotlivě nebo v kombinaci E 101 (i) Riboflavin (ii) Riboflavin-5- fosforečnan E 102 Tartrazin E 104 Chinolinová žluť E 120 Košenila, kyselina karmínová, karmíny E 122 Azorubín, Carmoisin E 123 Amarant E 124 Ponceau 4R Bitter soda, aromatizovaná vína E 150 a Karamel NM typu bitter E 150 b Kaustický sulfitový NM karamel E 150 c Amoniakový karamel NM E 150 d Amoniak - sulfitový NM karamel E 100 Kurkumin 100 jednotlivě nebo v kombinaci E 101 (i) Riboflavin (ii) Riboflavin-5- fosforečnan E 102 Tartrazin E 104 Chinolinová žluť E 110 Žluť SY Gelborange S E 120 Košenila, kyselina karmínová, karmíny E 122 Azorubín, Carmoisin E 123 Amarant E 124 Ponceau 4R, Košenilová červeň A E 129 Červeň Allura AC Luncheon meat E 129 Červeň Allura AC 25 Uzený masný výrobek Chorizo E 120 Košenila, kyselina 200 Salchichon karmínová, karmíny E 124 Ponceau 4R, 250 Košenilová červeň A Sobrasada (mallorská klobása) E 110 Žluť SY 135 E 124 Ponceau 4R, Košenilová 200 červeň A Pasturmas (jedlý vnější povrch) E 100 Kurkumin NM E 101 (i) Riboflavin NM (ii) Riboflavin-5- fosforečnan E 120 Košenila, kyselina NM karmínová, karmíny -------------------------------------------------- ---------------------------------------- Tabulka č. 3 Seznam barviv povolených při výrobě některých potravin nebo skupin potravin ---------------------------------- ------------------------------------------------------------- Číslo E Barvivo Potravina nebo skupina potravin NPM mg.l-1resp. mg.kg-1---------------------------------- ------------------------------------------------------------- E 123 Amarant aromatizovaná vína, alkoholické nápoje 30 rybí jikry a mlíčí 30 E 127 Erytrosin koktejlové a kandované třešně 200 třešně Bigareaux v cukerném nálevu 150 a koktejlech vč. smíšeného kompotu s třešněmi Bigareaux E 154 Hněď FK uzené ryby - kipry 20 E 161 g Kantaxanthin štrasburské párky 15 E 173 Hliník vnější povrch cukrovinek určených NM k dekoraci cukrářských výrobků E 174 Stříbro vnější povrch cukrovinek určených NM k dekoraci cukrářských výrobků, dekorace čokolády a čokoládových bonbonů, likéry E 175 Zlato vnější povrch cukrovinek určených NM k dekoraci cukrářských výrobků, dekorace čokolády a čokoládových bonbonů, likéry E 180 Litholrubin BK jedlé povrchové vrstvy sýrů NM E 160 b Annato, bixin, margaríny, margaríny s nízkým obsahem tuku 10 norbixin (minariny), směsné roztíratelné a emulgované tuky, ztužené a pokrmové tuky (bezvodé tuky jedlé ozdoby a jedlé povrchové vrstvy 20 jemné a trvanlivé pečivo, cukrářské 10 výrobky mražené krémy, zmrzliny 20 alkoholizované nápoje včetně nápojů 10 s obsahem alkoholu nižším než 15 % obj. sýry tavené a sýry zrající (barvy 15 oranžové, žluté a bílé perleti) deserty* včetně ochucených mléčných 10 výrobků s výjimkou mražených krémů snacky** neochucené, pikantní na bázi 20 brambor, obilovin, škrobu, extrudované či expandované ostatní snacky a snacky na bázi obalených 10 ořechových jader uzené ryby 10 jedlé povrchové vrstvy sýrů, jedlá 20 klihovková (kolagenová střívka) extrudované, expandované obilné snídaně, 25 bilné snídaně ochucené ovocným aromatem sýr Red Leicester 50 (typický anglický sýr) sýr Mimolette 35 (typický francouzský sýr) ---------------------------------- ------------------------------------------------------------- Poznámka: * Pro účely této vyhlášky se deserty rozumí drobné potravinářské výrobky sladké chuti určené ke konzumaci po hlavním jídle (cukrářské výrobky, mražené krémy, pudinky apod.). ** Pro účely této vyhlášky se snacky rozumí drobné potravinářské výrobky obvykle na bázi obilovin nebo brambor určené zejména ke konzumaci mezi hlavními jídly (většinou slané chuti). Tabulka č. 4 Seznam dalších barviv povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin ------------------------------------------------------------------ Číslo E Barvivo ------------------------------------------------------------------ E 101 (i) Riboflavin (ii) Riboflavin-5'-fosforečnan E 140 Chlorofyly a chlorofyliny E 141 Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů E 150 