Odstavec předpisu 4/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin
Příl.4
Příloha 4
Seznam barviv povolených při výrobě potravin nebo
skupiny potravin
a podmínky jejich použití
Tabulka č. 1
Seznam barviv povolených při výrobě potravin
----------------------------------------------------------------------- -----------------
Číslo E Barvivo číslo C.I.**
----------------------------------------------------------------------- -----------------
E 100 Kurkumin 75 300
E 101 (i) Riboflavin
(ii) Riboflavin-5'-fosforečnan
E 102 Tartrazin 19 140
E 104 Chinolinová žluť 47 005
E 110 Žluť SY (synonyma Gelborange S, Sunset Yellow 15 985
FCF)
E 120 Košenila, kys. karmínová, karmíny 75 470
E 122 Azorubin (synonymum Carmoisin) 14 720
E 123 Amarant (synonymum Viktoriarubín O) 16 185
E 124 Ponceau 4R (synonymum Košenilová červeň A) 16 255
E 127 Erythrosin 45 430
E 129 Červeň Allura AC 16 035
E 131 Patentní modř V 42 051
E 132 Indigotin (synonymum Indigocarmine) 73 015
E 133 Brilantní modř (synonymum Brilliant blue FCF) 42 090
E 140 Chlorofyly a chlorofyliny
(i) Chlorofyly 75 810
(ii) Chlorofyliny 75 815
E 141 Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů 75 815
(i) Cu komplexy chlorofylů
(ii) Cu komplexy chlorofylinů
E 142 Zeleň S 44 090
E 150 a Karamel*
E 150 b Kaustický sulfitový karamel
E 150 c Amoniakový karamel
E 150 d Amoniak - sulfitový karamel
E 151 Čerň BN (synonymum Brilliant black BN) 28 440
E 153 Medicinální uhlí (z rostlinné suroviny)
E 154 Hněď FK
E 155 Hněď HT 20 285
E 160 a Karoteny
(i) směs karotenů 75 130
(ii) Beta-karoten 40 800
E 160 b Annato, bixin, norbixin 75 120
E 160 c Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin
E 160 d Lykopen 75 125
E 160 e Beta-apo-8'-karotenal 40 820
E 160 f Ethylester kyseliny beta-apo-8'karotenové 40 825
E 161 b Lutein
E 161 g Kanthaxanthin
E 162 Betalainová červeň, betanin (včetně extraktů
z červené řepy)
E 163 Anthokyany (získané fyzikálními postupy
z ovoce
a zeleniny)
E 170 Uhličitan vápenatý 77 220
E 171 Oxid titaničitý (synonymum Titanová běloba) 77 891
E 172 Oxidy a hydroxidy železa 77 491
77 492
77 499
E 173 Hliník (v podobě pigmentu)
E 174 Stříbro (v podobě pigmentu)
E 175 Zlato (v podobě pigmentu)
E 180 Litholrubin BK
----------------------------------------------------------------------- -----------------
Poznámka:
* Termín karamel se vztahuje na výrobky více či méně
intenzivní hnědé barvy, které jsou určeny k barvení
potravin.
** Identifikační číslo Colour Indexu (C.I.) zaručuje
identitu barviva při používání názvů v cizích jazycích. Jako
čísla C.I. jsou v tabulce uvedena čísla z publikace Colour
Index, 3 r. d. Ed., 1982, Vol 1 - 7, 1315 a z dodatků 37 -
40 (125), 41 - 44 (127 - 50), 45 - 48 (130), 49 - 52 (132 -
50), 53 - 56 (135).
