Odstavec předpisu 4/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin
Příl.7
Příloha 7
Seznam antioxidantů povolených při výrobě potravin
nebo skupin potravin a podmínky jejich použití
---------------------------------- ----------------------------------------------------------------------------------
Číslo E Antioxidant Potravina nebo skupina potravin NPM
mg.kg-1
---------------------------------- ----------------------------------------------------------------------------------
E 310 Propylgalát tuky a oleje pro výrobu tepelně 200* (galáty, TBHQ a BHA jednotlivě
E 311 Oktylgalát opracovaných potravin nebo v kombinaci)
E 312 Dodecylgalát
E 319 Terciární butyl- 100*
hydrochinon (TBHQ) oleje a tuky na smažení, kromě oleje (BHA)
E 320 Butylhydroxyanisol z olivových výlisků obojí vyjádřeno na tuk
(BHA) sádlo; rybí tuk; hovězí lůj, drůbeží tuk
E 321 Butylhydroxytoluen a skopový lůj
(BHT)
směsi pro přípravu moučníků 200
snaky na bázi obilovin (galáty,TBHQ a BHA jednotlivě nebo
sušené mléko pro prodejní automaty v kombinaci) vyjádřeno na tuk
sušené polévky a vývary
omáčky
sušené maso
zpracovaná ořechová jádra
předvařené obiloviny
kořenící a ochucovací přípravky 200
(galáty, a BHA jednotlivě nebo
v kombinaci)vyjádřeno na tuk
sušené brambory 25
(galáty,TBHQ a BHA jednotlivě nebo
v kombinaci)
žvýkačky 400
(galáty,TBHQ a BHA jednotlivě nebo
v kombinaci)
doplňky stravy stanovené vyhláškou 400
č. 225/2008 Sb. (galáty,TBHQ a BHA jednotlivě nebo
v kombinaci
vonné silice 1 000
(galáty,TBHQ,BHT a BHA jednotlivě
nebo v kombinaci)
látky určené k aromatizaci jiné než vonné 100*
silice (galáty jednotlivě nebo v kombinaci)
200
(TBHQ a BHA jednotlivě nebo
v kombinaci“
E 315 Kyselina erythorbová masné výrobky nasolené či naložené do 500
E 316 (synonymum: solící směsi a masné konzervy (jako kyselina erythorbová)
kyselina isoaskorbová) rybí konzervy a polokonzervy 1 500
erythorban sodný (jako kyselina erythorbová)
(synonymum: isoaskorbát zmrazené a hluboce zmrazené ryby s červenou 1 500
sodný) kůží (jako kyselina erythorbová)
E 392 Rozmarýnové extrakty rostlinné oleje(kromě panenských olejů 30
a olivových olejů) a tuky s obsahem (jako součet karnosolu a
polynenasycených mastných kyselin vyšším karnosolové kyseliny)
než 15 % hmotnostních z celkového vyjádřeno na tuk
množství mastných kyselin pro použití
v tepelně neošetřených potravinářských
výrobcích
rybí oleje a olej z mořských řas 50
(jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
vyjádřeno na tuk
hovězí a ovčí lůj, drůbeží a vepřový tuk 50
(jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
vyjádřeno na tuk
tuky a oleje pro profesionální výrobu 50
tepelně ošetřených potravin (jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
vyjádřeno na tuk
fritovací oleje a fritovací tuk, kromě 50
olivového oleje a oleje z výlisků oliv (jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
vyjádřeno na tuk
snacky na bázi obilovin, brambor 50
nebo škrobu (jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
vyjádřeno na tuk
omáčky 100
(jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
vyjádřeno na tuk
jemné pekárenské výrobky 200
(jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
vyjádřeno na tuk
doplňky stravy stanovené vyhláškou 400
č. 225/2008 Sb. (jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
sušené brambory 200
(jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
vaječné výrobky 200
(jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
žvýkačky 200
(jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
mléko v prášku pro použití 200
v prodejních automatech (jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
vyjádřeno na tuk
koření a ochucovadla 200
(jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
vyjádřeno na tuk
zpracované ořechy 200
(jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
vyjádřeno na tuk
dehydrované polévky a vývary 50
(jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
sušené maso 150
(jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
masné a rybí výrobky, kromě 150
sušeného masa a sušených masných (jako součet karnosolu a
výrobků karnosolové kyseliny)
vyjádřeno na tuk
sušené masné výrobky 100
(jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
potravinářská aromata 1 000
(jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
sušené mléko pro výrobu zmrzliny 30
(jako součet karnosolu a
karnosolové kyseliny)
E 586 4-hexylresorcinol čerství, zmrazení a hluboko zmrazení korýši 2
zbytkové množství
v mase korýšů
---------------------------------- ----------------------------------------------------------------------------------
Poznámka:
Pokud jsou galáty, TBHQ, BHA a BHT použity v kombinaci, musí být jejich jednotlivá množství úměrně snížena tak,
aby jejich celkové množství nepřekročilo nejvyšší povolené množství.