a Karamel E 150 b Kaustický sulfitový karamel E 150 c Amoniakový karamel E 150 d Amoniak - sulfitový karamel E 153 Medicinální uhlí E 160 a Karoteny E 160 c Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin E 162 Betalainová červeň, betanin E 163 Anthokyany E 170 Uhličitan vápenatý E 171 Oxid titaničitý E 172 Oxidy a hydroxidy železa ------------------------------------------------------------------ Poznámka Tato barviva mohou být použita v potravinách uvedených v tabulce č. 6 přílohy č. 4 a v ostatních potravinách neuvedených v § 6 odst. 3 ani v tabulce č. 2 přílohy č. 4 v nezbytném množství. Tabulka č. 5 Seznam barviv, která lze použít při výrobě potravin nebo skupiny potravin jednotlivě nebo v kombinaci do nejvyššího povoleného množství uvedeného v tabulce č. 6 ----------------------------------------------------------------- Číslo E Barvivo ----------------------------------------------------------------- E 100 Kurkumin E 102 Tartrazin E 104 Chinolinová žluť E 110 Žluť SY E 120 Košenila, kyselina karmínová, karmíny E 122 Azorubin E 124 Ponceau 4R E 129 Červeň Allura AC E 131 Patentní modř V E 132 Indigotin E 133 Brilantní modř E 142 Zeleň S E 151 Čerň BN E 155 Hněď HT E 160 d Lykopen E 160 e beta-apo-8'-karotenal E 160 f Ethylester kyseliny beta-apo-8'-karotenové E 161 b Lutein ----------------------------------------------------------------- Poznámka: Při použití v kombinaci se hodnota NPM týká celkového množství použitých barviv. Pokud jsou do ochucených nealkoholických nápojů, zmrzlin a mražených krémů, dezertů, jemného a trvanlivého pečiva, cukrářských výrobků a cukrovinek přidávána barviva E 110, E 122, E 124 a E 155 jednotlivě nebo v kombinaci, nesmí obsah jednotlivého barviva být vyšší než 50 mg.kg-1nebo 50 mg.l-1. Zároveň celkový obsah barviv nesmí překročit nejvyšší přípustné množství uvedené v tabulce č. 6. Tabulka č. 6 Seznam potravin nebo skupin potravin, při jejichž výrobě lze použít barviva uvedená v tabulce č. 5 ------------------------------------------------------------------------- -------------------- Potravina nebo skupina potravin NPM mg.l-1resp. mg.kg-1------------------------------------------------------------------------- -------------------- ochucené nealkoholické nápoje a koncentráty pro jejich přípravu, nápoje 100 v prášku proslazené ovoce a zelenina, Mostarda di frutta 200 kompoty, ovoce červené barvy 200 cukrovinky 300 jedlé ozdoby a polevy na cukrářské výrobky 500 jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky 200 mražené krémy, zmrzliny 150 ochucené tavené sýry 100 deserty včetně ochucených mléčných výrobků 150 studené omáčky, kořenící směsi a přípravky (kari, tandoori), sterilovaná 500 a kořeněná zelenina v nálevu (pickles, piccalilli), chutney hořčice 300 pasty z ryb a korýšů 100 předvařené jedlé části korýšů 250 náhražky lososa 500 surimi 500 rybí mlíčí a jikry 300 uzené ryby 100 snacky neochucené, pikantní na bázi brambor, obilovin, škrobu extrudované 200 či expandované ostatní pikantní snacky a pikantní snacky na bázi 100 obalených ořechových jader jedlý povrch sýrů NM jedlá klihovková (kolagenová) střívka NM potraviny pro zvláštní lékařské účely 50 potraviny určené ke snižování hmotnosti 50 tekuté doplňky stravy a potraviny pro sportovce 100 pevné doplňky stravy a potraviny pro sportovce 300 dehydratované výrobky (polévky) 50 analogy masa a rybího masa na bázi rostlinných bílkovin 100 alkoholické nápoje kromě alkoholických nápojů uvedených 200 v tab. 2 nebo 3 aromatizovaná vína, nápoje a koktejly na bázi aromatizovaných vín, kromě 200 uvedených v tab. 3 ovocná vína, včetně šumivých a perlivých, cidr (kromě cidre bouche) 200 a perry, aromatizovaná ovocná vína, aromatizovaný cidr a perry ------------------------------------------------------------------------- -------------------- Poznámka: Pro označování masa a masných výrobků mohou být použita pouze jednotlivě barviva E 129 Červeň Allura AC, E 133 Brilantní modř FCF a E 155 Hněď HT nebo směs barviv E 129 Červeň Allura AC a E 133 Brilantní modř.