Tabulka č. 2
Seznam potravin nebo skupin potravin, při jejichž výrobě lze
použít pouze některá barviva
------------------------------------------------- -----------------------------------------------
Potravina nebo skupina potravin Číslo E Barvivo NPM mg.l-1
resp. mg.kg-1
------------------------------------------------- -----------------------------------------------
Chléb vícezrnný, celozrnný, E 150 a Karamel NM
speciální, sladový E 150 b Kaustický sulfitový NM
karamel
E 150 c Amoniakový karamel NM
E 150 d Amoniak - sulfitový NM
karamel
Pivo E 150 a Karamel NM
Cidre bouche
E 150 b Kaustický sulfitový NM
karamel
E 150 c Amoniakový karamel NM
E 150 d Amoniak - sulfitový NM
karamel
Máslo (včetně másla E 160 a Karoteny NM
se sníženým obsahem tuku
a máselný koncentrát)
Margaríny, margaríny s nízkým E 100 Kurkumin NM
obsahem tuku (minariny), směsné E 160 a Karoteny NM
roztíratelné a emulgované tuky, E 106 b Annato, bixin, norbixin 10
ztužené a pokrmové tuky (bezvodé
tuky)
Neochucené sýry tavené E 160 a Karoteny NM
a sýry zrající (barvy oranžové, E 160 b Annato, bixin, norbixin 15
žluté a bílé perleti) E 160 c Paprikový extrakt NM
Ocet E 150 a Karamel NM
E 150 b Kaustický sulfitový NM
karamel
E 150 c Amoniakový karamel NM
E 150 d Amoniak - sulfitový NM
karamel
Whisky (whiskey), obilné destiláty E 150 a Karamel NM
(jiné než Korn nebo Kornbrand, E 150 b Kaustický sulfitový NM
nebo Eau de vie de seigle Margue karamel
nationale luxemburgeoise), vinný E 150 c Amoniakový karamel NM
destilát, rum, Brandy, vínovice, E 150 d Amoniak - sulfitový NM
Weinbrand, matoliny, matolinové karamel
lihoviny (jiné než Tsikoudia
a Tsipouro a Eau de vie de marc
Margue nationale luxemburgeoise),
Grappa invecchiata, Bagaceira
velha
Aromatizovaná vína hnědé barvy, E 150 a Karamel NM
nápoje na bázi aromatizovaných vín E 150 b Kaustický sulfitový NM
hnědé barvy (kromě nápoje Bitter karamel
Soda), likérová vína hnědé barvy, E 150 c Amoniakový karamel NM
medovina E 150 d
Amoniak - sulfitový NM
karamel
Zelenina nakládaná v octu, slaném E 101 (i) Riboflavin NM
nálevu, oleji (ii) Riboflavin-5'- NM
(kromě oliv) fosforečnan
E 140 chlorofyly, chlorofyliny NM
E 141 měďnaté komplexy NM
chlorofylů
a chlorofylinů
E 150 a Karamel NM
E 150 b Kaustický sulfitový NM
karamel
E 150 c Amoniakový karamel NM
E 150 d Amoniak - sulfitový NM
karamel
E 160 a Karoteny NM
E 162 Betalainová červeň NM
E 163 Anthokyany NM
Směsi z obilovin extrudované, E 150 c Amoniakový karamel NM
expandované E 160 a Karoteny NM
a nebo ochucené ovocným aromatem E 160 b Annato, bixin, norbixin 25
(breakfast cereals) E 160 c Paprikový extrakt NM
Směsi z obilovin ochucené ovocným E 120 Košenila, kys. karmínová, 200
aromatem (breakfast cereals) karmíny jednotlivě nebo
v kombinaci
E 162 Betalainová červeň
E 163 Anthokyany
Džemy, rosoly, marmelády E 100 Kurkumin NM
a podobné výrobky z ovoce včetně E 140 chlorofyly, chlorofyliny NM
těchto výrobků E 141 měďnaté komplexy NM
se sníženým obsahem energie chlorofylů
a chlorofylinů
E 150 a Karamel NM
E 150 b Kaustický sulfitový NM
karamel
E 150 c Amoniakový karamel NM
E 150 d Amoniak - sulfitový NM
karamel
E 160 a Karoteny NM
E 160 c Paprikový extrakt NM
E 162 Betalainová červeň NM
