Odstavec předpisu 4/2008 Sb.
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin
Příl.8

Příloha 8
Seznam nosičů a rozpouštědel povolených při výrobě potravin nebo skupin potravin a podmínky jejich použití
----------------------------------------------------- --------------------------------------------
Číslo E  Nosič nebo rozpouštědlo                      Omezení použití
----------------------------------------------------- --------------------------------------------
E 170    Uhličitan vápenatý                           
E 263    Octan vápenatý                               
E 322    Lecitiny                                     barviva, antioxidanty rozpustné v tucích, 
                                                      leštící látky pro ovoce
E 331    Citráty sodné                                
E 332    Citráty draselné                             
E 341    Fosforečnany vápenaté                        
E 400    Kyselina alginová                            
E 401    Alginát sodný                                
E 402    Alginát draselný                             
E 403    Alginát amonný                               
E 404    Alginát vápenatý                             
E 405    Propan 1,2 diolalginát                       
E 406    Agar                                         
E 407    Karagenan                                    
E 407a   Guma Euchema  (synon. afinát řasy Euchema)                               
E 410    Karubin                                      
E 412    Guma guar                                    
E 413    Tragant                                      
E 414    Arabská guma                                 
E 415    Xanthan                                      
E 420    Sorbitol                                     
E 421    Mannitol                                     
E 422    Glycerol                                     
E 425    Konjak                                       
         i) konjaková guma                            
         ii) konjak glukomannan                       
E 432    Polysorbat 20                                barviva a v tuku rozpustné antioxidanty, odpěňovače,
                                                      leštící látky pro ovoce
E 433    Polysorbat 80                                barviva a v tuku rozpustné antioxidanty, odpěňovače,
                                                      leštící látky pro ovoce
E 434    Polysorbat 40                                barviva a v tuku rozpustné antioxidanty, odpěňovače,
                                                      leštící látky pro ovoce
E 435    Polysorbat 60                                barviva a v tuku rozpustné antioxidanty, odpěňovače,
                                                      leštící látky pro ovoce
E 436    Polysorbat 65                                barviva a v tuku rozpustné antioxidanty, odpěňovače,
                                                      leštící látky pro ovoce
E 440    Pektiny                                      
E 442    Amonné soli fosfatidových kyselin            antioxidanty
E 459    Beta-cyklodextrin                            1000 mg/kg
E 460    Celulosy (i) i (ii)                          
E 461    Methylcelulosa                               
E 462    Ethylcelulosa                                
E 463    Hydroxypropyl-celulosa                       
E 464    Hydroxypropylmethyl-celulosa                 
E 465    Ethylmethylcelulosa                          
E 466    Karboxymethyl-celulosa                       
E 468    Zesíťovaná sodná sůl karboxymethylcelulosy   sladidla
         (Zesíťovaná celulosová guma)
E 469    Enzymově hydrolyzovaná karboxymethyl-        
         celulosa
E 470a   Sodné, draselné a vápenaté soli mastných     leštící látky pro ovoce
         kyselin
E 470b   Hořečnaté soli mastných kyselin              barviva a v tuku rozpustné antioxidanty, aromata
E 471    Mono- a diglyceridy mastných kyselin         barviva a v tuku rozpustné antioxidanty, aromata, leštící
                                                      látky pro ovoce
E 472a   Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin  barviva a v tuku rozpustné antioxidanty, aromata
         s kyselinou octovou
E 472c   Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin  barviva a v tuku rozpustné antioxidanty, aromata
         s kyselinou citronovou                       
E 472e   Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin  barviva a v tuku rozpustné antioxidanty, aromata
         s kyselinou mono- a diacetylvinnou
E 473    Estery sacharosy s mastnými kyselinami       barviva a v tuku rozpustné antioxidanty, aromata
E 475    Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami   barviva a v tuku rozpustné antioxidanty, aromata
E 491    Sorbitanmonostearát                          barviva a odpěňovače, leštící látky pro ovoce
E 492    Sorbitantristearát                           barviva a odpěňovače, leštící látky pro ovoce
E 493    Sorbitanmonolaurát                           barviva a odpěňovače, leštící látky pro ovoce
E 494    Sorbitanmonooleát                            barviva a odpěňovače, leštící látky pro ovoce
E 495    Sorbitanmonopalmitát                         barviva a odpěňovače, leštící látky pro ovoce
E 501    Uhličitany draselné                          
E 504    Uhličitany hořečnaté                         
E 508    Chlorid draselný                             
E 509    Chlorid vápenatý                             
E 511    Chlorid hořečnatý                           
E 514    Sírany sodné                                 
E 515    Sírany draselné                              
E 516    Sírany vápenaté                              
E 517    Sírany amonné                                
E 551    Oxid křemičitý                               Emulgátory a barviva, max. 5%
E 552    Křemičitan vápenatý                          emulgátory a barviva, max. 5%;
                                                      v E 171 oxidu titaničitém a E 172 oxidech
                                                      a hydroxidech železa (max. 90 % obsahu barviva)
E 553b   Talek                                        nejvýše 5 %, pouze barviva
E 555    Hlinitokřemičitan draselný                   E 171 oxid titaničitý a E 172 oxidy a hydroxidy železa
                                                      (maximálně 90 % vzhledem k barvivu)
E 558    Bentonit                                     nejvýše 5 %, pouze barviva
E 559    Křemičitan hlinitý (kaolin)                  nejvýše 5 %, pouze barviva
E 570    Mastné kyseliny                              leštící látky pro ovoce
E 577    Glukonát draselný                            
E 640    Glycin a jeho sodná sůl                      
E 900    Dimethylpolysiloxan                          leštící látky pro ovoce
E 901    Včelí vosk                                   pouze barviva
E 953    Isomalt                                      
E 965    Maltitol                                     
E 966    Laktitol                                     
E 967    Xylitol                                      
E 968    Erytritol                                    
E 1200   Polydextrozy                                 
E 1201   Polyvinylpyrrolidon                          pouze sladidla
E 1202   Polyvinylpolyprrolidon                       pouze sladidla
E 1404   Oxidovaný škrob                              
E 1410   Fosforečnanový monoester škrobu              
E 1412   Fosforečnanový diester škrobu                
E 1413   Monofosforečnan škrobového difosforečnanu    
E 1414   Acetylovaný škrobový difosforečnan           
E 1420   Acetylovaný škrob                            
E 1422   Acetylovaný škrobový adipan                  
E 1440   Hydroxypropylškrob                           
E 1442   Hydroxypropylškrobový fosforečnan            
E 1450   Škrobový oktenyljantaran sodný               
E 1451   Acetylovaný oxidovaný škrob                  
E 1505   Triethylcitrát                               
E 1518   Glyceryltriacetát                            
E 1520   Propan-1,2-diol (Propylenglykol)             barviva, emulgátory, antioxidanty, enzymy, aromata
                                                      (maximálně 1000 mg/kg v potravině)
E 1521   Polyethylenglykol                            sladidla
----------------------------------------------------- ----------------------------------------------------

Tyto webové stránky využívají k analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokud váš internetový prohlížeč má v nastavení cookies povoleny, je nezbytný váš souhlas s použitím této technologie.

Více informací

Chyba komunikace se serverem

Nastaly technické problémy. Zkontrolujte prosím připojení k síti, a pokud pracujete jako přihlášený uživatel, ověřte prosím nastavení VPN a stav přihlášení.