E 163 Anthokyany NM
E 104 Chinolinová žluť 100
jednotlivě nebo
v kombinaci
E 110 Žluť SY
E 120 Košenila, kys. karmínová,
karmíny
E 124 Ponceau 4R
E 142 Zeleň S
E 160 d Lykopen
E 161 b Lutein
Masné výrobky z nasoleného E 100 Kurkumin 20
(homogenizovaného) masa naraženého E 120 Košenila, kys. karmínová, 100
v přírodním střevě, umělém střevě karmíny
nebo E 150 a Karamel NM
v jiném obalu bez stanoveného
stupně tepelného opracování, E 150 b Kaustický sulfitový NM
paštiky, terrines. karamel
E 150 c Amoniakový karamel NM
E 150 d Amoniak - sulfitový NM
karamel
E 160 a Karoteny 20
E 160 c Paprikový extrakt 10
E 162 Betalainová červeň NM
Masné výrobky s minimálním obsahem E 129 Červeň Allura AC 25
obilné složky 6 % E 120 Košenila, kys. karmínová, 100
(breakfast sausages) Hamburgerové karmíny
maso E 150 a Karamel NM
s minimálním obsahem rostlinné či E 150 b Kaustický sulfitový NM
obilné složky 4 % karamel
E 150 c Amoniakový karamel NM
E 150 d Amoniak - sulfitový NM
karamel
Sušené granulované brambory E 100 Kurkumin NM
a bramborové vločky
Sterilovaný hrášek a drcený E 102 Tartrazin 100
sterilovaný hrášek (v konzervách) E 133 Brilantní modř FCF 20
E 142 Zeleň S 10
Sýr Sage Derby E 140 Chlorofyly, chlorofyliny NM
(typický anglický sýr) E 141 Měďnaté komplexy NM
chlorofylů
a chlorofylinů
Sýr Red Leicester E 160 b Annato, bixin a norbixin 50
(typický anglický sýr)
Sýr Mimolette E 160 b Annato, bixin a norbixin 35
(typický francouzský sýr)
Sýr Morbier E 153 Medicinální uhlí NM
(typický francouzský sýr)
Red marbled cheese (typický E 120 Košenila, kyselina 125
anglický sýr) karmínová, karmíny
E 163 Anthokyany NM
Americano (aperitiv) E 150 a Karamel NM
E 150 b Kaustický sulfitový NM
karamel
E 150 c Amoniakový karamel NM
E 150 d Amoniak - sulfitový NM
karamel
E 163 Anthokyany NM
E 100 Kurkumin 100
jednotlivě nebo
v kombinaci
E 101 (i) Riboflavin
(ii) Riboflavin-5-
fosforečnan
E 102 Tartrazin
E 104 Chinolinová žluť
E 120 Košenila, kyselina
karmínová, karmíny
E 122 Azorubín, Carmoisin
E 123 Amarant
E 124 Ponceau 4R
Bitter soda, aromatizovaná vína E 150 a Karamel NM
typu bitter
E 150 b Kaustický sulfitový NM
karamel
E 150 c Amoniakový karamel NM
E 150 d Amoniak - sulfitový NM
karamel
E 100 Kurkumin 100
jednotlivě nebo
v kombinaci
E 101 (i) Riboflavin
(ii) Riboflavin-5-
fosforečnan
E 102 Tartrazin
E 104 Chinolinová žluť
E 110 Žluť SY
Gelborange S
E 120 Košenila, kyselina
karmínová, karmíny
E 122 Azorubín, Carmoisin
E 123 Amarant
E 124 Ponceau 4R, Košenilová
červeň A
E 129 Červeň Allura AC
Luncheon meat E 129 Červeň Allura AC 25
Uzený masný výrobek Chorizo E 120 Košenila, kyselina 200
Salchichon karmínová, karmíny
E 124 Ponceau 4R, 250
Košenilová červeň A
Sobrasada (mallorská klobása) E 110 Žluť SY 135
E 124 Ponceau 4R, Košenilová 200
červeň A
Pasturmas (jedlý vnější povrch) E 100 Kurkumin NM
E 101 (i) Riboflavin NM
(ii) Riboflavin-5-
fosforečnan
E 120 Košenila, kyselina NM
karmínová, karmíny
-------------------------------------------------- ----------------------------------------
Tabulka č. 3
Seznam barviv povolených při výrobě některých potravin
nebo skupin potravin
---------------------------------- -------------------------------------------------------------
Číslo E Barvivo Potravina nebo skupina potravin NPM mg.l-1
resp. mg.kg-1
---------------------------------- -------------------------------------------------------------
E 123 Amarant aromatizovaná vína, alkoholické nápoje 30
rybí jikry a mlíčí 30
E 127 Erytrosin koktejlové a kandované třešně 200
třešně Bigareaux v cukerném nálevu 150
a koktejlech vč. smíšeného kompotu
s třešněmi Bigareaux
E 154 Hněď FK uzené ryby - kipry 20
E 161 g Kantaxanthin štrasburské párky 15
E 173 Hliník vnější povrch cukrovinek určených NM
k dekoraci cukrářských výrobků
E 174 Stříbro vnější povrch cukrovinek určených NM
k dekoraci cukrářských výrobků, dekorace
čokolády a čokoládových bonbonů, likéry
E 175 Zlato vnější povrch cukrovinek určených NM
k dekoraci cukrářských výrobků, dekorace
čokolády a čokoládových bonbonů, likéry
E 180 Litholrubin BK jedlé povrchové vrstvy sýrů NM
E 160 b Annato, bixin, margaríny, margaríny s nízkým obsahem tuku 10
norbixin (minariny), směsné roztíratelné
a emulgované tuky, ztužené a pokrmové tuky
(bezvodé tuky
jedlé ozdoby a jedlé povrchové vrstvy 20
jemné a trvanlivé pečivo, cukrářské 10
výrobky
mražené krémy, zmrzliny 20
alkoholizované nápoje včetně nápojů 10
s obsahem alkoholu nižším než 15 % obj.
sýry tavené a sýry zrající (barvy 15
oranžové, žluté a bílé perleti)
deserty* včetně ochucených mléčných 10
výrobků s výjimkou mražených krémů
snacky** neochucené, pikantní na bázi 20
brambor, obilovin, škrobu, extrudované či
expandované
ostatní snacky a snacky na bázi obalených 10
ořechových jader
uzené ryby 10
jedlé povrchové vrstvy sýrů, jedlá 20
klihovková (kolagenová střívka)
extrudované, expandované obilné snídaně, 25
bilné snídaně ochucené ovocným aromatem
sýr Red Leicester 50
(typický anglický sýr)
sýr Mimolette 35
(typický francouzský sýr)
---------------------------------- -------------------------------------------------------------
Poznámka:
* Pro účely této vyhlášky se deserty rozumí drobné
potravinářské výrobky sladké chuti určené ke konzumaci po
hlavním jídle (cukrářské výrobky, mražené krémy, pudinky
apod.).
** Pro účely této vyhlášky se snacky rozumí drobné
potravinářské výrobky obvykle
na bázi obilovin nebo brambor určené zejména ke konzumaci
mezi hlavními jídly (většinou slané chuti).
Tabulka č. 4
Seznam dalších barviv povolených při výrobě potravin nebo
skupin potravin
------------------------------------------------------------------
Číslo E Barvivo
------------------------------------------------------------------
E 101 (i) Riboflavin
(ii) Riboflavin-5'-fosforečnan
E 140 Chlorofyly a chlorofyliny
E 141 Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů
E 150 a Karamel
E 150 b Kaustický sulfitový karamel
E 150 c Amoniakový karamel
E 150 d Amoniak - sulfitový karamel
E 153 Medicinální uhlí
E 160 a Karoteny
E 160 c Paprikový extrakt, kapsanthin, kapsorubin
E 162 Betalainová červeň, betanin
E 163 Anthokyany
E 170 Uhličitan vápenatý
E 171 Oxid titaničitý
E 172 Oxidy a hydroxidy železa
------------------------------------------------------------------
Poznámka
Tato barviva mohou být použita v potravinách uvedených
v tabulce č. 6 přílohy č. 4 a v ostatních potravinách
neuvedených v § 6 odst. 3 ani v tabulce č. 2 přílohy č. 4
v nezbytném množství.
Tabulka č. 5
Seznam barviv, která lze použít při výrobě potravin nebo
skupiny potravin jednotlivě
nebo v kombinaci do nejvyššího povoleného množství uvedeného
v tabulce č. 6
-----------------------------------------------------------------
Číslo E Barvivo
-----------------------------------------------------------------
E 100 Kurkumin
E 102 Tartrazin
E 104 Chinolinová žluť
E 110 Žluť SY
E 120 Košenila, kyselina karmínová, karmíny
E 122 Azorubin
E 124 Ponceau 4R
E 129 Červeň Allura AC
E 131 Patentní modř V
E 132 Indigotin
E 133 Brilantní modř
E 142 Zeleň S
E 151 Čerň BN
E 155 Hněď HT
E 160 d Lykopen
E 160 e beta-apo-8'-karotenal
E 160 f Ethylester kyseliny beta-apo-8'-karotenové
E 161 b Lutein
-----------------------------------------------------------------
Poznámka:
Při použití v kombinaci se hodnota NPM týká celkového množství
použitých barviv. Pokud jsou do ochucených nealkoholických
nápojů, zmrzlin a mražených krémů, dezertů, jemného
a trvanlivého pečiva, cukrářských výrobků a cukrovinek
přidávána barviva E 110, E 122, E 124 a E 155 jednotlivě nebo
v kombinaci, nesmí obsah jednotlivého barviva být vyšší
než 50 mg.kg-1 nebo 50 mg.l-1. Zároveň celkový obsah barviv
nesmí překročit nejvyšší přípustné množství uvedené v tabulce
č. 6.
Tabulka č. 6
Seznam potravin nebo skupin potravin,
při jejichž výrobě lze použít barviva uvedená v tabulce č. 5
------------------------------------------------------------------------- --------------------
Potravina nebo skupina potravin NPM mg.l-1
resp. mg.kg-1
------------------------------------------------------------------------- --------------------
ochucené nealkoholické nápoje a koncentráty pro jejich přípravu, nápoje 100
v prášku
proslazené ovoce a zelenina, Mostarda di frutta 200
kompoty, ovoce červené barvy 200
cukrovinky 300
jedlé ozdoby a polevy na cukrářské výrobky 500
jemné a trvanlivé pečivo a cukrářské výrobky 200
mražené krémy, zmrzliny 150
ochucené tavené sýry 100
deserty včetně ochucených mléčných výrobků 150
studené omáčky, kořenící směsi a přípravky (kari, tandoori), sterilovaná 500
a kořeněná zelenina v nálevu (pickles, piccalilli), chutney
hořčice 300
pasty z ryb a korýšů 100
předvařené jedlé části korýšů 250
náhražky lososa 500
surimi 500
rybí mlíčí a jikry 300
uzené ryby 100
snacky neochucené, pikantní na bázi brambor, obilovin, škrobu extrudované 200
či expandované
ostatní pikantní snacky a pikantní snacky na bázi 100
obalených ořechových jader
jedlý povrch sýrů NM
jedlá klihovková (kolagenová) střívka NM
potraviny pro zvláštní lékařské účely 50
potraviny určené ke snižování hmotnosti 50
tekuté doplňky stravy a potraviny pro sportovce 100
pevné doplňky stravy a potraviny pro sportovce 300
dehydratované výrobky (polévky) 50
analogy masa a rybího masa na bázi rostlinných bílkovin 100
alkoholické nápoje kromě alkoholických nápojů uvedených 200
v tab. 2 nebo 3
aromatizovaná vína, nápoje a koktejly na bázi aromatizovaných vín, kromě 200
uvedených v tab. 3
ovocná vína, včetně šumivých a perlivých, cidr (kromě cidre bouche) 200
a perry, aromatizovaná ovocná vína, aromatizovaný cidr
a perry
------------------------------------------------------------------------- --------------------
Poznámka:
Pro označování masa a masných výrobků mohou být použita pouze
jednotlivě barviva E 129 Červeň Allura AC, E 133 Brilantní modř
FCF a E 155 Hněď HT nebo směs barviv E 129 Červeň Allura AC a E
133 Brilantní modř.